Suosituksia matkalle

Søren Rasmussen, Albatros Travelin perustaja ja omistaja on kirjannut ylös muutaman matkustamiseen liittyvän ohjenuoran.
Matkusta Ajatuksella ja Sydämellä

Muistathan, että olet matkakohteessa ja maassa vieraana.

Matkailu kasvaa vuosi vuodelta. Matkustamme useammin ja kauemmas, tapaamme ihmisiä eri kulttuureista.  Alla muutamia ajatuksia, joita on hyvä pitää mielessä, jotta kohtaamisista maailmalla tulisi mahdollisimman positiivisia kaikille osapuolille.

1. Ota hetki

Kiirehdimme usein, myös matkoilla. Jos mahdollista, hidasta hieman ja tervehdi paikallisia. Ajattele, millaisen kuvan haluat vieraana jättää muistoksi.

2. Anna jotain itsestäsi

Aito kohtaaminen on molemminpuolista. Opettele muutama kohtelias sana paikallista kieltä ja käytä niitä matkan aikana, se on huomaavaista ja saa joskus asiat sujumaan helpommin. 

3. Pyydä lupa valokuvaamiselle

Kaikki eivät halua tulla kuvatuksi. Kysy ensin lupaa ja kunnioita saamaasi vastausta.

4. Kunnioita paikallisia tapoja

Paikalliset tavat voivat erota huomattavastikin kotimaan arkipäivästä. Eroavaisuudet voivat koskea esim. pukeutumista ja juhlatapoja.

5. Osta käsitöitä, älä kulttuuria

Suosi paikallisia tuotteita. Jos epäilet tuotteen alkuperää, esim. että se olisi tuotu historialliselta tai suojellulta alueelta, jätä tuote ostamatta.

6. Mieti, milloin kannattaa tinkiä

Aina ei ole järkevää tinkiä hinnasta, joskus on ihan paikallaan maksaa "turistihinta".

7. Käytä rahojasi oikeassa paikassa

Tee ostoksia "ruohonjuuritasolla". Suosi paikallisia ruokia, ruokapaikkoja ja matkamuistoja, näin autat paikallisten taloutta.

8. Huomioi ympäristö

Älä roskaa tai jätä turhaa tavaraa jälkeesi. Puhdas vesi on monessa maassa kallisarvoinen luonnonvara, käytä vettä harkiten. Ethän osta uhanalaisia kasveja tai uhanalaisista eläimistä valmistettuja tuotteita.

9. Lue matkakohteesta etukäteen

Ota etukäteen selvää, millaiseen kulttuuriin olet matkustamassa. On mukavampi tunne perillä, kun ymmärtää hiukan paikallisia tapoja.

10. Nauti matkasta

Yllätykset ja sattumukset kuuluvat matkustamiseen. Kaiken ei tarvitse sujua pilkulleen kuten etukäteen olet suunnitellut tai kuten kotona on tapana. Kun nautit matkasta, etkä murehdi pienistä, matkakumppaneillakin on hyvä olla.