Matka Mongoliaan

Ainutlaatuista luontoa: vuoristoa, laajoja aroja ja mahtava Gobin autiomaa – tätä on Mongolia. Vihreillä aroilla pääsee lähelle paimentolaisten elämäntapaa perinteisissä teltoissa ja saa tunteen Gobin autiomaan äärettömyydestä. Nykyaikaisen Mongolian pääsee kokemaan Ulan Batorissa, jossa muotoillaan maan tulevaisuus.

Asukasluku 3,3 miljoonaa
Pääkaupunki Ulan Bator
Kieli Mongoli
Punaiset alueet symboloivat Mongolian luontoa, sininen taivasta. Keltainen hahmo esittää ikuista Mongoliaa.
Tiesitkö, että...

Tšingis-kaanin hallitessa 1200-luvun alussa Mongolian valtakunta kattoi lähes koko Aasian ja siihen kuului osia Itä-Euroopasta aina Puolaan saakka?

kaksi tanskalaisten toteuttamaan tutkimusmatkaa 1936–1939 vaikutti suuresti Mongolian paimentolaiskulttuurin tutkimukseen? Matkoilta tuotuja esineitä on esillä Tanskan kansallismuseossa Kööpenhaminassa.

Mongolian luonto

Laajat arot hallitsevat Mongoliaa. Pohjoisessa ja lännessä on vuoria, joista Khüiten (4 374 m) on korkein. Mongolia sijaitsee keskimäärin 1 580 m korkeudessa. Vuorten seinämiä ja valtaosaa arosta peittää ruoho. Metsiä löytyy pohjoisesta. Mongoliassa on useita järviä, joista suurimmat ovat Hövsgöl Nuur ja Uvs Nuur. Etelässä sijaitsee Gobin autiomaa, joka peittää kolmanneksen koko maan pinta-alasta. Aavikolla elää yhä villejä kameleita.

Mongoliassa harjoitetaan yhä haukkametsästystä.

Historia

Esihistoriallisista ajoista lähtien Mongoliaa ovat asuttaneet paimentolaiset. 1100-luvun lopussa heimopäällikkö Temüdzin yhdisti Mongolian heimot ja sai sen jälkeen nimen Tšingis-kaani, ”voittamaton hallitsija”. Suurilla ratsuhyökkäyksillä hän alisti valtaansa suuren osan Aasiasta ja Itä-Euroopasta aina Puolaan saakka. Tšingis-kaanin kuoltua vuonna 1227 valtakunta jaettiin neljäksi kuningaskunnaksi. Vuonna 1368 kiinalainen Ming-dynastia otti kuningaskunnat haltuunsa, ja Mongolian valtakunta lakkasi olemasta. Kun keisarivalta Kiinassa kukistui, Mongolia julistautui itsenäiseksi vuonna 1911, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin se oli jälleen lyhyen aikaa osa Kiinaa. Vuonna 1921 Mongolia pääsi jälleen vapaaksi, mutta pian sen jälkeen seurasi kommunistihallinto, jota kesti 1924–1990. Yhtä kommunistikapinallisista muistetaan pääkaupungin Ulan Batorin nimessä. Se merkitsee ”punaista sankaria”. Kun neuvostovalta 1990 päättyi, kapitalismi tuotiin maahan kiireellä, ja Mongolia sai demokraattisen valtiojärjestelmän.

Tšingis-kaani loi Mongolian keisarikunnan 1200-luvun alussa

Matkustaminen Mongoliassa

Pääkaupungissa Ulan Batorissa on länsimaisen standardin mukaisia hotelleja, mutta retkillä kaupungin ulkopuolella voi majoittua paimentolaisten luona heidän perinteisissä jurtissaan eli teltoissaan, joita kutsutaan Mongoliassa nimellä ”ger”. Ne ovat puhtaita ja siistejä, mutta mukavuudet ovat vaatimattomat. Suosittelemme pakkaamaan mukaan lämpimiä vaatteita. Myös tuulitakki, vaelluskengät, aurinkolasit ja taskulamppu on hyvä olla mukana.

Jurtta ja vuohia Gobin autiomaassa

Mongolia – Tšingis-kaanin jäljillä

Taigan tuoksuja, arojen kaihoa, villihevosia ja nomadien lämmintä vieraanvaraisuutta. Tämä on Sinisen taivaan maa!

4,3
  • 20-09-2024
  • 9 päivää
  • 2.898€
Helsingistä
Jaa tämä sivu