Matkoja Kambodžaan

Ranskan Indokiinaan kuuluneessa Kambodžan kuningaskunnassa historialliset ja uskonnolliset rakennukset kohtaavat upean luonnon. Kaupungeissa puistoteiden reunoja ympäröivät suurvallan aikana rakennetut talot, joissa on vielä havaittavissa maata runnelleen sodan jälkiä. Ennen ranskalaisten saapumista rakennetut temppelit, pagodit ja asuintalot sulautuvat yhteen ja muodostavat kiehtovan sekoituksen nostalgiaa, historiaa ja kulttuuria.

Asukasluku 15,9 milj.
Pääkaupunki Phnom Penh
Kieli Khmerin kieli
Lipun keskellä on kuva Angkor Wat -temppelistä
Tiesitkö, että...
Kambodžassa on mahdollista nauttia maan upeista maisemista risteilyaluksen kannelta. Mekongjoella risteily tuo uutta näkökulmaa maan kauneuteen.
Kaikista maailman kielistä Kambodžan virallisessa kielessä khmerissä on eniten aakkosia. Khmerin kielen aakkosissa on 33 konsonanttia ja 35 vokaalia.

Maantiede

Kambodžan luontoa hallitsee kaksi suurta vesistöä: mahtava Mekongjoki ja sen suistoalue sekä Tonlé Sab -järvi, joka tunnetaan myös nimellä the Great Lake. Noin 100 kilometriä pitkä kanava yhdistää Tonlé Sab -järven ja Mekongjoen. Sadekauden aikana vedenkorkeus joessa nousee niin paljon, että myös kanavan vedenkorkeus nousee ja kaikki kanavassa oleva vesi virtaa takaisin järveen. Tonlé Sab -järvi laajenee siksi valtavaksi vesimassaksi joka vuosi sadekauden aikana.

Vuoristoalueita on kolme: Kravanh- ja Damreivuoret maan lounaisosissa ja Dangrekvuoret pohjoisessa, Thaimaan rajan tuntumassa. Suurin osa väestöstä on maanviljelijöitä ja viljeltäviin kasveihin kuuluu esimerkiksi riisi, maissi, pippuri ja tupakka.

Historia

Kambodžan kuningaskunta oli osa khmerien valtakuntaa 600–1300-luvuilla. Kambodža itsenäistyi vuonna 1955 oltuaan 100 vuotta Ranskan vallan alla. Historiallisesti maa on tunnettu synkästä, Punakhmerien (khmers rouges) vallankumouksen ajasta 1970-luvulla. Pol Potin johtamat joukot pyyhkivät lähes kaiken khmerien kulttuuriin liittyvän pois tieltään yrittäessään luoda uutta maolaista agraariyhdyskuntaa. Rakennukset, patsaat, kirjat ja musiikki-instrumentit hävitettiin ja väestö pakotettiin ulos kaupungeista niin kutsutuille kuoleman kentille, joissa arviolta miljoona kambodžalaista menehtyi. Valtava Angkor Wat -temppeli kuitenkin säästettiin, vaikka kommunistinen sotilasvoima halusi pyyhkiä uskonnon yhteiskunnasta ja korvata sen uskolla puolueeseen. Strategia ei kuitenkaan onnistunut, sillä nykyään lähes kaikki kambodžalaiset ovat buddhalaisia, joiden uskoon sekoittuu hindulaisia ja animistisia piirteitä. Animismin käsityksen mukaan kaikissa esineissä, eläimissä ja kasveissa asuu henkiolentoja.

Nähtävyydet

Angkor Wat -temppeli on yksi Kambodžan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Valtava temppeli oli khmerien valtakunnan pääkaupunki ja se on erinomainen esimerkki khmerien taitavasta, erikoisesta arkkitehtuurista. Rappeutuneet muurit on koristeltu kivikaiverruksin, jotka kertovat tarinaa khmerien mahtavan valtakunnan arjesta ja tärkeistä tapahtumista. Angkor Watia ympäröi tiheä viidakko ja osa temppelistä on edelleen köynnöskasvien peitossa, aivan kuten se oli jo 1800-luvulla, kun temppeli alun perin löydettiin. Kambodžan synkkää historiaa pääsee lähelle vierailemalla Killing Fieldsillä, ”kuoleman kentillä”, joissa punakhmerit tappoivat yli miljoona kambodžalaista 1970-luvun vallankumouksen aikana.

Kambodžan pääkaupunki Phnom Penhissä voi ihastella Ranskan vallan aikaista arkkitehtuuria sekä erästä buddhalaista monumenttia, joka säästyi punakhmerien tuholta: Hopeapagodia. Pagodin lattia on päällystetty hopealaatoin ja koristeena on hopeisia ja kultaisia kristallein ja timantein koristeltuja buddha-hahmoja. Jos kaipaa vaihtelua kaupunkielämään, voi lähteä patikoimaan Phnom Bokorin kansallispuistoon. Puisto sijaitsee viileällä metsäisellä alueella, jossa voi nähdä kauniita vesiputouksia ja seurata villien tiikereiden ja norsujen elämää. Kansallispuistossa on myös aavemaisia, hylättyjä rakennuksia, joista alun perin kaavailtiin asuintaloja. Ehkäpä paikan sijainti kaukana lähimmästä kaupungista karkotti mahdolliset asukkaat. Talot ovat ajan saatossa ränsistyneet mutta alue sopii synkkyydestä ja aavemaisesta tunnelmasta kiinnostuneille matkaajille. Kaikkialla Kambodžassa on syytä liikkua varoen luonnossa, sillä maastossa on edelleen räjähtämättömiä maamiinoja. Pysy siksi merkityillä poluilla, myös Angkor Wat -temppelin alueella.

Kambodžan­matkat

 • Uutuus

  Thaimaa ja Kambodža

  Lähde kanssamme matkalle läpi Kambodžan ja itäisen Thaimaan. Vietämme valtaosan ajasta Kambodžassa, jossa yksi matkan kohokohdista on Angor Wat.

  4,6
  • 2 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.498€
  Helsingistä
 • Khmerien valtakunta – Thaimaa, Kambodza ja Vietnam

  Kulje khmerien korkeakulttuurin jäljissä läpi Thaimaan, Kambodžan ja Vietnamin. Matkaohjelmassa mm. Angkor Wat ja risteily Mekongjoella.

  4,8
  • 12 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.798€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu