Kenia

Kenyatta Avenuen innokkaista kengänkiillottajista värikkäisiin kangoihin pukeutuviin masaihin. Palmupuiden ympäröimiä rantoja Intian valtameren rannikolla ja korkeita lumihuippuisia vuoria. Great Rift Valleyn flamingojen valtaamia järviä ja laajoja tasankoja, joissa kaikuvat leijonien karjaisut ja gnuuantilooppien sorkkien töminä. Jännittävä Kenia on sekä hektisiä suurkaupunkeja että vehreitä savanneja.

Asukasluku 56 milj.
Pääkaupunki Nairobi
Kielet Swahili ja englanti
Kenian lipun heimokilpi kuvastaa masaiden kamppailua maan itsenäisyyden puolesta.
Tiesitkö, että...

eräs Nairobin kaupunginosa on nimetty tanskalaiskirjailija Karen Blixenin mukaan. Viehättävä Karen-kortteli sijaitsee Nairobin kaupungin laidalla.

majesteettinen Great Rift Valley muodostui, kun kolme mannerlaattaa erkaantuivat toisistaan noin 25 miljoonaa vuotta sitten. Iso hautavajoama alkaa pohjoisessa Syyriasta ja jatkuu aina Etelä-Afrikkaan asti.

Kenian maantiede

Pinta-alaltaan noin 600 000 km2 kokoisessa Keniassa on noin 56 miljoonaa asukasta, jotka edustavat lukuisia eri heimoja. Etnisesti monimuotoisessa valtiossa on neljä eri ilmastoaluetta. Idässä Intian valtameren rannikolla maasto on tasaista ja kasvillisuus trooppista. Pohjoiseen ja koilliseen siirryttäessä väestö harvenee ja luonto muuttuu karummaksi. Great Rift Valleyn itäosissa maaperä on erittäin hedelmällistä, joten se soveltuu erinomaisesti maanviljelyyn. Maan länsiosat ovat pääosin tasankoa.

Safarit Keniassa

Runsas eläimistö tekee Keniasta erinomaisen safarimatkakohteen ja itseasiassa koko idea safareista sai alkunsa täällä. Tunnetun Masai Maran safarialueen lisäksi Keniassa on useita vierailun arvoisia kansallispuistoja. Muutaman tunnin ajomatkan päässä miljoonakaupunki Nairobista sijaitsee Nakuru-järvi ja Iso hautavajoama eli Great Rift Valley, joissa tuhannet flamingot kauniin vaaleanpunaisilla sulillaan tuovat väriloistoa maiseman vehreyteen. Flamingoille tekevät seuraa pienet kirahvilaumat sekä runsas määrä sarvikuonoja ja leopardeja. Aberdere-alueella kasvaa tiheitä metsiä ja Mount Kenyan, Kenian korkeimman ja Afrikan toiseksi korkeimman vuoren, juurelta löytää jännittäviä alppikasveja. Mount Kenyan pohjoispuolelta alkaa aavikkomainen kuiva alue, joka jatkuu aina Etiopiaan asti. Samburun ja Buffalo Springsin erittäin kuivat savannit tarjoavat erinomaiset olosuhteet leijonien, elefanttien, kirahvien ja puhveleiden näkemiseen. Alueella voi tavata myös Kenian harvinaisempia eläinlajeja, kuten gerenukkeja (kirahviantilooppeja), verkkokirahveja, keihäsantilooppeja ja somalianstrutseja.

Masai Mara

Kenian lounaisissa osissa tuhannet sorkat tömistelevät savannin maata. Yli miljoona gnuuantilooppia, 200 000 seepraa ja puoli miljoonaa thomsoningasellia suuntaavat joka vuotiselle matkalleen etsimään tuoretta ruohoa. Maailman suurin eläinten muuttoliike alkaa heinäkuussa ja päättyy lokakuussa. Masai Marassa Serengetin rajalla avautuvat vehreät laidunmaat. Ruohoa syövien eläinten tulee olla jatkuvasti varuillaan, sillä monet petoeläimet vaanivat seuraavaa saalistaan herkeämättä. Mara-jokea ylittäessään eläinten tulee lisäksi varoa sameassa vedessä vaanivia krokotiileja. Leijonalaumat ja gepardit saalistavat niin tehokkaasti, että 3000 kilometrin pituinen muuttoliike jää monen saaliseläimen viimeiseksi matkaksi. Hyeenat ovat opportunisteja ja odottavat suupaloja turvallisen välimatkan päässä ruokailevista petoeläimistä. Masait vahtivat karjaansa värikkäisiin kangoihin pukeutuneina. Kanga on suuri neliönmuotoinen kangaspala, joka masaiden taitavissa käsissä muuttuu käteväksi asuksi.

Nairobi

Reilu 100 vuotta sitten Nairobin keskusta oli masaiden juomapaikka. Nykyään masailla on oma maa-alueensa, ja Nairobi on muuttunut noin kolmen miljoonan asukkaan vilkkaaksi suurkaupungiksi. Liikenteen vilinässä voi taksien avoimista ikkunoista kuulla Suzzana Owiyon samettisen afropopin säveleitä. Suuret pilvenpiirtäjät kohoavat ylle Nairobin keskustan, jossa on runsaasti ostosmahdollisuuksia aina second hand -putiikeista kultaliikkeisiin ja sekatavarakauppoihin.

Nähtävyyksiä Keniassa

Jännittävien safarien jälkeen voi viettää loman viimeiset päivät kookos- ja mangopuiden alla Mombasassa tai jossain muussa rannikkokaupungissa Intian valtameren äärellä. Jos kaipaa kulttuurielämyksiä, voi käydä Nairobissa Karen Blixenin museossa. Blixenin Eurooppalaisena Afrikassa -kirjasta tehtiin elokuva, joka kuvattiin eräällä maatilalla 20 kilometriä pääkaupungista länteen. Maatila on sittemmin muutettu museoksi, joka on nykyisin yksi Kenian suurimpia nähtävyyksiä.

Keniassa on tarjolla runsaasti elämyksiä, myös kulinaristisia sellaisia. Monet villieläimet ovat tärkeä osa kenialaista keittiötä. Matkailijat voivat maistella kanan ja ugalin (maissipuuron) lisäksi useita jännittävämpiä vaihtoehtoja. Miltä kuulostaisi grillattu gnuu, haudutettu krokotiilinhäntä tai mehukas pihvi kirahvista tai antiloopista? Uhanalaisia eläimiä ei tarjoilla ruokana, joten matkustajat voivat huoletta maistella myös eksoottisempia annoksia. Keniassa voi herkutella myös erilaisilla hedelmillä, kuten kookospähkinöillä, passionhedelmillä, papaijoilla ja mangoilla.

Kenia – Afrikan villit savannit

Unohtumaton safarimatka Samburun kansallispuistoon, Nakurujärvelle ja maailmankuuluun Masai Maraan.

4,8
  • 09-11-2024
  • 10 päivää
  • 4.698€
Helsingistä
Jaa tämä sivu