Sisilia -kulttuuria, kokkausta ja kevätiltoja

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Nauti keväisestä Sisiliasta ja sen rikkaasta historiasta, viehättävistä maisemista, hyvästä ruoasta ja tutustu samalla sisilialaiseen elämänmenoon.

Kahdessa viikossa ehtii paljon! Tutustumme italian kieleen ja liköörin valmistukseen sekä teemme ruokaa porukalla. Kokkailemme arancineja, friteerattuja riisipalleroita, sekä caponataa, Italian vastinetta ranskalaiselle ratatouillelle. Teemme retkiä tuttuihin ja vähän tuntemattomampiin kohteisiin Sisilian saarella. Vierailemme Catanian barokkikaupungissa sekä Savocan vuoristokylässä, joka tunnetaan elokuvasta Kummisetä. Valinnaisten retkien kohteet ovat Syrakusa, Agrigenton Temppelilaakso ja tulivuori Etna.

Matkanjohtaja kertoo Sisilian kiinnostavasta historiasta, kulttuurista ja sisilialaisesta elämäntavasta – unohtamatta italian kieltä.

Makunystyjä hellitään mm. yhdessä viihtyisistä maalaisravintoloista, jossa nautimme sisilialaisen sunnuntailounaan ja tietysti kun syömme itse valmistamamme aterian hotellilla.

Käymme paikallisella torilla testaamassa italian kielen taitojamme, järjestämme kävelyretkiä, ja aikaa jää myös spontaanille ohjelmalle.

Tukikohtanamme toimii kaunis Taormina saaren koilliskulmassa, jossa mantelipuut, viikunakaktukset ja sitrushedelmäpuut koristavat maisemia. Näkymät Taorminasta ovat upeat; kaukana siintää tulivuori Etna.

Hotellimme Ariston on Taorminan keskustan tuntumassa ja sen terassilta sekä uima-altaalta on kauniit näkymät Välimerelle. Hotellin baarissa on muutamana iltana viikossa elävää musiikkia ja tanssia.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Pitkä matka, Albatros Aktiivi

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Euro

Päiväohjelma 15 päivää
Päivä 1
Helsinki - Catania - matka jatkuu Taorminaan
Päivä 2
Kaupunkikierros Taorminassa
Päivä 3
Retki Giardini-Naxosiin, Savocaan ja Forza d’Agroon
Päivä 4
Ruoanlaittoa ja limoncellon maistelua
Päivä 5
Lisämaksullinen retki tulivuori Etnalle
Päivä 6
Omaa aikaa
Päivä 7
Lisämaksullinen retki Piazza Armerinaan ja Agrigenton Temppelilaaksoon
Päivä 8
Retki Randazzon markkinoille sekä tyypillinen sisilialainen lounas
Päivä 9
Kävelyretki Castelmolaan
Päivä 10
Retki Catanian barokkikaupunkiin
Päivä 11
Tori ja italian kieli
Päivä 12
Lisämaksullinen retki Syrakusaan
Päivä 13
Omaa aikaa
Päivä 14
Kävelyretki ja piknik sekä jäähyväisillallinen
Päivä 15
Catania - Helsinki

Hotelli

Hotel Ariston

Hotelli Ariston sijaitsee Taorminassa lähellä amfiteatteria ja sieltä on näköala merelle. Hotellin sijainti on oivallinen.

Hotellin paikallisluokitus on neljä tähteä, mutta oman luokituksemme mukaan hotelli kuuluu keskiluokkaan (3 tähteä). Taorminan kaupunki on kaunis ja siellä on katsottavaa lähti mihin suuntaan tahansa. Putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita löytyy vain muutaman minuutin kävelymatkan päästä. Jos taas haluat rannalle, köysirata vie sinne parissa minuutissa. Hotellissa on kalliopuutarha, jossa kasvaa kukkia ja palmuja. Kun aurinko paistaa, puutarha on ihana paikka. Hotellissa on kolme terassia aurinkotuoleineen ja -varjoineen, ja lämpimällä säällä allas tarjoaa virkistystä. Hotellin pianobaari on avoinna useana iltana viikossa ja on suosittu kokoontumispaikka. Kerran viikossa järjestetään sisilialainen ilta, jossa voi nauttia kansanmusiikkiesityksestä.

Hotellihuoneiden koot vaihtelevat. Voit valita useasta huonetyypistä ja päättää, haluatko parvekkeen tai merinäköalan. Hotellissa on 152 huonetta ja se on rakennettu 1970/1995. Hotellissa on viisi kerrosta, ja sitä on remontoitu vuosien varrella. Hotelli sijaitsee useassa tasossa, mikä voi olla haasteellista liikuntaesteisille. Ylipäänsä Taorminassa kulkeminen voi olla liikuntarajoitteisille henkilöille haastavaa. Hotellissa on yhteensä neljä hissiä. Huoneet ovat tilavia, nykyaikaisia kahden hengen huoneita, joissa on wc/kylpyhuone, ilmastointi, tv ja tallelokero.

Lentokenttäkuljetus pysähtyy noin 100 m päähän hotellista, ja matkatavarat kuljetetaan hotellille. Hotelli sijaitsee hotellialueella, jossa on vähän paikallisliikennettä. 

Sekä aamiainen että päivällinen tarjoillaan seisovasta pöydästä. Hotellissa on maksuton Wi-fi (yhteys toimii vaihtelevasti).

Hotellin osoite:
Via Bagnoli Croce 168
Taormina
Puh: +39-0942 61 90
Kotisivut:
http://www.parchotels.it/en/hotelariston

Albatros Travel ei vastaa yhteistyökumppanin kotisivujen ylläpidosta tai sisällöstä.

Huonetyypit
Huonetyyppejä on kuusi – huom. huonekuvaukset hotellin omilla kotisivuilla eivät pidä täysin paikkaansa. Kaikissa huonetyypeissä on kylpyamme/suihku, wc, puhelin, satelliitti-tv ja minibaari.

Matkan perushintaan sisältyy:

Tyyppi 3 - jaettu kahden hengen huone, ei parveketta, merinäköala
 

Muut huonetyypit

Tyyppi 1 - jaettu kahden hengen huone, näkymä takapihalle/kallioseinämään 

Tyyppi 2 - jaettu kahden hengen huone, parveke tai terassi ja näkymä takapihalle/kallioseinämään 

Tyyppi SC - jaettu tilavampi kahden hengen huone sivurakennuksessa, jossa parveke/terassi ja näköalat vaihtelevat
Tyyppi 4 - jaettu kahden hengen huone, jossa parveke/terassi ja merinäköala
Tyyppi 5 - jaettu kahden hengen superior- huone, jossa parveke/terassi ja merinäköala

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Catania - matka jatkuu Taorminaan

Lennämme Helsingistä Sisilian itärannikolle provinssin pääkaupunkiin Cataniaan (lennolla on välilasku). Cataniasta on upeat näkymät legendaariselle Etnalle, joka tupruttelee jatkuvasti savua kraatteristaan. Ajamme pitkin moottoritietä, jonka nimi ”La Zagara” tarkoittaa sitruunankukkaa. Moottoritie kulkee pitkin rannikkoa ohi viljelysten, joilla kasvaa veriappelsiineja ja sitruunoita.

Kauempana näemme pienen Taorminan kaupungin, joka sijaitsee upealla paikalla. Taorminasta näkee manterelle Calabriaan asti sekä tulivuori Etnalle. Kaupunki perustettiin jo 403 eKr. Roomalaiset käyttivät siirtokuntaa myöhemmin oman aikansa ”pitkien lomien” kohteena, nimittäin Rooman valtakunnan veteraanisotilaat siirtyivät sinne uransa loppupuolella. 1800-luvun puolivälistä lähtien Taormina veti puoleensa Euroopan hienostoa. Kaupungin pääkatujen ja kauniiden piazzojen kahvilat ovat nykyäänkin paikkoja, joihin tullaan sekä katselemaan että näyttäytymään. Taorminassa on myös kreikkalais-roomalainen amfiteatteri, joka toimii konsertti-, ooppera- ja filmifestivaalinäyttämönä.

Luontoelämysten ja historian lisäksi Sisiliassa viehättävät asukkaat, joiden arkielämä on toisenlaista kuin meidän. Täkäläisillä on aina aikaa nauttia elämästä ja katsella ohikulkijoita. Istahda aukiolle plataanipuun varjoon, tilaa cappuccino ja vietä rauhallinen hetki paikassa, joka – sisilialaisten mielestä sekä historiallisesta näkökulmasta – oli joskus läntisen maailman keskus.

Keväinen matkamme tarjoaa monenlaista koettavaa. Ohjelmassa on koko joukko retkiä, joista osa on lisämaksullisia, joten aikaisemmin Sisiliassa käyneillekin löytyy vaihtoehtoja. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin yhdessä kokeminen, mikä onkin tämän matkan avainsana. Olemme valinneet huolella matkanjohtajat, jotta saat lomastasi mahdollisimman paljon irti. Voit luonnollisesti itse päättää, kuinka paljon aikaa vietät muiden osallistujien kanssa. Tutustumme yhdessä myös italian kieleen, jotta pystyt kommunikoimaan paikallisten kanssa. Pääset nimittäin pitkälle, kun osaat sanoa muutamankin sanan tai fraasin.

Korkealla Välimeren yllä, lähellä Taorminan amfiteatteria, sijaitsee Hotel Ariston. Hotellin allasalueelta on hieno näkymä merelle. Hotelli on rakennettu eri tasoilla sijaitseville terasseille, joita portaat yhdistävät. Hotellissa on vehreä puutarha, jossa kasvaa palmuja ja kukkia, sekä allasalue (ei lämmitetty) porealtaineen ja aurinkoterasseineen. Hotellilta kävelee parissa minuutissa köysiradalle, joka kuljettaa alas rannalle, mikäli mielit uimaan mereen. Taorminan keskustaan on matkaa muutama minuutti. Hotellissa on pianobaari, jossa on elävää musiikkia muutaman kerran viikossa. Siellä järjestetään myös sisilialainen ilta.

Saavuttuamme perille hotellille asetumme taloksi ja syömme illallisen hotellin ravintolassa. Illallinen tarjoillaan seisovasta pöydästä.

Päivä 2
Kaupunkikierros Taorminassa

Tänään kuljemme jalkaisin tässä pienessä viehättävässä kaupungissa, joka on kotimme seuraavat kaksi viikkoa. Ensimmäiseksi käymme kaupunginpuistossa, Giardino Trevelyanissa, joka 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa kuului englantilaiselle lady Florence Trevelyanille. Puistossa on monia esimerkkejä Välimeren alueen kasvillisuudesta, kokoelma erikoisia, englantilaiselle puutarhalle tyypillisiä rakennelmia sekä pieni kahvila.

Seuraava kohteemme on Teatro Greco, kaunis kreikkalais-roomalainen amfiteatteri, jota nykyään käytetään mm. elokuvateatterina Taorminan isännöidessä jokakesäisiä filmijuhlia. Teatterilta on mitä hienoin näkymä tulivuori Etnalle. Kreikkalaiset ovat totisesti löytäneet maailman kauneimman taustakulissin teatterilleen! Halukkaat voivat vierailla teatterissa jonakin tulevista päivistä. Ohitamme myös pienen roomalaisen teatterin, Odeonin, joka rakennettiin keisari Augustuksen aikana juuri ennen Kristuksen syntymää.

Kävelykadulta jatkamme ihastuttavalle aukiolle Piazza IX Aprilelle. Täältä on näköala yli Naxosin kylän, ja horisontissa näkyy ikoninen tulivuori Etna. Aukion nimi muistuttaa puheesta, jonka eräs pappi piti tällä paikalla 9. huhtikuuta 1860, kuukausi ja kaksi päivää ennen kuin kenraali Giuseppe Garibaldi joukkoineen astui maihin Marsalassa. Puheessa vaadittiin Taorminan asukkaita kannattamaan Garibaldia ja yhtenäistä Italiaa.

Tuomiokirkko Piazza Duomolla on omistettu Pyhälle Nikolaukselle ja rakennettu alunperin 1100-luvulla. Kirkko on kuitenkin rakennettu lähes kokonaan uudelleen 1400–1500-luvulla. Aukiolla kirkon edustalla seisoo barokkityylinen suihkulähde, jota koristaa myös kaupungin vaakunasta löytyvä Taorminan symboli, ”Minotauros”, kreikkalainen mytologinen olento, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi härkä ja johon nimi Taormina pohjautuu.

Kaupunkikierroksen aikana maistamme paikallista erikoisuutta, cannolo sicilianoa, joka on ricottatäytteinen uppopaistettu taikinarulla. Se, kuten kaikki sisilialaiset leivonnaiset, on makea ja herkullinen.

Päivä 3
Retki Giardini-Naxosiin, Savocaan ja Forza d’Agroon

Suuntaamme alas Giardini-Naxosin kylään, joka näkyy Taorminasta. Siellä ensimmäiset kreikkalaiset astuivat maihin 800-luvulla eKr. vallatessaan Etelä-Italian. Pysähdymme Capo Schisòn laavasta muodostuneelle niemekkeelle, joka kurottuu merelle ja on nykyään osa satamaa. Sieltä on hienot näkymät ylös Taorminaan. Matkamme jatkuu rannikkoa pitkin kohti pohjoista ja pientä Savocan vuoristokylää.

Pikkuinen Savoca tunnetaan paitsi Kummisetä-elokuvasta, myös kapusiinimunkkien muumioista. Kapusiinimunkeilla ei ole mitään muuta tekemistä cappuccinon kanssa kuin että munkkien ruskean viitan väitetään toimineen inspiraationa kahvijuomalle. Kapusiinit ovat fransiskaaneista haarautunut veljeskunta, joka halusi palata noudattamaan tiukemmin pyhän Fransiskuksen sääntöä köyhyydestä ja yksinkertaisesta elämästä. Savocan kryptassa näemme joukon tyylikkäitä muumioita, jotka kaikki on balsamoitu ja puettu hienoimpiin kaupunkivaatteisiin. Muumioiden tarkoituksena on muistuttaa ihmiselämän lyhyydestä ja kaiken katoavaisuudesta. Ne symboloivat sitä, kuinka pieniä ja vähäisiä olemme verrattuna ikuiseen elämään.

Sävyltään hiukan makaaberin vierailun jälkeen on aika pysähtyä vastikään entisöidyssä, legendaarisessa Bar Vitellissä, jolla oli iso rooli Kummisetä-elokuvassa. Täällä legendaarinen Maria valmisti vuosikausia granitaa, jonka valmistus jatkuu yhä. Virkistävä granita on sitruunajäätä, joka on valmistettu sokerista, vedestä ja vastapuristetusta sitruunamehusta. Marialle tarjottiin Kummisetä-elokuvasta pientä roolia, mutta hänellä ei ollut aikaa näyttelemiselle. Hänen piti huolehtia filmiryhmän tarjoiluista. Kukaan ei voinut aavistaa, kuinka valtava menestys elokuvasta tulisi – ja Maria katui kieltäytymistään roolista koko loppuelämänsä.

Savocasta ajamme Forza d’Agroon, joka sijaitsee ylhäällä kalliolla ja josta on upeat näkymät merelle. Myös täällä on kuvattu Kummisetä-elokuvaa: Michael Corleonen hääkohtaus Kummisetä I -elokuvassa kuvattiin Forza d’Agrossa. Paikka on pieni ja viehättävä ja erilainen kuin Savoca, vaikka kylät sijaitsevatkin lähekkäin.

Iltapäivällä palaamme hotelliimme Taorminassa.

Päivä 4
Ruoanlaittoa ja limoncellon maistelua

Tänään opettelemme valmistamaan sisilialaista ruokaa. Aamupäivällä kokoonnumme kokkaamaan yhdessä hotellin kokin kanssa muutamia ruokalajeja päivän lounaalle. Yksi ruokalajeista on arancini, täytetyt ja friteeratut riisipallerot. Ne täytetään yleensä lihakastikkeella ja juustolla, mutta versioita on monia muitakin. Opimme pyörittelemään näitä ihanuuksia ja saamme muitakin vinkkejä liittyen italialaiseen ruokaan. Valmistamamme ruokalajit nautimme lounaalla, jonka syömme tänään hotellissa päivällisen sijaan.

Pääsemme myös kuorimaan ihanalta tuoksuvia sisilialaisia sitruunoita. Valmistamme nimittäin itse sitruunalikööriä, Limoncelloa, kirkkaankeltaisista sitruunoista, joita näkee kaikkialla. Sitruunankuorten annetaan vetäytyä muutamia päiviä viinassa, joka on valmistettu viinin valmistuksesta jääneestä viinirypälemäskistä. Lopputulosta maistelemme myöhemmin matkan aikana.

Illalla voi lähteä matkanjohtajan mukaan yhteiselle illalliselle paikalliseen ravintolaan tai etsiä ruokapaikkansa omatoimisesti. Kaupungissa riittää hyviä ruokapaikkoja. Kokeile vaikka pientä ja viihtyisää Trattoria Malvasiaa, joka sijaitsee lähellä Catania-porttia. Siellä valmistetaan rustiikkia ja herkullista sisilialaista ruokaa rakkaudella. Jos pidät viinistä, Trattoria Tiramisún viinilista ilahduttaa varmasti. Listalta löytyy sisilialaisia viinejä kaikista hintaluokista. Voit luonnollisesti kysyä vinkkejä myös matkanjohtajalta.

Päivä 5
Lisämaksullinen retki tulivuori Etnalle

Aamulla otamme kurssin kohti Etnaa, joka kohoaa 3 330 metrin korkeuteen. Ajamme pitkin pikkuteitä läpi vehreiden kylien, joissa kasvaa oliiveja, viinirypäleitä, sitruunoita, appelsiineja sekä muita kasveja, kuten kiivejä ja kaktusviikunoita – kiitos vulkaanisen maaperän. Näille rinteille on asettunut asumaan satojatuhansia sisilialaisia. Heillä on upeat näkymät Välimerelle ja takapihalla kohoaa tulivuori.

Lähellä Zafferana Etnean kylää, joka tuhoutui Etnan purkautuessa 1992, ajamme läpi jännittävän laavamaiseman. Täällä näkee tulivuorenpurkausten jälkiä ja voi seurata laavavirran reittiä alas vuorenrinnettä. Nousemme puurajan yläpuolelle, eikä edes sitkeä vihma selviä täällä. Loppumatka kulkee läpi karun laavakentän.

Pysähdymme Refugio Sapienzassa, joka sijaitsee noin 2 000 m merenpinnan yläpuolella.

Talvesta riippuen ylhäällä voi olla lunta, ja Etnalla voi sekä lasketella että hiihtää.

Uteliaat voivat ostaa lipun ja nousta köysiradalla ja pienellä maastoon sopivalla bussilla ylös noin 3 000 metrin korkeuteen. Matka ylös huipulle on kuin kulkisi kuumaisemassa. Silloin tällöin voi kuulla tulivuoren murahtavan ja aistia sen voiman. Retki vaatii hyvät jalkineet ja lämmintä vaatetta. (Lipun hinta 3 000 metriin on 65 € – heinäkuu 2016).

Jos haluat jäädä 2 000 metriin, Monte San Silvestrossa voi kävellä pitkin kraatterin reunoja. Tee reipas kävelylenkki tai nauti kupponen espressoa tai kevyt lounas auringossa. Ajamme bussilla takaisin hotellille aikaisin iltapäivällä.

(Hinta: 40 €/hlö. Retkivaraukset ja maksu suoraan matkanjohtajalle. Päivä voi vaihtua sääolosuhteiden takia. Huomaathan, ettei retki kuulu matkan hintaan sisältyvään retkipakettiin.)

Päivä 6
Omaa aikaa
Voit vaikkapa kävellä alas Giardini-Naxosiin, joka sijaitsee Taorminan juurella. Alas Taorminan asemalle laskeutuu portaat, ja sieltä voi jatkaa matkaa Lungomare i Giardinin rantakadulle. Nauti lounas jossakin monista ravintoloista. Jos pidät kalasta, kokeile Trattoria Garden da Ninoa satamassa tai yhtä pienistä rantaravintoloista.
Päivä 7
Lisämaksullinen retki Piazza Armerinaan ja Agrigenton Temppelilaaksoon

Suuntaamme saaren keskiosiin. Ajamme läpi valtavien maanviljelysalueiden, jotka ovat roomalaisten perustamia. Sisiliaa kutsuttiinkin Rooman valtakunnan vilja-aitaksi. Piazza Armerina oli 1950-luvulle saakka unelias maalaiskylä, mutta sitten sieltä löydettiin 300-luvulta peräisin olevan roomalaisen huvilan rauniot ja kylä nousi maailmankartalle. Nykyään paikka on yksi kohokohdista matkalla läpi Sisilian historian. Huvilan arvellaan kuuluneen eläkkeelle jääneelle keisarille. Kun kaivauksia aloitettiin, luultiin, että kyse on pienestä metsästysmajasta, mutta paikalta löytyikin yli 3 000 neliömetrin kokoinen huvila. Lattioita koristivat upeat mosaiikit, seiniä vaikuttavat metsästysaiheiset maalaukset, mytologiset hahmot, kauniit muotokuvat ja kuuluisat ”bikinitytöt”. Talossa oli myös juokseva vesi ja lattialämmitys. Ei ole vaikea kuvitella, miten keisari eli kohta 2 000 vuotta sitten.

Matka jatkuu Agrigentoon ja kuuluisaan Temppelilaaksoon. Täällä kuljemme temppeliraunioilla, jotka kuuluvat Välimeren alueen parhaiten säilyneisiin. Vaikuttavat temppelit ovat päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Päästyämme lähemmäs kauniita rakennelmia ja tutustuttuamme kaupungin jännittävään historiaan ymmärrämme miksi. Agrigenton suuruuden päivinä, jotka kestivät yli 100 vuotta, asukkaat keskittyivät enemmän taiteeseen ja kulttuuriin kuin sotimiseen. Vaikka kaupunki oli tehnyt puolustussopimuksen Syrakusan kanssa, ei Agrigento saanut apua, kun Karthago päätti tuhota kaupungin 406 eKr.

(Hinta: 55€/hlö. Säästä rahaa ja osta retki etukäteen ennen matkalle lähtöä. Retken voi varata ja maksaa myös paikan päällä.)

Päivä 8
Retki Randazzon markkinoille sekä tyypillinen sisilialainen lounas

Siirrymme rannikolta sisämaahan ja näemme Etnan kohoavan taustalla. Reitti vie meidät vehreään Alcantaran laaksoon, jossa ohitamme tiloja, joilla viljellään persikoita, manteleita, sitruunoita ja tietysti viiniä. Pysähdymme pienessä Linguaglossan kylässä ja maistamme paikallisia mantelikakkuja. Sitten jatkamme Randazzoon.

On sunnuntai, joka on markkinapäivä. Ensin teemme pienen kävelykierroksen kylässä ja käymme katsomassa kaunista kirkkoa, joka on rakennettu mustasta laavakivestä. Vaikka kylä on useita kertoja uhannut jäädä laavavirran alle, se on ihmeellisesti aina pelastunut. Kylä elääkin täydellisessä harmoniassa taustalla seisovan jättiläisen kanssa, joka takaa erittäin hedelmällisen maaperän.

Kävelykierroksen jälkeen suuntaamme markkinoille. Myynnissä on kenkiä, vaatteita, taloustavaroita – tai ehkä haluat ostaa oliiveja nautittavaksi hotellissa viinilasillisen kera. Käy myös lihakauppias Pippon luona. Myynnissä on monenlaisia mausteita, hilloja, viiniä, makkaroita ja muita herkkuja. Jos arvostat laatua, olet oikeassa paikassa.

Lounaalla tutustumme sisilialaiseen gastronomiaan. Syömme maatilalla Umberton ja hänen perheensä luona. Täällä sisilialaiset juhlivat niin häitä kuin ripille pääsyä. Umberton perhe ja Sara-mummo ovat hääränneet täällä vuodesta 1984. Umberto on nykyisin vastuussa ravintolasta ja on luvannut meille monenlaisia paikallisia erikoisuuksia maistettavaksi. Nälkäisenä pöydästä ei nouse kukaan!

Päivä 9
Kävelyretki Castelmolaan

Tänään teemme kävelyretken ylös Castelmolan kylään. Kuljemme ensin ohi Madonna della Roccan, josta matka jatkuu pitkin vanhaa aasipolkua ylös Castelmolaan, joka sijaitsee Taorminan yläpuolella 529 metrin korkeudessa. Pienessä kylässä on vain 1 000 asukasta. Koska Castelmola sijaitsee rikkaan ja suositun Taorminan kupeessa, se on kehittynyt täysin eri tavalla kuin alueen muut vuoristokylät. Kontrasti Savocaan on valtava. Castelmolassa on lähinnä matkamuistomyymälöitä, baareja ja ravintoloita, mutta näkymät yli Taorminan Etnalle ja merelle ovat ainutlaatuiset.

Kylän aukion yläpuolella sijaitsee keskiaikaisen linnakkeen rauniot. Linnake rakennettiin uudestaan 1500-luvulla. Nykyään se toimii maailmansodissa kuolleiden kyläläisten muistomerkkinä. Käveltyämme parkkipaikalta ylös pikku kylään olemme ansainneet vähän virkistystä – kylän parhaassa baarissa. Bar Turrisissa nautimme lasillisen paikallista manteliviiniä, jota valmistetaan lisäämällä manteleita klassiseen marsalaan. Kaupoista löytyy monenlaista manteliviiniä, monet edullisia ja valmistettu sokerin ja esanssien avulla. Aidoissa, hieman kalliimmissa viineissä maku ja aromi ovat kohdallaan. Manteliviini tarjoillaan mielellään kylmänä sitruunankuoriviipaleen kera. Bar Turrisin manteliviini valmistetaan vanhan, perheessä sukupolvelta toiselle kulkeneen reseptin mukaan. Baari on jo itsessään varsinainen nähtävyys eikä sovi herkkämielisille!

Reippaat voivat kävellä alas Taorminaan entistä aasipolkua pitkin. Hotellille voi matkata myös paikallisbussilla. Jos jalkineet eivät ole oikein kävelyyn sopivat, voi itsenäisesti ottaa bussin ja ajaa ylös Castelmolaan ja liittyä joukkoon siellä.

Päivä 10
Retki Catanian barokkikaupunkiin

Lähdemme retkelle kiehtovaan Cataniaan. Kaupunki on saanut kokea olevansa luonnon arvaamattomien voimien armoilla, sillä se on useita kertoja tuhoutunut maanjäristyksissä ja jäänyt laavavirtojen alle. Yksi todiste on barokkiarkkitehtuuri, joka kertoo jälleenrakentamisesta vuoden 1698 suuren maanjäristyksen jälkeen. Viime vuosina kaupunkia on korjattu ja uudistettu, mikä tekee vierailusta esteettisen nautinnon. Tuomiokirkkoaukiolla, Piazza del Duomolla, näemme kaupungin tunnusmerkin, pienen norsupatsaan, jonka selässä seisoo obeliski. Catanian tunnuslause on ”Melior de Cinere Surgo” eli ”Entistä kauniimpana kohoan tuhkasta”.

Yhdessä matkanjohtajan kanssa teemme pienen kävelyretken kaupungilla. Tööttäilevien Fiatien ja pärisevien mopojen keskellä aistii elämän sykkeen. Catanialaisten elämänilon huomaa! Vespojen, kuorma-autojen ja kalakauppiaiden äänet muodostavat sinfonian, joka kiehtoo ja lumoaa vierailijan. Kalatorilla saamme maistiaiset sisilialaisen kansansielun meluisimmasta puolesta. Juuri pyydetyt pesce spada (miekkakalat), seppie (mustekalat), tonno (tonnikalat), spigola (meriahvenet), spatola ja ricci di mare (merisiilit) odottavat pääsyä pannulle. Kuin pokaalit miekkakalojen päät lepäävät kalakauppiaiden kojujen koristeena, merkkinä siitä, että juuri täältä saa tuoreinta kalaa. Kalakauppias veren tahrimassa essussaan napauttaa kevyesti kahdeksanlonkeroista mustekalaa, jonka nopea värinvaihdos paljastaa, että se tosiaankin on poistunut Välimeren turvallisesta sylistä.

Näemme kuuluisan Bellini-oopperatalon – onhan Catania säveltäjä Vincenzo Bellinin synnyinkaupunki. Teatro Bellinissä järjestetään vuosittain Bellini-festivaali, jonka puitteissa voi käydä kuuntelemassa joitakin Bellinin upeimmista oopperoista, kuten Norma, Unissakävijä ja Puritaanit. Itse Maria Callas rakensi tähtisopraanon uraansa laulamalla Bellinin oopperoissa.

Halukkaat voivat lähteä matkanjohtajan mukaan syömään lounasta johonkin kalatorin pienistä trattorioista.

Lounaan jälkeen on aikaa katsastaa kaupunkia lähemmin ennen kuin ajamme takaisin Taorminaan.

Päivä 11
Tori ja italian kieli

Aamu alkaa tunnin tutustumisella italian kieleen. Opettelemme hieman sanastoa, josta voi olla hyötyä loman aikana. Sen jälkeen lähdemme yhdessä Taorminan torille. Pääset heti testaamaan aamulla opeteltua sanastoa. Torilta voit kävellä rauhalliseen tahtiin matkanjohtajan kanssa läpi kaupungin takaisin hotellille. Matkan varrella pysähdytään luonnollisesti kahvilassa tai viinibaarissa virkistäytymässä.

Iltapäivällä on mahdollisuus oppia hieman lisää italiaa. Oppimaansa pääsee heti kokeilemaan: tänään hotellin baarissa, ravintolassa ja vastaanotossa puhutaan VAIN italiaa niille, jotka osallistuvat opetukseen.

Päivä 12
Lisämaksullinen retki Syrakusaan

Tänään palaamme ajassa muutamia tuhansia vuosia taaksepäin aikaan, jolloin Sisilia oli Euroopan keskus. Syrakusa on kaupunki, jonka historia kertoo kreikkalaisista, tyranneista, Ateenan ja Karthagon välisestä kilpailusta ja puunilaissodista. Täältä löytyy maailman suurimman kreikkalaisen siirtokunnan ainutlaatuiset jäännökset. Monet kuuluisat antiikin kreikkalaiset, kuten Arkhimedes ja Platon, kävivät Syrakusassa. Politiikan sekä kulttuurin kannalta katsottuna Syrakusa ohitti Kreikan sekä koon että vallan suhteen. Kaupungin nykyisessä keskustassa Ortygian saarella näemme Apollon temppelin rauniot sekä Syrakusan kauniin, barokkityylisen tuomiokirkon. Tuomiokirkossa voi ihailla Pyhän Lucian patsasta. Pyhä Lucia, joka syntyi Syrakusassa, on luonnollisesti kaupungin suojeluspyhimys ja häntä juhlitaan 13. joulukuuta suurin menoin. Näemme myös sievän Aretusa-lähteen.

Neapolisin arkeologisilla kaivauksilla huomaa, kuinka valtava kreikkalaisten siirtokunta on ollut. Täällä näemme Hieronin uhrialttarin ja yhden suurimmista kreikkalaisista amfiteattereista. Myös roomalaiset rakensivat tänne amfiteatterin. Meillä on aikaa vierailla muinoin kovin pelätyssä kivilouhoksessa, jota nykyään kutsutaan Paratiisilaaksoksi. Vilkaisemme siellä Dionysoksen korvaksi kutsuttuun kallioluolaan, johon liittyy kiehtova tarina.

Historiantäyteisen päivän päätteeksi ajamme vehreän Simeton laakson kautta kohti Cataniaa ja Taorminaa.

(Hinta: 45 €/hlö. Säästä rahaa ja osta retki etukäteen ennen matkalle lähtöä. Retken voi varata ja maksaa myös paikan päällä.)

Päivä 13
Omaa aikaa

Nauti rauhallisesta päivästä Taorminassa tai aja bussilla Messinaan.

Messina on kuin portti Sisiliaan ja on aina ollut kiinnostava kohde. Nykyään liikenne manner-Italian ja Sisilian välillä pitää kaupungin maailmankartalla, samoin vuosikausia kestänyt keskustelu sillan rakentamisesta Messinansalmen yli. Kaupungin asukasluku on noin 300 000. Messina on tuhoutunut useita kertoja maanjäristyksissä. Vauras suurkaupunki kaatui kuin korttitalo vuoden 1783 maanjäristyksessä, ja kun saksalainen runoilija ja kirjailija Johann Wolfgang von Goethe vieraili kaupungissa 1787, hän kuvasi sitä surkeaksi raunioksi.

Maanjäristyksiä tapahtuu yhä, ne ovat kaupungin Akilleen kantapää. Messinan kohdalla Euraasian ja Afrikan mannerlaatat törmäävät, mikä aiheuttaa järistyksiä. Sijainti kahden mannerlaatan rajalla aiheuttaa myös sen, että Messinansalmen läpi virtaa hyvin runsaasti vettä, joten Joonianmeri on huomattavasti syvempi kuin Tyrrhenanmeri.

Virtausteoria on melko uusi. Aikaisemmin kerrottiin tarinaa Skyllasta ja Kharybdiksesta, jotka myös Homeros mainitsee teoksessaan Odysseus. Odysseuksen tarinassa matka kulkee läpi Messinansalmen. Odysseusta varoitetaan kahdesta merihirviöstä, Skyllasta ja Kharybdiksesta, jotka oleilevat molemmin puolin Messinansalmea. Skylla asuu korkealla luolassa ja sillä on kuusi päätä pitkien kaulojen päässä. Kun delfiinit, hylkeet tai ihmiset kulkevat salmen läpi, kurottuvat kaikki kammottavat päät kohti vettä syödäkseen kulkijat. Kharybdis puolestaan imaisee kolme kertaa päivässä valtavat vesimassat sisäänsä ja sylkäisee ne sitten taas ulos. Pelottavan tarinan tarkoituksena oli varoittaa merimiehiä ja kehottaa valppauteen heidän purjehtiessa salmessa. Vielä tänä päivänäkin näkee, kuinka voimakas virtaus salmessa on alusten kulkiessa manteren ja saaren väliä. 

Suosittelemme hakeutumaan klo 12 kaupungin tuomiokirkon luokse katselemaan kuuluisaa kellotornia, jonka kultaiset hahmot alkavat liikkua auringon ollessa korkeimmalla kohdallaan ja joka vetää puoleensa sekä matkailijoita että paikallisia. Yksi hahmoista on karjahteleva leijona. Itse kellotorni on lähes 60 m korkea, ja kellokoneiston väitetään olevan maailman monimutkaisin. Astronomisen kellon on valmistanut Ungerer Strasbourgissa vuonna 1933.

St. Annunziata dei Catalanin kirkko, joka on peräisin 1200-luvulta, on näkemisen arvoinen.

Päivä 14
Kävelyretki ja piknik sekä jäähyväisillallinen

Tämä on meidän viimeinen päivämme Taorminassa. Voit tehdä viimeiset ostokset tai rentoutua auringossa ennen paluuta koto-Suomen viileämpään ilmastoon.

Lounasaikaan kokoonnumme mukavalle piknikille kaupungin puistoon. Matkanjohtajat valmistelevat (mikäli sää sallii) viihtyisän piknikin, jotta voimme nauttia yhdessä näkymistä kauniille Giardini-Naxosin lahdelle ja Dame Etnalle. Jotteivät matkanjohtajat saa selkäänsä kipeäksi kantaessaan pikniktarvikkeita, tuo mukanasi juomia lounaalle. Jos sää on hyvä ja lasit täyttyvät säännöllisesti, iltapäivästä tulee varmasti hauska.

Illalla syömme yhteisen illallisen hotellissa ja kokoonnumme baariin viimeisen kerran matkakavereittemme kanssa.

Päivä 15
Catania - Helsinki

Lisämaksulliset retket

Syrakusa 45€/hlö
Agrigento ja Piazza Armernina 55€/hlö

Museoiden sisäänpääsymaksut eivät kuulu retkien hintaan (vapaaehtoiset käynnit; Piazza Armerina 10€/hlö, Temppelilaakso, Agrigento 10€/hlö ja Syrakusan arkeologinen alue 10€/hlö (noin hinnat kesä 2016)).

Kun ostat retket pakettina, hinta on 95€/hlö (säästö 5€/hlö). Retkipaketti on varattava ja maksettava viimeistään 30 päivää ennen lähtöpäivää. Museoiden sisäänpääsymaksut eivät kuulu retkien hintaan (vapaaehtoiset käynnit kts. yllä).

Kohteessa myytäviä ja maksettavia retkiä ovat mm. Etna ja Messina. Vahvistetut hintatiedot kohteessa.

Hintatiedot

Lisämaksulliset huoneet ja huone yhdelle

Tyyppi 2 - jaettu kahden hengen huone, jossa parveke tai terassi ja näkymä takapihalle/kallioseinämään 55€/hlö
Tyyppi 3 - jaettu kahden hengen huone, merinäköala 55€/hlö
Tyyppi SC - jaettu tilavampi kahden hengen huone sivurakennuksessa, jossa parveke/ terassi ja vaihtelevat näköalat 75€/hlö
Tyyppi 4 - jaettu kahden hengen huone, jossa parveke/terassi ja merinäköala 190€/hlö
Tyyppi 5 - jaettu kahden hengen superior- huone, jossa parveke/terassi ja merinäköala 200€/hlö

Huone yhdelle ja parveke tai terassi sekä näkymä takapihalle/kallioseinämään (tyyppi 2) tai tai huone yhdelle ja merinäköala (tyyppi 3) 375€

Hintaan sisältyy
 • Lufthansan reittilennot Helsinki - Catania - Helsinki turistiluokassa (Münchenin kautta)
 • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotelli Aristonissa (3+ tähteä) Taorminassa, huone takapihalle ja näkymä kallioseinämään, puolihoito (aamiainen ja illallinen, joskus illallinen vaihtuu lounaaksi, kts. matkaohjelma)
 • retket (kaupunkikierros Taorminassa ja Mazzarossa, markkinat Randazzossa ja sisilialainen lounas, retket Savocaan ja Castelmolaan, retki Cataniaan, pikniklounas Taorminassa), kurssit ja kuljetukset matkaohjelman mukaan
 • suomalainen matkanjohtaja
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Tyyppi 2 - jaettu kahden hengen huone, jossa parveke tai terassi ja näkymä takapihalle/kallioseinämään 55€/hlö
 • Tyyppi 3 - jaettu kahden hengen huone, merinäköala 55€/hlö
 • Tyyppi SC - jaettu tilavampi kahden hengen huone sivurakennuksessa, jossa parveke/terassi ja vaihtelevat näköalat 75€/hlö
 • Tyyppi 4 - jaettu kahden hengen huone, jossa parveke/terassi ja merinäköala 190€/hlö
 • Tyyppi 5 - jaettu kahden hengen superior- huone, jossa parveke/terassi ja merinäköala 200€/hlö
 • huone yhdelle ja parveke tai terassi sekä näkymä takapihalle/vuorenseinämään tai huone yhdelle ja merinäköala (tyyppi 2 tai tyyppi 3) 375€ (14 yötä)
 • lisämaksulliset retket
 • muut ruokailut ja juomat matkan aikana
 • palvelurahat kuljettajille, paikaillisoppaille ja hotellin henkiökunnalle yhteensä noin 20€/hlö

Saatavilla rajoitettu määrä yhden hengen huoneita.

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Sää Sisiliassa maalis-huhtikuussa

Kevät saapuu varhain Sisiliaan, ja sää on tavallisesti miellyttävä.

Keskimääräisiä lämpötiloja Taorminassa maalis-huhtikuussa:
Päivän ylin lämpötila noin +19C
Päivän keskilämpötila noin +15C
Sademäärä noin 63 mm

 

Pakkaa mukaan

Koska aamut ja illat voivat olla viileitä ja keväällä sää on vaihtelevampaa, kannattaa matkalle pakata mukaan myös lämmintä vaatetusta. Tutut, tukevat kävelykengät on tärkeä matkavaruste.

Hotellin illallisille ei ole pukukoodia, miehillä esim. kauluksellinen t-paita/paita ja pitkät housut ovat riittävät. Naisilla pusero, hame/pitkät housut.

Liikkuminen

Sekä hotelli Aristonin alueella että kaupungissa on paljon portaita ja korkeuseroja. Osassa retkiä kävellään pidempiäkin matkoja. Matka ei sovi liikuntaesteiselle.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja