Matkat Ugandaan

Bwindin alue Lounais-Ugandassa on yksi maailman kolmesta paikasta, joissa voi nähdä harvinaisen ja kiehtovan vuorigorillan. Kunhan ensin havaitsee harvinaiset apinat tiheästä metsästä, hienot elämykset odottavat.

Tiesitkö, että...

Churchill kutsui Ugandaa Afrikan helmeksi?

Uganda on maailman toiseksi suurin banaanien tuottaja?

Ugandan luonto

Ugandan tasavalta on itäisessä Keski-Afrikassa sijaitseva sisämaavaltio. Ugandalla on kaakossa yhteys Victoriajärveen, idässä sen rajanaapuri on Kenia ja pohjoisessa Etelä-Sudan. Länsinaapurit ovat Kongon demokraattinen tasavalta ja Ruanda, etelässä rajanaapurina on Tansania. Ugandan vastakohtia täynnä oleva maasto on sekoitus kuivia ja vuoristoisia alueita, laajoja savanneja, reheviä sademetsiä ja kimaltavia järviä ja jokia. Suhteellisen pienestä koostaan huolimatta Ugandaa on siunattu Afrikan suurimmalla järvellä (Victoriajärvi), manteren korkeimmalla vuoristolla (Ruwenzori-vuoristo) ja maailman pisimmän joen, Niilin, lähteillä. Tiheässä sademetsässä asuu vuorigorilloja, ja Kibalen rehevissä sademetsissä on mahdollisuus nähdä simpansseja.

Ugandan kansallispuistot

Sekä villieläinten että turistien määrä on Ugandassa hieman alhaisempi kuin Tansanian, Botswanan ja Kenian kuuluisissa luonnonpuistoissa – usein tuntuu, että koko savanni kuuluu vain itselle. Murchison Fallsin kansallispuiston, jonka pinta-ala on 3 840 km2 ja joka on täten Ugandan suurin kansallispuisto, lävistää Niili. Sen rikkaaseen luontoon kuuluu tiheä, mäkinen sademetsä lounaassa ja savanni vastakkaisessa suunnassa. Metsässä asuu mm. simpansseja, ja joki vetää puoleensa antilooppeja, puhveleita, kirahveja ja norsuja. Nämä majesteettiset nisäkkäät kärsivät kovasti sisällissodassa, jonka aikana ne altistuivat armeijan ristitulelle.

Niili virtaa Murchison Fallsin kansallispuiston läpi.

Bwindi Impenetrable -kansallispuisto sijaitsee naapurimaan Kongon suurten sademetsien vieressä ja tunnetaan ensisijaisesti harvinaisten vuorigorillojen kotina. Ikivihreät sademetsät muodostavat liaanien ja rehevän kasvillisuuden hienosilmäisen verkoston, jossa elää yli 160 puulajia, yli 100 saniaislajia ja lukemattomia lintulajeja. Puistoon tutustuminen voi olla haastavaa, mutta vaivan palkkana on mahdollisuus nähdä vuorigorillojen touhuja ja elämää omin silmin. Vuorigorilloja on löydetty Bwindin lisäksi vain Kongon demokraattisesta tasavallasta ja toisesta naapurimaasta Ruandasta. Maapallolla on jäljellä enää alle 1 000 vuorigorillaa. Bwindissa voi nähdä vuorigorillojen lisäksi punahäntämarakatteja ja gueretsoja.

Bwindin kuningas

Queen Elizabeth Nationalpark on Ugandan kansallispuistoista vaihtelevin, mitä tulee maastoon ja kasvillisuuteen. Puistossa elää myös harvinaisen monta nisäkäs- ja lintulajia. Kansallispuiston savannilla voi nähdä monia antilooppilajeja sekä leijonia, leopardeja ja hyeenoja. Kaikkialla vastaan tulee iso afrikannorsu, hyvällä onnella voi kohdata myös pienemmän metsänorsun. Lisäksi puistossa elää jonkin verran simpansseja, joita voi käydä katsomassa erityisluvalla oppaan kanssa.

Queen Elizabeth Nationalpark jatkuu Kibale Forest Nationalparkina ja koostuu pääasiassa sademetsästä, joka suuressa osassa puistoa on koskematonta, korkeaa ja tiheää. Metsän tunnetuimmat asukkaat ovat epäilemättä simpansseja, mutta Kibalessa voi nähdä myös 10 muuta apinalajia, mikä tekee puistosta yhden maailman parhaista paikoista apinoiden bongailuun. Mitä tulee kasvillisuuteen, metsä on kiinnostava ja tarjoaa ylenpalttisen valikoiman puita ja värikkäitä kukkia.

Lauma elefantteja Queen Elizabethin kansallispuistossa.
Jaa tämä sivu