Hyvä tietää Kiinasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Kiinassa.
  • Kielet Kiinassa on 7 päämurretta, jotka ovat kuin omia kieliään. Mandariinikiina ja hanyun ovat käytetyimmät.
  • Pääkaupunki Peking
  • Asukasluku 1, 3 miljardia
  • Uskonto Virallisesti ateismi. Myös kungfutselaisuus, buddhalaisuus, taolaisuus, islam ja kristinusko.
  • Valuutta Renminbi
  • Pinta-ala 9.572.900 km2

Hyvä tietää

Ennen matkaa
Noin viikko ennen matkaa lähetämme sinulle sähköpostitse lentoliput ja tietokirjeen matkaan liittyen. Ota nämä tiedot matkalle mukaan.
Passi ja viisumi

Kiinan viisumin voi hankkia Kiinan suurlähetystöstä Helsingistä tai Albatrosin yhteistyökumppanin Visumservicen-Viisumipalvelut kautta (suomalainen henkilökunta). Molemmat palvelut ovat maksullisia. Esim. turistiviisumi, joka on voimassa 3 kk myöntämispäivästä, maksaa 60 €. Ns. kaksikertaviisumi, joka on voimassa 6 k, maksaa 90€. Viisumia ei voi tilata suurlähetystöstä puhelimitse, postitse tai sähköpostilla. Katso tarkemmat tiedot ja hinnat Kiinan Helsingin suurlähetystön sivuilta (englanniksi). Mikäli matkustat ainoastaan Hong Kongiin (et vieraile matkan aikana muualla Kiinassa) ja viivyt matkalla alle 3 kuukautta, et tarvitse viisumia.

Visumservice hoitaa viisumin hakemisen puolestasi. Viisumin käsittelykulu (normaalikäsittely) on 55€/viisumi. Tämän lisäksi mahdolliset postitus-ja toimituskulut. Saat tietoa palvelusta ja hinnaston matkadokumenttien mukana postitse kotiisi.

Visumservice-Viisumipalvelut:
Kasarmikatu 44/PL 14
00130 Helsinki/00131 Helsinki
Puh: 09 3489621

Kiinan suurlähetystö:
Embassy of the People’s Republic of China/ Consular Section'
Vanha Kelkkamäki 9, Kulosaari, 00570 Helsinki
Puh. 09 22890129  (09.00-11.30 Ma-Pe)
http://www.chinaembassy-fi.org/eng/lsfw/default.htm

Viisumi on voimassa siitä päivästä lähtien kun passi on leimattu. Huomioittehan, ettei viisumia kannata hakea liian aikaisin. Käsittely lähetystössä vie noin 4-7 arkipaïvää.

Lähetämme sinulle automaattisesti sähköisen lomakkeen, johon pyydämme täyttämään passi- ja viisumitiedot. Mikäli et käytä sähköpostia, pyydämme lähettämään passin kuvasivusta  ja viisumista kopion postitse osoitteeseen:

Albatros Travel A/S / Team Finland
Tøndergade 16
DK-1752 Kööpenhamina

Rokotukset

Maakohtaiset suositukset ja ajankohtaista tietoa rokotuksiin ja mahdollisiin tauteihin liittyvissä asioissa saat terveyskeskuksesta ja osoitteesta www.rokote.fi sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi. Sivuilla on myös matkailijan terveysopas.

Matkavakuutus
Varmista ennen ennen matkaa,  että sinulla on koko matkan ajan voimassa oleva ja riittävän kattava matka- ja matkatavaravakuutus. Suosittelemme peruutusturvan liittämistä vakuutukseen, tämä lisä suojaa, mikäli joudut esim. sairastumisen vuoksi perumaan matkasi.
Sää
Tarkista matkakohteesi sää ennen matkalle lähtöä internetistä, esimerkiksi osoitteista http://www.foreca.fi/, www.cnn.com tai www.bbc.com.
Käsimatkatavarat
Suosittelemme, että pakkaat tärkeimmät tavarat, kuten mahdolliset lääkkeet (muistathan nestearjoitukset lennoilla) käsimatkatavaroihin. Jos tarvitset matkallasi lääkkeitä, kuljeta ne alkuperäisissä pakkauksissa, joissa on mukana lääkäriltä saamasi resepti. Lisätietoja ja pakkausohjeita saat tarvittaessa Finavian nettisivuilta: www.finavia.fi (Matkustajat/Pakkausohjeita).
Aikaero
Kesäaika Kiinassa on 5 tuntia Suomea edellä ja talviaika 6 tuntia Suomea edellä.
Liikkuminen Kiinassa

Bussit
Bussit Kiinassa eivät ole samaa tasoa kuin johon olemme tottuneet Euroopassa. Käyttämämme bussit ovat parhaat mahdolliset
.

Lennot
Kiertomatkoillamme pidemmät matkat maan sisällä voimme tehdä myös lentäen. Tämä kerrotaan matkaohjelmassa. Matkanjohtaja ilmoittaa tällöin lähtöajasta ja kertoo muista  käytännön asioista.

Hintataso
Kiinalaisissa ravintoloissa ei ole tapana tilata alkuruokaa ja pääruokaa, vaan erilaisia pieniä annoksia sekä riisiä, jotka jaetaan koko pöytäseurueen kanssa. Tyypillinen ateria paikallisessa kiinalaisessa ravintolassa maksaa noin 6-8 euroa/henkilö.
Juomaraha

Kiinassa juomarahan antaminen on yleinen tapa. On tapana, että matkailijat jättävät juomarahaa kuljettajille ja paikallisoppaille. Tyypillinen juomaraha kuljettajille ja paikallisoppaille on noin 6-7 Yhdysvaltain dollaria per päivä. Matkanjohtajalta voi aina kysyä neuvoa. Baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa laskuun on jo lisätty 10-15% palvelumaksu ja tällöin erillistä juomarahaa ei tarvitse jättää.

Juomarahan jättäminen on aina vapaaehtoista ja jokainen matkustaja päättää itse juomarahan suuruudesta.

Valuutta ja luottokortit

Kiinan valuutta on renminbi (CNY), puhekielessä ”yuan”.

Jos valuutanvaihtoon ei ole mahdollisuutta ennen matkaa, on kätevintä ottaa mukaan euroja.

Kiinan renminbit  voi vaihtaa takaisin dollareihin ainoastaan alkuperäistä, paikallista kuittia vastaan. Valuutanvaihto on täytynyt  tehdä virallisessa valuutanvaihtotoimistossa. Tämän vuoksi on tärkeää pyytää kuitti ja säilyttää se. Rahan vaihtaminen takaisin toiseen valuuttaan onnistuu ainoastaan lentokentällä ennen kotiinlähtöä. Valuutanvaihtotoimisto veloittaa vaihdosta maksun (noin 6 euroa).

Luottokortit kuten VISA, MasterCard ja American Express käyvät maksuvälineenä isoimmissa hotelleissa ja osassa kauppoja. Kansainvälisiä luottokortteja hyväksyvät pankkiautomaatit ovat tulleet yhä tavallisimmiksi isoissa kaupungeissa. Suurin osa automaateista kuitenkin hyväksyy edelleen ainoastaan kiinalaiset luottokortit, joten sopivan automaatin löytäminen saattaa viedä aikaa. Kysy neuvoa matkanjohtajaltamme.

Sähkö
220 V, sama kuin Suomessa. Matkalle on hyvä ottaa mukaan adapteri, jossa on monta eri pistokevaihtoehtoa, sillä sähköpistokkeita on erilaisia.
Puhelin ja internet

Kiinan maakoodi on 86. Soittaminen Suomeen voi olla kallista. Olethan yhteydessä operaattoriisi ennen matkaa ja kysy verkon toimivuudesta ja hinnoista Kiinassa.

Internet yleistyy koko ajan Kiinassa ja tämän vuoksi internet-kahviloita avautuu joka puolelle lisää. Kiinan palomuuri estää suoran pääsyn esim. Googleen, Facebookin tai Instagramiin.

Internetkahviloihin ehtiminen saattaa olla vaikeaa matkaohjelman vuoksi, lukuunottamatta omaa aikaa ohjelman ulkopuolella.

Hygienia

Kiinassa hygienian taso on parempi kuin suurimmassa osassa Aasiaa. Hygienia ei kuitenkaan vastaa länsimaalaista tasoa, johon olemme tottuneet.

Hygienia ravintoloissa on yleensä hyvä ja ruoka valmistetaan usein wokissa ja korkeassa lämpötilassa. Puhtaita tai kertakäyttöisiä syömäpuikkoja on aina pöydissä. Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista, suosittelemme käyttämään aina pullotettua vettä.

WC

Hotelleissa ja suurimmissa ravintoloissa on nykyaikainen, länsimaalainen taso.

Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisimpiin wc-tiloihin ja vessapaperin puutteeseen. Hyvä idea on ottaa mukaan hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja pullo käsidesinfektioainetta (voi ostaa Suomesta apteekeista tai lentokentältä).