Hyvä tietää Egyptistä

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Egyptissä.
  • Kieli Arabia
  • Pääkaupunki Kairo
  • Asukasluku 88, 5 milj.
  • Uskonto Sunnalaisuus (islam)
  • Valuutta Egyptin punta
  • Pinta-ala 1.001.449 km2

Hyvä tietää

Aikaero
Talvella Egyptissä on sama aika kuin Suomessa. Kesällä aikaero on -1 tunti.
Liikkuminen

Bussi
Bussit eivät ole aivan sen tasoisia, mihin olemme Euroopassa tottuneet. Tavoitteemme on valita ilmastoitu bussi aina, kun se on mahdollista.

Juna
Junalla matkustamme parhaassa mahdollisessa luokassa. Eri junamatkojen välillä saattaa olla eroavaisuuksia, mutta tavoitteemme on aina käyttää parhaita yhteyksiä, jotta pääsemme paikasta toiseen mahdollisimman kätevästi. Junien taso ei aina ole sama kuin Euroopassa, mutta junamatka Egyptissä on varmuudella kokemus!

Hintataso
Yleisesti ottaen hintataso on matalampi kuin Suomessa. Illallisen saa yleensä noin 4–5 eurolla. Viinin ja oluen hinta on korkeampi kuin Suomessa: pullo paikallista viiniä maksaa noin 15–25 euroa. Ravintolalaskuun lisätään yleensä 20 %:n palvelumaksu.
Juomaraha

Pääset matkoillamme seuraamaan paikallisten arkea ja tapoja läheltä. Saatat kohdata sinulle vieraita käytäntöjä, kuten juomarahakulttuurin. Monissa maissa on tapana antaa juomarahaa, mikä saattaa suomalaiselle tuntua vieraalle. Usein esimerkiksi kuljettajat ja paikallisoppaat odottavat saavansa tietyn summan juomarahaa, koska se on tärkeä osa heidän palkkaansa. Mainitsemme matkaohjelmassa juomaraha-arvion, jotta voit varautua tähän jo kotona. Emme sisällytä juomarahaa matkan hintaan, sillä matkustajan tulee itse voida arvioida palvelun taso. Juomarahan antaminen on tärkeä osa kulttuuria ja tätä tulisikin kunnioittaa. Haluamme kuitenkin korostaa, että juomarahan antaminen on vapaaehtoista.

Palkat ovat Egyptissä pieniä ja juomaraha on siksi tärkeä tulonlähde paikallisille. Suosittelemme pitämään pientä rahaa mukana, jotta voit tarvittaessa maksaa juomarahaa. Yleensä ravintoloissa, baareissa ja takseissa laskuun lisätään 5–10 %:n suuruinen juomaraha – myös silloin, jos laskuun on jo lisätty palvelumaksu.

Risteilyjä koskee eri ohjeistus, josta kerrotaan tarkemmin matkaohjelmassa.

Valuutta ja luottokortit
Egyptin punta (LE),  1 egyptin punta = 100 piastre. Valuuttaa voi vaihtaa pankeissa ja useimmissa hotelleissa. Yleisimmät luottokortit kuten Visa, Mastercard, Diners ja American Express käyvät suurimmassa osassa ravintoloita ja pankkiautomaatteja löytyy kaupungeista.
Sähkö
Jännite on 220 volttia mutta pistorasiat saattavat olla erilaisia kuin Suomessa, joten suosittelemme ottamaan matkalle mukaan adapterin. Adaptereita voi ostaa etukäteen Suomesta esim. kodinkoneliikkeistä ja lentokentän elektroniikkamyymälöistä.
Puhelin ja internet

Egyptin kansainvälinen maakoodi on +20. Soittaminen, viestittely ja datan käyttö saattaa olla kallista. Tarkemmat ulkomaanpuheluiden- ja tekstiviestien hinnat sekä kuuluvuuden voit halutessasi tarkistaa omalta puhelinoperaattoriltasi ennen matkaa.

Useimmissa hotelleissa on internet-yhteys ja suuremmissa kaupungeissa on internet-kahviloita.

Hygienia

Hotelleissa ja suuremmissa ravintoloissa on nykyaikainen, länsimaalainen hygienian taso. Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisimpiin wc-tiloihin ja vessapaperin puutteeseen. Ota matkalle mukaan varalle hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja käsidesinfektioainetta.

Juo ainoastaan pullotettua vettä.

Tapoja ja käytäntöjä

Egyptiläiset ovat ystävällisiä ja toivottavat vierailijat tervetulleiksi, mutta matkailijoiden tulisi noudattaa paikallisten pukeutumiseen liittyviä moraalisääntöjä. Naisten tulisi pukeutua soveliaisiin, ei liian tiukkoihin vaatteisiin, jotka peittävät kyynärpäät ja polvet. Huivia ei ole pakko käyttää, mutta sellainen kannattaa pitää mukana esimerkiksi moskeijavierailuja tai muita pyhäkköjä varten. Miesten ei tule käyttää näkyviä kaulaketjuja ja heidän tulisi pukeutua pitkälahkeisiin housuihin.

Islamin mukaan vasen käsi on epäpuhdas, joten sillä tulee koskea vain epäpuhtaiksi katsottuja esineitä. Vältä elehtimistä vasemmalla kädellä. Esineiden ja toisten ihmisten osoittelu on epäkohteliasta. Muista, että länsimainen peukalo ylös -käsimerkki on arabimaailmassa loukkaava. Tuolilla istuessa jalkojen tulee olla vasten lattiaa, sillä jalkapohjat ovat epäpuhtaat.

Tupakointi
Tupakointi on kielletty kaikissa kulkuvälineissä.
Uutuus!

Niili, Luxor ja Kairo – Egypti

Koe Egyptin ykköskohteet viikossa: neljän päivän risteily ja vierailut Egyptin pääkaupungeissa Luxorissa, Assuanissa ja Kairossa.

  • 12-02-2021
  • 8 päivää
  • 2.648€
Helsingistä