Hyvä tietää Ugandasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Ugandassa.
  • Asukasluku 43 milj.
  • Pääkaupunki Kampala
  • Kieli Englanti , ganda, swahili , arabia
  • Uskonto Katolilaisuus, protestanttisuus ja islam
  • Valuutta Ugandan shillinki (UGX)
  • Pinta-ala 241.038 km2

Hyvä tietää

Aikaero

Aikaero Suomen ja Ugandan välillä vaihtelee riippuen siitä, onko Suomessa kesä- vai talviaika.

Kesäaika: Sama kuin Suomessa

Talviaika: + 1 tunti

Liikkuminen Ugandassa

Bussit eivät Ugandassa ole samaa tasoa, johon olemme Euroopassa tottuneet. Pyrimme valitsemaan ilmastoidun bussin aina, kun se on mahdollista.

Valuutta ja luottokortti

Ugandan virallinen valuutta on Ugandan shillinki (UGX). Osassa paikkoja myös Yhdysvaltain dollari (USD) soveltuu maksuvälineeksi. Käteisen nostaminen luottokortilla voi olla ongelmallista, mutta ehdot muuttuvat jatkuvasti ja luottokorttien käyttö leviää laajemmalle. Isommissa kaupungeissa on käteisautomaatteja, mutta aina ne eivät toimi. Luottokortti hyväksytään maksuvälineenä useimmissa isoissa majoituspaikoissa.

Juomarahat

Ugandassa on tapana antaa juomarahaa oppaille, kuljettajille ja kantajille. Ravintoloissa on tapana pyöristää lasku ylöspäin (n. 10 %).

Sähkövirta

Ugandassa jännite on 240 V. Pistotulpissa on kolme litteää, neliskanttista sormea kuten Iso-Britanniassa. Pakkaa siis mukaan adapteri.

Safarilodgeissa ja -leireissä voi olla ajoittaisia sähkökatkoksia. Ota kaiken varalta mukaan taskulamppu.

Puhelin ja internet

Kansainvälinen suuntanumero Ugandaan on 256. Soittaaksesi ulos Ugandasta on näppäiltävä 000, jonka jälkeen näppäile maan suuntanumero ja lopulta numero, johon olet soittamassa. Matkapuhelimen kuuluvuus vaihtelee sen mukaan, missä päin Ugandaa oleskelet. Tarkemmat ulkomaanpuheluiden ja tekstiviestien hinnat sekä kuuluvuuden voit halutessasi tarkistaa omalta puhelinoperaattoriltasi ennen matkaa.

Isompien kaupunkien useimmissa hotelleissa on internetyhteys, samoin isommissa safarilodgeissa ja ‑leireissä. Lodgeissa ja leireissä yhteys voi olla epäluotettava ja aika hintava.

Juomavesi ja hygienia

Hotelleissa, lodgeissa ja isommissa ravintoloissa on nykyaikaiset vessat. Maaseudulla ja yleisissä vessoissa olot voivat olla alkeellisemmat. Ota varmuuden vuoksi mukaan vessapaperia tai intiimihygieniaan tarkoitettuja kosteuspyyhkeitä sekä käsidesiä.

Ugandassa ei pidä juoda hanavettä. Osta pullovettä sen sijaan.

Tupakointi

Tupakointi julkisilla paikoilla on Ugandassa kielletty.

Tapoja ja käytäntöjä

Ugandalaiset on yleisesti avoimia ja vieraanvaraisia. Kirkoissa polvien ja olkapäiden pitää olla peitettynä.