Matkat Vietnamiin

Vietnamin luonto on upea: laaja Mekongjoen suisto, Halonginlahden kalkkikivikalliot, pitkät, ihastuttavat hiekkarannat, vihreät riisipellot ja tiikkipuiden peittämät vuorenrinteet. Vietnamissa riittää kadonneen maailman rakennuksia, temppeleitä, värikästä katuelämää ja kiehtovia vuoristokansoja.

Asukasluku 92 milj.
Pääkaupunki Hanoi
Kieli Vietnam
Vietnamin lippu

Maantiede

Vietnam sijaitsee 1600 km:n pituisella alueella Indokiinan itärannikolla. Luonto on vaihtelevaa, sillä etelässä vallitsee trooppinen ilmasto ja pohjoisessa on viileämpää. Kolme neljäsosaa maasta on vuoristoa tai ylänköä. Loput on alankoa, joka sijaitsee lähinnä Song Hong- ja Mekongjoen hedelmällisessä suistossa. Kahta jokisuistoa sekä lähes koko rannikkoa leimaavat riisipellot, joilla kolmionmuotoisiin päähineisiin pukeutuneet naiset hoitavat elintärkeitä viljelyksiään. Pohjoisen korkeita vuoria halkovat useat joet. Keskiosissa sijaitsee Annamin ylänkö. Monet sen huipuista kohoavat  yli 1 800 metriin. Ylängöllä kasvaa eebenpuita, tiikkejä ja palisantereita. Tonkininlahden ja Etelä-Kiinan meren rannikolla on pääasiassa dyynejä ja upeita hiekkarantoja.

Ilmasto

Vietnamissa vallitsee trooppinen monsuuni-ilmasto. Hanoin ympäristössä talvet ovat viileitä ja lämpötila laskee noin 10 asteeseen. Maan eteläosissa ilmasto on trooppinen, ja lämpötila pysyttelee 25–30 asteessa vuoden ympäri. Kesäkuusta lokakuuhun monsuuni tuo tullessaan sateita ja kosteutta – etelässä sadekausi voi kestää hieman pidempään.

Historia

Vietnam on kommunistinen valtio, jossa on noin 84 miljoonaa asukasta. Pääosa asukkaista on buddhalaisia tai taolaisia. Maassa asuu myös jonkin verran katolisia sekä noin 50 heimoa, joilla on oma uskontonsa ja kielensä. Ennen kuin maa yhdistyi 1700-luvulla, se oli jakautunut moneen pienempään osaan. Pohjois-Vietnam kuului Kiinalle, ja Mekongjoen suistoa ympäröivä alue etelässä oli khmerien hallinnassa. 1800-luvun puolivälistä lähtien Vietnam oli Laosin ja Kambodžan ohella osa Ranskan Indokiinaa.  Vietnamilaiset eivät olleet erityisen innostuneita eurooppalaisesta siirtomaaisännästään. Vuonna 1941 Ho Chi Minh perusti Viet Minh –itsenäisyysliikkeen, ja vastarintataistelu sai tulta alleen. Vietnam jaettiin kahtia 17. leveyspiirin kohdalta vuonna 1954. Pohjois-Vietnamia hallitsi Ho Chi Minh ja Etelä-Vietnamia keisari Bao Dai. Kun Pohjois-Vietnam hyökkäsi Etelä-Vietnamiin, oli se liikaa Etelä-Vietnamin liittolaiselle Yhdysvalloille. Alkoi 15 vuotta kestänyt verinen Vietnamin sota. Kun sota päättyi, Pohjois- ja Etelä-Vietnam yhdistyivät Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi. Nykyään Vietnam on hyvä ystävä sekä Yhdysvaltojen että entisen arkkivihollisensa Kiinan kanssa. Kiinalaiset ovat kiinnostuneet Vietnamista erityisesti sen talouskasvun ansiosta. Vietnamin talous kasvaa tällä hetkellä nopeaa tahtia. Tämä on sikäli erikoista, kun kyseessä on kommunistinen valtio.

Nähtävyydet

Vietnam houkuttelee sekä kulttuurillaan, luonnollaan että miellyttävällä tunnelmallaan. Monille retki tunnetulle Halonginlahdelle on yksi matkan kohokohtia. Noin 3 000 kalkkikivikalliota kohoaa turkoosinsinisestä merestä ja muodostaa labyrintin lahdelle. Vietnamissa on monia kiinnostavia kaupunkeja, joiden historia ulottuu satoja vuosia taaksepäin. Hyviä esimerkkejä ovat Hoi An, sen vanhakaupunki ja suojellut arkkitehtoniset helmet, Hanoi ja sen viehättävät ranskalaiset bulevardit, kauniit temppelit, järvet, polkupyörien loputon virta ja kuuluisa Yhden pylvään pagodi. Mekongjoen suistossa sijaitseva pääkaupunki Can Thosta viedään suistoalueella kasvatettuja tuotteita myytäviksi värikkäille ja vilkkaille ”kelluville markkinoille”. Ho Chi Minh City, entinen Saigon, on eläväinen suurkaupunki ja melkoinen hornankattila – sekä hyvässä että pahassa.

Ho Chi Minhin lähellä sijaitsevat kuuluisat Cu Chin tunnelit, jotka Vietcong-sissit rakensivat vuosina 1940–60. Vietnamin sodan ollessa pahimmillaan tunnelit ulottuivat koko matkan Kambodžan rajalle saakka. Yksin Cu Chin alueella on yli 250 km maanalaisia tunneleita.

Vietnam

 • Good Morning Vietnam

  Suurkaupungin hyörinästä rennosti rannalle. Loistava yhdistelmä napakkaa kiertomatkaa ja viiden päivän lepolomaa Mui Nessä.

  4,3
  • 20-02-2025
  • 14 päivää
  • 1.998€
  Helsingistä
 • Uutuus

  Albatrosin Vietnam

  Lähde mukaan lumoavalle matkalle läpi Vietnamin. Matkan keskiössä ovat erityisesti luontoelämykset ja yövymme viehättävissä luontoresorteissa.

  • 3 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.798€
  Helsingistä
 • Khmerien valtakunta – Thaimaa, Kambodza ja Vietnam

  Kulje khmerien korkeakulttuurin jäljissä läpi Thaimaan, Kambodžan ja Vietnamin. Matkaohjelmassa mm. Angkor Wat ja risteily Mekongjoella.

  4,8
  • 13 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.898€
  Helsingistä
 • Uutta

  Pitkä matka Vietnamissa

  Koe sykkivä suurkaupunki Ho Chi Minh City, Cu Chin tunnelit ja Mekongjoen suisto sekä vietä 14 päivää neljän tähden hotellissa Etelä-Kiinan meren rannalla.

  4,2
  • 23-01-2025
  • 21 päivää
  • 2.998€
  Helsingistä
Jaa tämä sivu