Jerusalemista Petraan - Israel ja Jordania

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Jerusalemin Temppelivuorelta ja Itkumuurilta Petran rauniokaupunkiin ja loputtoman kauniiseen Wadi Rumin autiomaahan.

Koe Jordanian ja Israelin kohokohdat! Matka on kuin Raamatun historian, ristiritareiden linnojen ja upeiden aavikkomaisemien juhlallinen kulkue. Jerusalemissa näemme mm. Itkumuurin ja kultakupolisen Kalliomoskeijan ja muinaiset roomalaiset kohtaamme Masadan vaikuttavassa linnoituksessa. Jordaniassa yksi kohokohdista on mystinen rauniokaupunki Petra, joka löydettiin vuonna 1812 sen oltua unohduksissa satoja vuosia. Koemme lisäksi uskomattoman kauniin Wadi Rumin autiomaan, jossa Arabian Lawrence piti tukikohtaa arabikapinan aikoina 1917–1918 ja jossa me myös yövymme.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Kyllä

  • Rokotukset Kyllä

  • Valuutta Israelin sekeli, Jordanian dinaari

Päiväohjelma 10 päivää
Päivä 1
Helsinki – Tel Aviv, matka jatkuu edelleen Jerusalemiin
Päivä 2
Jerusalem - Öljymäki ja vanhakaupunki, mm. Itkumuuri ja Temppelivuori
Päivä 3
Jerusalem – Betlehem – Länsi-Jerusalem
Päivä 4
Jerusalem – Qumran – Masada – Wadi Rum, Jordania
Päivä 5
Wadi Rumin autiomaa – Petra
Päivä 6
Petra - Al-Khaznehin temppeli, kuninkaalliset haudat, Petran keskusta
Päivä 7
Petra – Shoubak – Nebo-vuori – Madaba – Amman
Päivä 8
Amman – Ajloun – Jerash – Amman
Päivä 9
Amman – kaupunkikierros Ammanissa – souk ja omaa aikaa
Päivä 10
Kotimatka

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin ohjelmanmuutoksiin. Ohjelman sisältö ei muutu, mutta retkien järjestys voi vaihtua esim. aukioloaikojen vuoksi.

Päivä 1
Helsinki – Tel Aviv, matka jatkuu edelleen Jerusalemiin

Lennämme Helsingistä Tel Aviviin, josta matka jatkuu Jerusalemiin. Majoitumme hotelliin ja syömme illallisen. (Lentoaikataulusta riippuen lämmin -tai kylmä ateria).

Päivä 2
Jerusalem - Öljymäki ja vanhakaupunki, mm. Itkumuuri ja Temppelivuori

Tänään katselemme lähemmin Jerusalemia ja sen uskontoihin liittyviä nähtävyyksiä. Öljymäen juurella sijaitsee Getsemanen puutarha, jossa Juudas antoi Jeesukselle kuuluisan suudelman. Puutarhan oliivipuut ovat niin vanhoja, että ne olivat mahdollisesti todistamassa tapahtumaa – puiden ikä on korkea jopa oliivipuille! Mikäli puutarha on avoinna, teemme siellä pienen kävelykierroksen. Getsemanen puutarhan kupeessa on ortodoksikirkko, jossa vierailemme. Kirkko on rakennettu hautakammion päälle. Jo 100-luvulta lähtien sitä on pidetty Neitsyt Marian hautana. Kuitenkin vasta vuonna 455 bysanttilaiset eristivät haudan ja rakensivat kirkon sen ympärille. Kirkko on sittemmin rakennettu muutaman kerran uudelleen. Sen jälkeen, kun sulttaani Saladin oli voittanut ristiretkeläiset vuonna 1187, hän tuhosi suuren osan kirkon ylimmästä osasta ja käytti kivet kaupunginmuurin korjaamiseen. Itse hautakammio, joka sijaitsee 47 askelmaa kirkon alapuolella ja koostuu yhä alkuperäisistä bysanttilaisista muureista, säilyi koskemattomana. Hautakammio, jonne laskeudumme, on pimeä ja sen seinät ja katto ovat värjäytyneet vuosisatojen saatossa poltettujen kynttilöiden ja öljylamppujen savusta. Tila on koristeltu ikonein ja kattokruunuin, lyhdyin ja köynnöksin, jotka roikkuvat katosta. Neitsyt Marian hautakiveä kunnioittavat myös muslimit, sillä matkallaan Mekasta Jerusalemiin Muhammed näki valon Marian haudan yläpuolella. Vuonna 1161 Jerusalemin kuningatar Melisande haudattiin kirkkoon ja myös hänen poikansa, kuningas Balduin II:n perhe on haudattu tänne.

Seuraavaksi lähdemme tutustumaan vanhaankaupunkiin. Saavumme juutalaiseen kortteliin Lantaportin kautta. Portti on saanut nimensä sen käyttötarkoituksen mukaan: portin kautta kuljetettiin muinoin Jerusalemin jätteet ulos kaupungista. Lantaportti sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Itkumuurilta, joka on juutalaisten pyhin paikka. Itkumuuria kutsutaan myös Länsimuuriksi, sillä se muodosti Herodeksen temppelin läntisen seinämän. Näemme hurskaita juutalaisia jonottamassa muurille suremaan Jerusalemin temppelin hävitystä ja jättämään viestejä Jumalalle muurin kivien väliin.

Itkumuurilta kävelemme ylös Temppelivuorelle, joka on Jerusalemin tärkein nähtävyys. Temppelivuoren huipulla Abraham oli valmis uhraamaan poikansa Iisakin. Muslimit uskovat myös, että samasta paikasta arkkienkeli Gabriel vei Muhammadin mukanaan taivaaseen. Roomalaiset tuhosivat Herodeksen temppelin jättäen jäljelle ainoastaan seinämän, joka nykyään tunnetaan Itkumuurina, ja rakensivat tilalle roomalaisen temppelin. Jerusalemin jouduttua muslimien haltuun temppelin tilalle rakennettiin kalifi Abd al-Malikin johdolla Kalliomoskeija vuonna 691. Ristiretkeläiset valloittivat kaupungin vuonna 1099 ja muuttivat vuorostaan Kalliomoskeijan kirkoksi. Rakennus, jota ristiretkeläiset kutsuivat nimellä Templum Domini, säilytti nykyisen muotonsa. Sulttaani Saladinin vallattua Jerusalemin 1187 kirkon risti vaihtui jälleen puolikuuksi. Siitä lähtien kultakupolinen Kalliomoskeija on ollut islaminuskoisten tärkein moskeija Mekan ja Medinan moskeijojen jälkeen. Kahdeksankulmainen pyhäkkö on maailman vanhin islamilainen rakennus, jossa on maailman vanhin mihrab eli syvennys, joka osoittaa rukoussuunnan Mekkaan päin. Kupoli, jonka voi nähdä kaikkialta kaupungista, sai 1993 uuden kultauksen. Kultaa tarvittiin 80 kg ja se maksoi 8,2 miljoonaa dollaria.

Kalliomoskeijan kupeessa sijaitsee al-Aqsan moskeija hopeisine kupoleineen. Moskeijan rakensivat umaijadit ja se valmistui 700-luvun alussa. Valitettavasti alkuperäisestä rakennuksesta ei ole enää mitään jäljellä, sillä moskeija tuhoutui täysin maanjäristyksessä vuonna 746. Moskeija on sittemmin rakennettu uudelleen useita kertoja, viimeksi 1033. Kun ristiretkeläiset valloittivat Jerusalemin vuonna 1099, he eivät tuhonneet moskeijaa, vaan käyttivät sitä palatsina sekä hevostallina. Vuodesta 1119 al-Aqsa toimi temppeliritareiden päämajana pyhällä maalla. Tuona aikana rakennukseen tehtiin joitakin rakenteellisia muutoksia. Siihen mm. lisättiin kaksi lisäsiipeä, joista läntinen toimii nykyään naisten moskeijana ja itäinen islamilaisena museona.

Kun olemme laskeutuneet Temppelivuorelta, kävelemme läpi islamilaisen korttelin ja ihailemme mamelukkien arkkitehtuuria, joka on peräisin 1300-luvulta. Näemme myös vaikuttavan Damaskuksen portin, joka toimii pääsisäänkäyntinä Jerusalemin vanhaankaupunkiin. Portin rakennutti Rooman keisari Hadrianus toisella vuosisadalla, mutta portin nykyisestä muodosta kunnia kuuluu ottomaanien hallitsijalle Suleiman Suurelle, joka oli vallassa 1520–1566.

Damaskuksen portilta lähdemme kulkemaan tietä, josta useimmat ovat kuulleet koulun uskontotunnilla. Kyseessä on Via Dolorosa, jota pitkin Jeesus raahasi ristiään 2000 vuotta sitten. Via Dolorosa alkaa muslimikorttelista, kulkee kymmenen kärsimysnäytelmäkulkueen pysähdyspaikan kautta ja päättyy kristittyjen kortteliin Pyhän haudan kirkolle. Kirkko on rakennettu Golgatalle paikkaan, jossa Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin. Kirkko on ollut tärkeä pyhiinvaelluskohde kristityille jo 300-luvulta lähtien. Kirkon hallinnointi on jaettu usean kristillisen kirkkokunnan – mm. kreikkalaisortodoksisen, roomalaiskatolisen ja Armenian apostolisen kirkon – kesken. Kuten niin monet muutkin Jerusalemin uskonnollisista rakennuksista, myös Pyhän haudan kirkko on purettu ja rakennettu uudelleen lukemattomia kertoja. Nykyisen kirkon rakensivat ristiretkeläiset vuonna 1149 ja sen vihki kuningatar Melisende. Sittemmin kirkkoon on tehty useita muutoksia ja rakennettu lisärakennuksia. Kirkkoa pidetään kristittyjen pyhimpänä.

Pyhän haudan kirkolta suuntaamme etelään läpi juutalaisen ja armenialaisen korttelin. Näemme muinaisen Rooman valtakunnan aikaisen pääkadun, cardon, rauniot, joita kaivetaan esiin. Poistumme vanhastakaupungista Siionin portin kautta ja kävelemme Siionin vuorelle, joka sijaitsee heti kaupunginmuurin ulkopuolella. Siionin vuori symboloi vuosien ajan juutalaisten toivetta omasta valtiosta ja siitä on saanut nimensä myös sionismi, juutalaisvaltioon pyrkivä poliittinen liike. Palaamme kävellen vanhaankaupunkiin ja jatkamme matkaa kohti Jaffa-porttia läpi armenialaisen korttelin, joka on pienin neljästä korttelista.

Päivä 3
Jerusalem – Betlehem – Länsi-Jerusalem

Aamulla ajamme lyhyen matkan Betlehemiin. Betlehem sijaitsee Länsirannalla, jossa Jeesus syntyi ja Samuel voiteli Daavidin kuninkaaksi. Kun Israel perustettiin, valtaosa Betlehemin asukkaista oli kristittyjä. Nykyään suurin osa on islaminuskoisia. Käyntimme kaupungissa alkaa Paimenten kedolta, jossa enkeli ilmoitti Jeesuksen syntymästä paimenille. Seuraavaksi siirrymme paikalle, josta kaikki alkoi: Jeesuksen syntymäkirkkoon, jonka sanotaan olevan rakennettu Jeesuksen synnyinluolan päälle. Alkuperäisen kirkon rakennutti Konstantinus Suuri vuonna 339, mutta kirkko tuhoutui tulipalossa 500-luvulla. Vuonna 565 bysanttilaiset rakensivat tilalle alkuperäisen kaltaisen kirkon, joka seisoo yhä paikallaan. Aina vuoteen 1131 kirkkoa käytettiin ristiretkeläiskuningaskunnan hallitsijan kruunajaispaikkana. Sitten kruunajaiset siirrettiin Jerusalemin Pyhän haudan kirkkoon. Täällä maailman vanhimmassa yhä käytössä olevassa kirkossa kuljemme läpi Nöyryyden oven, joka on vain metrin korkuinen. Kirkon sisältä portaat vievät alas synnyinluolaan, jossa on hopeatähti lattiassa merkitsemässä paikkaa, jossa Jeesus syntyi. Alhaalla on myös seimi, jonka väitetään olevan juuri se, josta olemme kuulleet Jouluevankeliumissa. Alas luolaan voi olla mahdotonta päästä, sillä kävijämäärä on valtava, mutta saatamme olla onnekkaita.

Seuraavaksi siirrymme Länsi-Jerusalemiin, joka on modernimpi, eurooppalaisempi. Katselemme ulkopuolelta Knessetiä, Israelin parlamenttia. Knessetin edustalla seisoo seitsenhaaraista kynttilänjalkaa (ns. menora) esittävä patsas, joka on koristeltu kuvilla juutalaisten historiasta. Nimi Knesset on hepreaa ja merkitsee kokoontumista. Sanotaan, että nimi viittaa tapahtumaan nimeltä Knesset Ha-Gdola (suuri kokoontuminen), jossa 120 juutalaista kokoontui Jerusalemiin ja keräsi tekstejä Vanhaa testamenttia varten. Myös Israelin parlamentissa on 120 jäsentä. Vielä milloinkaan ei yhden puolueen ole onnistunut saada absoluuttista enemmistöä Knessetiin, ja Israelissa onkin ollut koalitiohallituksia aina valtion synnystä lähtien (1948).

Länsi-Jerusalemissa tutustumme nähtävyyteen, joka tekee voimakkaan vaikutuksen jokaiseen. Kyse on Yad Vashemista, virallisesta muistomerkistä holokaustin uhreille. Käynti muistomerkillä on valaiseva, mutta valtavaa kompleksia kiertäessä on vaikea pysyä positiivisena. Näemme mm. yhdessä Yad Vashemin halleista kaikkien kuuden miljoonan juutalaisen uhrin nimet kultakirjaimin kaiverrettuna.

Seuraava kohteemme on toivottavasti hieman ilahduttavampi. Suuntaamme Ein Keremiin, joka oli Raamatun aikoina pieni maalaiskylä – nyt se on yksi Jerusalemin kaupunginosista. Täällä syntyi Johannes Kastaja. Täsmällisen paikan merkkinä on vanha mosaiikki Johanneksenkirkon lattiassa. Tämä katolinen kirkko on vain yksi lukemattomista kirkoista ja luostareista, joita on rakennettu Ein Keremiin, kaupunkiin, jossa kasvoi mies, jota pidetään eräänlaisena Jeesuksen edeltäjänä. Katselemme Johanneksenkirkkoa ja teemme kävelykierroksen kuvauksellisella alueella, joka kiemurtelee ylös kukkuloille ja vastaanottaa vuosittain miljoona pyhiinvaeltajaa.

Päivä 4
Jerusalem – Qumran – Masada – Wadi Rum, Jordania

Aamiaisen jälkeen ajamme Qumraniin, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä valtavasta suolajärvestä. Karannutta vuohta etsinyt beduiinipoika löysi 1947 luolasta ensimmäisen monista kirjoituskääröistä, joita kutsutaan nimellä Kuolleenmeren kääröt. Vuoteen 1956 alueen 11 luolasta löytyi kaiken kaikkiaan 800 pergamentti- ja papyruskääröä, jotka sisältävät Raamatun tekstejä, tulkintoja Vanhasta testamentista ja paikallisen yhteisön lakeja satojen vuosien takaa, ajanlaskumme alun paikkeilta. Vuonna 1990 aloitettiin kirjoituskääröjen tulkinta, ja nykyään ne sijaitsevat Israelin kansallismuseossa Jerusalemissa.

Matkaamme nyt yli aavikon ajaessamme kohti etelää pitkin Kuolleenmeren rannikkoa. Pian esiin sukeltaa Masadan linnoitus 441 m korkean kallion laella. Masadavuoren tapahtumat vuodelta 74 jKr. ovat tallentaneet paikan ikuisesti israelilaisten sieluun. Kuningas Herodeksella oli täällä mahtava palatsi ja linnoitus. Kuningas pelkäsi alamaistensa ryhtyvän vallankaappaukseen, ja siksi Masadan tasainen huippu, jolta näkee kaikkiin ilmansuuntiin, tuntui hyvältä turvapaikalta. Jopa roomalaisten piirittäessä Jerusalemia Masada säilyi juutalaisten hallussa useita vuosia. Mutta kun Herodeksen vanhaan palatsiin piiloutuneet vajaa tuhat juutalaista kapinallista (selootteja) saivat vieraakseen 15 000 roomalaista sotilasta, jotka tunkeutuivat linnoitukseen jättimäisen rampin avulla, joutuivat he toteamaan hävinneensä taistelun. Sen sijaan, että olisivat antautuneet ja päätyneet roomalaisten orjiksi selootit tekivät joukkoitsemurhan. Kun voitonvarmat roomalaiset saapuivat linnoitukseen, he löysivät linnoituksen puolustajien ruumiit lojumassa pilkuntarkoissa riveissä. Tämä hirvittävä tapahtuma on tehnyt Masadasta symbolin Israelin kansalliselle halulle puolustaa maataan, ja ilmavoimien sotilaat vannovatkin täällä sotilasvalansa. Nousemme köysiradalla linnoituksen raunioille, joiden luota on upeat näkymät aavikolle, jonka pinnassa kuuma ilma väreilee, Kuolleenmeren kimaltavalle pinnalle ja taustalla kohoaville Edomin vuorille. Kolmekerroksisesta linnoituksesta on löydetty hienoja mosaiikkeja, valtavia varastokammioita ja jättimäisiä vesisäiliöitä, jotka täytettiin nerokkaalla tavalla aavikon vadien lammikoista. Rakennus kaivettiin esiin 1960-luvulla.

Seuraavaksi ajamme etelään päin. Eilatin kohdalla Punaisen meren pohjoispuolella ylitämme Jordanian rajan. Rajalla voimme joutua hieman odottelemaan, sillä vaihdamme bussia, kuljettajaa ja paikallisopasta. Ajamme ohi Jordanian ainoan merenrantakaupungin Akaban. Reittimme vie kohti Wadi Rumin aluetta, joka sijaitsee noin 1 000 metrin korkeudessa. Alue on ehdottomasti yksi kauneimmista koko Lähi-idässä ja koostuu upeista hiekkakivikukkuloista, joita on ripoteltu jättiläismäiselle aavikolle. Aavikolla elää beduiineja vuohineen. Yövymme täällä ylängöllä, missä tähdet loistavat erityisen kirkkaasti. Majoitumme leiriin, jossa kaikissa huoneissa on omat wc- ja kylpytilat.

Syömme illallisen, jonka jälkeen voimme nauttia tähtien tuikkeesta yönmustalla taivaalla.

Päivä 5
Wadi Rumin autiomaa – Petra

Heräämme autiomaassa ja koemme aamun raikkauden ja kauniin luonnon.
Wadi Rum on nykyään kansallispuistoaluetta, jossa ei saa kulkea bussilla. Vaihdamme bussin avoimiin maastoajoneuvoihin ja lähdemme hiukset hulmuten tutustumaan autiomaahan, jossa kuvattiin 1962 elokuva Arabian Lawrence (eng. Lawrence of Arabia). Pääosaa elokuvassa esitti Peter O’Toole. Kauniista Wadi Rumista suuntaamme upeaan Petraan. Majoitumme hotelliin ja syömme illallisen.

Päivä 6
Petra - Al-Khaznehin temppeli, kuninkaalliset haudat, Petran keskusta

Maailmanperintökohde Petra sijaitsee kaukana kauppareiteistä ja ympäröivän maailman silmistä ja poistettiin kartoista jo 600 vuotta sitten. Yksi maailman kiehtovimmista kulttuuriaarteista on sekä mystinen että vaikuttava. Petran kiehtova historia ulottuu 9 000 vuoden päähän. Kaupungin löysi 1812 sveitsiläinen seikkailija Johann Burckhardt. Hän oli kuullut huhuja kadonneesta kaupungista ja ylipuhui beduiinioppaansa näyttämään hänelle salaisen reitin kalliopolkuja pitkin. Näin Petra palasi maailmankartalle. Vaikka Petraa rakennettiin jo hyvin kauan sitten, vasta nabatealaisten asetuttua alueelle 312 eKr. kaupunki alkoi saada nykyisen kaltaisen muodon. Petra on erittäin hyvin säilynyt huolimatta sen korkeasta iästä. Tämä johtuu siitä, ettei Petra ole koskaan joutunut kokemaan väkivaltaisia hyökkäyksiä ja ilmasto on suhteellisen leuto ja kuiva. Alue on valtavan kokoinen, ja nähtävää riittäisi useaksi päiväksi. Me tyydymme yhteen päivään Petrassa. Meillä on kuitenkin hyvin aikaa katsella kaupunkia rauhassa ja kiireettä. Petrassa joutuu kävelemään melko paljon. Pyrimme siihen, että ehdimme nähdä tärkeimmät kohteet, kuten pitkän ja kapean rotkon al-Siqin, joka yhdistää Petran muuhun maailmaan, sekä vaikuttavan al-Khaznehin temppelin, joka on nähty Indiana Jones -elokuvassa Viimeinen ristiretki. Näemme myös kuninkaalliset haudat ja Petran keskustan.

Illalla syömme yhteisen illallisen.

Päivä 7
Petra – Shoubak – Nebo-vuori – Madaba – Amman

Aamiaisen jälkeen suuntaamme katsomaan pesunkestävää ristiritareiden linnaa. Shoubakin linnan, joka ristiretkien aikaan tunnettiin nimellä Mont Real – kuninkaallinen linna – rakennutti kuningas Balduin I vuonna 1115. Linnan oli tarkoitus suojella Damaskoksen ja Egyptin välisiä kauppa- ja pyhiinvaellusreittejä. Sulttaani Saladinin joukot hyökkäsivät lukemattomia kertoja Shoubakin linnaa vastaan, mutta turhaan, kunnes vuonna 1189, 18 kuukauden piirityksen jälkeen, linna joutui taipumaan. Myöhemmin ohitamme Karakin kaupungin, joka tunnetaan isosta ristiretkeläisten linnasta, joka on rakennettu kukkulalle 1 000 metrin korkeuteen.

Nyt pääsemme Nebo-vuorelle nauttimaan näköalasta. Nebo-vuorelta Mooses näki ensimmäistä kertaa “luvatun maan”, Israelin. Mikäli sää on kirkas, vuorelta voi nähdä aina Jerusalemiin, Jerikoon ja Betlehemiin saakka. Vuoren laella on kirkko, joka rakennettiin Mooseksen muistoksi vuonna 393. Kirkkoa on korjattu useita kertoja ja se on saanut mm. uuden mosaiikkilattian, jonka fransiskaanit rakensivat.

Käymme tänään myös Madabassa, jonka historia on jännittävä ja joka mainitaan Raamatussa. Jordanian kristityt muodostavat vain 5 % koko väestöstä, mutta Madabassa on yhä iso joukko kirkkoja ja nykyään 30 % sen asukkaista on kristittyjä. Meillä on aikaa katsella paikkoja omatoimisesti. Voit käydä esim. Madaban pienissä putiikeissa, joissa myydään mm. käsintehtyjä mosaiikkitöitä. Jatkamme Madabasta matkaa määränpäähämme, joka on Jordanian pääkaupunki Amman. Yövymme Ammanissa.

Päivä 8
Amman – Ajloun – Jerash – Amman

Hyvän aamiaisen jälkeen aloitamme päivän vierailemalla Ajlounin linnakkeessa, joka on rakennettu vuonna 1184 Izz al-Din Usalman, sulttaani Saladinin veljenpojan ja tämän islamistisen armeijan kenraalin, johdolla. Linnake sijaitsee Ammanin pohjoispuolella ja rakennettiin suojelemaan aluetta ristiretkeläisiltä sekä valvomaan tärkeää kulkuväylää Damaskoksesta ja Egyptiin.

Seuraavaksi ajamme oliivilehtojen ja mäntymetsien läpi Jerashin hyvin säilyneeseen kaupunkiin, jonka perusti Aleksanteri Suuri ja joka joutui sittemmin roomalaisten käsiin. Kaupunki on säilynyt niin hyvin, koska se oli vuosikaudet hautautuneena hiekan alle, kunnes saksalainen tutkimusmatkailija Ulrich Jasper Seetzen löysi sen vuonna 1806. Saavumme Jerashiin eteläisen portin kautta. Yksi ensimmäisistä isoista pyhäköistä on temppeli, joka oli rakennettu Zeus-jumalan kunniaksi. Kävelemme agoralle, markkinapaikalle, joka on merkkinä kaupungin keskustasta. Keskustassa sijaitsee suurin ja parhaiten säilynyt pyhäkkö, jumalatar Artemikselle omistettu temppeli. Temppelin ohella keskustassa on useita kauniita kirkkoja. Kirkot todistavat kristinuskon saavuttaneen Jerashin ennen kuin muslimit saapuivat kaupunkiin noin vuonna 636. Maanjäristys ravisteli kaupunkia 700-luvun puolivälissä. Onneksi roomalaiset arkkitehdit olivat osanneet varautua järistykseen. Kaupunki kuitenkin hylättiin maanjäristyksen jälkeen.

Paluu Ammaniin ja illallinen.

Päivä 9
Amman – kaupunkikierros Ammanissa – souk ja omaa aikaa

Aamiaisen jälkeen lähdemme kaupunkikierrokselle Ammaniin, joka on levittäytynyt usealle kukkulalle. Keskustassa on mm. linnoitus, joka kutsuu ihailemaan upeita näkymiä yli kaupungin, sekä roomalainen amfiteatteri, jossa on tilaa 6 000 katsojalle. Teatteri on lähes 2 000 vuotta vanha, sitä on jonkin verran korjattu ja se on yhä teatterikäytössä. Käymme myös vaikuttavassa Umayyad-palatsissa, joka on suurimmaksi osaksi raunioina. Palatsi ja sen viereiset rakennukset valmistuivat noin vuonna 730, kun Amman toimi yhä provinssin pääkaupunkina. Osa valtavasta kompleksista on rakennettu käyttäen roomalaisten rakennustekniikkaa. Palatsi toimi Ammanin kuvernöörin asuntona sekä hallintorakennuksena.

Kierros päättyy suureen basaariin tai soukiin, jossa voit tehdä ostoksia ja haistella sekä maistella paikallisia erikoisuuksia omaan tahtiin. Mikäli haluat jäädä soukiin pidemmäksi aikaa, voit palata taksilla takaisin hotellille.

Palaamme hotellille ja syömme läksiäisillallisen. Sen jälkeen ajamme lentokentälle. Saamme pitää hotellihuoneet lähtöön saakka, joten voit halutessasi levähtää ja peseytyä ennen matkaa.

Päivä 10
Kotimatka

Lennämme takaisin Suomeen Ammanista.

Hintatiedot

Yhden hengen huoneen lisämaksu

 598€

Hintaan sisältyy
  • Reittilennot Helsinki – Tel Aviv ja Amman – Helsinki (välilaskut meno/paluumatkalla) turistiluokassa
  • Majoitus 8 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa ja 1 yö leirissä Wadi Rumin ylängöllä (oma wc ja suihku)
  • Puolihoito (aamiaiset pvät 2-9 ja illallinen pvät 1-9)
  • Retket ja kuljetukset ohjelman mukaan
  • Jordanian turistiviisumi
  • Suomalainen matkanjohtaja
  • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
  • Lisämaksu yhden hengen huoneesta 
  • Juomarahat (vapaaehtoiset) paikallisoppaille, kuljettajille ja hotellien henkilökunnalle yhteensä noin 50 USD/hlö
  • Muut juomat ja ruoat matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Passi

Jos passissasi on Syyrian, Libanonin, Iranin tai Irakin leima, se voi hankaloittaa Israeliin pääsyä. Tämä tarkoittaa sitä, että joudut kuulusteltavaksi ennen kuin sinulle myönnetään lupa tulla maahan. Huomaathan myös, että turvajärjestelyt ja tarkastukset ovat lentokentillä hyvin tiukkoja. Tästä syystä Israeliin saapuessasi joudut vastaamaan kysymyksiin ennen kuin saat luvan tulla maahan, myös ilman ”kiellettyjä” leimoja passissa. Tämä koskee myös arabitaustaisia Suomen kansalaisia. Palestiinalaisen taustan omaavia maahan pyrkijöitä koskee erityissäännöt, jotka kannattaa tarkistaa viranomaisilta. Maasta poistuttaessa turvallisuushenkilöstö puhuttaa kaikkia matkustajia ja jotkut matkustajat joutuvat ylimääräiseen turvatarkastukseen. Matkan jälkeen on hyvä pitää mielessä, että joukko maita ei hyväksy passia, jossa on Israelin leima. Kyse on mm. Syyriasta, Bahrainista ja Yhdistyneistä Arabiemiraateista.

Jordanian viisumin saa rajalla ja se sisältyy matkan hintaan. Viisumin hoitaa yhteistyökumppanimme Jordaniassa. Myös rajanylitykseen liittyvät maksut sisältyvät matkan hintaan.

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat. 

Yöpymiset

Jerusalem: 3 yötä
Wadi Rum: 1 yö
Petra: 2 yötä
Amman: 2 yötä

Ajomatkat

Päivä 1: n. 58 km
Päivä 2: n. 15 km
Päivä 3: n. 30 km
Päivä 4: n. 325 km
Päivä 5: n. 150 km
Päivä 6: n. 10 km
Päivä 7: n. 250 km
Päivä 8: n. 150 km
Päivä 9: n. 25 km
Päivä 10: n. 35 km

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Historia-, kulttuuri ja maisemakokemus ja elämys! Olimme todella monipuolisella matkalla Jerusalem, Petra,Amman maaliskuussa 2023. Ryhmässä oli n. 25 henkeä, mikä oli sopiva määrä. Lentokentillä kannattaa pysyä tiukasti ryhmän mukana muuten "joutuu" turhaan jonottamaan - erityisesti Tel Avivissä. Matkanjohtaja Gabor oli todella erinomainen, osaava ja ystävällinen! Hän oli hyvin perehtynyt kohdemaiden tapoihin ja taustoihin ja osasi taidokkaasti lisäselostaa suomeksi paikallisoppaiden englanninkielisiä kertomuksia. Selostuksia voisi kertoa enemmän jo bussissa, jotta kohteissa ehtisi enemmän kiertelemään. Katsottavaa oli paljon ja kulkemisrytmi vaihteli eri henkilöillä sillä maastot eivät aina olleet helppoja. Matkan pääkohteet olivat hyvin valittuja. Kuolleella merellä olisi ollut mielenkiintoista viivähtää vähän kauemmin lyhentämällä aikaa esim. Masadanista. Ammanissa voisi lisätä retkeen kaikille käynnin moskeijassa, sekin sopisi matkateemaan. Kuljetukset toimivat aikatauluissa ja bussikuskit olivat taitavia ja bussit hyviä. Pikkurahaa oli hyvä olla vaihdettuna, sillä niitä tarvittiin mm. vessakäynneillä ja tippeinä. Sää vaihteli, joten bussissa oli hyvä olla lisävaatteita. Hotelleissa tarjottiin monipuolisia mutta lähes samanlaisia seisovapöytäruokailuja aamuin illoin. Betlehemissä järjestetty "kotiruokailu" oli mukava poikkeus. Turkish Airlines yllätti myös positiivisesti ruokien suhteen; kaikilla lennoilla tarjoiltiin syötävää ja juotavaa.
Date published: 2023-03-14
Rated 5 out of 5 by from Rahalle kunnan vastine! Tämä matka oli historiasta ja uskonnoista kiinnostuneena unelmieni täyttymys: Jerusalem, Betlehem, Qumran, Masada, Wadi Rum, Petra (matkan kruununjalokivi), Nebo-vuori, Jerash ja paljon muuta! Erittäin mukava ryhmä ja aivan huippu opas Gabor Laszlo!!! Jordanian tulli pisti palauttamaan ostamani Menoran Israeliin ennen kuin päästi maahan, mutta Gabor hoiti palautuksen eli ei kannata ostaa Menoraa matkamuistoksi... Hotellit eivät olleet kaikin osin aivan parhaasta päästä, mutta eipä niissä paljoa aikaakaan vietetty. Paluulento lähti Jordaniasta yöllä 3:20, mutta eipä sekään mieltä masentanut eli täyden kympin reissu ja vaimokin antaa vähintään kasin vaikka ei niin historiasta ja raunioista olekaan kiinnostunut :)
Date published: 2023-03-12
Rated 5 out of 5 by from Mielenkiintoisia ja historiallisia nähtävyyksiä Matkanjohtaja Gabor oli todella hyvä ja huolehtivainen. Paikallisoppaat puhuivat ja tarinoivat liian pitkästi sekä hekumoivat omasta maastaan aivan liikaa. Lisäksi kumpikin kertoi monta kertaa samat asiat, eli eivät muista mitä ovat puhuneet.
Date published: 2023-03-12
Rated 5 out of 5 by from Hienosti suunniteltu ohjelma ja erinomaiset oppaat Monipuolinen ohjelma ja erinomaiset oppaat tekivät matkasta ikimuistoisen. Erityiskiitos ja maininta Gaborille, joka opasti meitä koko matkan ajan asiantuntevan osaavasti ja suurella sydämellä.
Date published: 2023-03-12
Rated 5 out of 5 by from Jerusalemista Petraan; upea kokemus Olen pari päivää ehtinyt sulatella kaikkea matkalla näkemääni ja kokemaani. Matka oli erittäin hyvin järjestetty, oli paljon mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa ja oppaamme oli erittäin pätevä ja osaava. Paikallisoppaat osasivat hyvin kertoa (raamatun)historiasta, mutta olisin halunnut kuulla enemmän nykyajan elämästä seka Israelissa että Jordaniassa. Matkaohjelma oli erittäin tiivis. Meille kuitenkin järjestyi mahdollisuus käydä Kuolleella merellä, mutta tunnin aikana olisi pitänyt ehtiä sekä uida että syödä. Pysyvään ohjelmaan tämän voisi lisätä, jos Qumranin ja Masadan käyntejä lyhennettäisiin. Muutenkin tuntui, että kirkkoja/linnanraunioita oli matkan aikana melko paljon! Petran kalliokaupunki oli tämän matkan odotetuin käyntikohde ja siellä olikin mahdollisuus viettää koko päivä. Yli 14km:n kävely 30° helteessä oli koettelemus, mutta onneksi tuli tehtyä! Petrassa on niin paljon mielenkiintoista nähtävää, mutta ehdottomasti kannattaa nousta 2km:n matka kallioportaita ylös "Luostarille". Näkymät täällä ovat upeat. Hotellit ja niissä tarjottavat ateriat olivat ihan hyviä. Näistä Jerusalemin hotelli oli vaatimattomin, mutta sijaitsi hyvällä päikalla. Kotimatkan yölento oli raskas, mutta saimme onneksi pitää huoneen iltaan saakka.
Date published: 2023-03-12
Rated 4 out of 5 by from Onnistunut matka Pääsääntöisesti olin tyytyväinen. Molemmat paikallisoppaat innostuivat puhumaan auringon paahtaessa aivan liikaa. Asiat olisi voinut selittää bussissa, eikä seisottaa meitä kuumuudessa. Kumpikin oli aika asenteellisia.
Date published: 2023-03-12
Rated 5 out of 5 by from Hieno ohjelma! Hienoa, että uinti Kuolleessa meressä toteutui myös. Monipuolinen ohjelma ja hyvä opas!
Date published: 2023-03-12
Rated 5 out of 5 by from Mahtava matka Mahtava matka! Ohjelma oli tosi mielenkiintoinen ja näkemistä riitti. Matkanjohtaja Gabor oli todella asiantunteva ja mukava. Kannattaa ottaa pyyhe mukaan jos jää aikaa pulahtaa kuolleeseen mereen, ettei turhaan tarvitse ostaa sitä. Pieni määrä paikallista valuuttaa on hyvä olla, mutta dollareillakin pärjää aika hyvin.
Date published: 2023-03-12
  • y_2024, m_4, d_25, h_8
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_1, tr_23
  • loc_fi_FI, sid_ILRTR08, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja