Hyvä tietää Thaimaasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Thaimaassa.
 • Kieli Thai
 • Pääkaupunki Bangkok
 • Asukasluku 72 milj.
 • Uskonto Buddhalaisuus
 • Valuutta Baht
 • Pinta-ala 513.116 km2

Hyvä tietää

Aikaero
Kesäaika Thaimaassa on 4 tuntia edellä ja talviaika 5 tuntia edellä.
Liikkuminen

Bussi
Bussit eivät Thaimaassa ole aivan sen tasoisia, mihin olemme Euroopassa tottuneet. Tavoitteemme on valita ilmastoitu bussi aina, kun se on mahdollista. Monet busseista on suunniteltu paikallisen väestön mukaan, joten istuimet saattavat olla pienempiä ja jalkatila rajoitetumpi.

Juna
Junalla matkustamme parhaassa mahdollisessa luokassa. Eri junamatkojen välillä saattaa olla eroavaisuuksia, mutta tavoitteemme on aina käyttää parhaita yhteyksiä, jotta pääsemme paikasta toiseen mahdollisimman kätevästi. Junien taso ei aina ole sama kuin Euroopassa, mutta junamatka Thaimaassa on varmuudella kokemus!

Lento
Kiertomatkoillamme teemme pidemmät maan sisäiset matkat usein lentäen. Maan sisäisillä lennoilla käytettävät konetyypit tapaavat olla pienempiä ja ahtaampia kuin esim. mannerten välisillä lennoilla. Matkanjohtaja kertoo käytännöistä ja lentoajoista tarkemmin lähtöselvityksen yhteydessä.

Hintataso
Hyvän aterian saa ostettua noin 7–8 eurolla. Tyypillisesti taskurahaa tulisi päivää varten varata noin 15–20 euroa. Tähän summaan on laskettu juomat, postikortit, pienet välipalat, postimerkit jne. Matkamuistoja ja muita ostoksia varten kannattaa varata hieman ylimääräistä.
Juomarahat

Thaimaassa juomaraha on tärkeä osa palkkaa palvelualalla työskenteleville ja maassa on tapana antaa juomarahaa bussinkuljettajille, ”bussipojille”, paikallisoppaille, hotellien pikkoloille, ravintoloiden tarjoilijoille ja niin edelleen. Juomarahoihin kannattaa kuljettajille ja paikallisoppaille varata noin 3–4 euroa per päivä. Jos paikallisopas matkustaa ryhmän mukana koko matkan ajan, hänelle on tapana antaa hiukan enemmän juomarahaa. Jotkut baarit, ravintolat, yökerhot ja hotellit lisäävät 15 prosentin palvelumaksun valmiiksi laskun loppusummaan.

Suosittelemme kysymään neuvoja matkanjohtajalta juomarahan antamisen suhteen, jotta tiedät kuinka paljon juomarahaa esimerkiksi hotellin henkilökunnalle ja kuljettajille tulisi hyvien tapojen mukaisesti jättää.

Haluamme korostaa, että juomarahan jättäminen on vapaaehtoista ja jokainen matkustaja päättää itse juomarahan suuruudesta.

Valuutta ja luottokortit

Thaimaan valuutta on baht (1 baht on 100 satangia). Bahteja on saatavilla 10, 20, 50, 100, 500 ja 1000 suuruisina seteleinä. Kolikoita on saatavilla 25 ja 50 suuruisina satangeina ja 1, 5 ja 10 suuruisina bahteina.

Thaimaan valuuttaa voi vaihtaa etukäteen Suomessa tai paikan päällä lentoasemalla, pankeissa, valuutanvaihtopisteissä ja useimmissa hotelleissa. Muista laskea rahat tarkkaan.

Matkalle on hyvä varata mukaan vähän pienempää rahaa, kuten 20 ja 50 bahtin seteleitä, esimerkiksi taksimaksuja, pieniä ostoksia ja juomarahoja varten.

Visa ja Mastercard käyvät maksuvälineinä useimmissa hotelleissa ja ravintoloissa, ja korteilla on myös mahdollista nostaa käteistä rahaa käteisnostoautomaateista.

Jännite
Thaimaassa verkkovirta on sama kuin Suomessa, 220 volttia. Sähköpistokkeita on kuitenkin monenlaisia, joten parasta on ottaa mukaan yksi matka-adapteri, jossa on monta eri pistorasian osaa.
Puhelin ja internet

Thaimaan maakoodi on +66. Tarkemmat ulkomaanpuheluiden- ja tekstiviestien hinnat sekä kuuluvuuden voit halutessasi tarkistaa puhelinoperaattoriltasi ennen matkaa.

Thaimaassa on runsaasti internetkahviloita ja useimmissa hotelleissa on mahdollisuus internetin käyttöön. Verkkoyhteys ei välttämättä ole yhtä nopea kuin Suomessa. Huomioi mahdollinen lisämaksu internetin käytöstä.

Hygienia
Hygieniataso on yleisesti ottaen parempi kuin monissa muissa Aasian maissa vaikka se ei aivan yllä länsimaalaiselle tasolle. Hotelleissa ja osassa ravintoloita on nykyaikainen, länsimaalainen hygienian taso. Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisimpiin wc-tiloihin ja vessapaperin puutteeseen. Ota matkalle mukaan varalle hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja käsidesinfektioainetta.
Tupakointi
Tupakointi on kielletty kaikissa kulkuvälineissä. Junissa tupakointi on sallittu vain merkityillä alueilla.  Sähkötupakan tuonti ja käyttö Thaimaassa on kiellettyä.
Tapoja ja käytäntöjä

Thaimaalaiset ovat avoimia ja vieraanvaraisia, ja he tervehtivät turisteja hymyssä suin. Tutustuthan etukäteen paikallisiin tapoihin, sillä thaimaalaisille ei ole luontevaa korjata muiden käytöstä. Vaikka thaimaalaiset ovat tottuneet turisteihin, heidän tapojaan ja pyhäkköjään tulee kunnioittaa ja pukeutua asianmukaisesti.

Kengät tulee riisua temppeleissä vieraillessa. Jalkapohjien katsotaan olevan epäpuhtaita, joten istuessa tulisi olla tarkkana etteivät paljaat jalkapohjat osoita kohti muita henkilöitä, Buddha-hahmoa tai pyhäkköjä. Buddha-hahmoja tai muita pyhiä monumentteja ei myöskään saa koskea. Valokuvaamista on paikoittain rajoitettu, joten varmista asia ennen kuvien ottamista ja muista, ettei Buddha-hahmojen vieressä saa poseerata.

Paikallisille on tärkeää hallita tunteitaan, minkä vuoksi hermostuminen ja suuttuminen katsotaan säädyttömäksi käytökseksi. Pyydä matkanjohtajalta apua asioiden selvittämiseen, mikäli matkasi aikana koet, että sinua on kohdeltu huonosti.

Julkiset hellyydenosoitukset ja suudelmat tuomitaan, eikä kosketusta tai kädestä pitämistäkään katsota hyvällä vaikka samaa sukupuolta olevien nähdäänkin usein kävelevän käsikkäin. Matkalla kannattaa suosia peittävää pukeutumista mutta hotellialueilla pukeutuminen voi olla vapaampaa. Thaimaalaisen päätä ei saa koskettaa, sillä hiukset ovat heidän uskontonsa mukaan pyhät.

Joillain alueilla on yleistä kohdata kerjäläisiä, ja vanhoille ihmisille ja vammautuneille voi hyvin antaa muutaman kolikon. Älä kuitenkaan anna lapsille ja nuorille rahaa, sillä emme halua tukea lasten kerjäämistä. Voit kuitenkin antaa lapsille hyödykkeitä, kuten shampoota, saippuaa, kyniä ja vihkoja.

Thaimaa

 • Thaimaa – kiertomatka ja rantaloma

  Temppeleitä ja palatseja Bangkokissa, entinen pääkaupunki Ayutthaya, luontoelämyksiä Kwaijoella ja kuuden päivän rantaloma Koh Changin saarella.

  4,5
  • 5 lähtöä
  • 16 päivää
  • Alkaen 2.198€
  Helsingistä
 • Uutuus

  Thaimaa ja Kambodža

  Lähde kanssamme matkalle läpi Kambodžan ja itäisen Thaimaan. Vietämme valtaosan ajasta Kambodžassa, jossa yksi matkan kohokohdista on Angor Wat.

  4,6
  • 2 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.498€
  Helsingistä
 • Khmerien valtakunta – Thaimaa, Kambodza ja Vietnam

  Kulje khmerien korkeakulttuurin jäljissä läpi Thaimaan, Kambodžan ja Vietnamin. Matkaohjelmassa mm. Angkor Wat ja risteily Mekongjoella.

  4,8
  • 13 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.898€
  Helsingistä