Hyvä tietää Brasiliasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa Brasilian matkasta ja yleistietoa maasta.
  • Kieli Portugali
  • Pääkaupunki Brasilia
  • Asukasluku 205 milj.
  • Uskonto Roomalais-katolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä
  • Valuutta Real
  • Pinta-ala 8 511 996 km2

Hyvä tietää

Ennen matkaa
Noin viikko ennen matkaa lähetämme sinulle sähköpostitse lentoliput ja tietokirjeen matkaan liittyen. Ota nämä tiedot matkalle mukaan.
Passi ja viisumi
Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Brasiliaan ei tarvita viisumia, jos matka kestää alle 90 päivää.
Rokotukset
Maakohtaiset suositukset ja ajankohtaista tietoa rokotuksiin ja mahdollisiin tauteihin liittyvissä asioissa saat terveyskeskuksesta ja osoitteesta www.rokote.fi sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi. Sivuilla on myös matkailijan terveysopas.
Matkavakuutus
Varmista ennen matkaa, että sinulla on koko matkan ajan voimassa oleva ja riittävän kattava matka- ja matkatavaravakuutus. Tarkista myös, että vakuutus sisältää peruutusturvan.
Sää
Tarkista matkakohteesi sää ennen matkalle lähtöä internetistä, esimerkiksi osoitteista: www.foreca.fi, www.cnn.com tai www.bbc.com.
Aikaero
Aikaero Suomen ja Brasilian välillä riippuu siitä, onko matkan ajankohtana Suomessa talvi- vai kesäaika. Kesäaika Brasiliassa on 6 tuntia Suomea jäljessä ja talvella 4 tuntia Suomen aikaa jäljessä.
Käsimatkatavarat
Suosittelemme, että pakkaat tärkeimmät tavarat, kuten arvoesineet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin. Jos tarvitset matkallasi lääkkeitä, kuljeta ne alkuperäisissä pakkauksissa, joissa on mukana lääkäriltä saamasi resepti. Lisätietoja ja pakkausohjeita saat tarvittaessa Finavian nettisivuilta: http://www.finavia.fi/ (Matkustajat/Pakkausohjeita).
Bussit
Bussien taso Brasiliassa on verrattavissa Euroopan tasoon.
Lennot
Kiertomatkoillamme pidemmät maan sisäiset matkat teemme usein lentäen. Matkanjohtaja ilmoittaa tällöin lähtöajasta ja kertoo muista käytännön asioista ennen lentoa.
Hintataso
Hintataso on hieman Suomea edullisempi. Hyvän aterian saa reilulla 10 eurolla.Taskurahaksi riittää päivässä noin 20-30 euroa riippuen esimerkiksi siitä, kuinka paljon erilaisia juomia ostat. Matkamuistoja ja muita ostoksia varten kannattaa varata hieman ylimääräistä.
Juomaraha

Brasiliassa on tapana maksaa juomarahaa paikallisille oppaille ja kuljettajille. Palvelualoilla työskenteleville juomaraha on suuri osa heidän palkkaansa. Olemme laskeneet juomarahan osuuden valmiiksi ja ilmoitamme sen matkan yhteydessä nettisivuillamme, jotta osaat suunnitella matkabudjettisi. Emme ole sisällyttäneet juomarahan osuutta matkan hintaan, sillä jokainen itse päättää antamansa juomarahan suuruuden.

Monissa hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa juomarahaa tulisi jättää 10-15 prosenttia laskun loppusummasta. Joskus tämä summa on laskettu jo valmiiksi laskuun, joten lasku kannattaa tarkistaa  jos palvelumaksu on jo lisätty laskuun. Tämän lisäksi tarjoilijalle tulisi jättää noin pieni juomaraha. Matkanjohtajalta voi aina kysyä neuvoa.

Valuutta ja luottokortit

Brasilian valuutta on real (BRL) ja sitä löytyy niin seteleinä kuin kolikkoinakin. Huomio, että monet setelit ja kolikot muistuttavat paljon toisiaan. Yleisimmät luottokortit kuten MasterCard, Visa, Diners ja American Express käyvät suurimmissa hotelleissa ja kaupoissa. MasterCardia ja Visaa voi käyttää myös pankkikorttina suurimmassa osassa automaateista. Mikäli otat mukaan käteistä, suosittelemme euroja, myös pienempinä seteleinä.

Sähkö
Brasiliassa on monta eri sähköjärjestelmää. Rio de Janeiron ja Foz do Iguaçun alueella verkkovirta on 110 volttia tai 220 volttia. Adapteri tarvitaan. Suurimmalla osalla hotelleista on muutama ylimääräinen adapteri, joita voi tarvittaessa lainata. Matkalle on paras ottaa mukaan matka-adapteri, jossa on monta erilaista pistorasiaosaa.
Puhelin ja internet
Brasilian maakoodi on 55. Soittaminen Suomeen saattaa käydä kalliiksi. Olethan yhteydessä operaattoriisi ennen matkaa ja kuulet enemmät verkon toimivuudesta ja hinnoista Brasiliassa. Useimmissa hotelleissa voi käyttää internetiä pientä maksua vastaan.
Hygienia
Brasiliassa hygienian taso ei vastaa eurooppalaista tasoa. Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisimpiin wc-tiloihin ja vessapaperin puutteeseen. Hyvä idea on ottaa mukaan hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja pullo käsidesinfektioainetta (voi ostaa Suomesta esim. apteekeista tai lentokentältä).
Tupakointi
Ajoneuvoissa ja lennoilla tupakointi ei ole sallittu. Sama koskee suurimpaa osaa ravintoloita ja hotelleita. Tarkista asia matkanjohtajaltasi.
Tavat ja käytännöt
Brasilialaiset ovat yleensä hyvin avoimia ja ottavat matkailijat mielellään vastaan. Usein alueet, joissa vierailemme ovat täysin suojeltuja ja näiden alueiden säilyttäminen seuraaville sukupolville on sekä viranomaisten että paikallisväestön prioriteetti. Kuuntele aina matkanjohtajan ja paikallisoppaiden ohjeita.

Etelä-Amerikan sydämessä

Matka elämännautiskelijoille! Upeita elämyksiä Brasiliassa, Argentiinassa ja Uruguayssa.

  • 4 lähtöä
  • 13 päivää
  • Alkaen 3.998€
Helsingistä