Ugandan lempeät jättiläiset

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Tällä matkalla pääset sademetsiin, joissa asuu gorilloja ja simpansseja. Ohjelmassa on myös klassisia safareita, Niilin lähteet ja Victoriajärvi.

Muutama paikka!

Iso-Britannian entinen pääministeri Winston Churchill kutsui Ugandaa Afrikan helmeksi. Päiväntasaajalla sijaitseva maa tarjoaa kaikkea, mitä safareilta voi odottaa: korkeita vuoria, aukeaa savannia, tiheää vuoristosademetsää, kaunista alavamman maan sademetsää, isoja jokia (joihin kuuluu mm. Niili) sekä vaikuttavia järviä, kuten Victoriajärvi. Erityisesti maan läntisessä osassa on maailmanluokan luontokohteita. Täältä löytyy läpitunkematonta vuoristosademetsää, jossa asuu vuorigorilloja. Alempana Kibalessa sijaitseva sademetsä taas on mantereen paras paikka simpanssien tarkkailulle. Näiden alueiden välissä sijaitsee Queen Elizabeth -kansallispuisto tyypillisine afrikkalaisine savanneineen. Jinjan läheltä löytyvät Niilin lähteet, ja valtava Victoriajärvi sijaitsee maan keskiosissa. Kaikki nämä kohteet sisältyvät matkaohjelmaan!

Matkustaminen Ugandassa on todellinen seikkailu ja liikumme alueilla, joissa käy rajoitetusti matkailijoita. Tämän vuoksi matka voi olla hieman haastavampi, kuin "normaali" safarimatka. Joustavuus ja kärsivällisyys ovat matkalla valttia.

Ryhmässä max. 12 osallistujaa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Safari

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Kyllä

  • Rokotukset Kyllä

  • Valuutta Yhdysvaltain dollari

  • Huom. Max. 12 osallistujaa

Päiväohjelma 10 päivää
Päivä 1
Lähtö Helsingistä - saapuminen Entebbeen, Ugandaan
Päivä 2
Kibalen kansallispuistoon, kävelyretki Bigodin kosteikkoalueella
Päivä 3
Simpanssien jäljitystä - Queen Elizabeth National Park ja veneretki
Päivä 4
Klassinen safari Queen Elisabeth National Parkissa
Päivä 5
Safari matkalla Bwindi Impenetrable Forest National Park
Päivä 6
Gorillojen jäljitystä
Päivä 7
Safarille Lake Mburon kansallispuistoon
Päivä 8
Kohti Jinjaa
Päivä 9
Retki Niilin lähteille ja Victoriajärvelle - kotimatkalle Entebbestä
Päivä 10
Saapuminen Helsinkiin

Hotelli

Engagi Lodge

Engagi Lodge sijaitsee vuoristosademetsessä ja legendaarisessa Bwindi Impenetrable Forest National Parkissa. Moderni lodge on lumoavalla alueella, josta on upeat näkymät vuoristossa sijaitsevaan "läpäisemättömään" sademetsään. 

Lodge pyrkii jättämään mahdollisimman pienen jalanjäljen luontoon ja on rakennettu lähialueen eukalyptuspuusta sekä kivestä ja paikallisen työvoiman avulla. Katto on valmistettu paikallisten viljelmien banaanilehtikuidusta. Sähkö tuotetaan aurinkokennoilla. Päärakennus on jaettu baarialueeseen, oleskelutilaan ja suureen verantaan, jolta on näkymät Bwindin sademetsään.

Kokit valmistavat keittiössä maittavia ruokia, myös kasvissyöjille. Lodge koostuu 8 bungalowista, joissa on joko parivuode tai kaksi erillistä vuodetta ja kylpyhuone. Kaikissa bungaloweissa on oma veranta, jossa voit juoda kupillisen kahvia tai teetä, ympäristöstä ja upeista näkymistä nauttien.

Jos haluat, voi kävellä lodgesta alas joelle ja katsella Ugandan linnustoa ja eläimistöä. Alueella on myös teeviljelmä, johon voit tutustua lähemmin. Kaikissa yleisissä tiloissa on maksuton Wi-Fi.

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lähtö Helsingistä - saapuminen Entebbeen, Ugandaan

Laskeuduttuamme Entebben lentokentälle ajamme lyhyen matkan hotelliin, joka sijaitsee kauniissa trooppisessa puutarhassa lähellä Victoriajärveä.

Päivä 2
Kibalen kansallispuistoon, kävelyretki Bigodin kosteikkoalueella

Kunnon yöunien ja tukevan aamiaisen jälkeen ajamme kohti Länsi-Ugandaa lähelle Kongon demokraattisen tasavallan rajaa, missä maan tunnetuimmat kansallispuistot sijaitsevat. Matkan aikana saamme nauttia vehreästä ja kumpuilevasta maastosta. Täällä on mm. kahvi-, tee- ja sokeriruokoplantaaseja sekä monia pieniä perhetiloja, joilla viljellään erityisesti banaania. Ennen kuin pääsemme perille määränpäähämme, syömme lounasta ravintolassa Fort Portalin kaupungissa. Se sijaitsee sahanterämäisten Rwenzorivuorten juurella. Rwenzorivuoria kutsutaan myös nimellä Kuunvuoret, sillä suurimman osan ajasta ne ovat pilvien peitossa ja paljastavat lumipeitteiset huippunsa vain silloin tällöin. Vuoriketjun korkein kohta, Mt. Stanley, ulottuu 5 110 m korkeuteen ja on Afrikan kolmanneksi korkein vuori. Lounaan jälkeen ajamme pienempiä sorateitä pitkin viimeisen lyhyen etapin Kibale Forest National Parkiin, jossa majoitumme sademetsän keskellä sijaitsevaan leiriin.
 
Iltapäivällä teemme kävelyretken Bigodin kosteikkoalueella kansallispuiston ja sademetsän rajalla. Bigodi on hyvä paikka bongata pienempiä apinalajeja, joista Kibale Forest on tunnettu. Täällä elää myös iso simpanssipopulaatio. Apinoita on yleensä helpompi nähdä kosteikon sademetsää aukeammassa ja valoisammassa ympäristössä. Bigodissa on myös upeat mahdollisuudet nähdä alueen erikoisia lintuja, esim. iso sininen turakko ja harmaapapukaija.
 
Kibale Forest National Park sijaitsee heti Queen Elizabeth National Parkin – jossa vierailemme myöhemmin – pohjoispuolella ja koostuu pääasiallisesti sademetsästä, joka on suuressa osassa puistoa koskematonta, korkeaa ja tiheää. Metsän tunnetuimpia asukkaita ovat epäilyksettä simpanssit, joita täällä elää lähes 1 500 yksilöä. Erästä noin 70 yksilön laumaa on tutkittu useiden vuosien ajan, ja eläimet ovat tottuneet ihmisten kohtaamiseen. Näiden simpanssien luona voi käydä erikoisluvalla paikallisen oppaan kanssa. Oppaat ovat samoja ihmisiä, joihin simpanssit ovat tottuneet. Yhdessä Tansanian Mahale Mountainsin ja Gombe Streamin kansallispuistojen kanssa Kibale on paikka, jossa on parhaat mahdollisuudet (tilastojen mukaan yli 90 %:n mahdollisuus) nähdä simpansseja. Kibalessa elää kokonaiset 10 muutakin apinalajia, mikä tekee puistosta yhden maailman parhaista apinoidentarkkailupaikoista. Kibalen metsissä elää toki koko joukko muitakin isoja eläimiä, kuten leopardeja ja puhveleita sekä pieniä metsänorsuja, joiden korvat ovat pyöreät ja syöksyhampaat selvemmin alaspäin suuntautuneet kuin savanninorsulla. Isoja eläimiä näkee harvoin tiheässä metsässä, sen sijaan kauniita perhosia on helpompi havaita. Jos kasvitiede kiinnostaa, metsä on todellinen paratiisi, sillä siellä elää hämmästyttävä valikoima (250 lajia) isoja ja upeita puita, joista jättimäiset viikunapuut ovat erityisen vaikuttavia ja houkuttelevat monia lintuja ja apinoita – myös simpansseja – viikunoiden kypsyessä. Erityisesti metsäaukeilla kasvaa monia värikkäitä kukkia ja ylhäällä puissa näkee mm. orkideoja.

Päivä 3
Simpanssien jäljitystä - Queen Elizabeth National Park ja veneretki

Tälle aamulle on suunniteltu simpanssien jäljitystä. Käymme myös tervehtimässä lähisukulaisiamme.

Vain noin parin prosentin ero perimässä erottaa ihmisen simpanssista, joka on näin ollen läheisin sukulaisemme. Seuraavalla sijalla on toinen Afrikan ihmisapinoista, gorilla. Tosiasiassa simpanssi on läheisempää sukua ihmisen kuin gorillan kanssa. Simpanssi on näistä kahdesta apinasta temperamenttisempi – ehkä siksi, että se muistuttaa enemmän ihmistä! Simpansseja on kahta lajia: tavanomainen simpanssi sekä kääpiösimpanssi, jota kutsutaan myös nimellä bonobo. Bonobot elävät Keski-Afrikassa Kongojoen eteläpuolella vaikeakulkuisella alueella. Tavalliset simpanssit ovat levinneet laajemmalle alueelle Kongojoen pohjoispuolelle, ja niitä tapaa Tansanian ja Ugandan länsiosista läpi Keski-Afrikan aina Länsi-Afrikkaan saakka. Tarkoituksemme on etsiä juuri tavallisia simpansseja täältä Kibalen sademetsästä. Kyse on ainutlaatuisesta ja koskettavasta elämyksestä.

Lupa simpanssien jäljitykseen on kallis ja gorilloiden jäljitykseen vielä kalliimpi. Korkeat hinnat eivät ole johdu ainoastaan kysynnän ja tarjonnan laista. On äärimmäisen hidasta, kärsivällisyyttä vaativaa ja kallista totuttaa villeinä elävät ihmisapinat ihmisten läsnäoloon, sillä apinat ovat hyvin pelokkaita. Ei ole mitenkään tavallista kohdata simpansseja tai gorilloita luonnossa, mikäli nämä eivät ole käyneet läpi pitkää totuttautumisprosessia. Prosessi vaatii, että kansallispuistojen paikalliset asiantuntijat etsivät saman apinalauman vuoden jokaisena päivänä ja viettävät aluksi pitkiä aikoja vain oleskelemalla lähistöllä näkemättä eläimiä lainkaan. Kuluu pitkä aika, jolloin asiantuntijat mm. ”puhuvat” apinoiden kanssa, kunnes ihmisen ja apinan välille syntyy ensin katsekontakti, sitten lähikontakti. Vasta, kun eläimet kokevat olevansa täysin turvassa, on aika ottaa tutkimuspohjalta yksittäisiä muukalaisia mukaan laumaan. Kun tämä taso on saavutettu ja kaikki toimii, voidaan myydä retkiä simpanssilauman luo. Retkiä tehdään vain yksi päivässä, ryhmässä voi olla 6 –8 henkilöä, ja simpanssien kanssa vietetään enintään yksi tunti. Totuttautumisprosessi vie yhdeltä simpanssilaumalta yleensä 2–3 vuotta. Samalla parannetaan mahdollisen salametsästyksen valvontaa.

Eläintieteilijä Jane Goodallin uraauurtava tutkimus, mm. lähes 50 vuotta kestänyt kenttätutkimus Gombe Stream National Parkissa Tansaniassa, on luonut pohjan tiedolle, jota tarvitaan, jotta voi oleskella simpanssilaumassa häiritsemättä niiden elämää. Myöhemmin Goodallin tutkimukset ja neuvontatyö, jota hoitaa Jane Goodall Institute, ovat vaikuttaneet monissa maissa villien simpanssien – jotka ovat monin paikoin uhanalaisia – suojeluun ja luonnonsuojeluun yleisesti.

Vaihdamme mahdollisesti simpanssien jäljityksen ja Bigodin kosteikkoalueelle suuntautuvan kävelyretken paikkaa ohjelmassa. Se riippuu alueella oleskelevien matkailijoiden määrästä sekä ryhmien koosta.

Keskipäivällä ajamme kohti Queen Elizabeth National Parkia, joka sijaitsee Kibale Forest National Parkin eteläpuolella. Reitti kulkee läpi upeiden kulttuuri- ja luontomaisemien. Näemme mm. selkeitä jälkiä alueen aikaisemmasta tuliperäisestä aktiivisuudesta esim. kauniiden kraatterijärvien muodossa. Saavumme kauniilla paikalla Kazingan kanavan lähellä sijaitsevaan lodgeen. Iltapäivällä lähdemme veneretkelle kanavaa pitkin. Kyse on yhdestä puiston kohokohdasta, sillä kanavan rannalla voi nähdä joukoittain virtahepoja ja krokotiileja. Joskus rannalle tulee lauma norsuja ja puhveleita juomaan ja kylpemään. Linnusto on yhtä vaikuttava: iso joukko merimetsoja, haikaroita, iibiksiä, kattohaikaroita, pelikaaneja, vesilintuja ja kuningaskalastajia viihtyy kalaisan kanavan ympäristössä.

Päivä 4
Klassinen safari Queen Elisabeth National Parkissa

Vietämme koko päivän kansallispuiston pohjoisosassa, jossa elää runsaasti villieläimiä. Teemme safarit maastoautoilla sekä aamulla että iltapäivällä tähyillen puiston villieläimiä. Keskipäivällä lepäämme lodgen ympäristössä ja nautimme upeista maisemista.

Queen Elizabeth National Park, joka on saanut nimensä Iso-Britannian kuningattaren mukaan, on maisemiltaan ja kasvillisuudeltaan Ugandan vaihtelevin kansallispuisto. Puistossa elää epätavallisen monia nisäkäs- ja lintulajeja, joista viimeksi mainittuja on havaittu yli 550. Puisto rajoittuu lännessä Kongon demokraattiseen tasavaltaan sekä Lake Edwardiin, joka yhdistyy idempänä sijaitsevaan Lake Georgeen Kazingan kanavan välityksellä. Leveä kanava, joka kiemurtelee puiston läpi, muodostaa yhdessä järvien kanssa pysyvän vesivarannon. Tämän ansiosta puistossa viihtyy suuri ja vaihteleva joukko isoja villieläimiä sekä lintuja. Kansallispuiston savannilla näkee antilooppeja, erityisesti paikallisesti yleisiä ugandankobeja ja isoja vesiantilooppeja. Täällä elää myös kunnollisen kokoinen populaatio leijonia, leopardeja, hyeenoja ja isoja villisikoja. Norsuja näkee kaikkialla, mutta Kazingan kanavan eteläpuolella esiin voi sukeltaa pienempi metsänorsu. Metsänorsut elävät yleensä Keski-Afrikassa isossa Kongon sademetsässä, mutta niitä saattaa toisinaan nähdä myös täällä sekä sademetsissä hieman pohjoisempana. Kyamburan rotkossa lähellä Kazingan kanavaa elää pieni joukko simpansseja, joiden luona voi vierailla erityisluvalla oppaan johdolla, mutta Kibale Forestin kansallispuistossa simpanssien kohtaamiselle on suurempi todennäköisyys. Kirkkaalla säällä ja pilvien haihtuessa Rwenzorivuorten huippujen ympäriltä näkymät yli 5 km korkeille lumipeitteisille huipuille ovat upeat, erityisesti puiston pohjoisosista läheltä Lake Edwardia.

Päivä 5
Safari matkalla Bwindi Impenetrable Forest National Park

Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti etelää ja vuoristosademetsiä legendaarisessa Bwindi Impenetrable Forest National Parkissa. Matkalla teemme pitkän ”game driven” Queen Elizabeth National Parkin eteläisessä Ishashan sektorissa, jossa elää paljon eläimiä. Alue tunnetaan erityisesti siitä, että se on yksi harvoista paikoista, joissa leijonat kiipeävät puihin. Alueella näkee toki muitakin isoja eläimiä, kuten kauniita topiantilooppeja. Nautimme mukaan ottamamme eväät kivalla taukopaikalla ja lähdemme sitten viimeiselle etapille kumpuilevaan maastoon pitkin sorateitä. Hämärän tullen olemme perillä seuraavien päivien majapaikassamme, joka on kauniilla paikalla sijaitseva lodge. Sieltä on upeat näkymät yli vuorten ja puunlatvojen.

Päivä 6
Gorillojen jäljitystä

Tänään koemme sen, mitä monet pitävät Ugandan safarimatkojen kohokohtana. Aamiaisen jälkeen ajamme lyhyen matkan kansallispuiston portille. Saamme perusteellisen ohjeistuksen aamun ja aamupäivän kävelyretkelle, joka suuntaa rauhallisten jättiläisten luo. Samoin kuin simpanssien, myös jättikokoisten johtajaurosten – niin kutsuttujen ”silvebackien” (hopeaselkien) johtamien gorillalaumojen luo voi päästä käymään. Johtajaurokset voivat kasvaa jopa kaksimetrisiksi ja painaa vaikuttavat 220 kg. Gorillaretkellä Ruandan ja Ugandan läntisellä ylänköalueella käydään katsomassa pitkäturkkisia vuorigorilloja. Hieman pienempikokoisia ja lyhyempiturkkisia tasankomaagorilloja elää lännempänä Keski-Afrikan sademetsissä. Gorillat ovat kasvissyöjiä ja huolimatta vaikuttavasta koostaan rauhallisempia kuin simpanssit.. Vaikka sääntöjen mukaan gorilloihin on pidettävä seitsemän metrin turvaväli, usein käy niin, etteivät gorillat noudata sääntöjä tai tiedä, kuinka pitkä metri on.

Vuorigorillojen kanssa työskentelyn pioneeri oli Dian Fossey, joka ihan kirjaimellisesti uhrasi elämänsä gorilloille Ruandan Volcanoes National Parkissa. Fossey on haudattu Volcanoes National Parkiin nuoren Digit-nimisen urosgorillan viereen, johon hän loi läheisen suhteen. Upeassa, mutta traagisessa elokuvassa ”Sumuisten vuorten gorillat” kerrotaan Fosseyn tarina. Sigorney Weaver on elokuvassa pääroolissa. Dian Fosseyn toisinaan keskustelua herättäneet metodit ovat vaikuttaneet siihen, että tänä päivänä harvinaisia vuorigorilloja on yli 1 000 yksilöä, kun niitä 1980-luvulla oli vain noin 600. Vaikka vuorigorilla on yhä yksi maapallon harvinaisimmista eläimistä ja harvinaisin kaikista ihmisapinoista, se on ainoa ihmisapina, jonka kanta on kasvussa.

Yli puolet vuorigorilloista elää täällä Bwindin vuoristosademetsässä, loput viihtyvät tulivuorten ympäristössä Ruandan, Kongon demokraattisen tasavallan ja Ugandan rajalla, missä Dian Fossey asui ja työskenteli. Gorillat elävät laumoina, joita johtaa yksi aikuinen uros, hopeaselkä. Laumaan kuuluu mahdollisesti yksi tai useampia nuoria uroksia (mustaselkiä) sekä jopa 10–12 naarasta ja joukko poikasia. Gorillalauma vaeltaa isohkolla reviirillä etsien tuoretta kasviperäistä ruokaa. Ne rakentavat kasvillisuuden keskelle pesän, jossa ne viettävät yönsä. Joka yö rakennetaan uusi pesä. Pesät ovat tärkeä johtolanka gorillalaumaa etsittäessä.

Iltapäivällä on aikaa rentoutua ja sulatella aamun ja aamupäivän vaikuttavia elämyksiä. Emme voi tarkalleen tietää, mihin aikaan palaamme lodgelle, sillä se riippuu siitä, mitä gorillalaumaa olemme saanet luvan mennä tapaamaan sekä siitä, kuinka kauas vuorille gorillat ovat liikkuneet. Mikäli saavumme takaisin lodgelle keskipäivällä eikä väsytä, voit ostaa lisämaksullisen opastetun retken, joka vie tutustumaan paikalliseen batwa-kansaan. Batwat, jotka kuuluvat pygmeihin, siirrettiin pois metsästä, kun kansallispuisto perustettiin, ja nyt he elävät hieman itselleen oudoissa oloissa avoimemmassa ympäristössä.

Bwindi Impenetrable Forest National Park ja sen ”läpitunkematon” metsä sijaitsee 1100–2400 metrin korkeudessa Kongon demokraattisen tasavallan rajalla. Täysin läpitunkematon metsä ei kuitenkaan ole, vaikka onkin hyvin tiheä ja siellä täällä on jyrkkiä rinteitä. Juuri täällä pääsee tapaamaan vaikuttavia vuorigorilloja. Bwindissa on tällä hetkellä 10 laumaa, joita pääsee päivittäin tapaamaan yhden tunnin ajaksi. Vaikka gorillojen löytämiselle ei ole 100 %:n takuuta, todennäköisyys on todella suuri, sillä gorilloja pidetään tarkasti silmällä ja kokeneet ”tiedustelijat” lähetetään aina edeltä. Bwindin metsissä elää myös monia muita eläimiä, erityisesti apinoita, lintuja ja perhosia, mutta niitä voi olla vaikea havaita tiheässä ja hämärässä metsässä – Bwindi merkitseekin pimeää paikallisella kielellä. Metsä on ainoa paikka, jossa vuorigorillat elävät rinta rinnan simpanssien kanssa, mutta koska viimeksi mainitut eivät ole tottuneet ihmisiin, niitä ei näe kuin hyvin harvoin. Bwindi on kasvitieteilijän paratiisi, sillä siellä elää n. 85 orkidealajia, 105 saniaislajia ja 300 puulajia, mm. isoja mahonkeja.

Päivä 7
Safarille Lake Mburon kansallispuistoon

Lähdemme nyt takaisin kohti itää ja Entebbeä, mutta sitä ennen käymme pienessä ja ihastuttavassa Lake Mburon kansallispuistossa. Matkan varrella syömme lounaseväät Mbararan kaupungissa. Meillä saattaa olla aikaa myös lyhyelle safarille auringonlaskun aikaan ennen illallista ja vetäytymistä hienolla paikalla sijaitsevaan majapaikkaamme.

Mikäli joitakin matkalaisia kiinnostaa enemmän risteily Mburojärvellä, suunnitellun safarin voi vaihtaa risteilyyn. On mahdollista järjestää myös yösafari, jolla etsitään ison valaisimen avulla eläimiä, jotka ovat aktiivisia yöaikaan. Risteilystä ja yösafarista saa lisätietoja paikan päällä (jossa ne myös maksetaan), sillä ne eivät sisälly matkan hintaan. Matkanjohtaja auttaa luonnollisesti retkien järjestämisessä, mikäli ryhmässä on kiinnostuneita.

Lake Mburo National Park sijaitsee Ugandan kuuluisien läntisten kansallispuistojen ja pääkaupungin Kampalan sekä Victoriajärven rannalla sijaitsevan Entebben kaupungin ja kansainvälisen lentokentän välissä. Logistisesti tärkeän sijainnin lisäksi suhteellisen pieni puisto tarjoaa kaunista, kumpuilevaa luontoa, metsäistä savannia ja muutamia kuvauksellisia kallioita. Puistossa on tietysti myös järvi, joka on tärkeä elämän ylläpitäjä ja joka on antanut puistolle nimen. Kyse on melko harvinaisesta paikasta, jossa voi nähdä seeproja Ugandassa. Ylväät impalat, charmantit pahkasiat ja isot puhvelit ovat suhteellisen tavallinen näky. Puistossa elää vaikuttava määrä lintuja, joista kiljumerikotka on ehdoton tähti. Niitä näkee erityisesti järven ympärillä puiston keskiosissa. Seuraa niille pitävät virtahevot ja krokotiilit. Petoeläimistä täplähyeena ja leopardi ovat ylimpinä ravintoketjussa, tosin niitä voi olla vaikea havaita akaasiapuiden keskeltä.

Päivä 8
Kohti Jinjaa

Poistuessamme puistosta meillä on hyvät mahdollisuudet nähdä paikallisia paimentamassa ankole-rotuista karjaansa. Kyse ei tietenkään ole villieläimistä, vaikka ne melkoisen vaikuttavia otuksia ovatkin. Eläinten väri vaihtelee, mutta erityisesti niiden valtavat sarvet tekevät vaikutuksen. Huomaathan, että paimenia saa kuvata vain saatuaan selkeän luvan ja mahdollisesti maksua vastaan.

Matkallamme Jinjaan pysähdymme lyhyesti päiväntasaajalla, jossa se on selkeästi merkitty. Seurailemme jättimäisen Victoriajärven pohjoisrantaa. Victoriajärven pinta-ala on lähes 69 000 km2 (noin Irlannin kokoinen), mikä tekee siitä maailman toiseksi suurimman makeavetisen järven. Suurin on Lake Superior Kanadan ja USA:n rajalla.

 Saavumme Jinjaan ja hotelliimme myöhään iltapäivällä. Syömme illallisen hotellissa.

 

Päivä 9
Retki Niilin lähteille ja Victoriajärvelle - kotimatkalle Entebbestä

Matkan viimeinen päivä kauniissa ja vehreässä Ugandassa vietetään kokopäiväretkellä, lähdemme retkelle Jinjaan. Määränpäämme on kaupunki, joka sijaitsee Niilin alkulähteellä. Jinja on ensimmäinen Niilin lähteeksi julistettu paikka. John Hanning Speeke oli ensimmäinen Victoriajärvelle 1858 saapunut valkoihoinen. Vasta tutkimusmatkalla 1862 hän löysi Valkoisen-Niilin alkulähteen täältä järven pohjoisrannalta. Myöhemmin on keskusteltu paljon siitä, mikä on kaukaisin/eteläisin lähde. Yleisesti alkulähteenä pidetään pieniä Kagerajoeksi yhtyviä uomia, jotka lähtevät joko Ruandasta tai Burundista.

Katseltuamme Niilin lähteitä sekä tutustuttuamme hieman Jinjaan syömme herkullisen jäähyväislounaan. Nautimme sen upeassa ympäristössä: teemme lyhyen venematkan Niilillä määränpäänämme pieni saari, joka on osa rauhoitettua suojelualuetta. Siellä sijaitsee ihastuttava lodge ja hyvä ravintola, jossa syömme.

Syötyämme ja nautittuamme kylliksi upeasta ympäristöstä sekä juotuamme kupposen paikallista kahvia/teetä lähdemme kohti Entebbeä. Matkareitti vie läpi Ugandan kumpuilevan ja vilkkaan pääkaupungin Kampalan, joka on maan suurin kaupunki ja jonka asukasluku on yli 1,5 miljoonaa. Kaupungin horisontti on afrikkalaisittain varsin vaikuttava. Illan tullen Ugandan-seikkailu tulee päätökseensä: saavumme Entebben kansainväliselle lentokentälle ja teemme lähtöselvityksen paluulennolle.

Päivä 10
Saapuminen Helsinkiin

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
  • Reittilennot Helsinki – Entebbe – Helsinki (välilaskut) turistiluokassa
  • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hyvätasoisissa hotelleissa, lodgeissa ja safarileireissä (8 yötä)
  • Täysihoito päivinä 2-8
  • Aamiainen päivänä 9
  • Kuljetukset
  • Retket ja safarit ohjelman mukaan
  • Suomalainen matkanjohtaja
  • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
  • Lisämaksu yhden hengen huoneesta 
  • Viisumi Ugandaan 50USD/hlö. Viisumi haetaan täältä: www.visas.immigration.go.ug
  • Muut juomat ja ruoat matkan aikana
  • Juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille ja hotellien henkilökunnalle (n. 12 USD/pvä/hlö)
  • Muut mahdolliset ylimääräiset järjestelyt matkan aikana, joita ei ole mainittu kohdassa "Hintaan sisältyy"
Viisumi

Ugandaan tarvitaan viisumi. Viisumi haetaan täältä: www.visas.immigration.go.ug

Hinta 50 USD/hlö.

Lue lisää täältä:

https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/afrikka/uganda/viisumi

 

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Safarit ja vaellusretket

Safarioppaamme tekevät parhaansa, että näemme mahdollisimman paljon eläimiä. Kyse on kuitenkin villieläimistä, jotka liikkuvat vapaana luonnossa, emmekä voi antaa takuita siitä, mitä eläimiä näemme. Safarit ja jäljestäminen toteutetaan luonnon ja eläinten ehdoilla, olemme vierailijoita heidän kotiseuduillaan.

On tärkeää noudattaa matkanjohtajan sekä safarioppaiden neuvoja ja ohjeita.

 

 

Pakkaa mukaan

Erityisesti sademetsissä tulee usein voimakkaitakin sadekuuroja. Suosittelemme pakkaamaan mukaan kevyen sadeasun tai ohuen sadeviitan. Ota mukaan hengittäviä ja helposti kuivuvia asusteita.

Pieni reppu niitä päiviä varten, kun jäljestämme gorilloja ja simpansseja sekä safariajeluita varten. Reppua voi käyttää myös käsimatkatavarana lennoilla.

Hyvät, pitäväpohjaiset jalkineet ovat tärkeä matkavaruste.

Suosittelemme varaamaan mukaan aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin sillä matka suuntautuu päiväntasaajan seudulle, jossa auringon säteily on voimakasta.

 

Yöpymiset ja majoitus

Entebbe 2 yötä (1 menossa ja 1 paluussa), Kibale Rainforest National Park 1, Queen Elizabeth National Park 2, Bwindi Impenetrable Forest National Park 2 ja Lake Mburo National Park 1.

Majoitukset ovat näissä tai vastaavissa hotelleissa/lodgeissa ja safarileireissä:

 The Boma Guest House, Entebbe
 Primate Lodge, Kibale Rainforest National Park
 Mweya Safari lodge, Queen Elizabeth Nationalpark
 Engagi Bwindi lodge, Bwindi Impenetrable Forest National Park
 Rwakobo Rock lodge, Lake Mburo Nationalpark

Osallistujamäärä

Matkan minimiosallistujamäärä on 10 henkilöä. Mikäli osallistujia on vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matkan. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää. 

Huomioitavaa

Liikkuminen

Kävelyreitti gorillojen luo on usein pitkä. Lisäksi kävelemme tiheässä sademetsässä, jossa on myös korkeuseroja. Liikumme aika ajoin liukkaissa rinteissä ja kostean kuumassa ilmastossa. Tästä syystä on tärkeää, että osallistujan kunto on vähintään kohtuullinen. Matka ei sovi liikuntaesteiselle.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja