Oseanian risteily – Uusi Seelanti ja Australia

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Nauti ihanasta risteilystä ja uusista kokemuksista Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Uutuus

Matka on ainutlaatuinen yhdistelmä upeita risteilykohteita ja elämyksiä Norwegian Spirit -risteilyaluksella. Kohteitamme ovat mm. Uuden-Seelannin suurin kaupunki Auckland, Tasmania, Pohjoissaaren kaunis Bay of Plenty, Sydney ja sen oopperatalo sekä Eteläsaaren Dunedin. Suomalainen matkanjohtajamme pitää huolen siitä, että saat matkasta parhaan mahdollisen irti.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Kyllä

  • Rokotukset Kyllä

  • Valuutta AUD, NZD

Päiväohjelma 17 päivää
Päivä 1–2
Päivä 1-2 Lento Helsingistä.
Päivä 3
Saapuminen Aucklandiin, Uuteen-Seelantiin. Kaupunkikierros: Auckland-museo, maorikulttuuria ja Sky Tower.
Päivä 4
Tauranga, Uusi-Seelanti. Lisämaksullinen retki Rotoruaan, jossa tutustutaan maorikulttuuriin ja geysireihin.
Päivä 5
Gisborne. Omia seikkailuja.
Päivä 6
Wellington, Uusi-Seelanti. Kaupunkikierros matkanjohtajan opastuksella, mm. kasvitieteellinen puutarha.
Päivä 7
Lyttelton, Uusi-Seelanti. Lisämaksullinen retki Christchurchiin, mm. International Antarctic Centre.
Päivä 8
Dunedin, Uusi-Seelanti. Lisämaksullinen kaupunkikierros ja retki Otagon niemimaalle.
Päivä 9
Fiordlandin kansallispuisto, Uusi-Seelanti. Risteily Milford Soundissa.
Päivä 10–11
Merimatka kohti Australiaa.
Päivä 12
Melbourne, Australia. Lisämaksullinen retki: Souvereign Hillin kultaryntäyskaupunki ja Australian eläimiä.
Päivä 13
Burnie, Tasmania. Lisämaksullinen retki luonnonkauniille rannikolle.
Päivä 14
Eden, Australia. Omaa aikaa viehättävässä ympäristössä.
Päivä 15
Sydney, Australia. Kokopäiväretki Blue Mountains -vuoristoon.
Päivä 16
Sydney, Australia. Kaupunkikierros: mm. lounasristeily satama-alueella, oopperatalo. Kotimatka.
Päivä 17
Saapuminen Helsinkiin.

Norwegian Spirit

Norwegian Spirit on yksi Norwegian Cruise Linesin tasokkaista aluksista. Alus on tilava, risteilyohjelma viihdyttävä, ja varustamo tarjoaa mielenkiintoisia retkiä, jotka voi varata ja maksaa paikan päällä. Aluksella on 13 kantta ja tilaa 2 000 matkustajalle, joten se kuuluu kokonsa puolesta risteilyalusten keskikastiin. Aluksella on yli 10 ruokapaikkaa, joista saat vapaasti valita omasi (mukana myös lisämaksulliset erikoisravintolat), lisäksi klubeja, baareja, spa ja iso allasalue. Norwegian Spirit teki neitsytmatkansa vuonna 1998 ja on remontoitu vuonna 2017.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1–2
Päivä 1-2 Lento Helsingistä.

Otamme Helsingistä kurssin kohti Aucklandia.

Päivä 3
Saapuminen Aucklandiin, Uuteen-Seelantiin. Kaupunkikierros: Auckland-museo, maorikulttuuria ja Sky Tower.

Saavumme Aucklandiin aikaisin aamulla. Pitkän lentomatkan jälkeen on aika syödä aamiaista ja levähtää. Ajamme suoraan hotellille, jossa pääset tyydyttämään nälkäsi, ottamaan torkut ja käymään suihkussa ennen kuin lähdemme kaupunkikierrokselle Uuden-Seelannin suurimpaan kaupunkiin.

Aucklandin asukasluku on 1,3 miljoonaa – noin kolmannes koko maan asukkaista asuu täällä. Auckland sijaitsee kapealla maakaistaleella, jota ympäröi meri molemmin puolin: idässä Tyynimeri ja lännessä Tasmaninmeri. Auckland on purjehtijoiden mekka. Kaupunkia ei turhaan kutsuta nimellä City of Sails. Täällä purjeveneen omistaminen tai jonkin muun vesiurheilulajin harrastaminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Auckland on rakennettu 50 sammuneen tulivuoren päälle. Useimmat tulivuorista ovat nykyään vain matalia vihreitä kukkuloita, mutta kolme suurinta – Mount Albert, Mount Eden ja One Tree Hill – kohoavat esiin maisemasta ja ovat suosittuja näköalapaikkoja.

Näemme kaupunkikierroksella mm. viehättävän Parnellin esikaupungin, jossa näemme vanhoja, kauniisti entisöityjä taloja ja lukuisia ravintoloita ja gallerioita. Käymme myös Auckland-museossa, jossa kuulemme monenlaista Uuden-Seelannin erikoisesta maantieteestä sotahistoriaan ja ympäröivien saarten historiaan. Museovierailun jälkeen maorit tutustuttavat meidät rituaaleihinsa, tansseihinsa ja esi-isiensä tarinoihin. Saamme nauttia maorien tunnetuimmasta tanssista, joka on nimeltään ”haka”. Käymme vielä 328 metriä korkeassa Sky Towerissa, jonka 52. kerroksesta voimme nauttia näkymistä yli koko kaupungin, Haurakinlahden ja Manukaun sataman.

Kierroksemme päättyy meren äärelle, sillä on tullut aika nousta Norwegian Spirit -aluksen kyytiin. Noustuamme laivaan syömme ensimmäisen yhteisen illallisen aluksella.

Päivä 4
Tauranga, Uusi-Seelanti. Lisämaksullinen retki Rotoruaan, jossa tutustutaan maorikulttuuriin ja geysireihin.

Olemme nyt saapuneet Bay of Plentyn alueelle ja Taurangaan, joka on nykyään yksi Uuden-Seelannin tärkeimmistä vientisatamista. Vilkkaan ja energisen kaupungin yksi asuinalueista sijaitsee Maunganui-vuorella, joka kuuluu maorien pyhimpiin paikkoihin.

Päivän Albatros-retkellä ajamme Taurangasta sisämaahan. Määränpäämme on Rotorua, yksi Pohjoissaaren tärkeimmistä maorikulttuurin keskuksista. Täällä mutalammikot kuplivat ja pulputtavat, geysirit sylkevät vettä ilmaan ja rikkipitoiset lähteet lemuavat. Bay of Plentyn alueella on aina ollut tärkeä merkitys maoreille, sillä ensimmäiset maorit asettuivat juuri tänne. Seutu oli myös monien maorien ja eurooppalaisten uudisasukkaiden välisten sotien ja taisteluiden tapahtumapaikka. Reitti kulkee läpi uskomattoman kauniiden maisemien, joita hallitsevat vuoret ja vihreät ikimetsät. Hieman Rotoruan pohjoispuolella pääsemme tutustumaan Uuden-Seelannin tärkeimpään elinkeinoon: lampaiden kasvatukseen. Käymme Agrodomen maatalouskeskuksessa, jossa näemme mm. kuinka lampaat keritään. Kokenut keritsijä hoitaa homman lähes valonnopeudella!

Seuraavaksi suuntaamme yläilmoihin, sillä nousemme Skyline Gondola -köysiradalla ylös ravintola Skylineen, jossa herkullinen lounaspöytä odottaa. Samalla pääsemme nauttimaan hienoista maisemista.

Retki jatkuu Te Puian geotermiselle alueelle, jossa näemme mm. Uuden-Seelannin korkeimman geysirin, joka purskauttaa vettä ilmaan kahdesta kolmeen kertaa tunnissa. Jokainen purskahdus kestää melko pitkään, joten meillä on hyvät mahdollisuudet nähdä koko homma alusta loppuun. Te Puian alueella on geysirien lisäksi kuumia lähteitä, mutalammikoita, värikkäitä mineraaliesiintymiä ja rehevää vehreyttä. Kuulemme lisää maorien ainutkertaisesta kulttuurista ja näemme kopion perinteisestä maorien kylästä. Käymme myös paikallisessa instituutissa, jossa nuoret maorit opiskelevat perinteistä puunveistoa. Retken lopuksi palaamme Taurangaan, josta risteilyalus jatkaa matkaa.

Päivä 5
Gisborne. Omia seikkailuja.

Saavumme mukavaan ja viehättävään Gisborneen Pohjoissaaren itärannikolla. Seudun nimi on itäpolynesialaisella maorin kielellä Tairawhiti. Alueella on värikäs historia, sillä tänne ensimmäiset polynesialaiset saapuivat kanooteillaan ja täällä kapteeni James Cook nousi ensimmäisenä maihin Endeavour-alukseltaan lokakuussa 1769. Täällä siis maorit ja eurooppalaiset kohtasivat ensimmäisen kerran. Gisborne on lisäksi ensimmäinen kaupunki maapallolla, joka näkee auringon sen noustessa aamulla. Koska Gisbornen satama ei ole erityisen iso, ankkuroidumme yleensä kauemmas. Maihin kuljetaan yhteysveneillä.

Päivä on varattu omille seikkailuille. Voit joko osallistua jollekin varustamon järjestämistä monista retkistä (ilmoittautuminen ja maksu aluksella) tai viettää päivän omatoimisesti. Suomalainen matkanjohtaja auttaa luonnollisesti mielellään ja kertoo, mitä Gisbornessa kannattaa tehdä ja nähdä.

Päivä 6
Wellington, Uusi-Seelanti. Kaupunkikierros matkanjohtajan opastuksella, mm. kasvitieteellinen puutarha.

Olemme nyt Wellingtonissa Pohjoissaaren eteläkärjessä. Wellingtonin historia on pitkä ja värikäs. Maorit, Uuden-Seelannin alkuperäisasukkaat, saapuivat tänne Polynesiasta 1300-luvulla. Wellingtonin etelärannikolta on löytynyt maorien vanhimpia asuinpaikkoja, jotka on ajoitettu noin 650 vuoden päähän. Wellingtonin alkuperäinen nimi oli Te Whanga Nui a Tara, mutta eurooppalaisten saavuttua – he saapuivat tänne Aurora-laivalla 22.1.1840 – ei mennyt kauankaan, kun kaupunki sai uuden nimen.

Wellington valittiin pääkaupungiksi 1865, ikään kuin diplomaattiseksi keskipisteeksi Pohjois- ja Eteläsaaren välissä. Sijainti Etelä- ja Pohjoissaaren välissä kulkevan Cookinsalmen rannalla on syynä kaupungin lisänimeen Windy Wellington: kaupungissa tuulee lähes aina. Kaupunki sijaitsee vehreissä maisemissa kauniiden merenlahtien ja vuorenrinteiden välissä. Wellington on Uuden-Seelannin kasvavan filmiteollisuuden päämaja, ja osa Sormusten herra -trilogiasta on kuvattu kaupungin ympäristössä.

Matkanjohtaja vie meidät kaupunkikierrokselle, joka alkaa kasvitieteellisestä puutarhasta. Näemme siellä mm. Lady Norwood Rose Gardenin, jossa kasvaa yli 1 200 ruusulajiketta. Nautittuamme puutarhasta ja maisemista laskeudumme köysiradalla (ei sisälly matkan hintaan, varaa lippuun n. 9 NZD/henkilö) alas kaupunkiin, jossa näemme mm. Old St. Pauls -kirkon, joka on yksi Uuden-Seelannin parhaista esimerkeistä goottilaisesta siirtomaatyylistä. Näemme myös vaikuttavan parlamenttirakennuksen ja mikäli aikataulu sallii, käymme Te Papassa, Uuden-Seelannin kansallismuseossa.

Päivä 7
Lyttelton, Uusi-Seelanti. Lisämaksullinen retki Christchurchiin, mm. International Antarctic Centre.

Nousemme tänään maihin Lytteltonissa. Päivän Albatros-retki suuntautuu Christchurchiin, joka on Eteläsaaren suurin kaupunki ja jonka asukasluku on noin 350 000. Christchurch on ollut 1950-luvulta lähtien Operation Big Freezen keskus: amerikkalaiset lentokoneet ja laivat käyttävät Christchurchia väliasemana matkalla Etelämantereelle. Kaupungin tiivis yhteys Etelämantereeseen on jo vanhempaa perua, sillä mm. englantilainen tutkimusmatkailija Robert Falcon Scott ja arktisten alueiden tutkija Ernest Shackleton pysähtyivät Lytteltonin satamassa matkoillaan Etelämantereelle. Helmikuussa 2011 voimakas maanjäristys iski Christchurchiin. Korjaustyöt ovat yhä kesken. Käymme mm. International Antarctic Centressä, kasvitieteellisessä puutarhassa ja mielenkiintoisessa Cashell Mallissa, joka on pieni ostoskeskus, jonka liikkeet on sisustettu kontteihin.

(Päivän retki ei sisälly matkan hintaan. Voit ostaa erillisen retkipaketin, josta löydät lisää tietoa matkaohjelman jälkeen.)

Päivä 8
Dunedin, Uusi-Seelanti. Lisämaksullinen kaupunkikierros ja retki Otagon niemimaalle.

Aamulla asetumme laituriin Port Chalmersissa, Dunedinin satamassa Eteläsaaren kaakkoiskulmassa. Dunedin on Edinburghin vanha kelttiläinen nimi. Kaupungin perustivat skotlantilaiset 1800-luvun puolivälissä. Kun Eteläsaaren vuoristoalueelta löytyi 1860-luvulla kultaa, iski todellinen kultakuume. Siitä alkoi Dunedinin kukoistuskausi, ja vuosien ajan se oli Uuden-Seelannin vaurain kaupunki. Maan ensimmäinen yliopistokin perustettiin juuri Dunediniin. Myöhemmin satamasta tuli tärkeä valaanpyynnille ja tavaran kuljetukselle. Yhä nykyäänkin 120 000 asukkaan kaupunki on dynaaminen ja yritteliäs.

Dunedin sijaitsee Otagon niemimaan laidalla. Niemimaalla elää runsaasti eläimiä, mm. albatrosseja, pingviinejä, uudenseelanninmerikarhuja ja merileijonia. Jos olet ostanut retkipaketin, lähdet tänään mielenkiintoiselle kokopäiväretkelle Dunediniin ja sen ympäristöön, myös Otagon niemimaalle. Aloitamme Dunedinin keskustasta, jossa näemme mm. kaupungin ison kahdeksankulmaisen aukion, Octagonin. Aukiolla seisoo kaupungin tuomiokirkko, jonka edustalla on Robert Burnsin (1759–1796), Skotlannin suuren kansallissankarin, patsas.

Seuraavaksi suuntaamme pois Dunedinista niin kutsutulle Town Beltille, kauniille vihreälle vyöhykkeelle, joka ympäröi kaupunkia. Town Belt, jonka kaupungin skotlantilaiset perustajat suunnittelivat, kattaa yhteensä yli 200 hehtaarin alueen ja koostuu sekä tiheästä metsästä että aukeista puistoalueista. Näemme reittimme varrella myös arvostetun University of Otagon, Uuden-Seelannin ensimmäisen yliopiston, joka perustettiin vuonna 1869. Reittimme kulkee paikallisen kuriositeetin, Baldwin Streetin kautta. Kadun jyrkkyys on 19 astetta/35%, minkä ansiosta se on saanut tittelin ”maailman jyrkin katu”. Se mainitaan myös Guinnesin ennätystenkirjassa. Vuosittain helmikuussa järjestetään Dunedin Festivalin yhteydessä juoksukilpailu ylös ja alas jyrkkää katua.

Pidämme seuraavaksi pienen lounastauon (lounas omakustanteinen), ennen kuin jatkamme matkaa edelleen Otagon niemimaalle. Käymme katsomassa Uuden-Seelannin ainoata linnaa, Larnach Castlea, joka seisoo niemimaan korkeimmalla paikalla. Linna valmistui 1871. Sen rakennutti paikallinen kauppias ja poliitikko William Larnach. Käymme sisällä linnassa ja teemme kävelykierroksen kauniissa puutarhassa, josta nautimme upeista maisemista yli koko niemimaan. Seuraava kohteemme on Taiaroa Head Otagon niemimaan kärjessä. Siellä elää maailman ainoa mantereella pesivä kuningasalbatrossiyhdyskunta. Yhdyskuntaa pääsee katsomaan Royal Albatross Centren kautta. Katselemme majesteettisia lintuja, joiden siipiväli voi olla jopa yli kolme metriä. Kuningasalbatrossit liitelevät elegantisti ja voivat pysyä ilmassa tuntikausia lähes siipiään liikuttamatta. Albatrossien luota palaamme Dunediniin ja risteilyaluksellemme.

(Päivän retki ei sisälly matkan hintaan. Voit ostaa erillisen retkipaketin, josta löydät lisää tietoa matkaohjelman jälkeen.)

Päivä 9
Fiordlandin kansallispuisto, Uusi-Seelanti. Risteily Milford Soundissa.

Tänään käymme Fiordlandin kansallispuistossa, jossa pääsemme katselemaan kaunista saaristoa aitiopaikoilta. Kannattaa siis vetää tuulta ja vettä pitävä takki päälle ja asettua laivan kannelle. Älä epäröi, vaikka sataisi tai olisi pilvistä – se on osa elämystä. Fiordlandin kansallispuisto on Uuden-Seelannin suurin ja luonto on juuri sellaista, josta Uusi-Seelanti tunnetaan: dramaattisia kallioita, syviä vuonoja, leveitä salmia ja järviä. Milford Sound on vuonoista tunnetuin. Graniittiseinämät heijastuvat veden pinnasta ja korkeat, jyrkät kallioseinämät putoavat luotisuorina tyyneen veteen, jonka peilin rikkovat siellä täällä vesiputoukset. Risteilemme tunnin verran kauniilla Fiordlandin alueella ja otamme sitten kurssin kohti Australiaa.

Päivä 10–11
Merimatka kohti Australiaa.

Kun kurssi on kohti Australiaa, meillä on tilaisuus viettää seuraavat päivät omaan tahtiin ja nauttia aluksen monista mukavuuksista ja mahdollisuuksista. Ehkä haluat myös viettää hetken lukien hyvää kirjaa?

Päivä 12
Melbourne, Australia. Lisämaksullinen retki: Souvereign Hillin kultaryntäyskaupunki ja Australian eläimiä.

Melbourne on Australian toiseksi suurin kaupunki. Kaupunki on valittu useita kertoja Australian parhaaksi paikaksi asua, ja tunnelma kaupungissa on ihastuttava. Melbourne on trendikäs ja rento, eläväinen ja luova. Suurin osa 3,7 miljoonasta asukkaasta liikkuu kaupungissa polkupyörällä tai raitiovaunulla. Monikulttuurisuus näkyy katukuvassa, ja kaupungissa on valtavasti kiinnostavia ravintoloita, jotka sekoittavat etnisiä ruokaperinteitä paikallisiin valmistaessaan ruokaa laadukkaista raaka-aineista.

Kaupungin sydämessä sijaitsee Federation Square. Aukiolla on iso joukko ravintoloita, kahviloita ja baareja. Kun Melbournessa järjestetään kansainvälisiä urheilutapahtumia, ne näytetään aukion jättiscreeneiltä. Tämä koskee niin vuosittaista formula 1 -osakilpailua kuin Australian Open -tennisturnaustakin.

Vilkkaalla Bourke Streetin kävelykadulla sekä Royal Archadessa, joka on yksi Australian vanhimmista katetuista kauppakujista ja tunnettu eleganttiudestaan, voi tehdä ostoksia, katsella näyteikkunoita tai ihmisiä sen mukaan, mitä haluaa ja mihin on varaa.

Päivän Albatros-retkellä palaamme ajassa taaksepäin ja tutustumme Australian kultakaivosten kukoistuskauteen. Käymme nimittäin kultakuumeen synnyttämässä Sovereign Hillissä, jonka ulkoilmamuseossa pääsemme kokemaan kaivostyöläisten iloja, suruja ja arkea. Kaikki rakennukset on hyvin säilyneitä ja uhkuvat kadonneen ajan tunnelmaa.

Seuraavaksi retkireitti vie hurmaavaan Ballaratin kaupunkiin. Käymme Ballaratin hienossa safaripuistossa, jossa tutustumme Australian eläimiin, kuten vapaana liikkuviin kenguruihin, emuihin, pussiahmaan (joka tunnetaan myös nimellä ”Tasmanian paholainen”) ja koaloihin.

(Päivän retki ei sisälly matkan hintaan. Voit ostaa erillisen retkipaketin, josta löydät lisää tietoa matkaohjelman perästä.)

Päivä 13
Burnie, Tasmania. Lisämaksullinen retki luonnonkauniille rannikolle.

Olemme nyt saapuneet Bassinsalmeen, joka sijaitsee Tasmanian ja Australian välissä. Salmella on hyvin ansaittu maine yhtenä maailman petollisimmista merialueista: yhdistelmä matalaa vettä (salmi on vain n. 60 m syvä), merivirtauksia ja sääolosuhteita on aiheuttanut monelle merimatkalle ihan liian nopean lopun. Victorian osavaltion ja Tasmanian rannikoilla on satoja rekisteröityjä hylkyjä. ”Röyhkeät nelikymppiset” eli usein myrskyisä länsituulivyöhyke sijaitsee 40–50 asteen kohdalla eteläistä leveyttä. Aluksille, jotka ottivat riskin, reitti Bassinsalmen kautta oli 600 meripeninkulmaa lyhyempi kuin matka Tasmanian eteläkärjen ympäri. Valitettavasti alueella oli paljon saaria, hiekkasärkkiä, koralliriuttoja ja tuntemattomia kallioriuttoja. Vasta vuonna 1841, jolloin alueella tehtiin ensimmäinen monista tutkimussarjoista, alettiin suositella navigointilaitteita ja rannikolle rakentaa majakoita.

Onneksi seilaamme laivalla, jossa on yksi maailman nykyaikaisimmista navigointilaitteistoista ja taitava kapteenimme ja muu komentosillalla työskentelevä miehistö hallitsevat purjehdusreitit. Voimme siis turvallisin mielin nousta maihin Burniessa, joka on Tasmanian neljänneksi suurin kaupunki. Burnieta ympäröi viljava maaseutu ja samalla se on portti luonnonkauniiseen Luoteis-Tasmaniaan, jossa on maalauksellisia kyliä, maatiloja ja historiallisia taloja. Pidemmällä sisämaassa sijaitsee Cradle Mountainin kansallispuisto, jossa on sekä sademetsää että autiomaata. Puisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Päivän Albatros-retki tehdään bussilla läpi Tasmanian pohjoisrannikon upeiden maisemien. Pysähdymme aina välillä ottamaan kuvia ja ihailemaan näkymiä. Reittimme vie ohi kallioiden ja ihastuttavien rantojen. Rannan tuntumassa kulkevalla Bass Highwaylla matkatessamme kuulemme tarinoita siitä, millaista on asua täällä syrjäisessä pikku paratiisissa Tasmanian ehkä kauneimmalla seudulla.

(Päivän retki ei sisälly matkan hintaan. Voit ostaa erillisen retkipaketin, josta löydät lisää tietoa matkaohjelman jälkeen.)

Päivä 14
Eden, Australia. Omaa aikaa viehättävässä ympäristössä.

Laiva seisoo tänään laiturissa viihtyisässä pikkukaupungissa, jolla on paratiisimainen nimi: Eden. Se sijaitsee Australian Sapphire Coastilla. Kaupungissa on vain noin 3 100 asukasta, jotka saavat toimeentulonsa matkailun ohella kalastuksesta. Aina vuoteen 1930 täältä napattiin muutakin kuin meren pikku otuksia: valaita. Edenin miekkavalasmuseossa voi kuunnella merkillisen ja pelottavan tarinan siitä, kuinka miekkavalas Old Tom johti parven miekkavalaita auttamaan valaanpyytäjiä houkuttelemalla muita valaita satamaan. Old Tomin luuranko on yksi näyttelyesineistä.

Voit viettää päivän käymällä museossa yhdessä matkanjohtajan kanssa (sisäänpääsymaksu ei sisälly matkan hintaan) tai istahtamalla paikalliseen ravintolaan lounaalle (ei sisälly matkan hintaan) tai tekemällä jotakin aivan muuta.

Päivä 15
Sydney, Australia. Kokopäiväretki Blue Mountains -vuoristoon.

Päivän ohjelmassa on kokopäiväretki Blue Mountains -vuoristoon, joka sijaitsee noin 110 km Sydneystä länteen. Hiekkakivivuoret ovat saaneet nimensä alueella kasvavien eukalyptuspuiden haihduttamien öljypisaroiden aiheuttamasta valon taittumisesta sinisävyiseksi. Vuorien keskellä on syviä rotkoja ja yksittäisiä vesiputouksia. Alueen ainutlaatuisen kauneuden takia se on päässyt luontokohteeksi Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Syömme lounaan (sis. matkan hintaan) lähistöllä paikallisessa ravintolassa ja suuntaamme sitten Featherdale Wildlife Parkiin, kahdeksan hehtaarin kokoiselle pensaikkoalueelle, josta on tehty eläinpuisto. Täällä elää maailman laajin kokoelma australialaisia eläinlajeja (yli 330 lajia), esim. kenguru, koala, vompatti, emu ja erilaisia matelijoita sekä lintuja. Lähikontakti eläimiin on sallittu, joten täällä saattaa päästä toteuttamaan unelmansa koalan halaamisesta!

Paluumatkalla ohitamme Homebush Bayn, jossa pidettiin Sydneyn vuoden 2000 olympialaiset. Majoitumme hotelliin. Voit syödä illallisen jossakin kaupungin monista hyvistä ravintoloista (ei sisälly matkan hintaan).

Päivä 16
Sydney, Australia. Kaupunkikierros: mm. lounasristeily satama-alueella, oopperatalo. Kotimatka.

Tänään lähdemme tutustumaan Sydneyyn. Aloitamme viihtyisästä ”The Rocksista”, joka on Sydneyn vanhin osa ja joka sijaitsee Sydney Harbour Bridge -sillan juurella. Ensimmäiset englantilaiset rangaistusvangit vartijoineen saapuivat Sydneyyn vuonna 1788 ja pystyttivät leirinsä juuri The Rocksiin. Alueella on siis suuri historiallinen merkitys, ei pelkästään Sydneylle vaan koko Australialle.

Australiassa on yli 10 000 uimarantaa. Yksi tunnetuimmista on Sydneyn Bondi Beach, jonka näemme päivän kaupunkikierroksella. Bondi Beachille Sydneyn asukkaat tulevat uimaan, surffaamaan, ottamaan aurinkoa ja – tietysti – katselemaan ihmisiä.

Katselemme kaupunkia myös mereltä käsin satamaristeilyllä. Nautimme samalla herkullisen lounaan. Lounaan jälkeen nousemme kyydistä oopperatalolla, joka on Sydneyn maailmankuulu tunnusmerkki. Oopperatalon on suunnitellut tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon.

Oopperatalo muistuttaa täysin purjein seilaavaa purjelaivaa ja symboloi hienosti meren ympäröimää Sydneyn kaupunkia. Oopperatalon kupeessa sijaitsee toinen Australian kuuluisista rakennuksista: teräksinen kaarisilta Sydney Harbour Bridge, joka yhdistää kaupungin eteläisen ja pohjoisen osan. Talo otettiin käyttöön vuonna 1973 ja siitä lähtien se on ollut yksi maan tärkeimmistä musiikki- ja teatterinäyttämöistä, mistä kuulemme lisää tutustumiskierroksella. Katseltuamme oopperataloa sisältä käsin jatkamme kaupunkikierrosta ja näemme mm. finanssielämän keskuksen, joka sijaitsee Sydney Harbour Bridgen eteläpuolella ja on kuin supermodernien kerrostalojen erillisalue.

Päivän jälkeen on aika ajaa lentokentälle ja lähteä kotimatkalle.

Päivä 17
Saapuminen Helsinkiin.

Saavumme Helsinkiin matkalaukku täynnä elämyksiä.

Retkipaketti

Olemme koonneet retkipaketin vain Albatros Travelin asiakkaille. Retket vetää suomalainen matkanjohtajamme. Retkipaketti tulee varata viimeistään 45 päivää ennen matkaa.

Retkipaketin sisältö:

  • Tauranga, Uusi-Seelanti. Kokopäiväretki Rotoruaan, maorikulttuuria ja geysirejä (sis. lounaan)
  • Wellington, Uusi-Seelanti. Puolipäiväretki: kaupunkikierros ja kasvitieteellinen puutarha
  • Lyttelton, Uusi-Seelanti. Puolipäiväretki Christchurchiin, International Antarctic Centre
  • Dunedin, Uusi-Seelanti. Kokopäiväretki: kaupunkikierros ja Otagon niemimaa
  • Melbourne, Australia. Puolipäiväretki Souvereign Hillin kultakaivoskaupunkiin ja Australian eläimiä
  • Burnie, Tasmania. Puolipäiväretki: upeita maisemia rannikkoreitillä

Hinta: 998€/henkilö 

Hintatiedot

Lisämaksulliset hyttityypit yhdelle henkilölle
  • Sisähytti yhdelle kat. IB, lisämaksu: 1 198€
  • Ulkohytti yhdelle kat. OB, lisämaksu: 1 998€
  • Parvekkeellinen ulkohytti yhdelle kat. BB, lisämaksu: 6 098€
Lisamaksulliset hyttityypit kahdelle henkilölle

Jaettu kahden hengen ulkohytti kat. OB, lisämaksu: 398€/hlö
Jaettu kahden hengen parvekkeellinen hytti kat. BB, lisämaksu: 2 498€/hlö

Hintaan sisältyy
  • Reittilennot Helsinki – Auckland/Sydney – Helsinki (välilaskut sekä menossa että paluussa) turistiluokassa
  • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa turistiluokan hotellissa Aucklandissa, saapumisen jälkeen (aamupäivän ajan), sis. aamiaisen
  • Risteily 12 yötä jaetussa kahden hengen sisähytissä Norwegian Spirit-aluksella
  • Majoitus 1 yö jaetussa kahden hengen huoneessa keskiluokan hotellissa Sydneyssä 
  • Täysihoito risteilyn ajan (ei sis. ruokajuomia)
  • Aamiaiset päivinä 3 ja 16
  • Kahvi, tee ja jäävesi rsiteilyllä
  • Kaupunkikierros Aucklandissa, puolipäiväretki
  • Lounaspaketti kaupunkikierroksella Aucklandissa
  • Blue Mountains-retki, kokopäivä (sis. lounaan)
  • Kuljetukset ohjelman mukaan
  • Suomalainen matkanjohtaja
  • Verot ja viranomaismaksut
  • Satamamaksut (n. 305€/hlö) 
Hintaan ei sisälly
  • Lisämaksulliset hyttityypit
  • Huone/hytti yhdelle henkilölle
  • Lisämaksullinen retkipaketti, sis. 6 retkeä  998€/hlö (varataan viim. 45 päivää ennen matkaa)  
  • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana
  • Juomarahat risteilyllä (noin 168 USD/hlö)
  • Juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille (yhteensä noin 10 AUD/hlö, suositus)
  • Retkipaketin ostaneille (lisäksi yhteensä noin 30 NZD/hlö, suositus)
  • NZeTA sähköinen matkustuslupa Uuteen-Seelantiin (lue lisää kohdasta Hyvä tietää)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Lisätietoa matkasta

Millaisia hytit ovat?

Hyttikategorioita on useita siisteistä tilavista sisähyteistä upeisiin sviitteihin, joissa on oma parveke. Kaikissa hyteissä on luonnollisesti oma kylpyhuone/wc ja kohtuullisesti kaappitilaa ja istumapaikkoja. Hyteissä on parisänky tai kaksi erillistä vuodetta. Jos haluat tilata sviitin, kerro toiveestasi Albatros Travelin asiakaspalvelijalle ja kysy hintaa.

Sisähytti kategoriassa IB
Sisähytti. Kaksi erillistä vuodetta tai parivuode.

Ulkohytti kategoriassa OB
Ulkohytti, jossa iso ikkuna. Kaksi erillistä vuodetta tai parivuode.

Parvekkeellinen ulkohytti kategoriassa BB
Ulkohytti, jossa oma parveke. Hyteissä on iso lattiasta kattoon ulottuva ikkuna ja kaksi erillistä vuodetta tai parivuode.

Mitä pakkaan mukaan?

Useimpina iltoina laivalla riittää mukavat ja siistit vaatteet. Miehet voivat pukeutua esimerkiksi housuihin ja paitaan/pikeepaitaan. Naiset puolestaan esimerkiksi mekkoon, hameeseen, housuihin ja puseroon.

Jos haluat osallistua laivan gaalaillalliselle, pakkaa mukaan juhlavampi asu: miehille puku ja solmio ja naisille cocktail- tai iltapuku. Viikon risteilyllä on yleensä 1-2 tilaisuutta, joihin pukeudutaan juhlavammin. Illan pukukoodin näet laivan lehdestä. Heille, jotka eivät halua osallistua gaalaillalliselle, päivällinen on tarjolla laivan seisovasta pöydästä. Farkkuja, sortseja ja t-paitaa ei hyväksytä ravintoloissa klo 17.30 jälkeen. Ravintoloihin ei mennä myöskään uima-asussa.

Lämpimissä maissa matkustettaessa kevyet puuvillavaatteet ovat suositeltavia, mutta mukaan kannattaa silti varata myös ohut neule tai pusakka, sillä sisätiloissa on usein viileää ilmastoinnin takia. Viileämmässä ilmastossa laukkuun on pakattava riittävästi lämmintä vaatetta. Retkille suosittelemme mukavia jalkineita. Älä unohda myöskään juoksukenkiä ja treenivaatteita jos suunnittelet käyttäväsi laivan kuntoilumahdollisuuksia. Laivalla on käytettävissä maksullinen pesulapalvelu. Muista pakata myös uima-asu, sillä laivassa on uima-allas.

Retkikassi/reppu

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä ja niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla. Omia pyyhkeitä ei tarvita.

Tiukat tullimääräykset

Huomaathan, että hedelmien ja muiden elintarvikkeiden tuontia koskevat tullimääräykset ovat Australiassa hyvin tiukat. Selvittämättömistä elintarvikkeista saa maahan tullessa 500 Australian dollarin suuruisen sakon, joka maksetaan käteisellä. Määräykset koskevat myös lennolta tai välilaskukentältä mukaan otettuja elintarvikkeita.

Pakkauslista (ehdotus)

  • Pienehkö reppu tai kassi retkiä varten
  • Kesävaatteita Neule/kevyt tuulitakki
  • Sadetakki
  • Hyvät kävelykengät tai urheilusandaalit
  • Uima-asu (omia pyyhkeitä ei tarvita)
  • Taskulamppu
  • Hyttyskarkote
  • Aurinkorasvaa korkealla suojakertoimella, aurinkohattu ja aurinkolasit

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Aikaero

Sydneyssä kello on seitsemän tuntia edellä Suomen aikaa.
Aucklandissa kello on yhdeksän tuntia edellä Suomen aikaa.

Aikaerorasitus

Kun matkustetaan nopeasti monien aikavyöhykkeiden yli, kehon on usein vaikea sopeutua uuteen päivärytmiin. Sitä kutsutaan jetlagiksi eli aikaerorasitukseksi. Voit minimoida aikaerorasituksen vaikutuksen yrittämällä elää uudessa rytmissä heti saavuttuasi.

Voit jo lennolla asettaa kellon määränpään aikaan. Näin voit paremmin totuttaa kehoasi uuteen päivärytmiin matkan aikana.

Kokopäiväretket ja puolipäiväretket

On tavallista erotella retket puolipäivä- ja kokopäiväretkiin. Tämä ei tarkoita välttämättä, että retket kestävät juuri puoli päivää tai koko päivän. Puolipäiväretki kestää yleensä joko aamupäivän tai iltapäivän ja päättyy ennen ruoka-aikaa. Retkeltä palataan yleensä ennen lounasta tai illallista. Puolipäiväretket kestävät tyypillisesti 2–4 tuntia. Kokopäiväretkien kesto on usein n. 5–9 tuntia ja niiden aikana nautitaan yleensä yksi ateria. Ateria ei kuitenkaan aina sisälly retken hintaan. Asia selviää retkikuvauksesta.

Aikataulut risteilyllä

Varustamolla on oikeus muuttaa matkaohjelman aikataulua ja satamakäyntejä. Yleensä muutoksia satamakäynneissä on hyvin vähän, mutta yksittäisiä pieniä aikataulumuutoksia tapahtuu lähes kaikilla matkoilla, joilla ollaan tuulen ja sään armoilla. Olemme kuitenkin halunneet merkitä aikataulun ohjelmaan, sillä se antaa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon aikaa on käytettävissä merellä/maissa.

Ennen matkaa

Passi

Huomaathan, että passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta vielä matkan jälkeenkin. Lapsilla iästä riippumatta tulee olla oma passi. Lähetä kopio passistasi Albatros Travelille 14 päivän kuluessa varauksen tekemisestä. Huomaathan, että lentolipussa tulee olla täsmälleen sama nimi kuin passissa. Muussa tapauksessa voi käydä niin, että matkustajalta evätään pääsy maahan ja hän joutuu palaamaan kotiin omalla kustannuksella.

NZeTA – sähköinen matkustuslupa Uuteen-Seelantiin

Uuteen Seelantiin matkustettaessa tarvitaan pakollinen sähköinen matkustuslupa (NZeTA). Lupa anotaan ja  maksetaan viimeistään 10 päivää ennen matkaa englanninkielisellä virallisella sivustolla: https://nzeta.immigration.govt.nz/

Matkustusluvan hinta on n. 12 NZD (n. 7 €) ja lupa on voimassa 2 vuotta.

Matkustuslupaa voi hakea myös sovelluksen kautta (App Store tai Google Play). Matkustusluvan hinta on tällöin n. 9 NZD (n. 5 €).

Samalla kun saat matkustusluvan, sinua pyydetään suorittamaan IVL-maksu (International Visitor Conservation and Tourism Levy). Maksu ohjataan Uuden Seelannin luonnon suojelemiseen. IVL-maksu on noin 35 NZD (noin 20 €).

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja