Penan-kansa – viimeiset metsä­paimentolaiset

Albatros Travel on tukenut yli 20 vuotta Borneossa elävää penan-kansaa. Penanit ovat yksi maailman viimeisistä metsästäjä-keräilijäkansoista. Penanit ovat eläneet tuhansia vuosia paimentolaisina Borneon sademetsissä Malesian luoteisosissa sijaitsevassa Sarawakin osavaltiossa. Valitettavasti heidän olemassaolonsa on uhattuna: metsiä tuhotaan ja suuret patohankkeet ja öljypalmuviljelykset valtaavat alaa sademetsältä.

Penan-kansa alkoi vastustaa metsien tuhoamista 90-luvun alussa tukkimalla uusia hiekkateitä, joita käytetään tukkien kuljetukseen.

Koska penanien perinteistä elämäntapaa ei voi enää ylläpitää, Albatros Travelin tuki penaneille on viime vuosien aikana koskenut ennen kaikkea siirtymistä paimentolaisuudesta kiinteisiin asuinpaikkoihin. Vuonna 2009 otimme ison askelen eteenpäin rakentamalla kaksi “pitkää taloa” yhdelle viimeisistä penan-ryhmistä, jotka olivat vastustaneet metsien tuhoamista.

“Pitkä talo” on perinteinen borneolainen asumus, jossa asuu kokonainen yhteisö saman katon alla. Puak-ryhmä oli luopunut paimentolaisuudesta ja rakentanut suhteellisen pysyvän leirin metsäautotien läheisyyteen. He halusivat itselleen “pitkän talon” asuakseen samaan tapaan kuin muut Borneon alkuperäisasukkaat ja ollakseen paremmissa asemissa taistelussa maiden omistuksesta. Vuonna 2010 saimme toisen “pitkän talon” rakennusprojektin päätökseen. Siellä asuvat penanit ovat nyt ryhtyneet viljelemään ympäröiviä peltoja.

Borneossa elää noin 10 000 penania, joista monilla on huonokuntoiset hampaat. Siksi Albatros Travel auttoi 2012 kööpenhaminalaisen Implantatklinikenin vapaaehtoisia hammaslääkäreitä pääsemään penan-kansan luo. Hammaslääkärit perustivat väliaikaisia klinikoita ja hoitivat useita satoja potilaita.