Kultarannikko – Ghana, Togo ja Benin

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Koe Afrikan länsirannikon kolme erilaista maata, tutustu orjuuden dramaattiseen historiaan ja voodoo-uskonnon kehtoon.

Uutuus

Akwaaba! Matkamme alkaa Ghanasta ja pääkaupunki Accrasta, josta aloitamme tutustumisen Kultarannikon kolmeen maahan. Kohtaamme länsiafrikkalaista ystävällisyyttä ja tutustumme ylpeään ašanti-kansaan, jonka historiaan ja käsitöihin tutustumme matkan varrella. Myös perinteiset afrikkalaiset rituaalit ja uskonnot, kuten voodoo, kukoistavat, ja niiden kanssa teemme tuttavuutta esim. Pytonien temppelissä Beninissä.

Kakumin kansallispuistossa Ghanassa trooppisen sademetsän eläimistö on rikas. Pääsemme lähelle luontoa ja eläimiä noin kahden kilometrin vaellusretkellä läpi metsän. Peräti 350 m pitkä riippusilta johdattaa 30 m:n korkeudessa näköalapaikalle, lintuperspektiiviin.

Togo oli pitkään Ranskan siirtomaa ja se on yhä charmantti, bulevardit leveitä, rannikko kaunis ja tunnelma rento.

Cotonou Beninissä on värikäs ja eläväinen kaupunki. Markkinat, käsityöt, torit sekä rikas tanssi- ja musiikkiperinne tulevat matkan aikana tutuiksi.  Ganvie, Afrikan Venetsia ja voodoon kehto Ouidah kuuluvat nekin ohjelmaamme Beninissä.

Länsi-Afrikan rannikolla käydessään ei voi välttyä törmäämästä yhteen maailmanhistorian synkistä ajanjaksoista. Yli 11 miljoonaa ihmistä pakotettiin laivoihin, jotka kuljettivat heidät Atlantin yli Amerikkaan. Tänä päivänä Euroopan siirtomaavaltojen rakennuttamat linnoitukset ovat kuin fyysisiä muistutuksia lukemattomista afrikkalaisista, jotka otettiin kiinni ja lähetettiin orjiksi.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Kyllä

  • Rokotukset Kyllä

  • Valuutta Ghanan cedi ja CFA-frangi Togossa ja Beninissä

Päiväohjelma 12 päivää
Päivä 1
Lähtö Helsingistä ja saapuminen Accraan, Ghanaan
Päivä 2
Accra - Cape Coast - Elmina - linnoituksia ja vankityrmiä orjakaupan ajoilta
Päivä 3
Elmina - retki Kakumin kansallispuistoon - kevyt vaellusretki
Päivä 4
Rentoutumista Elminassa tai rannalla
Päivä 5
Elmina - Kumasi - kaupunkikierros - entinen orjamarkkinapaikka, ašanti-kansalle omistettu museo
Päivä 6
Kumasi - Accra - ašantien käsityöläiskylät: puunveistoa, kudontaa ja kauniita tekstiilejä
Päivä 7
Accra - Lomé Togossa - kaupunkikierros - paikallinen tori, kansallismuseo, uskonnollisia taikakaluja myyvä tori
Päivä 8
Lomé - Ouidah - Cotonou Beninissä - pytonien temppeli, orjakauppamuseo, Port of No Return
Päivä 9
Ganvie - Länsi-Afrikan Venetsia - kelluvat markkinat ja kanoottiretki
Päivä 10
Cotonou - Accra
Päivä 11
Accra - kaupunkikierros, tori ja kotimatka
Päivä 12
Saapuminen Helsinkiin

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Muutokset päiväohjelmaan mahdollisia.
Päivä 1
Lähtö Helsingistä ja saapuminen Accraan, Ghanaan
Lennämme Helsingistä Accraan, Ghanaan. Pääkaupungissa meidät kuljetetaan hotelliimme, jossa meitä tervehditään paikalliseen tapaan: Akwaaba! Lepo lentomatkan jälkeen onkin sitten paikallaan.
Päivä 2
Accra - Cape Coast - Elmina - linnoituksia ja vankityrmiä orjakaupan ajoilta

Portugalilaiset olivat ensimmäisiä Länsi-Afrikan rannikolle saapuneita eurooppalaisia. He etsivät kultaa ja norsunluuta. Portugalilaisten saapuessa rannikolle nykyiseen Cape Coastiin vuonna 1471 kauppa kävi jo vilkkaana afrikkalaisten heimojen ja arabialaisten kauppiaiden välillä. Rikkaudet vetivät puoleensa lisää eurooppalaisia, ja 1653 ruotsalaiset perustivat kauppalinnoituksen Cape Coastin kallioiselle rannikolle. Nykyään se tunnetaan Cape Coastin linnoituksena. Vuonna 1658 tanskalaiset ottivat ison valkoisen linnoituksen hallintaansa ja panivat alulle Tanskan siirtokunnan, joka tunnettiin nimellä Tanskan Kultarannikko.

Aluksi eurooppalaiset himoitsivat kultaa, norsunluuta ja sademetsien puuta. Himo oli niin valtava, että hyvällä paikalla sijaitsevan linnoituksen salossa liehuva lippu vaihtui seuraavina vuosina nopeaan tahtiin Tanskan lipusta Hollannin lippuun ja lopulta Englannin lippuun.

Orjakauppaa käytiin Länsi-Afrikan rannikolla kauan ennen eurooppalaisten asettumista alueelle. Jo 1500-luvun puolivälistä lähtien portugalilaiset toivat afrikkalaisia orjia mukanaan Portugaliin. Siirtokuntien perustaminen Amerikkaan ja hollantilaisten, ranskalaisten, englantilaisten ja tanskalaisten kauppiaiden haaveet isoista rahoista laajensivat orjakaupan uusiin mittoihin 1600- ja erityisesti 1700-luvulla. Orjista tuli tärkeä tekijä ns. kolmiokaupassa: Eurooppalaiset täyttivät laivansa aseilla ja viinalla, jotka myytiin Länsi-Afrikan rannikolla. Tyhjä ruuma täytettiin orjilla, ja laiva otti kurssin kohti Amerikkaa ja Länsi-Intian saaria, joiden plantaaseilla tarvittiin työntekijöitä. Tyhjä ruuma täytettiin jälleen, tällä kertaa sokerilla, joka kuljetettiin Eurooppaan.

Monen afrikkalaisen orjan merimatka alkoi Cape Coastista, ja tämänpäiväinen retki alueen linnoituksiin on samalla kierros orjuuden julmassa historiassa. Cape Coast -linnoituksessa näemme mm. isoja kellareita, joihin tuhansia epäonnisia ihmisiä suljettiin pitkiksi ajoiksi odottamaan laivakuljetusta yli Atlantin. Entisöity linnoitus on nykyään yksi Unescon maailmanperintökohteista. Linnoituksessa on myös rakennuksen historiasta kertova museo.

Rannikolla sijaitsi aikoinaan pitkä liuta kauppa- ja orjalinnakkeita, niiden joukossa Tanskan Frederiksborg. Muutaman kilometrin päässä rannikolla sijaitsee yhä Elmina-linnoitus, jossa käymme. Näemme mm. kauhua herättävän oven, jonka nimi on Door of No Return – ovesta orjat kulkivat laivaan ja astuivat elämäänsä orjana eikä paluuta ollut.

Vietettyämme päivän julmien historiallisten tapahtumien merkeissä suuntaamme hotellille, jossa yövymme seuraavat kaksi yötä. Hotelli sijaitsee rannalla Elminan kaupungin kupeessa. Hotellin ravintolasta on upeat näkymät merelle, ja saatat bongata monenlaisia lintuja. Lomahotellissa on tennis- ja golfkenttä sekä uima-allas.

Päivä 3
Elmina - retki Kakumin kansallispuistoon - kevyt vaellusretki

Kakumin kansallispuisto on yksi harvoista Ghanan rannikon trooppisista sademetsistä, jotka ovat selvinneet hakkuista, joilla on raivattu tilaa plantaaseille tai asutukselle. Metsiä on hakattu myös siksi, että Euroopan markkinoille halutaan trooppisia puulajeja. Kansallispuisto on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se on pelastettu paikallisten aloitteesta eikä keskushallinnon määräyksestä, kuten useimmat kansallispuistot.

Trooppisen sademetsän eläimistö on rikas: yli 40 isoa nisäkästä ja yli 250 lintulajia, joista monet ovat uhanalaisia. Pääsemme lähelle luontoa ja eläimiä noin kahden kilometrin vaellusretkellä läpi metsän. Alueella viihtyvät myös monet perhoset, joita pääsee ihailemaan yläilmoista, sillä puistoon on rakennettu 30 m:n korkeuteen 350 m pitkä riippusilta, joka kulkee seitsemän puun välillä.

Palattuamme hotelliin Elminassa voit esim. nauttia rantaelämästä.

Päivä 4
Rentoutumista Elminassa tai rannalla
Koko päivä omaa ohjelmaa! Nauti rantaelämästä tai seikkaile Elminan kaupungissa. Elminan satama on ehdottomasti näkemisen arvoinen perinteisine – ja kuvauksellisine – kalastajaveneineen.
Päivä 5
Elmina - Kumasi - kaupunkikierros - entinen orjamarkkinapaikka, ašanti-kansalle omistettu museo

Jätämme rannikon ja suuntaamme sisämaahan määränpäänämme Kumasin kaupunki. Noin 40 km Elminasta pohjoiseen sijaitsee Assin Manso, jossa pysähdymme. Kaupungilla oli merkittävä rooli orjakaupassa. Tänne tuotiin seudulla kiinni otetut miehet ja naiset, usein täysin uupuneina käveltyään paljain jaloin useita satoja kilometrejä. Assin Mansossa vangit saivat levätä, syödä ja peseytyä, jotta he näyttäisivät mahdollisimman hyvältä, kun heidät lajiteltaisiin ja myytäisiin kaupungin orjamarkkinoilla.

Assin Mansossa näemme paikallisen Ndonko Nsuo -joen, jota kutsutaan myös Orjajoeksi, sillä monet orjat kylpivät viimeisen kerran kotimaassaan joen vedessä. Kaupungissa on useita muistomerkkejä muistuttamassa orjuudesta ja lukemattomien ihmisten julmasta kohtalosta. Entisen orjamarkkinapaikan seinät on nykyään koristeltu orjuutta vastustaneiden henkilöiden kuvilla, ja puistossa on kahden merkittävän orjan hauta. Heidän luurankonsa palautettiin USA:sta ja Jamaikalta vuonna 1998.

Eurooppalaiset eivät ottaneet itse kiinni orjia, vaan ostivat heidät paikallisilta vahvoilta heimoilta tai kuningaskunnilta, jotka ottivat heikompien heimojen jäseniä vangeikseen. Ašanti oli jo kauan ennen eurooppalaisten tuloa vahva ja mahtava kuningaskunta, joka myi ahkerasti orjia eurooppalaisille. Ašanti oli samalla myös yksi harvoista afrikkalaisista valtioista, joka nousi vastustamaan siirtomaaherroja ja kävi lopulta myös sotaa brittejä vastaan.

Tutustumme kunnioitusta herättävään ašanti-kulttuuriin Kumasissa. Käymme mm. ašantien kuninkaan asunnossa, joka toimii nykyään museona ja kertoo ašanti-kansan värikkäästä historiasta, kulttuurista ja taisteluista. Kaupunkikierroksella näemme useita muistomerkkejä, jotka on omistettu ašantien tärkeille henkilöille. Näemme lisäksi ašantien kuninkaallisen ja pyhän valtaistuimen, kuuluisan Kultaisen pallin. Kierros päättyy kulttuurikeskukseen, jossa on useita paikallisten käsityöläisten työpajoja. Täältä on mahdollista ostaa mukaan kauniita käsintehtyjä esineitä.

Kirjoittaudumme sisään hotelliin ja yövymme Kumasissa.

Päivä 6
Kumasi - Accra - ašantien käsityöläiskylät: puunveistoa, kudontaa ja kauniita tekstiilejä

Ghanalainen käsityö on päivän retken teema. Käymme kolmessa kylässä, joissa kussakin valmistetaan erilaisia käsitöitä. Ahwiaan kylässä taitavat käsityöläiset veistävät puusta mm. vaikuttavia naamioita ja symbolisia hahmoja. Ntonsossa saamme käsityksen monivaiheisesta prosessista, jossa syntyy perinteisiä kuvioituja adinkra-tekstiilejä. Bonwiressa näemme, miten paikalliset kutojat valmistavat vanhanaikaisilla käsikutomalaitteilla maailmankuuluja ja uskomattoman koristeellisia kente-tekstiilejä. Kente-kankaiden yli 50 erilaista kaunista kuviota omaavat myös symbolista arvoa.

Kaikissa paikoissa pääsemme katsomaan läheltä käsitöiden valmistusta ja ostamaan tuotteita suoraan käsityöläisiltä. Iltapäivällä jätämme hyvästit Kumasille ja ajamme Accraan, jossa yövymme.

Päivä 7
Accra - Lomé Togossa - kaupunkikierros - paikallinen tori, kansallismuseo, uskonnollisia taikakaluja myyvä tori

Ajamme Accrasta Ghanan naapurimaan Togon pääkaupunkiin Loméen. Togo oli vuosikaudet Ranskan siirtomaa, ja Loméa pidettiin aiemmin Länsi-Afrikan helmenä. Vaikkei kaupunki enää monien vuosien poliittisen epävakauden jälkeen vastaakaan entistä mainettaan, se on yhä charmantti ja sen bulevardit leveitä, rannikko kaunis ja tunnelma rento.

Majoitumme hotelliin ja syömme lounaan paikallisessa ravintolassa. Iltapäivällä lähdemme kaupunkikierrokselle ja näemme mm. Itsenäisyyden aukion, joka symboloi Ranskan siirtomaavallan päättymistä vuonna 1960. Käymme Togon kansallismuseossa ja näemme kokoelman, jossa on mm. aseita, koruja ja soittimia.

Kaupungin isolla torilla, Grand Marchélla, on myynnissä kaikkea vihanneksista ja kalasta matkalaukkuihin, koruihin ja vaatteisiin. Todennäköisesti tuotteet tällä torilla tuntuvat houkuttelevammilta kuin seuraavassa kohteessamme, joka on tori, jolla myydään uskonnollisia taikakaluja. Tarjolla on mm. amuletteja, apinoiden päitä, käärmeennahkoja, linnunsulkia ja eläinten kalloja – kaikki tarpeellisia paikallisen voodoo-uskonnon seremonioissa.

Päivä 8
Lomé - Ouidah - Cotonou Beninissä - pytonien temppeli, orjakauppamuseo, Port of No Return

Perinteisiä uskontoja oli harjoitettu Länsi-Afrikassa jo kauan ennen kuin isot uskonnot, kuten islam ja kristinusko, saapuivat mantereelle. Perinteiset uskonnot tunnetaan yleensä yhteisnimikkeellä voodoo, jonka monet yhdistävät Haitiin. Kuitenkin “vodun”, joka merkitsee henkeä fonin ja ewen kielillä, matkasi orjien mukana yli Atlantin eli uskonnon synnyinpaikka on Länsi-Afrikan rannikko. Täällä uskonnollisia perinteitä on siirretty eteenpäin suullisesti vuosisatojen ajan ja ne elävät ja kukoistavat edelleen muiden uskonsuuntausten rinnalla. Voodoo on Beninissä virallinen uskonto, jota harjoittaa reilu puolet väestöstä.

Lomésta ylitämme rajan Beniniin ja ajamme voodoon pääkaupunkiin, Ouidahiin. Käymme Pytonien temppelissä ja Pyhässä metsässä ja tutustumme lähemmin uskontoon, jossa luonto, amuletit ja esi-isät ovat tärkeässä roolissa.

Ouidahin rannikkokaupunki oli orjakaupan kaudella alueen kokoamis- ja rahtauskeskus. Entinen Portugalin linnoitus on nykyään museo, joka on keskittynyt orjakaupan historiaan. Käymme museossa ja katsomassa Port of No Return  nimistä satamaa, josta orjilla ei ollut paluuta.

Jatkamme matkaa pitkin rannikkoa Cotonouhun, jossa yövymme hotellissa.

Päivä 9
Ganvie - Länsi-Afrikan Venetsia - kelluvat markkinat ja kanoottiretki

Tänään lähdemme retkelle Ganvieen, joka on kokonaan rakennettu paalujen päälle Nokouéjärvelle. Kaupungissa asuu noin 20 000 ihmistä. Ganvieta kutsutaan Afrikan Venetsiaksi. Sen asukkaat elävät veden päällä ja liikkuvat paikasta toiseen puisilla kanooteillaan. Arvioiden mukaan kaupunki perustettiin joitakin satoja vuosia sitten, kun paikalliset yrittivät paeta orjakauppiaita ja asettuivat tänne. Nykyään valtaosa asukkaista saa elantonsa kalastuksesta ja matkailusta. Ajamme veneillä Ganvieen ja teemme kierroksen perinteisillä kanooteilla tutustuen samalla hyvin erityiseen kaupunkielämään, markkinatunnelmaan ja arkeen veden päällä.

Iltapäivällä palaamme Cotonouhun, jossa teemme kaupunkikierroksen. Cotonou on värikäs ja eläväinen kaupunki, ja siellä on myös hyvät ostosmahdollisuudet.

Päivä 10
Cotonou - Accra
Jätämme hyvästit Cotonoulle ja otamme kurssin kohti Accraa. Matkan varrella pysähdymme Loméssa ja syömme lounaan. Perillä Accrassa on aikaa rentoutua hotellilla.
Päivä 11
Accra - kaupunkikierros, tori ja kotimatka

Tänään käymme kaupunkikierroksella Fort Christiansborgissa – tai Osu Castlessa, kuten sitä nykyään kutsutaan – joka on peräisin vuodelta 1661. Viime aikoihin saakka linnoitus on toiminut hallintorakennuksena ja Ghanan presidentin asuntona. Näemme kierroksella mm. Itsenäisyyden aukion sekä Ghanan ensimmäisen presidentin Kwame Nkrumahin muistoksi perustetun puiston. Isolla torilla pääset käyttämään tinkimistaitojasi, sillä myytävänä on valtava määrä käsitöitä ja matkamuistoja.

Myöhemmin päivällä ajamme lentokentälle, josta kotimatka alkaa.

Päivä 12
Saapuminen Helsinkiin

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
  • KLM:n reittilennot Helsinki - Accra - Helsinki (Amsterdamin kautta) turistiluokassa
  • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
  • aamiaiset
  • illalliset hotelleissa päivinä 1-10
  • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
  • suomalainen matkanjohtaja
  • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
  • yhden hengen huoneen lisämaksu 998€
  • viisumit 300€ (sis. postitus- ja käsittelykulut), lue lisää kohdasta Hyvä tietää/Viisumi
  • muut ruoat ja juomat matkan aikana
  • juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille, yhteensä 60€/hlö

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Viisumi

Kaikkiin kolmeen maahan tarvitset viisumin. Ylitämme rajan Ghanaan ja Togoon useammin kuin kerran matkan aikana, joten näihin kahteen maahan tarvitset ns. multiple entry - viisumin.

Hoidamme viisumien hankinnan puolestasi ja otamme lähempänä matka-ajankohtaa sinun yhteyttä ja pyydämme tarvittavat tiedot viisumien hankkimista varten.

Viisumeiden kokonaishinta postitus- ja käsittelykuluineen on 300€/hlö.

Hyvä tietää

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat.

Pakkaa mukaan:

  • taskulamppu (sähkökatkot ovat mahdollisia)
  • hyttyskarkotetta
  • käsidesiä
  • hattu tai lippalakki
  • aurinkosuojavoidetta
  • kevyitä, hengittäviä kesävaatteita, joissa on helppo liikkua
  • urheilusandaalit tai lenkkarit

Hotelliluokitus Länsi-Afrikassa

Olemme valinneet hyvät, kolmen tai neljän tähden hotellit tälle matkalle. Huomaathan kuitenkin, että hotelliluokitus ei välttämättä vastaa eurooppalaista standardia.

Yöpymiset:

Accra, Ghana 3 yötä

Elmina, Ghana 3

Kumasi, Ghana  1

Lomé, Togo 1

Cotonou, Benin 2

Rokotukset Ghanassa, Togossa ja Beninissä

Alla on kooste rokotuksista, joita suositellaan Ghanaan, Togoon ja Beniniin matkustaville.

Rokotukset
Alle kolmen viikon matkalla turistialueille:
Keltakuume
Hepatiitti A
Kurkkumätä-jäykkäkouristus

Malaria
Kaikissa kolmessa maassa esiintyy malariaa vuoden ympäri. Suosittelemme malarianestolääkitystä.

Lääke-ehkäisyn lisäksi on tärkeää suojautua hyttysiltä. Vältä hyttyspuikkoa ja käytä hyttyssuihketta, jossa on vaikuttavana aineena DEET tai jonka merkki on AUTAN, suojaudu permetriinillä käsitellyllä hyttysverkolla tai asu hotelleissa, joissa on ilmastointi. Tärkeää: Malariahyttyset pistävät vasta pimeän tultua.

Ebola
Viime kuukausina Länsi-Afrikan Guineassa ja Liberiassa on ilmennyt herkästi tarttuvaa ebolaa. Ghanassa on ollut epäilys muutamasta tartunnasta. Epäilykset ovat kuitenkin osoittautuneet turhiksi. Ebolaa on todettu ainoastaan Guineassa ja Liberiassa, ja WHO:n viimeisten ilmoitusten mukaan sairaus ollaan saamassa hallintaan myös näissä maissa.

Ghanaan, Togoon ja Beniniin matkustavilla ei ole riskiä sairastua ebolaan. WHO, Ulkoministeriö tai THL ei ole antanut matkustusrajoitteita Ghanaan, Togoon ja Beniniin.

Liikkuminen matkan aikana

Tiet voivat olla huonokuntoisia ja ajomatkat vievät enemmän aikaa kuin kilometrimäärä antaisi olettaa.

Esimerkkejä etäisyyksistä:

Accra - Elmina (Ghana) n. 156 km

Elmina - Kumasi (Ghana) n. 225 km

Accra - Lomé (Togo) n. 196 km

Lomé - Cotonou (Benin) n. 150 km

Cotonou - Accra n. 340 km

Kakumin kansallispuistossa Ghanassa teemme noin 2 km pituisen vaellusretken. Maasto ei ole erityisen vaativa, mutta reitti vie läpi metsän, joten maasto voi olla ajoittain epätasainen.

Sää ja ilmasto

Rannikolla vallitsee lämmin, trooppinen ilmasto, joka jakautuu sadekauteen ja kuivaan kauteen. Helmikuu on kuivempaa kautta, jolloin päivälämpötilat pysyttelevät rannikolla noin +25C- 28C asteessa. Kuivana kautena puhaltaa harmattan, tuuli pohjoisesta, joka tuo mukanaan punaista saharan hiekkaa.

Valuutta

Ghanan valuutta on Cedi. Valuuttaa ei voi vaihtaa etukäteen Suomessa. Accrassa on kuitenkin pankkiautomaatteja, jossa voi nostaa käteistä samoin kuin rahanvaihtopisteitä, joissa US-dollarit voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan.

Beninin ja Togon valuutta on CFA-frangi, jota ei myöskään voi vaihtaa etukäteen. Pankki- ja luottokorttien käyttö ei ole vielä kovin yleistä, joten ota mukaan jonkin verran euroja käteisenä.

Hotellit, joihin majoitumme matkan aikana hyväksyvät Visan ja Master Cardin.

Kaikissa käyttämissämme hotelleissa on huoneissa tallelokerot.

Muovipussikielto Beninissä

Benin on kieltänyt muovipussien tuonnin maahan ja käytön maassa. Kielto koskee myös lentokenttäostosten tax free-pusseja.
Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja