Kulje tuhatvuotista pyhiinvaeltajien reittiä ja nauti Pohjois-Espanjan vahvasta kulttuurista, historiallisista kaupungeista ja maukkaasta ruoasta.
Tällä kulttuurihistorian täyteisellä matkalla koet kuuluisan pohjois-espanjalaisen pyhiinvaellusreitin kohokohdat sekä Bilbaon rujon kauneuden, Hemingwayn Pamplonan ja Santiago de Compostelan iloisen tunnelman.
Ylväät katedraalit, kirkot ja hiljentymisen luostarit. Käymme mm. Burgosin mahtavassa katedraalissa, Santa Maria de Eunaten kahdeksankulmaisessa kirkossa ja kauniissa San Marcosin luostarissa Léonissa.
Vaellamme lyhyitä etappeja reitillä ja pidemmät matkat teemme mukavasti bussilla. Yövymme keskitason hotelleissa. Pääset nauttimaan pohjois-espanjalaisen keittiön antimista ja Riojan viineistä. Mukana ripaus Portugalia -lennämme kotiin Porton kaupungista.
Hintaan sisältyy puolihoito (aamiaiset ja illalliset hotelleissa).
-
Tyyppi Kiertomatka, Albatros Aktiivi
-
Matkanjohtaja Suomalainen
-
Viisumi Ei
-
Rokotukset Ei
-
Valuutta Euro
- Päivä 1
- Helsinki - Bilbao
- Päivä 2
- Bilbao - Pamplona - kaupunkikierros
- Päivä 3
- Pamplona - Burgos - vaellus pyhiinvaellusreitillä
- Päivä 4
- Burgos - León - vaellus pyhiinvaellusreitillä
- Päivä 5
- León - Ponferrada - vaellus pyhiinvaellusreitillä
- Päivä 6
- Ponferrada - Santiago de Compostela - vaellus pyhiinvaellusreittiä pitkin
- Päivä 7
- Santiago de Compostela - kaupunkikierros - katedraali - pyhiinvaeltajien messu
- Päivä 8
- Santiago de Compostela - Porto - Helsinki
Päiväohjelma
HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.
Aloitamme päivän lyhyellä kaupunkikierroksella Bilbaossa, joka vielä 1980-luvulla oli lähinnä ankea teollisuuskaupunki. 1990-luvulla kaupunki koki täydellisen kasvojenkohotuksen. Rohkean, nykyaikaisen arkkitehtuurinsa ja vilkkaan kulttuurielämänsä ansiosta Bilbao kuuluu nykyään Euroopan johtaviin kulttuurikaupunkeihin. Kontrasti uuden arkkitehtuurin – josta Guggenheimin museo on tunnetuin esimerkki – ja vanhankaupungin, Casco Viejon, välillä on valtava. Vanhassakaupungissa on viehättäviä aukioita, vanhoja tapasbaareja ja arkkitehtuuria keskiajalta ja barokkikaudelta. Tutustumme vanhaankaupunkiin jalan.
Bilbaosta ajamme Pamplonaan, Navarran itsehallintoalueen pääkaupunkiin. Pamplona inspiroi Hemingwaytä kirjoittamaan teoksensa "Ja aurinko nousee". Kirja kertoo juurettomista kadonneen sukupolven amerikkalaisista, jotka elivät paheellista elämää 1920-luvun Pariisissa ja Espanjassa. Kirjassa kuvataan myös härkätaisteluja Pamplonassa. Kaupunki tunnetaan heinäkuussa järjestettävästä San Fermínin festivaalista ja härkäjuoksusta, jolloin sadat ihmiset juoksevat vapaaksi päästettyjen härkien edellä pitkin Pamplonan katuja ja kujia.
Vierailemme goottilaistyylisissä San Nicolásin ja San Cerninin kirkoissa sekä kauniissa katedraalissa.
Pamplonan eteläpuolella tutustumme Santa Maria de Eunaten kahdeksankulmaiseen kirkkoon. Jatkamme matkaa Puente la Reinaan, jossa Euroopasta tulevat pyhiinvaellusreitit yhtyvät yhdeksi Santiago de Compostelaan johtavaksi reitiksi. Kaupungin nimi merkitsee ”kuningattaren siltaa”. Kuningas Sancho III:n vaimo rakennutti sillan, jotta pyhiinvaeltajien oli helpompi ylittää Argajoki. Vierailemme vielä Santiagon ja Cruzifijon kirkoissa ennen kuin jatkamme matkaa pitkin pyhiinvaellusreittiä.
Kun maurit vuonna 711 ylittivät Gibraltarinsalmen ja valloittivat koko Pyreneiden niemimaan vain muutamassa vuodessa, pelko levisi Espanjan lisäksi koko kristittyyn Eurooppaan. Saksalais-ranskalainen armeija pysäytti muslimit Poitier’n taistelussa ja ajoi heidät Pyreneiden taakse, pois nykyisen Ranskan alueelta. Pyreneiden niemimaalle perustettiin pieniä kalifikuntia, mutta sisäiset ristiriidat tuhosivat ne ja kristityt saattoivat hyökätä niiden kimppuun yksi kerrallaan.
Pyhiinvaellusreittiä ja Jaakobin julistamista pyhimykseksi voidaan nykyihmisen silmin pitää kristinuskon onnistuneena markkinointi-iskuna, joka vaikutti positiivisesti kristinuskon leviämiseen ja suosioon sekä pysäytti maurit. Islaminuskoinen Granadan kuningaskunta oli maurien viimeinen tukikohta Pyreneiden niemimaalla ja sekin antautui vuonna 1492.
Puente la Reinasta jatkamme Estellaan, eleganttiin kaupunkiin, jossa on palatseja, kirkkoja ja luostari. Koska olemme nyt Riojassa, maistelemme luonnollisesti alueen viinejä. Tyypillisellä riojalaisella viinitilalla pääsemme tutustumaan lähemmin viininviljelyyn ja tilan valtavaan viinikellariin. Kierroksen lopuksi maistelemme viinejä. Jos pidät jostakin viinistä erityisesti, voit ostaa viiniä myös mukaan. Jatkamme matkaa Santo Domingo de la Calzadaan, jossa pyhiinvaellusreitin hengen voi aistia voimakkaana kapeilla keskiaikaisilla kujilla.
Tänään pääsemme ensimmäiselle vaelluksellemme: Kävelemme kuusi kilometriä Ermita de Valdefuentesin kirkolta San Juan de Ortegan kirkolle. Jatkamme sitten bussilla Burgosiin.
Tänään tutustumme lähemmin mahtavaan Burgosin katedraaliin, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Katedraali rakennettiin vuosina 1221-1567 romaanista tyyliä edustavan kirkon tilalle. Katedraalin sisätilat edustavat renessanssi- ja barokkityyliä, kun taas ulkokuori on goottilainen. Vuonna 1919 kirkkoon haudattiin Espanjan kansallissankarin Rodrigo Díaz de Vivarin – tunnetaan myös nimellä ”El Cid” – sekä tämän vaimon maalliset jäännökset. El Cid (1030-1099) tunnettiin kristinuskon puolustajana maureja vastaan vaikka hän toimikin joitakin vuosia Zaragozan mauriruhtinaan palveluksessa. Vuonna 1094 hän valtasi Valencian maureilta ja puolusti kaupunkia berberihyökkäyksiä vastaan kuolemaansa saakka.
Ohitamme Huelgas Reales -luostarin, jossa elää 30-40 sisterssiläisnunnaa. Luostarin kirkkoon on haudattu useita Espanjan kuninkaallisia, muiden muassa Alfonso VIII ja tämän vaimo Leonor de Plantagenet, joka perusti kirkon vuonna 1187. Päivän vaellus on neljän kilometrin etappi Inglesiasin ja Hontanasin kylien välillä. Tällä karulla reitinpätkällä saamme maistiaiset yksinäisyydestä, joka oli pyhiinvaeltajien seuralainen heidän matkallaan Santiago de Compostelaan.
Vaelluksen jälkeen käymme Frómistassa ja sen upeassa San Martínin kirkossa vuodelta 1066. Kirkko oli yksi paikoista, joissa pyhiinvaeltajat saattoivat kerätä voimia pitkällä vaelluksellaan. Me jatkamme matkaa Leóniin, jossa yövymme.
Aloitamme päivän kaupunkikierroksella Leónissa. Näemme mm. St. Isidorin kirkon ja sen kuninkaallisen kryptan, katedraalin ja sen värikkäät lasimosaiikit sekä kauniin San Marcosin luostarin. Alkuperäinen luostari (rakennettu 1100-luvulla) tarjosi yöpymispaikkoja pyhiinvaeltajille, mutta purettiin 1500-luvulla ja tilalle rakennettiin uusi rakennus renessanssityyliin. Rakennuksen fasadit on koristeltu kaiverruksin, ja seinämaalaukset koristavat osaa huoneista. Tänä päivänä rakennuksessa toimii kirkko, kaupunkimuseo ja viiden tähden luksushotelli.
Jatkamme matkaa kohti Astorgaa, jossa vierailemme Antoni Gaudín suunnittelemassa episkopaalisessa palatsissa. Gaudí oli katalonialaisen modernismin tärkein edustaja. Palatsi rakennettiin 1889-1915 ja siinä näkyvät Gaudílle tyypilliset pystylinjat ja tornit. Palatsin suojissa on Pyhiinvaellusmuseo (esp. Museo de los Caminos), jossa voimme tutustua lähemmin reitin historiaan. Meillä on mahdollisuus tehdä parin kilometrin kävelyretki Cruz de Hierrolle, joka on koko reitin korkein paikka. Rautaristin juurella komeilee kasa kivenmurikoita. Ne kuvaavat syntejä, jotka pyhiinvaeltajat ovat paikalle jättäneet. Sinäkin voit jatkaa perinnettä jättämällä paikalle kiven tai jonkin henkilökohtaisen esineen. Jatkamme Ponteferradaan, jossa yövymme.
Matkallamme kohti Santiago de Compostelaa pysähdymme Villafranca del Bierzossa ja vierailemme Jaakobin kirkossa. Täällä pyhiinvaeltajat, jotka olivat liian uupuneita tai sairaita jatkamaan matkaa, saivat täydellisen synninpäästön, jonka olisivat muutoin saaneet vasta pyhiinvaelluksen päätteeksi Santiago de Compostelassa. Seuraava pysähdyspaikkamme on O Cebreiron sola. Täällä sijaitsee reitin vanhin alkuperäinen kirkko, Santa María de O Cebreiro 800-luvulta. Lähistöllä sijaitsevassa O Cebreiron kylässä näemme kelttien rakentamia pyöreitä, olkikattoisia kivitaloja, joita on käytetty asuinrakennuksina vielä joitakin vuosia sitten. Yhteen taloista on perustettu pieni museo, jossa voi katsella alueelta löytyneitä vanhoja huonekaluja ja esineitä.
Jatkamme Portomaríniin, jossa käymme katsomassa San Juanin kirkkoa, joka piti rakentaa uudestaan kylän jouduttua veden alle vuonna 1960, kun alemmas jokeen rakennettiin vesivoimalaitos. Seuraava pikkukylä on Melide, jossa pääsemme maistamaan paikallista erikoisuutta pulpo a la gallegaa, mustekalaa paikalliseen tapaan. Ruokalaji on suosittu kaikkialla Espanjassa. Melidestä meillä on mahdollisuus vaeltaa viisi kilometriä Boenteen.
Saavumme Santiago de Compostelaan Monte del Gozon näköalapaikan kautta. Tänne pyhiinvaeltajat kiirehtivät kilpaillen, kuka näkee ensimmäisenä taivaallisen kaupungin katedraalin. Kuljemme yhdessä viimeiset 500 metriä upeaan katedraaliin, joka on matkan huipennus.
Teemme pienen kaupunkikierroksen jalan Santiago de Compostelan vanhassakaupungissa. Näemme näyttävän katedraalin ulkoapäin, tänne apostoli Jaakobin uskotaan haudatun. 800-luvulta peräisin oleva alkuperäinen kirkko oli huomattavasti pienempi kuin nykyinen, 1000-luvun loppupuolelta peräisin oleva rakennus. Perinteisesti pyhiinvaellus päätetään koskettamalla Pyhän Jaakobin patsasta. Mahdollisuuksien mukaan voit osallistua keskipäivän pyhiinvaeltajien tai päivän myöhempään messuun. Huomioithan, että ajoittain messut ovat kovin suosittuja ja kadetraali on ruuhkainen. Voit nauttia kaupungista ja sen erikoisesta, kepeän euforisesta tunnelmasta, jota nykypäivän pyhiinvaeltajat levittävät päästyään perille.
Nautimme yhteisen jäähyväisillallisen. Paikallisessa ravintolassa pääsemme kokemaan erityisen queimada-seremonian: meille tarjoillaan galicialaista boolia, jonka pohjana on paikallinen paloviina orujo ja joka sytytetään palamaan. Booli tarjoillaan perinteisesti lausuen loitsuja pahojen henkien karkottamiseksi. Sitten kohotamme maljat pyhiinvaelluksemme kunniaksi!
Hintatiedot
- Hintaan sisältyy
-
- Lufthansan reittilennot Helsinki-Bilbao/Porto-Helsinki (menossa Münchenin ja paluussa Frankfurtin kautta) turistiluokassa
- majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa (7 yötä)
- puolihoito (aamukahvi ja illallinen hotelleissa)
- kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
- suomalainen matkanjohtaja
- verot ja viranomaismaksu
- Hintaan ei sisälly
-
- lisämaksu yhden hengen huoneesta 340€/hlö (7 yötä)
- ruokajuomat
- muut ruokailut ja juomat matkan aikana
- juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille (noin 10€/hlö/viikko)
Ennen matkaa
Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.
Hyvä tietää
Hotellit
Hotellit ovat nämä tai vastaavat. Hotellit voivat vaihdella lähtöpäivittäin. Vahvistamme matkanne hotellit lentolippujen mukana.
Bilbao
Holiday Inn Express
Pamplona
Zenit Pampona
Burgos
Hotel Rice
Léon
Hotel Tryp Léon
Ponferrada
Ciudad De Ponferrada
Santiago de Compostela
Tryp Santiago
Kävelyt vaellusreitillä
Päivien aikana tehtävät vaellukset ovat pituudeltaan noin 3-5 km. Maastot eivät ole vaikeakulkuisia, mutta kohtuullinen peruskunto on tarpeen.
Tukevat ja tutut kävelykengät ovat ehdoton matkavaruste. Ota mukaan lippalakki/hattu, tuulenpitävä takki sekä suojaavaa aurinkovoidetta. Ota mukaan vaatteita, joissa on mukava liikkua.
Pieni reppu, johon voi pakata esim. vesipullon, on hyvä ottaa mukaan.
Ajo- ja vaellusvälimatkoja
Päivä 2
Bilbao - Pamplona noin 155 km bussilla
Päivä 3
Pamplona - Burgos n. 200 km bussilla ja 3 km:n vaellusreitti
Päivä 4
Burgos -León
n.185 km ja 4 km
Päivä 5
León - Ponferrada
n.130 km ja 3 km
Päivä 6
Ponferrada - Santiago de Compostela
n.230 km ja 5 km
Santiago de Compostela - Porto, Portugali n. 240 km
Sää
Huhtikuussa keskimääräinen päivän alin lämpötila (Bilbao) on noin +10C ja päivän ylin noin +19C.
Sää voi aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan ja kävelyreitteihin.
Lisää säästä esim: www.foreca.fi
Yleistä matkustustietoa
Fyysinen kunto matkustettaessa
Vakuutukset
Albatros Travelin matkanjohtaja
Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.
Juomarahat
Yksin matkustavat
Passi tai henkilökortti
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi
Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.
Rokotukset ja terveys
Viisumi
Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa
Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita.
Matkatavarat
Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.
Istumapaikat bussissa
Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan
Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.
Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.
Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.