Matkat Etelä-Koreaan

Etelä-Korean monet kansallispuistot ja loivat, vihreään puetut vuoret kutsuvat vaellusretkille ja ulkoilemaan. Korealaiset rakastavat maansa kaunista luontoa ja heitä näkee usein kiipeämässä ylös vuorelle pukeutuneena viimeisimmän vaellusmuodin mukaisesti. Tuntuu kuin korealaisilla olisi aina vauhti päällä ja he ovat pitävät kovasti viimeisimmästä teknologiasta. Matkapuhelinvalmistajat Samsung ja LG ovat korealaisia ja ne ovat saaneet koko kansan vakuuttuneeksi siitä, että matkapuhelin on välttämättömyys – oli sitten kyse soittamisesta, television katsomisesta tai netissä surffailusta.

Asukasluku 49 milj.
Pääkaupunki Soul
Kieli korea
Lipun symbolismi on otettu taolaisesta yin-yang -ideologiasta. Sininen yin ja punainen yang ovat täydellisessä tasapainossa.
Tiesitkö, että...
Etelä-Korea voi olla yllpeä omasta modernista musiikkigenrestään? Sitä kutsutaan K-popiksi ja se on futuristinen sekoitus englantia ja koreaa, poppia ja hiphoppia -sekä paljon muuta!
Ikä lasketaan Etelä-Koreassa eri tavalla? Lapsi on 1 vuotias jo syntyessään, joten korealaiset ovat aina vuotta meitä vanhempia.

Maantiede ja ilmasto Etelä-Koreassa

Etelä-Korea syntyi 1948, kun Yhdysvaltain miehitysalueelle perustettiin Korean tasavalta. Etelä-Korea käsittää Korean niemimaan eteläisen puoliskon, pohjoista puoliskoa hallitsee Pohjois-Korea. Etelä-Korean ainoa rajanaapuri on Pohjois-Korea – tai kyse ei virallisesti ole maiden välisestä rajasta, vaan demilitarisoidusta vyöhykkeestä, joka on puolueeton alue maiden välissä. Etelä-Korean länsipuolella Keltaisenmeren takana sijaitsee Kiina ja kaakossa Koreansalmen toisella puolella Japani. Maa on vuoristoinen, mutta vuoret eivät ole erityisen korkeita. Korkein kohta on sammunut tulivuori Halla, joka kohoaa 1 950 metriin. Koillisen vuoristot muuttuvat tasangoiksi maan lounaisosissa.

Historia ja väestö

Korean niemimaan ensimmäiset tunnetut asukkaat elivät lukuisissa pienissä valtioissa, jotka sotivat keskenään. Naapurimaa Kiina ei kyennyt pysymään erossa selkkauksista. Voimakkain korealaisista kuningaskunnista oli Silla, joka valloitti muutaman vuosisadan kuluessa koko niemimaan – tosin Kiinan keisari piti hallussa korkeinta käskyvaltaa. Sillan jälkeen Koreaa hallitsi Koryo-dynastia, ja viimeinen dynastia oli Yi, joka toimi Kiinan käskyvallan alaisena, kunnes Japani otti koko Korean hallintaansa 1910. Toisen maailmansodan jälkeen liittoutuneet jakoivat niemimaan, ja 38. leveyspiiristä tuli Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen miehitysalueiden välinen raja. Etelä-Korea itsenäistyi lopullisesti 1950, mikä sai Pohjois-Korean hyökkäämään etelään yrityksenään tehdä myös Etelä-Koreasta kommunistinen kansantasavalta. USA lähti mukaan sotaan puolustamaan liittolaistaan Etelä-Koreaa. Korean sota päättyi 1953, mutta lopullista rauhasopimusta ei ole vieläkään allekirjoitettu. Sodan jälkeen alkoi Etelä-Korean kiihkeä teollistuminen, ja talous kasvoi rajusti. Maa valmisti ja vei ulkomailla elektroniikka, autoja ja laivoja. Vanhat vihamielisyydet Pohjois-Korean kanssa on pantu toistaiseksi jäihin.

Matkus­taminen Etelä-Koreassa

Matkalla Etelä-Koreaan voi kokea niin luontoa, historiaa, modernia teknologiaa kuin upeita rantojakin. Viimeksi mainittuja on erityisesti pienellä Chejun tuliperäisellä saarella Korean niemimaan eteläkärjessä. Saari on japanilaisten ja korealaisten keskuudessa pidetty retkikohde, ja siellä käydään monesti Keltaisenmeren-risteilyllä. Demilitarisoidulla vyöhykkeellä Etelä- ja Pohjois-Korean välillä voi kokea lomailun ohessa hieman epämiellyttävää nykyhistoriaa. Tunnelma kahden maan sotilaiden välillä on intensiivinen, sillä välimatkaa on vain muutamia metrejä. Näkötornista näkee Pohjois-Korean puolelle ja voi ihmetellä propagandaa, jota hallitus kansalle levittää. Syvemmän käsityksen naapurimaasta Pohjois-Koreasta saa Hwajinpon kaupungissa, jossa sijaitsi Pohjois-Korean entisen presidentin Kim Il Sungin kesäpalatsi – palatsi sijaitsee alueella, joka ennen Korean sotaa kuului Pohjois-Korealle, mutta nykyisin Etelä-Korealle.

Vilkas pääkaupunki Soul on sekoitus nykyaikaista ja perinteistä arkkitehtuuria. Erityisesti kaupungin portit, lukuisat temppelit ja Gyeongbokgungin palatsi ovat näkemisen arvoisia. Gyeongbokgung lojui raunioituneena 300 vuotta, kunnes se rakennettiin uudestaan kuningas Gojongin aikana 1865. Busanin satamakaupungista voi tehdä päiväretken Seongnamsan temppeliin, joka sijaitsee erityisen kauniilla seudulla. Kapea, kivetty polku vie jyrkkien portaiden juurelle kohti temppelin pääsisäänkäyntiä. Portailta voi ihailla kallioseinämien pagodeja ja bambumetsikköä. Jo ajomatka temppelille on upea kokemus. Ulsanissa, Busanin lähellä, sijaitsee maan suurin laivanrakennustelakka, jolla valmistuu viisi jättimäistä alusta viikossa. Matka Etelä-Koreaan ei ole mitään ilman luontoelämyksiä. Songnisanin kansallispuisto Etelä-Korean keskiosissa tarjoaa upeat vaellusmaastot ja siellä sijaitsee myös yksi maan kiinnostavimmista temppelialueista, Beopjusa. Dadohae Haesangin kansallispuisto puolestaan ulottuu laajalle alueelle lounaisrannikolla ja koostuu 1700 saaresta. Osa saarista on vain erikoisen muotoisia puiden peittämiä kallioita, toiset pienten kalastajayhdyskuntien asuttamia.

Soul by night

Etelä-Korea

 • Uutuus

  Elämyksiä maissa ja merellä - Japani

  Tasokas 12 päivän risteily, jossa useita vierailuja maissa ja nautinnollista matkantekoa runsaiden palvelujen risteilyaluksella.

  • 29-08-2024
  • 16 päivää
  • 5.398€
  Helsingistä
 • Etelä-Korea ja Japani

  Koe kaksi kiehtovaa maata, joissa ikiaikaiset perinteet kulkevat tämän päivän rinnalla.

  4,4
  • 2 lähtöä
  • 16 päivää
  • Alkaen 5.198€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu