Egypti

Egypti on tunnettu paitsi maailmankuuluista pyramideista myös mahtavasta Niilistä, jonka ansiosta kuivalle aavikolle ja Kairon miljoonakaupunkiin saadaan ripaus vehreyttä. Muessinien rukouskutsujen kaikuessa minareeteista, vesipiippujen lempeässä savussa ja basaarien vilinässä pääset lähelle paikallisten elämää ja tapoja. Egypti on myös vilkasta liikennettä sekä kanelin ja kufta-lihapullien tuoksua. Kairon ulkopuolella sijaitseva valtava Kheopsin pyramidi on kaupungissa läsnä monenmoisten tuliaisten muodossa.

Asukasluku 88,5 milj.
Pääkaupunki Kairo
Kieli Arabia
Lipun kolme väriä kuvastavat vallankumousta, tulevaisuutta ja maan synkkää historiaa
Tiesitkö, että...
muinaiset egyptiläiset olivat suuria oluen ystäviä.
kajaalia käyttivät naisten lisäksi myös miehet. Kajaalin uskottiin suojaavan paitsi silmäsairauksilta myös Ran ja Horuksen kirouksilta.

Egypti – Vanhaa ja uutta

Egypti on maailman vanhin matkailuvaltio ja tänne suuntautuvaa matkaa varten kannata riittävästi matkapäiviä, sillä nähtävää on niin paljon. Tuhansien vuosien kulttuurihistoriaa on mahdollista nähdä ja kokea lähes koko maassa. Pääkaupungissa Kairossa on 20 miljoonaa asukasta, jotka elävät arkeaan monen maailmankuulun nähtävyyden juurella. Matkailijat kaikkialta maailmasta saapuvat Kairoon tutustuakseen esimerkiksi Egyptiläisessä museossa sijaitsevaan Tutankhamonin hautaan, jonka koristelut ovat lumoavia. Khan-el-Khalilin värikkäältä basaarilta voi tehdä erinomaisia löytöjä ja kierroksen jälkeen voi rauhoittua Muhammed Alin moskeijan pihoilla hiljaisuudessa.

Kaikkien Egyptiin matkustavien kannattaa ehdottomasti nähdä kolme valtavaa pyramidia ja Gizan sfinksi. Jos et kärsi klaustrofobiasta, voit lähteä jännittävälle kierrokselle Kheopsin pyramidin sisälle, läpi pitkien ja pimeiden käytävien hautakammioon, josta faaraon sielun sanotaan nousseen taivaalle ja yhtyneen aurinkojumalaan. Kairo ei kuitenkaan ole ainoa kiinnostava kohde Egyptissä. Kaupungin keskellä virtaa mahtava Niili, jolla seilaa runsaasti jokilaivoja. Laivojen kyydissä on mukava lähteä tutustumaan tarkemmin tähän jännittävään ja tarunhohtoiseen maahan.

Egyptin nähtävyydet

Pohjois-Afrikan suuri maa kuivan Saharan aavikon ja vehreän Niilinlaakson välissä tarjoaa monia mahdollisuuksia. Kairon lisäksi kannattaa tutustua Aleksandriaan, josta on uudelleenavatun valtavan kirjastonsa vuoksi tullut yksi tärkeimmistä tiede- ja tutkimuskaupungeista. Muinainen kaupunki kilpaili tittelistä aikoinaan kreikkalaisten kulttuurikehto Ateenan kanssa.

Egyptiin kannattaa suunnata myös Niilin varrella sijaitsevan Assuanin kaupungin vuoksi. Suuri Assuanin pato ja sen yhteydessä toimiva voimala tuottaa sähköä suurelle osaa Egyptiä. Muita mainitsemisen arvoisia kohteita ovat Abu Simbelin temppelit, jotka Ramses II rakennutti 1250 eea, sekä haukkajumala Horukselle ja krokotiilijumala Sobekille pyhitetty Kom Ombo -kaksoistemppeli. Niilin varrella Kairosta pohjoiseen sijaitsee Luxorin kaupunki, jossa matkailijat pääsevät tutustumaan kuninkaiden laaksoon ja faaraoiden huolellisesti koristeltuihin kuolintemppeleihin. Rantalomaa pääsee viettämään Sharm el-Sheikhissä, jossa voi esimerkiksi snorklailla ja ihailla elämää Punaisenmeren pinnan alla.

Modernia Egyptiä ovat vaivanneet poliittiset levottomuudet, jotka kulminoituivat vuoden 2011 vallankumoukseen. Hosni Mubarak luopui vallasta 30 vuoden jälkeen ja kesäkuussa 2012 valtaan astui maan ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti Mohamed Morsi. Vain vuosi tämän jälkeen, massiivisten mielenosoitusten jälkimainingeissa, Morsi syöstiin vallasta sotilasvallankaappauksessa.

Elämää Niilillä – Kairo ja risteily Assuanista Luxoriin

Sfinksin vartioimilta Gizan pyramideilta Luxorin ja Karnakin tarunhohtoisille temppeleille. Kiireettömästi pitkin ikiaikaista elämänvirtaa Kuninkaiden laaksoon

4,5
  • 4 lähtöä
  • 10 päivää
  • Alkaen 2.598€
Helsingistä
Jaa tämä sivu