Hyvä tietää Vietnamista

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Vietnamissa.
 • Kieli Vietnam
 • Pääkaupunki Hanoi
 • Asukasluku 97,5 milj.
 • Uskonto taoismi, buddhalaisuus ja roomalaiskatolilaisuus
 • Valuutta Dong
 • Pinta-ala 331,210 km2

Hyvä tietää

Aikaero
Vietnamissa aika on kesällä 4 tuntia ja talvella 5 tuntia Suomen aikaa edellä.
Liikkuminen

Bussi
Bussit eivät Vietnamissa ole aivan sen tasoisia, mihin olemme Euroopassa tottuneet. Tavoitteemme on valita ilmastoitu bussi aina, kun se on mahdollista. Monet busseista on suunniteltu paikallisen väestön mukaan, joten istuimet saattavat olla pienempiä ja jalkatila rajoitetumpi.

Juna
Junalla matkustamme parhaassa mahdollisessa luokassa. Eri junamatkojen välillä saattaa olla eroavaisuuksia, mutta tavoitteemme on aina käyttää parhaita yhteyksiä, jotta pääsemme paikasta toiseen mahdollisimman kätevästi. Junien taso ei aina ole sama kuin Euroopassa, mutta junamatka Vietnamissa on varmuudella kokemus!

Lento
Taitamme kiertomatkoillamme pidemmät maan sisäiset matkat usein lentäen. Maan sisäisillä lennoilla käytettävät konetyypit ovat usein pienempiä ja ahtaampia kuin esim. mannerten välisillä lennoilla. Matkanjohtaja kertoo käytännöistä ja lentoajoista tarkemmin lähtöselvityksen yhteydessä.

Hintataso

Hyvän aterian hinta vaihtelee noin 6 eurosta noin 16 euroon. Tyypillisesti taskurahaa päivää varten tulisi varata noin 15-20 euroa. Tähän summaan on laskettu juomat, postikortit, pienet välipalat, postimerkit jne. Matkamuistoja ja muita ostoksia varten kannattaa varata hieman ylimääräistä.

Juomaraha

Vietnamissa juomaraha on tärkeä osa palkkaa palvelualalla työskenteleville ja maassa on tapana antaa juomarahaa bussinkuljettajille, ”bussipojille”, paikallisoppaille, hotellien pikkoloille, ravintoloiden tarjoilijoille ja niin edelleen. Juomarahoihin kannattaa kuljettajille ja paikallisoppaille varata noin 6–7 Yhdysvaltain dollaria per päivä. Jos paikallisopas matkustaa ryhmän mukana koko matkan ajan, hänelle on tapana antaa hiukan enemmän juomarahaa. Jotkin baarit, ravintolat, yökerhot ja hotellit lisäävät 15 prosentin palvelumaksun valmiiksi laskun loppusummaan.

Haluamme korostaa, että juomarahan jättäminen on vapaaehtoista ja jokainen matkustaja päättää itse juomarahan suuruudesta.

Valuutta ja luottokortit

Valuutta ja luottokortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND) ja sitä saa 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 200 000 ja 500 000 suuruisina seteleinä. Kolikoita käytetään harvoin, mutta niitä on olemassa 200–5000 dongin suuruisina. Monet seteleistä muistuttavat toisiaan (esim. 10 000 ja 100 000 setelit), joten siksi on tärkeä pysyä tarkkana maksutapahtumissa ja valuutanvaihdossa. Matkalle kannattaa varata mukaan Yhdysvaltain dollareita, joita saa useimmissa paikoissa vaihdettua dongeiksi.

Yleisimmät luottokortit, kuten MasterCard, Visa, Diners ja American Express, käyvät maksuvälineinä useimmissa suuremmissa hotelleissa sekä osassa kauppoja. Vain MasterCardilla ja Visalla saa nostettua käteistä rahaa käteisnostoautomaateista, joita on isommissa kaupungeissa. Dongin kurssi vaihtelee ja Yhdysvaltain dollareista maksetaan euroja paremmin. Voit vaihtaa pienen summan euroja dongeiksi jo Suomessa. Loput matkakassasta kannattaa vaihtaa Yhdysvaltain dollareiksi ja vaihtaa dongeiksi vasta kohteessa. Dongeja saa harvemmin vaihdettua takaisin euroiksi tai dollareiksi, joten nosta ja vaihda vain tarvittava määrä rahaa.

Valuuttaa voi vaihtaa lentokentällä, pankeissa, valuutanvaihtopisteissä ja useimmissa hotelleissa. Matkalle kannattaa varata jonkin verran 5000–20 000 dongin seteleitä pienempiä maksuja, kuten taksimaksuja, ostoksia ja ruokailuja varten.

Sähkö
Vietnamissa jännite on sama kuin Suomessa, 220 volttia. Sähköpistokkeita on kuitenkin monenlaisia, joten parasta on ottaa mukaan yksi matka-adapteri, jossa on monta eri pistorasian osaa.
Puhelin ja internet

Vietnamin maakoodi on +84. Tarkemmat ulkomaanpuheluiden- ja tekstiviestien hinnat sekä datakäyttömaksut ja kuuluvuuden voit halutessasi tarkistaa puhelinoperaattoriltasi ennen matkaa.

Vietnamissa on runsaasti internetkahviloita ja useimmissa hotelleissa on mahdollisuus internetin käyttöön. Verkkoyhteys ei välttämättä ole yhtä nopea kuin Suomessa. Huomioi mahdollinen lisämaksu internetin käytöstä.

Hygienia
Hygieniataso on yleisesti ottaen parempi kuin monissa muissa Aasian maissa vaikka se ei aivan yllä länsimaalaiselle tasolle. Hotelleissa ja isommissa ravintoloissa on yleensä modernit, länsimaiset käymälätilat. Kaupungin ulkopuolella saattaa kuitenkin törmätä polkimella toimiviin vessoihin ja niistä saattaa puuttua wc-paperi. Ota matkalle mukaan wc-paperia, intiimiserviettejä ja käsidesinfektioainetta siltä varalta, että paperia tai juoksevaa vettä ei ole saatavilla.
Tupakointi
Tupakointi on kielletty kaikissa kulkuvälineissä. Junissa tupakointi on sallittu vain merkityillä alueilla.
Tapoja ja käytäntöjä

Vietnamilaiset ovat avoimia ja vieraanvaraisia, ja he tervehtivät turisteja hymyssä suin. Tutustuthan etukäteen paikallisiin tapoihin, sillä vietnamilaisille ei ole luontevaa korjata muiden käytöstä. Vaikka he ovatkin tottuneet turisteihin, heidän tapojaan ja pyhäkköjään tulee kunnioittaa ja pukeutua asianmukaisesti.

Kengät tulee riisua, kun astuu sisään temppeliin. Uskonnon mukaan jalkapohjat ovat epäpuhtaat, joten ei ole kohteliasta istua niin, että jalkapohjat näkyvät eivätkä ne saa osoittaa muita henkilöitä, Buddha-hahmoa ja pyhäkköjä kohti. Buddha-hahmoja tai muita pyhiä monumentteja ei saa koskea. Valokuvaaminen ei ole kaikkialla sallittua, joten varmista asia ennen kuvien ottamista ja muista ettei Buddha-hahmojen vieressä saa poseerata. Ethän kosketa vietnamilaisen päätä, sillä hiukset ovat heidän uskontonsa mukaan pyhät.

Ho Chi Minhin mausoleumissa vierailua varten tulee pukeutua pitkälahkeisiin housuihin tai pitkään hameeseen sekä pitkähihaiseen paitaan. Mausoleumissa esimerkiksi kamerat, ruuat ja juomat ovat kielletty. Vierailijoiden tulee kävellä rivissä eikä silloin saa puhua.

Paikallisille on tärkeää hallita tunteitaan, minkä vuoksi hermostuminen ja suuttuminen katsotaan säädyttömäksi käytökseksi. Pyydä matkanjohtajalta apua asioiden selvittämiseen, mikäli matkasi aikana koet, että sinua on kohdeltu huonosti.

Julkiset hellyydenosoitukset ja suudelmat tuomitaan jyrkästi, eikä vartalokosketusta tai kädestä pitämistäkään katsota hyvällä vaikka samaa sukupuolta olevien nähdäänkin usein kävelevän käsikkäin. Matkalla kannattaa suosia peittävää pukeutumista mutta hotellialueilla pukeutuminen voi olla vapaampaa.

Joillain alueilla on yleistä kohdata kerjäläisiä, ja vanhoille ihmisille ja vammautuneille voi hyvin antaa muutaman kolikon. Älä kuitenkaan anna lapsille ja nuorille rahaa, sillä emme halua tukea lasten kerjäämistä. Voit kuitenkin antaa lapsille hyödykkeitä, kuten shampoota, saippuaa, kyniä ja vihkoja.

Vietnam

 • Good Morning Vietnam

  Suurkaupungin hyörinästä rennosti rannalle. Loistava yhdistelmä napakkaa kiertomatkaa ja viiden päivän lepolomaa Mui Nessä.

  4,3
  • 20-02-2025
  • 14 päivää
  • 1.998€
  Helsingistä
 • Uutuus

  Albatrosin Vietnam

  Lähde mukaan lumoavalle matkalle läpi Vietnamin. Matkan keskiössä ovat erityisesti luontoelämykset ja yövymme viehättävissä luontoresorteissa.

  • 3 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.798€
  Helsingistä
 • Khmerien valtakunta – Thaimaa, Kambodza ja Vietnam

  Kulje khmerien korkeakulttuurin jäljissä läpi Thaimaan, Kambodžan ja Vietnamin. Matkaohjelmassa mm. Angkor Wat ja risteily Mekongjoella.

  4,8
  • 12 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.898€
  Helsingistä
 • Uutta

  Pitkä matka Vietnamissa

  Koe sykkivä suurkaupunki Ho Chi Minh City, Cu Chin tunnelit ja Mekongjoen suisto sekä vietä 14 päivää neljän tähden hotellissa Etelä-Kiinan meren rannalla.

  4,2
  • 23-01-2025
  • 21 päivää
  • 2.998€
  Helsingistä