Blogi

Matkaa blogin mukana lähelle ja kauas.

Søren Rasmussenin blogien matkassa voit piipahtaa mm. safareilla Afrikassa.

Zebra-lodgen villieläimet

Villieläinkantojen seuraaminen on tärkeää, kun asuinalueet ovat pieniä.

Kun eläimillä on rajattu asuinalue, on villieläinkantojen seuraaminen ja saatavilla olevan ravinnon tarkkailu tärkeää. Sateet vaikuttavat paljon ravinnon saatavuuteen, joten kuivien kausien aikana saattaa olla tarpeellista ruokkia eläimiä tai siirtää niitä toisille alueille. Teemme yhteistyötä muiden suojelualueiden kanssa, jotta voimme tarpeen mukaan liikutella eläimiä alueelta toiselle. Joskus luovutamme tusinan seeproja, impaloita tai gnueläimiä toiselle suojelualueelle ja saamme vaihtokaupassa harvinaisemman antiloopin, kuten mustahevosantiloopin tai hirviantiloopin.

Shakaalit ovat pienemmistä petoeläimistä ainoat, joiden tekosilla on tuntuvat seuraukset; niiden herkkua ovat vastasyntyneet antiloopit. Vaikka alueella asuu paljon eläimiä, on harmillista, että eksoottisemmat eläimet joutuvat petojen kitoihin. Meidän pitää kuitenkin hyväksyä se, että tämä on luonnon kiertokulkua.
Leoparditkin tulevat toisinaan käymään mutta näemme niistä yleensä vain jäljet. Leopardit ovat erittäin arkoja alueilla, joissa on maatiloja, koska maatilojen omistajat ovat herkkiä ampumaan liian lähelle karjaa tulevat petoeläimet. Meidän kannaltamme on hyvä, että suuremmat petoeläimet pysyvät kauempana, jotta vieraillamme on mahdollisuus kävellä alueella omatoimisesti, seurata villieläinten elämää lähietäisyydeltä ja toivottavasti napata niistä hyviä kuvia.

Uusimmat lisäykset alueemme asukkaisiin ovat kaksi aavikkoilvestä. Aavikkoilves on Afrikasta kotoisin oleva keskikokoinen kissaeläin, joka voi painaa jopa 20 kg. Se muistuttaa ulkonäoltään ilvestä ja sen ruokavalio koostuu pienistä nisäkkäistä ja linnuista. Aavikkoilves on tarkka reviiristään ja se pariutuu yleensä koko elämän ajaksi. Meidän aavikkoilveksemme ovat suhteellisen kesyjä ja ne antavat meidän tulla lähelle, toisin kuin niiden villit lajitoverit, jotka mielellään pysyttelevät piilossa katseilta. Pyrimme näyttämään vieraillemme niin suuria kasvinsyöjiä kuin pienempiä, harvinaisempia eläinlajeja kuten käärmeitä, matelijoita ja lintuja, joita on hankala tavata luonnossa. Rakennamme Zebra-lodgesta oppimis- ja kokemuskeskuksen, jossa vierailijoilla on mahdollisuus oppia Afrikan luonnosta ja savanneiden eläinasukeista, kasveista ja ihmisistä.

Villieläinten valtakunnassa

Yleisö luo minuun usein epäuskoisia katseita, kun pidän luentoja Afrikasta ja näytän kuvia safareilta. Monen mielestä on uskomaton ajatus, että villieläimiä todella voi nähdä luonnossa ja vieläpä niin läheltä. Käytän kuvatessa hyvää kameralinssiä mutta villieläimet kuitenkin päättävät itse kuinka lähelle ne haluavat tulla. Pyrimme aina pitämään vähimmäisetäisyyden eläimiin ja sääntömme on, että seuraamme eläinten elämää häiritsemättä niitä.

Alle olen koonnut muutamia kuvia safareilta, joille olen tänä vuonna osallistunut lastenlasteni kanssa. Kuvista näet kuinka lähelle eläimet tulivat.

Ensimmäinen kuva on  Entabenin suojelualueelta. Seurasimme pensaikon takaa elefanttien touhuja, kun ne yhtäkkiä kiinnostuivat meistä ja ohittivat automme vain parin sentin päästä. Otin 16 millimetrin objektiivini esiin ja se riitti oikein hyvin tallentamaan kohtaamisemme. Sain valokuvattua elefantteja lähietäisyydeltä. Kokemus oli voimakas mutta ei pelottava. Tunnemme elefantit ja ne tuntevat meidät. Jos elefantit kokisivat meidät uhkana, ne varoittaisivat meitä useaan kertaan tulemasta lähemmäksi.

Vihreän aallon harjalla

Tulevaisuuden ympäristöystävällisempiä aluksia kehitetään kuumeisesti ja Albatros on tämän kehityksen etulinjassa, kun uusi Ocean Victory -aluksemme valmistuu.

Olemme 23 vuoden aikana tehneet yli sata tutkimusristeilyä maapallon napa-alueille. Nyt näyttää vihdoin siltä, että voimme toden teolla olla etulinjassa tuomassa ympäristöystävällisempiä aluksia maailman merille, kun uusi aluksemme lasketaan vesille elokuussa 2020. Nykypäivänä on tapana kilpailla ympäristöystävällisyydellä, joten kannattaa noudattaa pientä varovaisuutta itsensä kehumisella, mutta olemme omasta mielestämme onnistuneet viemään kehitystä eteenpäin.

Tarina alkaa norjaiselta telakalta, jossa on kehitetty rahtialuksille erityisesti Pohjois-Atlantin kovaan merenkäyntiin soveltuva X-keula. Keulan erityisen muotoilun ansiosta alus leikkaa kovassa merenkäynnissä vähemmän ja energiankulutus on siksi pienempää. Minä ja muutama muu sijoittaja saimme idean hyödyntää rahtialusten keulojen muotoilua myös uuden sukupolven ympäristöystävällisemmissä matkustaja-aluksissa, jotka liikkuvat aallokossa tasaisemmin ja niiden kyydissä on siten mukavampi matkustaa.

Uusi aluksemme on varusteltu ultramodernein Rolls Royce -moottorein ja tietokoneohjatuin propulsiojärjestelmin, jotka ainakin piirustusten mukaan vähentävät CO2-päästöjä 80 prosentilla ja polttoainekulutuskin pienenee noin kolmasosaan siitä, mitä muut Albatrosin alukset kuluttavat. Aluksella ei käytetä kertakäyttöastioita. Pesuaineet ja kemikaalit ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Ravintoloissa tarjoillaan kestävän kehityksen mukaisia ruokia ja alukselle on suunniteltu laaja kierrätysjärjestelmä.

Ocean Victory on 93 metriä pitkä ja siinä on 93 ulkohyttiä, joista suurimmassa osassa on parveke. Alus on rakennettu viimeisten kansainvälisten turvallisuussääntöjen (Solas 2012) mukaisesti ja sillä on korkein jääluokitus (1A). Lisäksi aluksella on Zero Speed -vakaimet, jotka yhdessä X-keulan kanssa mahdollistavat sen, että alus liikkuu merellä paljon tasaisemmin kuin vanhemmat alukset.

Alus käyttää edelleen fossiilisia polttoaineita mutta siis vain kolmasosan muihin aluksiin verrattuna. Tämän pidemmälle ei tänä päivänä ole mahdollista päästä mutta odotamme innokkaana, että uusia eko-polttoaineita kehitetään ja viedään tuotantoon.

Albatrosin työ kestävän kehityksen parissa alkoi jo vuonna 1990, jolloin emme oikein edes tienneet mitä tuo sanapari tarkoitti. Meillä oli vahva toive suojella luontoa, jättää mahdollisimman pieni jälki vierailuistamme maailman eri kolkissa ja auttaa paikallisväestöjä parhaamme mukaan. Pyrkimyksemme palkittiin matkailualan palkinnolla vuonna 1995. Olemme jatkaneet työtämme kestävän kehityksen parissa ja yksi ylpeyksistämme on Keniassa sijaitseva Karen Blixen -leiri, joka toimii 100 % kestävän kehityksen mukaisesti. Leiri oli ehdolla Al Goren ympäristöpalkinnon saajaks vuonna 2007.