Kuninkaallisia kaupunkeja ja rantaelämää Marokossa

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Hehkuvien värien Fès, moderni Rabat, taianomainen Marrakesh ja sulttaanin salaisuuksien Meknes – Marokon neljä kuninkaallista kaupunkia ja paljon muuta!

Uutuus

Lähde mukaan Albatrosin mukana Marokkoon, jossa käymme vilkkaissa basaareissa, nautimme minttuteetä, haistelemme mausteiden tuoksua ja kuljemme labyrinttimaisissa medinoissa eli vanhoissa arabikortteleissa, joissa aika tuntuu pysähtyneen. Nautimme myös värikkäästä katuelämästä, ainutlaatuisesta espanjalais-maurilaisesta arkkitehtuurista ja kauniista luonnosta.

Matkan keskiössä on Marokon neljä entistä kuninkaallista kaupunkia: Fès, Marrakech, Meknes ja Rabat, maan nykyinen pääkaupunki. Täällä sulttaanit ja kuninkaat ovat hallinneet vuosisatojen ajan, rakentaneet ja jättäneet oman jälkensä kaupunkeihin. Kuljemme heidän jalanjäljissään ja katselemme palatseja, moskeijoita ja monia muita vaikuttavia kohteita.

Olemme maustaneet kiertomatkaa Tuhannen ja yhden yön tunnelmalla: yövymme moderneissa teltoissa keskellä Saharan autiomaata ja pääsemme katsomaan läheltä ainutlaatuista luontoa ja paikallisia käytäntöjä.

Matkan lopuksi vietämme kolme yötä mukavassa rantahotellissa Agadirissa, jossa on mahdollisuus rentoutua ja täyttää matkalaukku Marokon-tuliaisilla.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Kyllä

 • Valuutta Marokon dirham, euro

Päiväohjelma 12 päivää
Päivä 1
Helsinki – Marrakech. Saapuminen Marokkoon ja tervetuloillallinen.
Päivä 2
Marrakech. Kaupunkikierros: mm. Koutoubia-moskeijan minareetti ja Bahia-palatsi.
Päivä 3
Marrakech - Casablanca. Kaupunkikierros Casablancassa.
Päivä 4
Casablanca – Rabat - Fès. Marokon pääkaupungin Rabatin kautta entiseen kuninkaalliseen kaupunkiin Fèsiin.
Päivä 5
Fès – Meknes – Fès. Kaupunkikierros Meknesissä, Unescon suojelema kaupunki Volubilis ja Moulay Idriss.
Päivä 6
Fès. Seikkailuja Fésissä. Fez el-Jdidin kaupunginosa.
Päivä 7
Fès – Erfoud – Merzouga. Vuorten läpi kauniisiin aavikkomaisemiin. Yöpyminen aavikkoteltassa.
Päivä 8
Merzouga –Tinghir – Todran rotko – Ouarzazate. Dadesin rotko ja Tuhannen kasbahin tie.
Päivä 9
Ouarzazate - Taroudant – Agadir. Marrakechin isoäiti ja saapuminen Agadiriin.
Päivä 10–11
Rantaelämää ja aikaa omille seikkailuille Agadirissa.
Päivä 12
Agadir – Marrakech - Helsinki.

Hotelli

Hotel Decameron Tafoukt

 • Huoneita: 215
 • Etäisyys rannasta: 20 m
 • Vastaanotto: Auki vuorokauden ympäri
 • Ravintola: 2
 • Baari: Kyllä
 • Hissi: Kyllä
 • Yksityinen ranta: Kyllä
 • Uima-allas: Kyllä
 • Spa: Kyllä
 • Wi-Fi: Kyllä, ilmainen

Tämä viihtyisä hotelli sijaitsee kaupungin kuuluisalla rannalla ja kävelyetäisyyden päässä Agadirin keskustasta. Hotellilla on oma yksityinen ranta sekä houkutteleva allasalue. Hotellin Spa & Wellness kutsuu hierontaan ja muihin rentouttaviin hoitoihin (lisämaksullisia). Mukavassa baarissa on kiva nauttia virkistävä drinkki.

Hotellin 236 huonetta on sisustettu perinteiseen marokkolaiseen tyyliin. Huoneissa on kaikki nykyaikaiset mukavuudet, kuten esim. ilmastointi, satelliitti-tv ja minibaari.

Majoitus on “all inclusive”. Hotellissa tarjoillaan sekä kansainvälisiä että perinteisiä marokkolaisia ruokia.

Huom.
Matkan hintaan sisältyy majoitus hotellin standard-huoneissa. Lisämaksusta voit varata Sea View -huoneen, joka nimensä mukaisesti sijaitsee rannan puolella. Sea View –huone varataan ennen matkaa. Lue lisää kohdasta Hintatiedot. 

Lue lisää hotellista: https://www.royaldecamerontafouktbeachresort.website/

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Lähtöpäivät

Klikkaa "Varaa", näet vapaat huone- tai hyttityypit
Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.898€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman
Klikkaa "Varaa", näet vapaat huone- tai hyttityypit

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – Marrakech. Saapuminen Marokkoon ja tervetuloillallinen.

Lennämme Helsingistä tarunhohtoiseen Marrakechiin, joka toimi Almoravid-dynastian pääkaupunkina 1100-luvulla. Kuninkaallinen kaupunki Marrakech tunnetaan myös ”punaisena kaupunkina”, sillä vanhakaupunki on rakennettu valtaosin läheisiltä vuorilta louhitusta kivestä ja sorasta, jonka rautaoksidipitoisuus on korkea. Marrakech tihkuu aitoa seikkailutunnelmaa parhaaseen Tuhannen ja yhden yön tyyliin. 

Bussi kuljettaa meidät lyhyen matkan hotellille, johon majoitumme. Mikäli aikataulu sallii, virkeät osallistujat voivat lähteä matkanjohtajan kanssa lyhyelle kävelylle Marrakechiin ennen yhteistä illallista hotellissa.

Päivä 2
Marrakech. Kaupunkikierros: mm. Koutoubia-moskeijan minareetti ja Bahia-palatsi.

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Marrakechiin. Näemme kaupungin tunnusmerkin, Koutoubia-tornin, joka on itse asiassa Marrakechin suurimman moskeijan minareetti. Kohteisiimme kuuluu lisäksi Bahia-palatsi, joka rakennettiin 1800-luvun lopussa ja jota ympäröi tuoksuva puutarha.

Iltapäivällä lähdemme seikkailemaan medinaan ja lukuisiin soukeihin, joissa hyvältä tuoksuvat mausteet ja marokkolaiset taidekäsityöt, kuten nahkatuotteet, kupariesineet ja kauniit matot, houkuttelevat ostajia. Käsityöläiset käyttävät vanhoja menetelmiä ja heidän työskentelyään on kiehtova seurata.

Päätämme kierroksen vilkkaalle keskusaukiolle Djermaa el Fnalle, joka on kaupungin sydän. Päivisin torilla on tarjolla kaikkea tuorepuristetusta mehusta teepaitakauppiaisiin. Iltaisin paikalle saapuu tarinankertojia, taikatemppujen tekijöitä, katutaiteilijoita, tanssijoita ja ruokakojuja. Nautimme tunnelmasta ennen kuin palaamme takaisin hotellille.

Päivä 3
Marrakech - Casablanca. Kaupunkikierros Casablancassa.

Hyvien yöunien jälkeen jätämme Marrakechin ja suuntaamme merenrannalla sijaitsevaan Casablancaan. Casablanca on Marokon taloudellinen ja kulttuurinen keskus sekä yksi maan nykyaikaisimpia kaupunkeja. Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman varmistivat, että Casablancan päällä leijuu ikuisesti romantiikan pilvi.

Vain 150 vuodessa Casablanca on kasvanut parin tuhannen asukkaan kylästä lähes neljän miljoonan asukkaan kaupungiksi. Merkittävä tekijä oli se, että Casablanca oli osa Ranskan protektoraattia 1900-luvun alkupuoliskolla. Aloitamme kaupungin arvovaltaisista rakennusprojekteista: Mohammed V  aukiosta ja Hassan II -moskeijasta. 210 m korkea minareetti, joka seisoo Atlantin rannalla, on maailman korkein. Moskeijan sisällä on tilaa 25 000 rukoilijalle ja ulkopuolella vielä 80 000:lle, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista.

Hassan II -moskeijan oli tarkoitus valmistua kuningas Hassan II:n 60-vuotissyntymäpäiväksi 1989, mutta rakentaminen viivästyi ja valmista tuli vasta 1993. Vaikka moskeijan arkkitehdit ovat hakeneet inspiraatiota mm. Jerusalemin muinaisesta Kalliomoskeijasta, rakennuksessa on moderneja piirteitä. Minareetin huipulta loistaa iltaisin lasersäde Mekan suuntaan, ja moskeijassa on lattialämmitys sekä automaattiovet. Erikoistilanteissa katto voidaan siirtää sivuun, ja kävijät voivat rukoilla paljaan taivaan alla. Rakennus on lisäksi suunniteltu kestämään maanjäristyksiä.

Katselemme vaikuttavaa rakennusta ulkopuolelta, kunnes suuntaamme vilkkaaseen ja eksoottiseen basaariin sekä tunnelmalliseen Habousin taidekäsityökortteliin, jossa on kapeita pasaaseja ja kauniita, valkoiseksi kalkittuja taloja. Alueen rakensivat ranskalaiset 1930-luvulla, ja inspiraation lähteenä toimivat perinteiset arabialaiset medinat. Arkkitehtonisesti alue on jännittävä sekoitus perinteistä marokkolaista ja eurooppalaista tyyliä.

Kierroksen jälkeen ajamme hotellille, johon majoitumme. Syömme yhteisen illallisen hotellissa.

(Marrakech – Casablanca n. 245 km)

Päivä 4
Casablanca – Rabat - Fès. Marokon pääkaupungin Rabatin kautta entiseen kuninkaalliseen kaupunkiin Fèsiin.

Casablancasta jatkamme matkaa kohti pohjoista ja Rabatia, Marokon poliittista pääkaupunkia ja yhtä maan neljästä muinaisesta kuninkaallisesta kaupungista. Rabatissa näemme kuninkaallisen palatsin, kasbahin, Mohammad V:n mausoleumin ja Hassan-tornin. Viimeksi mainittu on 1100-luvulta peräisin oleva minareetti, joka seisoo majesteettisesti yksin keskellä maisemaa – moskeijaa, johon minareetti kuuluu, ei koskaan saatu valmiiksi.

Teemme myös kävelyretken Rabatin viehättävässä vanhassakaupungissa, medinassa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Medinassa voit seikkailla kapeilla kujilla ja tehdä hyviä ostoksia. Tarjolla on esim. puukaiverrustöitä, nahkakenkiä ja mattoja, joita Pohjois-Afrikan berberiheimot valmistavat.

Seuraavaksi ohjelmassa on aikaa kevyelle lounaalle (ei sisälly matkan hintaan) ennen kuin jatkamme matkaa kohti Fèsiä, jonne saavumme myöhään iltapäivällä.

Fès perustettiin vuonna 789, heti arabivalloittajien miehitettyä Pohjois-Afrikan ja Espanjan. Fès tunnetaan Marokon taidekäsityökeskuksena, ja kaupungin tekstiilitöiden tekijät, puunveistäjät ja keraamikot ovat kuuluisia luovista kyvyistään. Valtaosa Marokon kuuluisasta, käsinvalmistetusta keramiikasta on peräisin Fèsistä. Usein keraamikot ja muut taidekäsityöläiset käyttävät vanhoja perinteisiä menetelmiä, jotka eivät ole vuosien saatossa paljonkaan muuttuneet.

Fès on Marokon kuninkaallisista kaupungeista vanhin ja maan kolmanneksi suurin kaupunki. Täällä vietämme seuraavat kolme yötä.

(Casablanca – Rabat – Fès n. 295 km)

Päivä 5
Fès – Meknes – Fès. Kaupunkikierros Meknesissä, Unescon suojelema kaupunki Volubilis ja Moulay Idriss.

Ravitsevan aamiaisen jälkeen on aika lähteä tutustumaan lähellä sijaitsevaan Meknesiin, joka on yksi muinaisista kuninkaallisista kaupungeista. Meknes toimi 1600-luvun lopulla pääkaupunkina ja sitä johti mahtava sulttaani Moulay Ismail, Marokon Ludvig XIV, Aurinkokuningas. Meknes tunnetaankin myös nimellä “Marokon Versailles”. Moulay Ismailin onnistui muokata pienestä provinssikaupungista spektaakkelimainen kuninkaallinen kaupunki, jossa on upeita maurilaistyylisiä rakennuksia.

Vietämme aamupäivän katsellen Meknesin tärkeimpiä nähtävyyksiä: Näemme kuninkaalliset tallit ja vaikuttavan ja kauniin Bab Mansour -portin, joka on medinaa kiertävän 25 km pitkän kaupunginmuurin pääportti.

Syömme lounaan Meknensissä ja ajamme sitten Unescon suojelemaan ja roomalaisten perustamaan Volubilisin kaupunkiin. Se on yksi Pohjois-Afrikan parhaiten säilyneitä roomalaisten rakentamia kaupunkeja. Katselemme mm. hyvin säilyneitä mosaiikkeja, Rooman keisari Caracallan pystyttämää riemukaarta sekä 100-luvulta peräisin olevan basilikan raunioita.

Volubilisista ajamme kohti Fèsiä. Matkan varrella pysähdymme näköalapaikalla, josta näemme Moulay Idrissin pyhiinvaelluskaupungin. Sen valkoisiksi kalkitut talot seisovat kukkulan laella. Kaupunki on tärkeä marokkolaisille, sillä täältä käsin profeetta Muhammedin lapsenlapsi Moulay Idris levitti islaminuskoa Marokkoon.

(Fès – Volubilis – Fès n. 180 km)

Päivä 6
Fès. Seikkailuja Fésissä. Fez el-Jdidin kaupunginosa.

Vietämme päivän seikkaillen mielenkiintoisessa Fèsissä.

Lähdemme kävellen tutustumaan Fèsin jättimäiseen ja vilkkaaseen medinaan, jossa 9 000 kapeaa kujaa kiemurtelee ja risteää toistensa kanssa muodostaen kiehtovan labyrintin. Täällä on loputtomasti ärsykkeitä kaikille aisteille: valoja, värejä, tuoksuja, kauniita vanhoja taloja, solisevia suihkulähteitä, putiikkeja, soukeja ja majesteettisia moskeijoita, jotka avautuvat keskellä labyrinttia kuin rauhalliset keitaat. Keskellä medinaa piilottelee upea värien sinfonia: värjäämö, jonka isot altaat ovat täynnä väriaineita, joilla tekstiilejä ja nahkaa värjätään. Lastatut aasit ja ihmiset astelevat kärsivällisesti kapeilla kujilla, ja paikka paikoin tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt jo vuosisatoja sitten.

Seuraava kohteemme on vaikuttava ja koristeellinen Karaouine-moskeija, joka perustettiin 859 jKr. Moskeijan yhteydessä toimii Al-Karaouinen yliopisto, joka on maailman vanhin. Katsastamme myös Bou Inania  madrasan, joka on rakennettu 1300-luvun puolivälissä ja toimii hyvänä esimerkkinä tuon ajan arkkitehtuurista. Rakennus on toiminut sekä moskeijana että oppilaitoksena ja sillä on ollut tärkeä merkitys sille, että Fèsistä on kehittynyt Marokon tiedollinen keskus. Näemme myös kuuluisan suihkulähteen Nejjarine-aukiolla. Suihkulähde on koristeltu mosaiikeista tehdyin mielikuvituksellisin geometrisin kuvioin.

Iltapäivällä ajamme Fès el-Jdidin kaupunginosaan, “Uuteen Fèsiin”, joka perustettiin toki jo 1276. Teemme kierroksen värikkäissä ja eläväisissä kortteleissa ennen kuin palaamme iltapäivän päätteeksi takaisin hotellille.

Päivä 7
Fès – Erfoud – Merzouga. Vuorten läpi kauniisiin aavikkomaisemiin. Yöpyminen aavikkoteltassa.

Päivä tarjoilee Marokon kauneimpia maisemia, kun taustalla kohoavat usein lumipeitteiset Atlasvuoret, jotka idässä törmäävät Saharaan. Päivän etapin ensimmäinen osa tarjoaa huikeita luontonäkymiä!

Siirrymme n. 400 m korkeudessa sijaitsevasta Fèsistä ylös Atlasvuoristoon, jossa käymme lähes 2 000 m korkeudessa. Atlasvuoristo on 2 500 km pitkä ja kulkee läpi Marokon, Algerian ja Tunisian.

Vuoristo erottaa Saharan autiomaan Välimeren ja Atlantin rannikon hedelmällisistä alueista. Atlasvuoristo jaetaan kuuteen pienempään vuoriketjuun, kuten Korkea-Atlas ja Keski-Atlas. Korkein kohta on Toubkal 4 165 metrin korkeudessa. Vuoriston Marokon puoleisessa osassa asuu pääasiassa berbereitä, jotka ensin arabit ja myöhemmin ranskalaiset ahdistivat näille seuduille. Berberit ovat pitkälti onnistuneet säilyttämään kielensä ja kulttuurinsa vuoriston hankalakulkuisimmissa kolkissa.

Ylitämme Korkea-Atlaksen ja katselemme lähemmin berberikulttuuria ohittaessamme Er-Richin ja Tizi n’Talghaumtin markkinakaupungit. Tizi n’Talremtin solan jälkeen reitti kulkee alaspäin läpi Zizin laakson Erfoudiin. Erfoud on hurmaava kaupunkiin Atlasvuorten juurella. Erfoudista käsin on hyvä lähteä tutustumaan kaupungin itäpuolella sijaitsevaan laajaan aavikkoalueeseen. Mekin vaihdamme Erfoudissa bussin nelivetoisiin kulkuvälineisiin.

Otamme kurssin kohti Merzougan keidaskaupunkia, joka sijaitsee Saharan laidalla vain 50 km päässä Algerian rajasta. Saavumme aavikkoleiriimme iltapäivän päätteeksi. Näkymät autiomaahan ja isoille oransseille hiekkadyyneille ovat upeat.

Majoitumme telttoihin, joissa on matto lattialla ja oikeat sängyt. Mikäli sää suosii, voimme katsella, kuinka aurinko laskee hitaasti horisonttiin. Sitten syömme yhteisen illallisen avoimen taivaan alla (mikäli sää on suosiollinen). Eiköhän illalla sytytetä myös nuotio, jonka äärellä voimme viettää mukavan iltahetken ennen kuin kömmimme telttoihimme.

(Fès – Erfoud – Merzouga n. 460 km)

Päivä 8
Merzouga –Tinghir – Todran rotko – Ouarzazate. Dadesin rotko ja Tuhannen kasbahin tie.

Ennen auringonnousua menemme kamelin selässä Erg Chebbiin, jossa katselemme Saharan auringonnousua. Erg, hiekkadyyni, kohoaa Merzougan ja Hassilabiedin kylien ylle. Dyyni muuttaa alati muotoaan ja voi paikka paikoin olla jopa 160 m korkea. Valosta riippuen väri vaihtelee oranssin, vaaleanpunaisen, keltaisen tai liilan välillä.

Aamun elämyksen jälkeen ajamme kohti Todran rotkoa. Rotkon muodostaa halkeama Saghrovuorten ja Korkea-Atlaksen välissä. Reitti rotkoon kulkee Tinghirin kaupungin kautta, sitten läpi vihreiden palmulehtojen ja keltaisten berberikylien.

Rotko on paikoin 150 m korkea ja 10 m leveä. Teemme alueella kävelyretken ja näemme paikallisasukkaita aaseineen ja kameleineen. Kontrasti Casablancan ja Tangerin suurkaupunkeihin on valtava! Todran rotkosta ajamme kohti Ouarzazatea. Matkalla näemme Dadesin rotkon ja useita kasbaheja. Dadesin rotko korkeine kalkkikivimuodostelmineen on upea näky. Matkalla laaksoon näemme vanhoja ksareja, kasbaheja ja uudempia taloja. Dadesista matka jatkuu Ouarzazaten aavikkokaupunkiin pitkin Tuhannen kasbahin tietä. Kasbaheja rakennettiin kaikkialle Marokkoon, mutta tässä osassa maata ja Atlasvuorilla kasbahit ovat ihan eri muotoisia kuin mitä näimme aikaisemmin Rabatissa ja Fésissä.

Kasbah oli linnoitettu rakennus, jossa paikalliset hallitsijat asuivat ja josta lähikylien asukkaat saattoivat tulla etsimään turvaa vihollisen hyökätessä. Kasbahit rakennettiin lietekivestä ja monet sijoitettiin pienehköihin keitaisiin. Matkan varrella pysähdymme Skourassa, joka sijaitsee isossa palmulehdossa. Skourassa on useita uskomattoman hyvin säilyneitä kasbaheja ja se on yksi alueen kiinnostavimmista keidaskaupungeista.

Saavuttuamme Ouarzazateen teemme pienen kävelykierroksen kaupungissa ja saamme käsityksen siitä, miten ranskalaiset perustivat hallinnollisia kaupunkeja Marokon maakuntiin. Ouarzazaten seudulla on oma paikkansa modernissa elokuvahistoriassa. David Lean kuvasi osia Arabian Lawrence -elokuvasta Ait Ben Hadoussa, Martin Scorsese kuvasi seudulla Kristuksen viimeinen kiusaus ja Kundun-elokuvia ja Ridley Scott puolestaan käytti lähellä sijaitsevaa Atlas-filmistudiota ja useita muita paikkoja elokuvissaan Gladiaattori, Black Hawk Down ja Kingdom of Heaven – Taivas maan päällä. Ja tässä on vain muutamia elokuvista, joita seudulla on kuvattu.

(Merzouga – Tinghir – Todran rotko – Ouarzazate n. 375 km)

Päivä 9
Ouarzazate - Taroudant – Agadir. Marrakechin isoäiti ja saapuminen Agadiriin.

Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan lounaaseen, missä Agadirin rannikkokaupunki levittäytyy Atlasvuoriston juurelle. Matkan varrella pysähdymme Taroudantissa, joka on saanut lempinimen ”Marrakechin isoäiti”.

Erikoinen lempinimi viittaa siihen, että kaupunki oli 1500-luvulla Saad-dynastian valtakaudella hetken aikaa pääkaupunki, kunnes asema siirtyi Marrakechille. Lisäksi kaupunkia ympäröi Marrakechin tapaan vaikuttava kaupunginmuuri, jonka sisäpuolella asuu valtaosa paikallisväestöstä – toisin kuin Marrakechissä.

Teemme lyhyen pysähdyksen kaupungissa ennen kuin jatkamme viimeisen pätkän Agadiriin, jossa majoitumme keskustassa, mutta silti rauhallisessa paikassa sijaitsevaan Tafoukt Decameron Hoteliin. Hotellilla on 3,5 tähteä ja se sijaitsee hyvällä paikalla rantakadun varrella ja ihan rannan tuntumassa. Lisätietoja hotellista on alempaa.

Agadir ei muistuta muita marokkolaisia kaupunkeja. Kaupungin historia ulottuu 1400-luvulle, jolloin portugalilaiset kauppiaat perustivat kaupungin luodakseen yhteyksiä Saharan karavaaneihin. Vuonna 1960 Agadir, joka oli rakennettu vanhan linnoituksen ympärille, tuhoutui kokonaan maanjäristyksessä. Uusi kaupunki rakennettiin muutamia kilometrejä etelämmäksi ja se on nykyään Marokon johtava matkakohde. Agadirin suurin houkutus ovat useita kilometrejä pitkät ja hyvin hoidetut hiekkarannat.

Rannalla tai altaalla rentoutumisen lisäksi kannattaa käydä katsomassa Agadiria ylhäältä käsin: ota taksi vanhalle linnoitukselle – tai kasbahiin – joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta pohjoiseen. Se on yksi harvoista vuoden 1960 maanjäristyksestä selvinneistä rakennuksista. Linnoituksen rakennutti Saad-dynastian aikainen sulttaani Mohammed ech-Cheikh vuonna 1541. Linnoitusta korjattiin vuonna 1740. Linnoituksen sisäänkäynnin teksti on sekä hollanniksi että arabiaksi (”Usko Jumalaan ja kunnioita kuningasta”) ja symboloi yhteistyön alkua Hollannin kanssa.

Mikäli haluat tehdä viimeiset ostokset tai kokea vielä hieman marokkolaista basaaritunnelmaa, Souq al-Had kaupungin kaakkoisosassa on hyvä kohde. Yli 6 000 pientä putiikkia myy kaikkea matoista, tuoreista hedelmistä ja hopeaesineistä nahkatuotteisiin ja mausteisiin.

(Ouarzazate – Taroudant – Agadir n. 360 km)

Päivä 10–11
Rantaelämää ja aikaa omille seikkailuille Agadirissa.

Jatka siitä, mihin eilen jäit. Nauti säästä, rannasta ja Atlantin aalloista. Mikäli pystyt irrottautumaan rantaelämästä, voit käydä pienessä Musée du Patrimoine Amazighissä, jossa on upea kokoelma perinteisiä berberiesineitä. Tai miten olisi kävelyretki Jardin d’Olhãossa, kauniissa ja rentouttavassa puutarhassa, joka perustettiin 1992 symboloimaan ystävyyttä portugalilaisen Olhãon kaupungin kanssa.

Päivä 12
Agadir – Marrakech - Helsinki.

Aamiaisen jälkeen ajamme Marrakeshin lentokentälle ja kotimatka alkaa.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.898€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
448€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Marrakesh/Marrakesh – Helsinki (välilasku menossa ja paluussa) turistiluokassa
 • Majoitus 10 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 2-12
 • Lounas päivinä 2, 5 ja 7-12
 • Illallinen päivinä 1-4 ja 7-12
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Lisämaksu yhden hengen huoneesta
 • Lisämaksu Sea View-huoneesta yhdelle hengelle Agadirissa 70€
 • Lisämaksu Sea View-huoneesta Agadirissa 98€/hlö
 • Muut juomat ja ruoat matkan aikana
 • Juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille yhteensä 50 USD/hlö (suositus)

 

 

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Ei sovellu liikuntarajoitteisille

Koska suuri osa retkistä tehdään tällä matkalla kävellen, osallistujien tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apua ja apuvälineitä.

Yöpymiset

Hotellit ovat hyviä keskitason hotelleja (tähtiluokitus 3+ tai 4), joissa on hyvä palvelutaso. Osa hotelleista ei myy alkoholia.

Marrakesh 2 yötä, Casablanca 1, Fés 2, Ouarzaze 1, Mergoza (aavikolla) 1 ja Agadir 3.

Merzougassa vietämme yön perinteisessä berberiteltassa. Kaikissa teltoissa on oma wc ja sängyt, mutta älä odota ylellisiä olosuhteita. Olemme syrjäisellä seudulla, missä sijainti ja autenttisuus menevät kaiken muun edelle.

Matkatavarat

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla.

Valuutta

Marokon valuutta on nimeltään dirham (MAD). Maksukorttien/luottokorttien käyttö on yhä yleisempää Marokossa. Kaikissa isohkoissa kaupungeissa on käteisautomaatteja. Useimmissa isohkoissa yrityksissä/hotelleissa/ravintoloissa voi maksaa maksukorteilla/luottokorteilla. Suosittelemme kuitenkin ottamaan mukaan jonkin verran käteistä rahaa joko Yhdysvaltain dollareina tai euroina.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tällaisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from Avartava kiertomatka Menomatkan lennon vaihtoaika liian pitkä. Matkan ajankohtana Ramadanin aikaan ei ole paras mahdollinen. Rajoituksia mm. liikkeiden ja nähtävyyksien aukiolo aikoihin. Käyntikohteet mielenkiintoisia. Mutta suljetut kohteet pitäisi vaihtaa toisiin avoinna oleviin. Paikallisoppaan haluttomuus antaa puheenvuoroa omalle oppaallemme oli tiedonsaantia rajoittava. Oma oppaamme oli erittäin miellyttävä, pitkällä kokemuksella ja asiantuntemuksellaan teki matkastamme muistorikkaan. Telttasafari oli matkan kohokohta kameliratsastuksineen, yöpymisellä teltassa, auringon lasku ja nousu dyyneillä. Ruoka hotelleissa oli hyvää ja maittavaa. Viimeiset päivät Agadirissa olivat tervetulleita pitkien ajo-osuuksien jälkeen. Matkaseuran yhteishenki oli hyvä ja rento. Kiertomatkalla saimme läpileikkauksen Marokon kaupungeista ja luonnosta. Atlasvuoriston ylitys oli kokemus itsessään. Matka oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja suositeltava.
Date published: 2024-04-21
Rated 3 out of 5 by from Parasta matkassa olivat dyynit Mielenkiintoinen maa, upeat kohteet ja komeaa arkkitehtuuria. Matkareitti liian pitkä näin lyhyelle ajalle, koska bussissa istumista tulee liikaa. Onko matkan ajankohta ramadanaikaan ihan loppuun saakka mietitty?? Paremmalla suunnittelulla matkasta saisi loistavan. Pitkillä siirtymätaipaleilla olisi ollut aikaa kuunnella enemmänkin historiaa, katsauksia politiikasta, elinkustannuksista, palkoista, paimentolaiselämästä tms, asioista, jotka eivät ole luettavissa Googlesta. Reitillä oli paljon kohteita, jotka olivat suljettu. Muutenkin useat kohteet olivat remontin alla. Tosin siitä oli maininta sivuillanne, mutta jos tämä on tiedossa, eikö silloin pitäisi vaihtaa käyntikohteet. Mm. kuninkaan palatsin julkisivun katselu ei anna matkalle lisäarvoa, varsinkin kun 100 metriä lähemmäs kameran kanssa meneminen jo aiheutti vartijoissa levottomuutta. Miksi ohjelmaa ei voisi muuttaa niiltä osin mitkä kohteet ovat suljettuja. Ei nähty myöskään kuninkaallisia hevostalleja. Onko mieltä käyttää aikaa kaupunkiin, joka on täynnä remonttikohteita? Esimerkiksi matkaohjelmaa hieman muuttamalla, olisi Marrakeshissa YSL:n museo monia kiinnostava kohde, joka olisi syytä lisätä matkaohjelmaan. Sen sijaan, että juoksemme basaareissa, joissa ei ole edes aikaa pysähtyä ihmettelemään, saati tekemään ostoksia, olisi vierailu maailmankuuluun museoon paikallaan. Fesissä oli liikaa juoksua ja ohjelmaa yhdelle päivälle, joka olisi hyvä kahdelle, jopa kolmelle päivälle, jotta olisi aikaa paremmin katsella. Paljon kiinnostavaa nähtävää, mutta liian kova kiire juosta paikasta toiseen. Nahkavärjäämö ja sen yhteydessä oleva nahkaesittely oli ok ja riittävän lyhyt ja onneksi saimme istua hetkisen. Parasta matkassa olivat dyynit. Myös ajelu pienillä autoilla leiripaikalle oli kiva. Kamelikyyti ok. Ihanaa oli rentouttava istuskelu dyynin laella, laajan hiekkaerämaan ihailu ja tunnelmointi hämärtyvässä illassa. Telttamme oli kauniisti sisustettu värikkäillä matoilla, mutta haisi pahalle. Kaikki sullottu yhteen, vieriviereen, ei senttiäkään väliä toiseen telttaan. Rentouttava rantakohde matkan lopussa oli hyvä ja tarpeellinen. Ruoka oli muutamissa paikoissa todella hyvää ja maukasta, mutta harvaksi jäivät nämä paikat. Useimmiten ruoka oli melko mautonta. Hotellit olivat hyviä ja siistejä. Hotel Decamerone huippu upea ja ruoka todella hyvää!
Date published: 2024-04-01
Rated 5 out of 5 by from Hieno kiertomatka keväisessä Marokossa Olin matkalla maaliskuussa ja olin tyytyväinen kokonaisuuteen. Kiertomatkalla tutustuttiin monipuolisesti Marokon monipuolisiin maisemiin, kaupunkeihin ja niiden nähtävyyksiin. Paikallisopas kertoi asiantuntevasti ja selkeästi mitä moninaisimmista aiheista, ja oli kiva myös tutustua erilaisiin käyntikohteisiin ja niiden erillisesittelyihin. Bussimatkat olivat paikoin pitkiä, mutta tämä oli hyvin tiedossa jo ennen matkaa. Yöpyminen teltassa ja kameliratsastus oli myös yksi matkan kohokohtia. Erityisesti pidin myös kävelyretkistä sekä runsaista ruokatarjoiluista. En valmistautunut matkaan mitenkään erityisesti ja sain mielestäni riittävästi tietoa ennen matkaa. Sää (ei pelkkää hellettä vaikka sitäkin esiintyi) ja pitkät matkustusajat on hyvä ottaa huomioon matkaa suunnitellessa.
Date published: 2024-03-27
Rated 5 out of 5 by from Hyvä matka,jok avstasiodotuksia Hyvä matka ja paljon tuli nähtyä. Alun ylensyönti oli virhe, jonka ymmärsin korjata. Porukassa riittää matka- ja juttuseuraa, ja valittu reitti oli sekä kohteiltaan (kaupungit) että maisemiltaan mielenkiintoinen. Lopun 3 päivää Agadirissä oli hyvä laskeutuminen arkeen ja lepoon. Bussi/kuski oli hyvä ja vessataukoja riittävästi.
Date published: 2024-03-25
Rated 3 out of 5 by from Upea kiertomatka, mutta ammattitaitoinen opastus puuttui. Helmikuussa 2024 oli kovat odotukset matkareitin, kohteiden, kulttuurikokemusten ja shoppailujen suhteen, mutta paljon jäi päiväkuvausten asioista toteutumatta, sillä kohteet muuttuivat yllättäen eikä ostoskujilla saanut juurikaan pysähtyä. Pitkät bussimatkat eivät haitanneet, mutta opastukset olivat puutteelliset: paljon piti itse googlettaa. Albatrossin valmismatkalta odotin kyllä maa-, kulttuuri- ja paikallistuntemusta, oppaiden kohdemaan kielitaitoa, sekä erityistietoja eri kohteista, olosuhteista ja paikoista. Paikallisopas oli ylimielinen ja hänen yleissivistyksensä oli puutteellinen eikä hän ymmärtänyt lisäkysymyksiä englanniksi tai osannut vastata niihin. Hän ei myöskään osannut ottaa vastaan osallistujien palautetta ja muutti matkaohjelmaa yllättäen ja osa ajasta meni haahuiluun. Esim. seurue toivoi enemmän mausteita ruokailuihin, mutta opas ei ymmärtänyt sitäkään. Upea maa ja upeat kohteet, mutta kokemus kokonaisuudessaan oli vain tyydyttävä. Fiilistä lisäsi onneksi matkaseurueen samat kokemukset ja ihmettelyn aiheet. Toivottavasti AlbatrosTravel parantaa kokemusta tuntuvast ja antaa matkailijoille vastinetta rahoilleen.
Date published: 2024-02-28
Rated 4 out of 5 by from Erittäin mielenkiintoinen matka Jos on käynyt Agadir:ssä, niin ei ole käynyt Marokossa. Tämän kiertomatkan jälkeen on Marokossa käynyt ja paljon kokenut. Lopuksi pieni rentoutus länsimaalaistuneessa Agadir:ssä jossa sulatella kokemaansa.
Date published: 2024-02-27
Rated 2 out of 5 by from Hienot kohteet ja reitti - opastus ei niinkään Hieno läpileikkaus Marokon mielenkiintoista kohteista. Jos opastus saadaan kuntoon, olisi lämpimästi suositeltava matka. Reitti oli hyvä, vaikka istumista bussissa tuleekin. Rantakohde hyvä lopussa. Puuttui Albatrosin mainostama "matkoilla mukana oleva osaava matkanjohtaja". Valmismatkalta odotettu maatuntemus sekä opastus paikallisoloista, -elämänmenosta ja kulttuurista ja erikoistiedoista puuttui. Paikallisopas kertoili itsestäänselvyyksiä taikka puutteellisia tietoja, joista itse sitten piti googlettaa todelliset faktat. Ikävää oli myös se, että jatkuvasti ohjeet (lähtö/tuloajat, tauot, laukkujen vieminen jne) vaihtuivat vähintään kerran, ja pian oppikin ensimmäisen ohjeen jälkeen odottamaan muuttuvaa ohjetta. Kaikki tämä alensi matkakokemusta, jossa muuten olisi voinut olla hyvät puitteet. Eli tämän osalta ei rahalle vastinetta. Tästä varmaan johtui myös se, ettei vierailukohteissakaan saatu kaikkea irti tai tuntui turhalta haahuilulta. Siksi kokonaisarvosanaa on valitettavasti laskettava.
Date published: 2024-02-26
Rated 3 out of 5 by from Hyvin koottu matka Matkakohteet valittu huolella, joidenkin päivien kävelymatkat raskaita.
Date published: 2024-02-26
 • y_2024, m_6, d_12, h_8
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_8
 • loc_fi_FI, sid_MARTR08, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja