Tarujen Skotlanti

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Kiertomatka Skotlannin Ylämailla, jonka henkeäsalpaava luonto, viehättävät maalaiskylät, kiehtova historia ja viskimaistiaiset tekevät vaikutuksen.

Skotlanti vie ajatukset laadukkaaseen viskiin, värikkäisiin kiltteihin ja merihirviöihin, säkkipilleihin ja uljaisiin linnoihin. Se on myös sitkeiden ja sisukkaiden, hankalakulkuisille skottilaisille vuorille asettuneiden klaanien kotiseutua. Skotlannin moderni historia alkaa ensimmäisestä skotlantilaisesta kuningaskunnasta, Albasta. Kaipuu vapauteen on säilynyt tässä upeassa maassa, joka aina välillä haluaa irrottautua ja itsenäistyä.

Etsimme merihirviötä Loch Ness -järvestä, vierailemme Skyen saarella, jonka maisemat ovat kulttuuria ja historiaa sykkivän Skotlannin dramaattisimpia ja vaikuttavimpia. Käymme myös Kingdom of Fifessa, jossa toimii Skotlannin vanhin yliopisto St Andrews sekä samanniminen golfkenttä. Näemme linnoja, linnoituksia ja keskiaikaisia kaupunkeja, joiden kiinnostava historia ulottuu tämän päivän itsenäisyyttä halajavaan Skotlantiin. Tätä kaikkea on hyvä sulatella single malt  lasillisen äärellä. Matkan päätteeksi vietämme kaksi yötä keskustahotellissa kauniissa Edinburghissa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Englannin punta

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki – Edinburgh. Matka jatkuu bussilla Glasgow’hun.
Päivä 2 Glasgow – Fort William. Inverarayn linna ja patikkaretki Glencoen kansallispuistossa.
Päivä 3 Isle of Skye. Glenfinnan-muistomerkki. Lautalla Mallaigista Isle of Skyelle. Armadalen linna, Portree ja Fort William.
Päivä 4 Fort William – Inverness. Urquhartin linnan rauniot ja Loch Ness, omaa aikaa Invernessissä – Cairngormsin kansallispuisto.
Päivä 5 Cairngormsin kansallispuisto – Speyside – Aberdeen. Kauniita rannikkokaupunkeja ja tislaamovierailu Speysidessa.
Päivä 6 Aberdeen – Edinburgh. Historiallinen St Andrews ja St Andrewsin linnan rauniot (n. 205 km).
Päivä 7 Kaupunkikierros Edinburghissa ja iltapäivä omaa aikaa.
Päivä 8 Kotimatka.

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.598€
Helsinki
Täynnä
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.598€
Helsinki
Täynnä
1.598€
Helsinki
Täynnä
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.498€
Helsinki
Täynnä
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.648€
Helsinki
Täynnä
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.648€
Helsinki
Täynnä
1.598€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma Muutokset päiväohjelman järjestykseen ovat mahdollisia, matkaohjelman sisältö pysyy samana.

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – Edinburgh. Matka jatkuu bussilla Glasgow’hun.

Lennämme Helsingistä Edinburghiin, josta otamme kurssin kohti Glasgow’ta. Ajamme läpi Skotlannin alangon, joka on maan vehreintä ja tiheimmin asuttua seutua: Skotlannin noin 5,2 miljoonasta asukkaasta 75 % asuu Edinburghin ja Glasgow’n ympäristössä.

Skotlannin historia ja kulttuuri on kuin värikäs keitos: irlantilaisia siirtolaisia, indoeurooppalaisia heimoja ja vähän Skandinaviaa. Päälle on siroteltu vielä sotia maahan tunkeutuvia roomalaisia, normanneja ja englantilaisia vastaan.

Skotlanti voidaan jakaa maantieteellisesti kolmeen alueeseen: Ylämaat, Alamaat ja Eteläiset ylängöt. Kapea keskiosa, Alamaat, on tasankoaluetta. Etelä on ylänköä, jota leimaa ruohon peittämä kumpuileva maisema, joka soveltuu erinomaisesti lampaiden kasvatukseen. Vastakohtana tälle on Skotlannin pohjoisosan karu, villi, vuoristoinen ylänkö, tarujen Ylämaa.

Skotlanti ei ole koskaan yhdistynyt täydellisesti Englantiin. Keskiaikaisia sotia ei ole unohdettu, ja Skotlannin vapaustaistelijoita William Wallacea ja Robert Brucea juhlitaan sankareina. Myös kuningatar Elisabeth I:n petollinen suunnitelma Maria Stuartin murhaamiseksi muistetaan. Skotlantilaiset eivät ole milloinkaan täydellisesti hyväksyneet vuonna 1603 perustettua personaaliunionia Englannin kanssa saati yhdistymistä yhdeksi valtioksi 1707. Skotlanti pysyi toki lakien osalta itsenäisenä ja sillä oli oma hallinto, kirkko, koulu- ja oikeuslaitos. Vasta kun Skotlanti vuonna 1999 sai oman parlamentin, kansa tunsi itsensä vapaaksi brittiläisen ikeen alta.

Kirjoittaudumme sisään hotelliimme Glasgow’n keskustassa. Ennen illallista ehdimme tehdä matkanjohtajan johdolla pienen kävelykierroksen tässä skotlantilaisessa kulttuurikaupungissa, joka valittiin vuoden 1990 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Kävelyretken jälkeen syömme yhteisen illallisen.

Päivä 2
Glasgow – Fort William. Inverarayn linna ja patikkaretki Glencoen kansallispuistossa.

Aamiaisen jälkeen jätämme hyvästit Skotlannin suurimmalle kaupungille ja suuntaamme kohti pohjoista läpi Trossachsin kansallispuiston. Trossachs on erinomainen näyte Skotlannin luonnonkauneudesta: ylänköä ja alankoa, kanervikkoja ja vihreitä metsiä, jotka levittäytyvät jokien, harjujen ja kristallinkirkkaiden järvien ympärille.

Ohitamme mm. Skotlannin suurimman makeavetisen järven Loch Lomondin. Saamme ihastella järven rantojen kauneutta, jota ylistetään skotlantilaisessa kansanlaulussa Loch Lomond: “On the bonnie, bonnie banks of Loch Lomond…” Monet tunnistavat skotlantilaisen yhtyeen Runrigin version ja voivat yhtyä lauluun, kun kertosäe alkaa: “You’ll take the high road, I’ll take the low road…”

Pinta-alaltaan kansallispuisto on 1 895 km². Sen pohjoisosassa sijaitsee valtaosa puiston vuorista, jotka on jaoteltu korkeutensa perusteella munroihin, corbetteihin, donaldeihin ja grahameihin.

Ajamme pitkin rantatietä Loch Fynen suolavesijärvelle. Siellä tutustumme hurmaavaan Inverarayn linnaan, joka on Argyllin herttuan koti. Joku aika sitten linna täyttyi kameroista ja näyttelijöistä, sillä yksi suositun ja palkitun Downton Abbey -sarjan jaksoista kuvattiin siellä.

Tutustuttuamme linnaan ajamme Inveraryn kaupunkiin, jossa on aikaa käydä lounaalla ja ostaa eväitä ennen kuin jatkamme matkaa kohti Glencoen kansallispuistoa.

Glencoe on luonnonkaunis alue ylängöllä. Pääsemme nauttimaan kauniista luonnosta ja kuulemme Glencoen verilöylystä vuonna 1692. Lähdemme patikkaretkelle, jonka kokonaispituus on noin 3 km ja kesto noin 45–60 min. Reitti voi vaihdella. Mikäli sää on huono, keksimme jonkin muun keinon nauttia luonnosta. Muista tukevat kengät ja vesipullo!

Patikkaretken jälkeen ajamme Fort Williamin pikkukaupunkiin.

Kaupungin perustivat alunperin englantilaiset puolustuslinnakkeeksi kapinoivia ylämaalaisia vastaan, mutta nykyään se on suosittu ulkoilukohde. Monet tulevat tänne kiivetäkseen Iso-Britannian korkeimmalle vuorelle, Ben Nevisille (1344 m), tai vaeltaakseen pitkin seudun monia kauniita vaellusreittejä. Majoitumme tänne seuraaviksi kahdeksi yöksi.

Päivä 3
Isle of Skye. Glenfinnan-muistomerkki. Lautalla Mallaigista Isle of Skyelle. Armadalen linna, Portree ja Fort William.

Tänään teemme kokopäiväretken ja ajamme kohti pohjoista. Skotlantiin kuuluu lähes 1 000 saarta, jotka on jaettu kolmeen pääryhmään: Shetlandsaaret, Orkneysaaret ja Hebridit. Päivästä tulee pitkä, mutta se on sen arvoinen, sillä määränpäämme on saarista ehkä kaunein: Isle of Skye.

Pysähdymme Glenfinnan-muistomerkillä, joka seisoo Loch Shiel -järven rannalla paikalla, jolla prinssi Charles Edward Stuart – tunnetaan myös nimellä Bonnie Prince Charlie – kohotti lippunsa taistelun alkamisen merkiksi vuonna 1745. Kyse oli viimeisestä jakobiittikapinasta, joka oli jälleen yksi yritys saavuttaa itsenäinen Skotlanti.

Tie, jota pitkin kuljemme, päättyy Mallaigin kalastajakylään, jossa tanskalaisohjaaja Lars von Trier kuvasi elokuvansa Breaking the waves vuonna 1996. Skotlanti onkin toiminut taustakulissina useissa elokuvissa, joista esimerkkeinä Harry Potter  filmit, Valhalla Rising, joka kertoo Skotlannin omasta Robin Hoodista Rob Roysta, Braveheart, jossa Mel Gibson näyttelee vapaustaistelija William Wallacea.

Mallaigista matkustamme lautalla Skyelle, joka on suurin ja pohjoisin Sisä-Hebridien saariryhmän saarista. Skyen pinta-ala on 1 665 km², ja saaren vihreitä, kumpuilevia kanervikoita pilkuttavat harmaanruskeat, jyrkät kalliot, järvet, vesiputoukset ja pienet taloryppäät, joissa elämä kulkee päivästä päivään omaan, rauhalliseen tahtiinsa. Saari tunnetaan myös Talisker-merkkisestä single malt -viskistä, jonka annetaan kypsyä 10 vuotta ennen pullotusta.

Merimatka Armadaleen kestää noin puoli tuntia. Vierailemme Armadalen linnan puutarhassa, joka sijaitsee lähellä lauttalaituria. Armadale Castle Gardens koostuu linnan raunioista ja 40 hehtaarin puutarhasta, jota ympäröi metsä. Linna ja sitä ympäröivä alue oli pitkään hoitamatonta ryteikköä, kunnes 1971 eräs säätiö osti tontin. Nyt linnan fasadi on entisöity ja puutarha kunnostettu entiseen kukoistukseensa. Donaldin klaanin omistaman säätiön päämääränä on jakaa tietoa Ylämaiden ja klaanien historiasta, erityisesti Donaldin klaanista.

Skotlannin Ylämaat oli aiemmin jaettu pieniin alueisiin, joita keskenään vallasta taistelevat heimot asuttivat. Klaanit, joiden historia voidaan jäljittää 1100-luvulle saakka, saivat nimensä päämiehensä mukaan. Ylämaan kansallispuvussa käytetty ruudullinen villakangas, tartaani, erotti klaanit toisistaan, sillä jokaisella klaanilla oli oma tunnusomainen kuvionsa ja värityksensä. Alun perin asu oli nilkkamittaisen hameen kaltainen vaate, jonka yläosaa pidettiin hartioilla. Noin 1700-luvulta lähtien alettiin ommella polvipituisia hameita eli kilttejä. 1970-luvulla rekisteröitiin 141 eri klaaneille kuuluvaa tartaania. Teoriassa vain klaanin jäsen voi käyttää tiettyä tartaania, mutta käytännössä muotisuunnittelijoiden myötä tartaanikuviointi on levinnyt meidän kaikkien käyttöön.

Ajamme kohti pohjoista kauniiseen Portreen satamakaupunkiin, jonka rantakatu kutsuu kahvikupposelle ja pienelle kävelykierrokselle.

Mielenkiintoisen päivän jälkeen palaamme iltapäivän aikana takaisin hotelliimme Fort Williamissa. Ajomatkaa kertyy tänään jonkin verran tavanomaista enemmän, mutta hotellit Skyen saarella eivät vastaa asiakkaidemme odotuksia. Huomenna ajokilometrejä tulee onneksi hieman vähemmän!

Manterelle palattuamme pidämme valokuvaustauon kuvauksellisen Eilean Donanin linnan luona. Linna seisoo pienellä saarella Loch Duich -järvellä. Linna tunnetaan mm. Highlander-elokuvasta ja on suosittu kuvauskohde kiitos viehättävän sijainnin upean luonnon ympäröimänä.

Syömme illallisen hotellissa ennen vetäytymistä hyvin ansaituille yöunille.

Päivä 4
Fort William – Inverness. Urquhartin linnan rauniot ja Loch Ness, omaa aikaa Invernessissä – Cairngormsin kansallispuisto.

Otamme kurssin Fort Williamista kohti Loch Nessiä ja Invernessiä. Reittimme seurailee osin suurta lohkovajoamaa Glen Moria.

Sana Loch Ness on kaikille tuttu, ja ennen kuin saavumme Invernessiin, käymme yli 500 vuotta vanhan Urquhartin linnan raunioilla. Rauniot sijaitsevat pienessä niemekkeessä, josta voimme ihailla kuuluisaa Loch Nessin järveä. Paikka on luonnonkaunis sekä myyttinen: väitetään, että järvihirviö Nessie elää täällä. Kaikki eivät ole asiasta kuitenkaan vakuuttuneita. Järven pinnasta 70 % on kuvattu kymmenen vuoden ajan ilman vilaustakaan järvihirviöstä – loput 30 % tosin jää mielikuvituksen käyttöön…

Saavumme Invernessiin, joka sijaitsee paikalla, jossa Ylämaat kohtaa meren. Täällä saat viettää iltapäivän omaan tahtiisi: mene vaikka ostoksille Skotlannin pohjoisimpaan ostoskeskukseen, maistele tuoreita raaka-aineita kaupungin viktoriaanisessa kauppahallissa tai kävele sillalle, joka johtaa yli Nessjoen. Iltapäivällä suuntaamme viihtyisään hotelliimme, joka sijaitsee Cairngormsin kansallispuiston kauniissa maisemissa. Väitetään, että hotellissa kummittelee, mutta sen saat itse selvittää.

Majoitumme hotelliin ja syömme yhteisen illallisen.

Päivä 5
Cairngormsin kansallispuisto – Speyside – Aberdeen. Kauniita rannikkokaupunkeja ja tislaamovierailu Speysidessa.

Speyjoen ympäristössä toimii yli 50 viskitislaamoa, sillä joen puhdas vesi on tärkeä raaka-aine kultaisen eliksiirin valmistuksessa. Vierailemme yhdessä tislaamoista. Teemme opastetun kierroksen ja näemme, kuinka Uisige Beathaa – “elämän vettä” gaelin kielellä – valmistetaan. Pääsemme tietysti myös maistamaan tuota elähdyttävää juomaa.

Tislaamokäynnin jälkeen reittimme vie kohti pohjoista Morayn rannikolle ja kulkee läpi Ballindalochin, Craigellachien ja Aberlourin viskikylien. Saavumme Cullenin rannikkokaupunkiin, josta on upeat näkymät yli Cullen Bayn. Kirkkaalla säällä voi nähdä delfiinien leikkivän rannikon tuntumassa.

Cullenista ajamme rannikkoa pitkin Portsoyhin, joka tunnetaan jäätelöstä. Suolakaramellin makuista kannattaa ehdottomasti kokeilla! Jatkamme matkaa läpi rannikkokaupunkien ja kylien. Matkan varrella pysähdymme syömään lounasta jossakin pikkukaupungeista.

Sitten suuntaamme rantatietä pitkin etelään ja Aberdeeniin, jossa yövymme ja syömme illallisen. Ennen illallista matkanjohtaja vie meidät pienelle kaupunkikierrokselle Skotlannin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin.

Päivä 6
Aberdeen – Edinburgh. Historiallinen St Andrews ja St Andrewsin linnan rauniot (n. 205 km).

Tänään matkaamme pitkin maalauksellista rannikkoreittiä muinaisessa Fifen kuningaskunnassa (Kingdom of Fife). Matkalla Edinburghiin voimme tuntea golfhistorian siipien havinan vieraillessamme kuuluisassa St Adrewsin golfkaupungissa.

Golfin alkuperästä ei olla täysin varmoja, mutta se tiedetään, että moderni golf kehitettiin Skotlannissa ja sieltä se levisi muualle maailmaan. Ensimmäinen golfkerho perustettiin 1744, ja se laati pelille ensimmäiset kirjalliset säännöt. Näitä sääntöjä kehitettiin edelleen The Society of St Andrews Golfers -klubilla, joka perustettiin 1754 (nyk. Royal and Ancient Golf Club of St Andrews). Klubista tuli tietynlainen auktoriteetti, jonka puoleen käännyttiin sääntötulkinnoissa ja ratkaisuissa. Sittemmin klubista on tullut golfurheilun sääntöjen valvoja kaikkialla maailmassa lukuun ottamatta Pohjois-Amerikkaa.

Rikkaan golfhistorian, golfmuseon ja yhdeksän golfkentän lisäksi St Andrewsissa on Skotlannin vanhin yliopisto vuodelta 1413 sekä St Andrewsin linnan rauniot, joita pääsemme katsomaan. Rauniot sijaitsevat tuulisella ja kallioisella niemekkeellä, josta on jyrkkä pudotus alas Castle Sandsin rantaan sekä näkymät Pohjanmerelle.

Iltapäivällä saavumme takaisin Edinburghiin, josta aloitimme Skotlannin-kierroksemme. Majoitumme hotelliin, joka sijaitsee suhteellisen lähellä Edinburghin keskustaa. Täällä vietämme seuraavat kaksi yötä. Olemme saapuneet suurkaupunkiin, ja monen matkapäivän jälkeen on omavalintaisen illallisen aika. Nyt on alkaa olla viimeinen tilaisuus kokeilla skotlantilaisen keittiön antimia!

Päivä 7
Kaupunkikierros Edinburghissa ja iltapäivä omaa aikaa.

Aamiaisen jälkeen lähdemme kaupunkikierrokselle, jonka aikana saamme yleiskuvan kaupungin historiasta. Näemme mm. Unescon suojeleman vanhankaupungin (Old Town) sekä uusklassismia edustavan New Townin.

Old Townissa vierailemme Edinburghin linnassa, joka sijaitsee yhdellä kaupunkikuvaa hallitsevista seitsemästä kukkulasta. Joka päivä klo 13 – paitsi sunnuntaina – kajahtaa laukaus yhdestä linnan kanuunoista. Tapa oli alun perin palvelu Leithin satamassa toimivalle merenkulkuväelle, jotta he saattoivat asettaa laivan kellon aikaan – ikään kuin aikamerkki. Huolimatta GPS:stä ja satelliittikellosta perinne elää edelleen.

Toinen kaupungin merkittävistä kukkuloista on sammunut tulivuori Arthur’s Seat. Skotlantilaisen kirjailijan Sir Walter Scottin mukaan – tunnetaan mm. ritariromaanista Ivanhoe – se on paras paikka auringonnousun ja -laskun ihailemiseen. Edinburgh onkin ainoa Euroopan kaupunki, joka vai ylpeillä sillä, että sen keskustassa sijaitsee sammunut tulivuori.

Kuljemme läpi New Townin, joka nimestään huolimatta on yli 200 vuotta vanha. Kaupunginosan suunnitteli nuori arkkitehti James Craig, ja sen symmetrinen muoto on vaikuttanut voimakkaasti eurooppalaiseen kaupunkisuunnitteluun.

Iltapäivä on omaa aikaa. Käy vaikka jossakin kaupungin monista museoista ja gallerioista tai tee viimeiset ostokset.

Lounaalla voit täyttää vatsasi skottilaisella erikoisuudella, haggiksella. Haggis sisältää mm. kaurahiutaleita, sydäntä, maksaa, ihraa, sipulia ja mausteita, jotka kypsennetään lampaan mahalaukussa. Jos haggis vaikuttaa liian hurjalta, kokeile mehukasta Aberdeen Angus -pihviä, suoraan Ylämaan niityiltä. Janoa voi sammuttaa Rose Streetin lukuisissa pubeissa, ja kahvin tuskaan löytyy apua kaupungin kahviloista. Kokeile kahvin seuraksi mureita shortbread-pikkuleipiä.

Ilta on varattu omille seikkailuille. Illallispaikan saat itse valita.

Päivä 8
Kotimatka.

Aamiaisen jälkeen on vielä hiukan aikaa viimeisille ostoksille. Sitten on aika heittää hyvästit Skotlannille – mar sin leat!

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.598€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
298€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki - Edinburgh – Helsinki (välilaskut) tuistiluokassa
 • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 2-8
 • Illalliset päivinä 1-5
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu
 • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana
 • Juomarahat kuljettajalle,  yhteensä noin 6€/hlö (suositus)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Yöpymiset

Glasgow: 1 yö
Aberdeen: 1 yö
Cairngormsin alue: 1 yö
Fort William: 2 yötä
Edinburgh: 2 yötä

Hotellit

Yövymme paikallisissa, pienehköissä hotelleissa, joiden tasossa voi olla eroavaisuuksia, esim. hotellin jokainen huone voi olla erilainen. Palveluiden määrä vaihtelee hotelleittain ja ruoka on tyypillisesti yksinkertaista ja täyttävää.

Skotlannissa hotellihuoneissa on usein grand lit-parivuode (leveys 140 cm). Mikäli toivot erillisiä vuoteita, asiakaspalvelumme välittää toiveen hotellille. Huomioithan, ettemme voi taata toiveen toteutumista.

 

Pakkaa mukaan

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat. Ota mukaan myös hyvät kävelykengät tai lenkkarit. Ota mukaan vaatteita, joissa on hyvä liikkua ja mukava olla. Skotlannissa sää on vaihtelevaa ja sadekuurot yleisiä, suosittelemme kerrospukeutumista; vaatteita joita on helppo lisätä ylle ja vähentää. Et tarvitse mukaan juhla-asua.

Käytännön tietoa

Matkan hintaan sisältyvät ateriat syödään hotelleissa, joissa yövymme matkan aikana.

Hotellit ovat keskitason hotelleja ja huomioittehan, että niiden mahdollisuudet valmistaa erikoisruokavalioaterioita ovat rajalliset.

Päiväkohtaiset ajomatkat ovat noin 100-200 km.

Muutokset matkaohjelmaan ovat mahdollisia. Saat vahvistetun matkaohjelman lentolippujen mukana.

Adapteri

Skotlantiin on hyvä ottaa matkalle mukaan adapteri, koska pistorasia poikkeaa Suomessa käytettävästä (tyyppi G). Osassa hotelleista kylpyhuoneen sähkövirta käy vain partakoneen lataukseen.

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from skotlannin Ylämaan ympäri viikossa En tuntenutt Ylämaata joten suunnilleen kaikki mitä näin, kiinnosti minua. Bussimatkat kyllä väsytti mutta se hintahan on maksettava. Matkanjohtajamme oli miellyttävä ja hyvä asiantuntija. Kohteet olivat niin hyvät kuin viikossa tällaisella matkalla voisi toivoa. Hotellit ja illalliset/aamiaiset olivat suhteellisen vaatimattomia minun makuuni. Yhden hotellin kylppäri haisi todella vahvasti homeelle eikä poistoilma toiminut. Siitä mainitsin matkanjohtajalle ja hän antoi jo palautetta hotelliin. (muistaakseni Grand Hotel, Oban). Kokonaisuutena matka oli hintansa arvoinen ja kiinnostava. Myös matkakumppanit olivat mukavat.
Date published: 2017-06-16
Rated 3 out of 5 by from paljon historiaa, vähän luontotietoa Esittelyssä olisi voinut korostaa, että matka keskittyy lähes täysin Skotlannin kulttuuri- ja poliittiseen historiaan. Mahdollisuuksia luonnnonolojen esittelyyn ei hyödynnetty tarpeeksi esim. Cairngormsissa. Suosittelisin matkaa tällä ohjelmalla vain Skotlannin historiaan jo edeltäkäsin hyvin perehtyneelle harrastajalle. Ajomatkaa oli paljon (1200 km) ja bussissa istumista yli 18 tuntia. Aikaa eri kohteisiin jäi usein liian vähän. Alla annetut tähdet olen suhteuttanut yllä esittämiini ennakkotieto- ja ohjelmatoiveisiin.
Date published: 2016-07-08
Rated 3 out of 5 by from Hengästyttää vieläkin! Järjestelyt olivat sujuvia, mutta eteneminen kaupungista toiseen hengästyttävä. Koko ajan oltiin menossa eteenpäin - bussiin ja bussista pois. Maisemat olivat tietenkin aivan fantastisia ja kaupungit kuvauksellisia. Aamiaisjärjestelyt olivat poikkeavia. Tälle matkalle ei huonokuntoisten kannata lähteä - vauhti oli kova. Osassa hotelleja ei ollut hissejä ja huoneet tosi pieniä. Odotukset olivat suuremmat..
Date published: 2016-06-18
Rated 4 out of 5 by from Hieno yhdistelmä historiaa ja upeita maisemia Yleisesti ottaen matka oli hyvä kokonaisuus ja kaikki toimi hyvin. Ryhmä oli mukavan kokoinen ja matkanteko bussilla turvallista ja miellyttävää. Matkanjohtaja informoi hyvin kaikista käytännön järjestelyistä ja aikatauluista sekä loi mukavan hengen. Hän kertoi mielenkiintoisella tavalla historiasta, paikoista ja Skotlannin nykypäivästä. Suuret kiitoksemme hänelle! Jotkut hotellit tuntuivat olevan enemmän peri skottilaisia ja siten mielenkiintoisia, mutta eivät ehkä täysin suomalaiseen makuun. Joitakin historiallisia kohteita olisi ollut mukava tutkia vähän pidempäänkin.
Date published: 2016-09-09
Rated 4 out of 5 by from Haggista ja historiaa Matkanjohtaja Anneli oli oikein hyvä ja tietäväinen. Historiaa ja muutakin tietoa tuli paljon mutta ei liikaa. Aikataulut pitivät ja mukavia yllätyksiä tuli matkan varrella. Nähtävää oli kiitettävästi ja vaikka päivät välillä venyivät pitkiksi, ei ollut liian rankkaa. Ainoa nähtävyys jonka olisi voinut vaihtaa toiseksi: Inverarayn linnan sijasta tai lisäksi olisi voinut olla historiallisesti tärkeä Stirlingin linna. Bussin jalkatilat olivat pitkäkoipiselle ahtaat. Hotellit voisivat olla parempia ainakin Obanissa ja Fort Williamissa. Molemmat olivat kovin kuluneita. Näissä hotelleissa ei myöskään ollut huoneissa wifiä. Ruoka oli Glasgowin hotellissa huonoa, muissa ok. Kolmesta alkupala/pääruoka/jälkiruoka vaihtoehdosta oli mukava valita. Monipuoliseen ilmastoon on syytä varustautua hyvin: kevytuntuvatakki ei ollut yhtään liikaa ja sadetakki ja -varjo olivat itsestäänselvyyksiä. Ryhmän koko 38 henkeä oli vähän liian suuri. Ennen matkaa oli säätämistä lentojen kanssa: Finnairin suora lento muuttui yllättäen Norwegianin välilaskulliseen lentoon.
Date published: 2017-07-09
Rated 5 out of 5 by from Erittäin onnistunut matka Hyvin laadittu ohjelma jonka avulla sai hyvän kokonaiskuvan Skotlannista. Käyntikohteita oli aika paljon ja siitä johtuen joissakin käytettävissä oleva aika oli suhteellisen lyhyt. Se ei kuitenkaan häirinnyt mainittavasti, on selvää että kaikkien toiveiden mukaan ei voida joustaa kun kyseessä ryhmämatka. Otimme tämän sillä tyylillä että nyt on hyvä pohja suunnitella seuraavaa Skotlannin matkaa kun tietää mihin kohteisiin kannattaa panostaa. Erinomainen matkanjohtaja jolla oli positiivinen ja kuitenkin päättäväinen asenne, sopivasti huumoria ja joka toi hyvin esille kohdemaan historiaa. Hän osasi hyvin myös auttaa kaikissa käytännön kysymyksissä.
Date published: 2018-06-19
Rated 4 out of 5 by from Upea Skotlanti Skotlannin matkassa hyvää: maisemat, ilmapiiri, kulttuuri, historia, matkan jouheva eteneminen, matkaoppaan asiantuntevuus, huolenpito ja halu tehdä meille hyvä matka. Kehitettävää: alkupään matkan kohteet tulisi saada toimivammaksi (Glasgow jäi liian pinnalliseksi, Fraserburgh'issa kävimme katsomassa kiinni ollutta majakkamuseota, Elginin kiinnostavuus ja ravintolatarjonta ei vastannut lounaspaikassa tarpeita, Portreessä oli liian vähän aikaa ottaen huomioon, elettä paikka oli eräs matkan pääkohteista). Kuitenkin yleisesti ottaen matka toimi ja kohteet olivat kiinnostavia! Joidenkin hotellien taso ei ehkä ollut samaa tasoa matkan yleistason kanssa.
Date published: 2017-06-15
Rated 3 out of 5 by from Huonot hotellit, loistava opas Kiertomatka oli hyvin suunniteltu, tosin ohjelma oli taas kerran liian tiivis. Opastus oli erinomainen, suurkiitos ammattitaitoiselle ja välittävälle oppaalle! Opas oli selkeäsanainen, neutraali ja tiesi kohteesta todella paljon. Hotellihuoneet olivat ahtaita ja sängyt osin liian kapeita. Pyydämme kiinnittämään jatkossa enemmän huomiota hotellien tasoon. Asiakaskuntanne on vaativaa ja odottaa asumiselta hyvää tasoa.
Date published: 2017-07-23
 • y_2022, m_5, d_23, h_21
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.27
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_5, tr_129
 • loc_fi_FI, sid_GBRTR04, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja