Italian Emilia Romagna ja Marche sekä San Marino

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Tule viettelevien maisemien, mielikuvitusta kiehtovien kaupunkien, hyvän ruoan ja oivallisten viinien seuraan. Olet Italian ytimessä!

Emilia Romagnan ja Marchen alueet sijaitsevat kauniilla Adrianmeren rannikolla, jolla on paljon muutakin tarjottavaa kuin pitkiä hiekkarantoja. Näemme pieniä viihtyisiä kukkulakaupunkeja ylväine linnoineen, keskiaikaisia kaupunkeja mosaiikkien koristamine bysanttilaisine kirkkoineen sekä yhden lilliputtivaltion. Matkan varrella kuulemme tarinoita Julius Caesarista ja taiteilija Raffaellosta, maistelemme paikallista viiniä Anconan ympäristössä ja Osimossa pujahdamme vielä maan allekin.

Käymme bysanttilaisessa Ravennassa, jossa kauniit mosaiikit odottavat meitä. Pistäydymme lisäksi pienessä San Marinon tasavallassa, jonka on onnistunut säilyttää itsenäisyytensä vuodesta 301 lähtien. Retki rannikolle vie meidät Cattolican ja Riminin merenrantakaupunkeihin. Riminissä käymme nuuskimassa aitoa italialaista markkinatunnelmaa. Vierailemme "Italian kauneimmassa kaupungissa" San Leossa ja San Marinon lilliputtitasavallassa keskellä Italiaa. San Marino tunnetaan Titanon kauniista rakennuksista ja upeista näkymistä Adrianmeren rannikolle.

Lisää kulttuuria janoaville järjestetään retki Urbinon renessanssikaupunkiin, jossa on upea palatsi. Ohjelmassa on lisäksi vapaapäivä, joka on omistettu omille seikkailuille tai rentoutumiselle.

Asumme koko matkan ajan samassa neljän tähden (paikallinen luokitus) hotellissa Cesenaticon kaupungissa. Syömme illallisen hotellissa kaikkina iltoina yhtä lukuun ottamatta. 

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Euro

Päiväohjelma 8 päivää
Päivä 1
Helsinki - Bologna. Ajamme Cesenaticoon, jossa majoitumme
Päivä 2
Coneron rannikko ja Sirolo - Osimon luolakaupunki ja viinitila
Päivä 3
Bysanttilainen Ravenna
Päivä 4
Lisämaksullinen retki upeaan renessanssikaupunki Urbinoon
Päivä 5
San Marinon erikoinen tasavalta ja vaikuttava San Leo linnoituskaupunki
Päivä 6
Riminin markkinat, merellinen Cattolica ja Gradaran linnakylä kukkulalla
Päivä 7
Omia seikkailuja rannalla, pyöräillen tai ostoksilla
Päivä 8
Paluulento Bolognasta

Hotelli

Hotel Tridentum

Mukava neljän tähden (paikallinen luokitus) hotelli  sijaitsee Cesenaticossa ja Adrianmeren rannikolla. Hotellista on ainoastaan noin 150 m rannalle ja se sijaitsee noin 3 km Porto Canalesta etelään. Hotellin piha-alueella on ulkouima-allas (ei lämmitetty). Ravintola ja baari.

Huoneet ovat siistit ja yksinkertaisesti sisustetut, niissä on kaikki tarpeellinen varustus: Wi-fi, tallelokero (maksullinen), tv, ilmastointi/lämmitys. Kaikissa huoneissa on parveke.

Hotel Tridentum
Viale Michelangelo Buonarroti, 25, 
47042 Cesenatico FC, Italien 
Telefon: +39 371 390 1720
https://www.michaelhotels.com/tridentum/en-GB

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta.)

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.248€
Helsinki
Täynnä
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.248€
Helsinki
Täynnä
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.248€
Helsinki
Täynnä
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.298€
Helsinki
Täynnä
1.298€
Helsinki
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.298€
Helsinki
Hotelli Tridentum
Huom. Lue lisätietoja täältä.
1.298€
Helsinki
Hotelli Tridentum
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Bologna. Ajamme Cesenaticoon, jossa majoitumme

Lennämme Helsingistä Emilia Romagnan hallinnollisen alueen pääkaupunkiin, kauniiseen yliopistokaupunkiin Bolognaan. Bologna tunnetaan alueen fantastisesta ruoasta, ja kaupunkia kutsutaan "la Grassaksi", eli "pulskaksi". Täältä on kotoisin pasta bolognesea, jonka oikea paikallinen nimi on pasta al ragú. Suuri mortadella-makkara on sekin täkäläistä perua. Täällä seudulla loihditaan myös pieniä tortellineja, parmesaanijuustoa, Parman kinkkua, balsamiviinietikkaa ja varsinkin tagliatelle-pastaa. Alue on ja tulee olemaan Italian ruokakomero. Bolognassa voit tuntea kaikkien näiden ihanien herkkujen läsnäolon, kun kävelet keskustan monien kauppojen ohitse.

Lentokentältä menemme suoraan Bolognan keskustaan. Teemme lyhyen kävelymatkan ympäri kaupungin keskustaa, näemme kauniit piazzat ja varsinkin Bolognan kaksi tornia, jotka ovat yhtä vinoja kuin Pisan torni tai enemmän. Pienen epävirallisen kaupunkikierroksen jälkeen on aikaa syödä lounasta omatoimisesti, ja ehkä jokin paikallisista erikoisuuksista vetoaa? Entä vierailu Via Caprariella sijaitsevassa Tamburini-herkkukaupassa, jossa tarjoillaan pieniä lämpimiä ruokia lounasaikaan. Ja pieni vinkki on kadun toisella puolella oleva kauppa Gilberto, he ovat toimittaneet kaupunkiin upeaa ruokaa vuodesta 1905 - kokeile omaa balsamicoa, tähän suosittelemme heidän 8 vuotta vanhaa balsamiviinietikkaa, jota myydään kohtuulliseen hintaan. Yksi pisara lähettää makuhermoja matkalle taivaaseen. Poistumme Bolognasta ja ajamme etelään muinaista roomalaista Via Emilia -tietä, jonka pituus on 260 km. ulottuu Po-tasangon läpi pohjoisesta Piacenzasta Riminiin.

Ajamme Cesenaticoon, pieneen viihtyisään ja viehättävään merenrantakaupunkiin Adrianmeren rannikolla, joka tunnetaan kuuluisasta Porto Canalen satamastaan, jonka on suunnitellut itse Leonardo da Vinci. Viihtyisä Pollarinin perheen ylläpitämä Tridentum-hotelli on tukikohtamme koko matkan ajan. 

Kokoonnumme hotellin ravintolaan ja syömme ensimmäisen yhteisen illallisemme. 

Päivä 2
Coneron rannikko ja Sirolo - Osimon luolakaupunki ja viinitila

Tänään lähdemme kohti etelää ja La Marchen maakuntaa.  Aloitamme päivän ajamalla reittiä, joka Rooman aikoina olisi voinut olla kohtalokasta.Matkan varrella ylitämme legendaarisen Rubikonjoen, joka antiikin aikana muodosti rajan Gallian Cisalpina provinssin ja itse Rooman välille. Täällä Julius Caesar päätti ylittää joen joukkoineen kosteana tammikuun päivänä vuonna 49 eKr. sanalla "Alea iacta est", noppaa on heitetty. Meille ylitys on täysin vaaraton, mutta Caesarin tapauksessa kyse oli sodanjulistuksesta.

Reittimme kulkee ohi monien tunnettujen ja ihastuttavien merenrantakaupunkien, jotka lämpiminä kesäkuukausina täyttyvät aurinkoa janoavista italialaisista. Italialaisten kesälomakaudella lähes koko maa on kiinni, ja perheet nauttivat lomailusta koko elokuun lämmintä hiekkaa varpaiden väleissä ja spagettia ja merenherkkuja hampaiden väleissä.
Saavumme Marchen alueelle ja ohitamme Anconan satamakaupungin, joka on alueen pääkaupunki. Maisemat alkavat nyt muuttua. Tasaiselta rannikkoseudulta pitkine hiekkarantoineen olemme saapuneet kauniisti kumpuilevalle seudulle. Katselemme maisemia ja pysähdymme eräässä rannikkokaupungissa, jossa on aikaa nauttia vaikka cappuccino tai espresso.

Matkaamme kohti sisämaata ja saavumme pieneen keskiaikaiseen Osimon kaupunkiin. Kun kulkee pitkin kaupungin mukulakivikatuja, ei huomaa, että jalkojen alla avautuu lähes maaginen maanalainen maailma. Yhteensä yhdeksän kilometriä pitkä käytäväverkosto kiemurtelee useassa tasossa kaupungin pehmeässä maaperässä, kuin myyrien tekemänä. Jo yli 2 500 vuotta sitten paikallinen pikeenien kansa alkoi kaivaa luolia pehmeään hiekkakiveen suojautuakseen, löytääkseen vettä, säilyttääkseen ruokatavaroita tai ihan yksinkertaisesti selvitäkseen hengissä.

Pikkuhiljaa syntyi valtava luolien verkosto, jossa on aikojen kuluessa toimitettu salaisia rituaaleja, säilytetty viiniä ja ruokatarpeita ja edellisellä vuosisadalla, toisen maailmansodan aikana, piiloteltu ja hoidettu haavoittuneita. Koristelluissa luolissa on jälkiä pikeeneistä, roomalaisista, keskiajalta – aina meidän päiviimme saakka. Täällä on luolia, joiden symbolit viittaavat Temppeliherroihin, ja upeita kelttiläistä alkuperää olevia pakanasymboleja. Maan alla pistäytyminen on hieno elämys. Käymme yhdessä tai kahdessa luolassa ja kuljemme jonkin aikaa maan alla. Lämpötila on 12–13, joten kevyt neule on hyvä olla mukana.

Paluumatkalla käymme vierailulla arvostetulla viinitilalla. Isäntämme on Maurizio, joka tuottaa erinomaista viiniä paikallisista rypälelajikkeista. Marche tunnetaan parhaiten Verdicchiosta, joka on hedelmäistä valkoviiniä ja jota tuotetaan lähes ainoastaan tällä alueella, sekä punaisesta Conero Rossosta, jota valmistetaan pääasiassa Montepulciano-rypäleestä, johon yhdistetään hieman Sangiovesea. Maistelemme vierailulla tilan ihania viinejä ja tutustumme lähemmin viinin valmistukseen alueella.

Mukavan päivän jälkeen palaamme hotellille ja syömme illallisen.

Päivä 3
Bysanttilainen Ravenna

Pienellä Ravennan kaupungilla on ollut Euroopan historiassa suuri rooli. Se on toiminut pääkaupunkinakin kokonaiset kolme kertaa. Se joutui tärkeään rooliinsa, kun valtava Rooman valtakunta jakautui kahtia itäiseen osaan, jonka pääkaupunki oli Konstantinopoli, ja läntiseen osaan, jota johdettiin Roomasta käsin. Vuoden 401 syksyllä ryöstelevät germaanibarbaarit suuntasivat kohti etelää yli Julisten alppien ja asettuivat Po-joen tasangolle. Sieltä ne tekivät ryöstömatkoja Länsi-Roomaan. Rooman keisari päätti vuonna 402 muuttaa Ravennaan, jota oli helpompi puolustaa. Näin Ravennasta tuli Länsi-Rooman pääkaupunki aina vuoteen 476, jolloin Länsi-Rooma kukistui.

Aikakausi merkitsi Ravennalle kulttuurin kukoistuskautta. Tästä löytyy jälkiä mm. upeiden mosaiikkien muodossa, jotka ovat päässeet Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. Ravennan mosaiikkeja pidetään Euroopan parhaiten säilyneinä ja laajimpana 1500 vuotta vanhojen mosaiikkien kokoelmana.
Mosaiikkeja on seitsemässä kirkossa ja yhdessä kappelissa. Ulkopuolelta rakennukset eivät näytä erityisen ihmeellisiltä. Mosaiikit syntyivät aikana, jolloin kirkkojen tuli olla vaikuttavia sisäpuolelta. Kun astuu sisälle kirkkoon, tuntuu kuin kävelisi korulippaassa. Käymme parissa kirkossa, joista yksi on kahdeksankulmainen San Vitale. Näemme siellä mosaiikkeja, jotka esittävät keisari Justinianusta ja, kuten tapana on, Raamatun kertomuksia. Myös Sant’Apollinare Nuovo on yksi parhaista esimerkeistä kaupungin mosaiikkitaiteesta.
Yhteisen kierroksen jälkeen on aikaa omavalintaiselle ja -kustanteiselle lounaalle tässä pikku kaupungissa. Uteliaat voivat suunnata Basilica di San Francescoon, kävellä sisään ja hakeutua kryptaan apsiksen perällä. Siellä voi laittaa kolikon keräysrasiaan, ja silmien edessä avautuu taianomainen näky. Kryptan lattiaa peittää vanha mosaiikki, joka on veden alla. Hyvällä onnella saatat huomata pari kultakalaa uimassa tässä lähes kuninkaallisessa ympäristössä. Ravenna on upea kaupunki. Täällä asui itse Dante Alighieri, Jumalaisen näytelmän kirjoittaja, viimeiset kolme vuotta elämästään. Myös monet muut taiteilijat, kuten George Byron, Gustav Klimt ja Oscar Wilde ihastuivat kaupunkiin.

Palaamme Cesenaticoon iltapäivän aikana. Illallinen hotellissa.

Päivä 4
Lisämaksullinen retki upeaan renessanssikaupunki Urbinoon

Urbinon kaunis renessanssikaupunki on lahjoittanut Italialle suuria persoonallisuuksia, kuten taiteilija Raffaellon ja arkkitehti Bramanten, joka suunnitteli Vatikaanin Pietarinkirkon.

Kaupunki, joka sijaitsee hieman etäämpänä rannikosta, saa kiittää kauneudestaan Montefeltron herttuaa Federicoa. Hän oli kulturelli ja opiskellut mies, jolla oli jopa oma armeija. Kaikkialta alueelta löytyy jälkiä herttuasta, joka nosti kaupungin Italian kartalle. Herttua oli yksi italialaisen renessanssin päävaikuttajista, mutta hallitsi samalla kaupunkia tyrannin ottein, tosin runsaskätisen sellaisen.

Federico hallitsi kaupunkia ja sen ympäristöä ja rakasti antiikin aikaa. Hän toivoi, että häntä kunnioitettaisiin kuin yhtä antiikin keisareista. Federico oli herttua, joka soti ja voitti minne menikin. Hän oli samalla hyvin sivistynyt ja tunsi niin sodan kuin retoriikankin – tieto oli hänen silmissään valtaa.

Käymme valtavassa palatsissa, joka on nykyisin suhteellisen tyhjä. Näemme siellä taiteilija Piero della Francescan kauniin maalauksen. Siinä on kuvattuna herttua Federico poikansa kanssa
 lukemassa kirjaa. Kirja on tiedon symboli. Maalauksessa näkyy myös herttuan erikoinen nenä, joka muotoutui – tai oikeammin epämuodostui – kun peitsi meni hänen kypäränsä läpi ja tuhosi hänen oikean silmänsä. Tai kuten pahat kielet sanovat, nenän muotoili kirurgi, joka poisti osan nenäluuta, jotta herttua näyttäisi paremmalta. Kyllä, Urbinosta riittää tarinoita!

Herttuan pieni työtila on kaunis puupaneloitu huone, jonka ovat rakentaneet aikansa parhaat puusepät. Paneelien intarsiakuviot ovat todella upeita. Kyse on eräänlaisesta puumosaiikista, joka oli hyvin suosittua renessanssin kaudella. Piero della Francescan ja Botticellin kaltaiset taiteilijat toimivat inspiraationa kuville.
Sukellettuamme kaupungin historiaan on aika nauttia omavalintainen ja -kustanteinen lounas. Jos meillä on onnea, voimme maistaa pientä herkullista erikoisuutta, Olive Ascolanea, joka tarkoittaa lihatäytteisiä friteerattuja oliiveja. Oliivilajike on Tenere Ascolane, joka on juuri tähän ruokalajiin soveltuva.

Illallispaikan voi tänään jokainen valita itse. Matkanjohtajalla on ehdotuksia hyvistä ruokapaikoista niitä kaipaaville.

(Retki varataan ja maksetaan ennen matkaa. Hinta on 60 €/henkilö. Retki toteutuu, kun osanottajia on vähintään 20.)

Päivä 5
San Marinon erikoinen tasavalta ja vaikuttava San Leo linnoituskaupunki

Aloitamme päivän käymällä pienessä San Leossa, jota italialainen kirjailija Umberto Eco kutsui Italian kauneimmaksi kaupungiksi. San Leon aiempi nimi oli Mons Feretrius, ja sen olivat perustaneet antiikin roomalaiset. Nykyisen nimen San Leo kaupunki sai kivenhakkaajalta nimeltä Leone. Ystävänsä Marinus perusti lähellä sijaitsevan San Marinon. He olivat molemmat paenneet Dalmatiasta, nykyisestä Kroatiasta, keisari Diocletianuksen kristittyihin kohdistuneita vainoja.

Leone asettui Mons Feretiusiin, jolla oli aikojen kuluessa ollut monta hallitsijaa. Se oli ollut roomalaisten, bysanttilaisten ja langobardien vallassa, lisäksi kaupunkia on palloteltu merkittävältä aatelissuvulta toiselle Italian monimutkaisessa historiassa.

Päästäkseen historialliseen keskustaan täytyy kulkea yhtä ainoaa tietä, joka on louhittu suoraan kallioon. Kaupunki oli kerran sotilastukikohta, ja kävijöitä kiinnostaa usein strategisesti tärkeällä paikalla sijaitseva linnoitus, joka on iso ja näyttävä. Linnoitus on peräisin bysanttilaisten ja goottien taisteluiden ajalta noin 500-luvulta.

Kyse on upeasta uinuvasta keskiaikaisesta kaupungista, joka on monin tavoin vastakohta lähellä sijaitsevalle vilkaalle San Marinolle, jossa vietämme loppupäivän.

Poistumme nyt Italiasta ja ajamme San Marinoon, joka on Euroopan kolmanneksi pienin valtio. Kyse on itsenäisestä tasavallasta, jota kutsutaan myös nimellä La Serenissima Repubblica di San Marino. Hienon nimen omaavalla valtiolla on kokoa vain 61 km2.

Paettuaan Dalmatiasta Marinus asettui Monte Titanon huipulle, jonne hän perusti luostarin. Heti alusta lähtien alue julistautui itsenäiseksi, ja huolimatta monista yrityksistä saada pieni valtio alistettua muiden hallintaan, täällä on aina osattu pelata kortit oikein, ja San Marino on säilynyt itsenäisenä valtiona keskellä Italiaa. Myös silloin, kun italialainen kansansankari Garibaldi yritti yhdistää Italian 1860–1870, San Marinon onnistui yhä pitää kiinni omasta asemastaan.

Autottomasta kaupungista on mahtavat näkymät yli Adrianmeren rannikon. Kaupungissa vaeltelu on hieno elämys. Jyrkät kadut kiemurtelevat kallioon hakattuina, ja ehkä näemme San Marinon oman armeijan hienoja univormuja liikkuessamme kaupungilla. Kaupungissa vallitsevan erityisen tunnelman voi aistia. Teemme kävelyretken tässä pienessä valtiossa ja kuulemme, miten sitä johdetaan ja millaista on asua lilliputtivaltiossa, jonka postimerkit jokainen joskus postimerkkejä harrastanut tuntee. Tiesitkö muuten, että San Marinolla on kaikkea omasta televisioyhtiöstä ja jalkapalloliigasta omiin eurokolikoihin?

Meillä on aikaa tutustua kaupunkiin ja ehkä nauttia kupponen kahvia ja paikallista Torta Titano -kakkua ennen kuin palaamme hotelliimme rannikolle. Syömme illallisen hotellissa.

Päivä 6
Riminin markkinat, merellinen Cattolica ja Gradaran linnakylä kukkulalla

Tänään tutustumme rannikkoon tukikohtamme eteläpuolella. On lauantai ja markkinapäivä lähellä sijaitsevassa Riminissä. Riminissä näemme Rooman aikaisen Via Flaminian, joka kulki Roomasta Ariminumiin, nykyiseen Riminiin. Täällä tie kohtaa toisen antiikin Rooman aikaisen tien, Via Emilian, joka on peräisin vuodelta 187 eKr. Via Emilia kulkee suoraan kuin viivoittimella olisi vedetty ja yhdistää Piacenzan ja Riminin. Kaupunki henkii siis historiaa ja on paljon enemmän kuin vain rantalomakohde. Riminillä on ollut tärkeä merkitys Italialle useiden tuhansien vuosien ajan.

Kaupunkia ovat hallinneet roomalaiset, gootit, langobardit ja frankit. Kaupungista tuli vapaa kunta 1300-luvulla. Se oli myös kuuluisan italialaisen elokuvaohjaaja Federico Fellinin kotikaupunki. Teemme lyhyen kävelykierroksen värikkäässä San Giulianon kaupunginosassa, joka oli Fellinin suosikkipaikka. Ylitämme vanhan sillan noin vuodelta 20, jolloin Rooman keisari Tiberius oli vallassa. Lauantaisin ja keskiviikkoisin väkeä valuu historiallisen keskustan aukioille, jotka täyttyvät yli 400 markkinakojusta. Olemme valinneet vierailupäiväksi lauantain juuri tästä syystä! Täältä löytyy aina jotakin pientä kotiin vietävää.

Riminiltä ajamme edelleen kohti etelää ja ylitämme hitaasti virtaavan Tavollojoen, joka toimii Emilia Romagnan ja Marchen rajana. Pysähdymme lyhyesti Cattolican merenrantakaupungissa ennen kuin ajamme sisämaahan pieneen keramiikastaan tunnettuun Gradaran linnakylään, jossa voimme nauttia kupposen kahvia tai lasin viiniä. Ehkä joku haluaa käydä katsomassa kaunista linnaa, jonka muureilta on upeat näkymät Adrianmeren rannikolle (sisäänpääsymaksu).

Palaamme hotellille iltapäivällä.

Päivä 7
Omia seikkailuja rannalla, pyöräillen tai ostoksilla

Tänään on omien seikkailujen päivä. Matkanjohtaja voi ehdottaa yhteistä retkeä johonkin lähikaupungeista, osallistuminen on täysin vapaaehtoista. On myös mahdollista vain nauttia säästä, ehkä aurinko paistaa, jolloin ranta ja Adrianmeri kutsuvat.

Illalla syömme viimeisen yhteisen illallisen ja jaamme kokemuksiamme viikon varrelta.

Päivä 8
Paluulento Bolognasta

Aamiaisen jälkeen ajamme Bolognaan, josta paluulento Helsinkiin lähtee. 

Lisämaksullinen retki renessanssikaupunki Urbinoon

Urbinon kaunis renessanssikaupunki on lahjoittanut Italialle suuria persoonallisuuksia, kuten taiteilija Raffaellon ja arkkitehti Bramanten, joka suunnitteli Vatikaanin Pietarinkirkon.

Kaupunki, joka sijaitsee hieman etäämpänä rannikosta, saa kiittää kauneudestaan Montefeltron herttuaa Federicoa. Hän oli kulturelli ja opiskellut mies, jolla oli jopa oma armeija. Kaikkialta alueelta löytyy jälkiä herttuasta, joka nosti kaupungin Italian kartalle. Herttua oli yksi italialaisen renessanssin päävaikuttajista, mutta hallitsi samalla kaupunkia tyrannin ottein, tosin runsaskätisen sellaisen.

Federico hallitsi kaupunkia ja sen ympäristöä ja rakasti antiikin aikaa. Hän toivoi, että häntä kunnioitettaisiin kuin yhtä antiikin keisareista. Federico oli herttua, joka soti ja voitti minne menikin. Hän oli samalla hyvin sivistynyt ja tunsi niin sodan kuin retoriikankin – tieto oli hänen silmissään valtaa.

Käymme valtavassa palatsissa, joka on nykyisin suhteellisen tyhjä. Näemme siellä taiteilija Piero della Francescan kauniin maalauksen. Siinä on kuvattuna herttua Federico poikansa kanssa
lukemassa kirjaa. Kirja on tiedon symboli. Maalauksessa näkyy myös herttuan erikoinen nenä, joka muotoutui – tai oikeammin epämuodostui – kun peitsi meni hänen kypäränsä läpi ja tuhosi hänen oikean silmänsä. Tai kuten pahat kielet sanovat, nenän muotoili kirurgi, joka poisti osan nenäluuta, jotta herttua näyttäisi paremmalta. Jep, Urbinosta riittää tarinoita!

Herttuan pieni työtila on kaunis puupaneloitu huone, jonka ovat rakentaneet aikansa parhaat puusepät. Paneelien intarsiakuviot ovat todella upeita. Kyse on eräänlaisesta puumosaiikista, joka oli hyvin suosittua renessanssin kaudella. Piero della Francescan ja Botticellin kaltaiset taiteilijat toimivat inspiraationa kuville.
Sukellettuamme kaupungin historiaan on aika nauttia omavalintainen ja -kustanteinen lounas. Jos meillä on onnea, voimme maistaa pientä herkullista erikoisuutta, Olive Ascolanea, joka tarkoittaa lihatäytteisiä friteerattuja oliiveja. Oliivilajike on Tenere Ascolane, joka on juuri tähän ruokalajiin soveltuva.
Ajamme iltapäivällä takaisin hotellille, jossa syömme illallisen.

Hinta: 60€/hlö

(Retki varataan ja maksetaan ennen matkaa. Hinta on 60 €/henkilö. Retki toteutuu, kun osanottajia on vähintään 20.)

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.248€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
270€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Bologna– Helsinki turistiluokassa
 • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa neljän tähden (paikallinen luokitus) hotelli Tridentumissa (7 yötä)
 • Aamiaiset ja 6 illallista
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Lisämaksu yhden hengen huoneesta
 • Muut ruoat ja juomat matkan aikana
 • Juomarahat kuljettajalle (yhteensä n. 8€/hlö, suositus)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päiväretkien aikana tarvitsemasi tavarat. Retkien aikana kävelemme paljon, joten ota mukaan hyvät kävelykengät tai lenkkarit. Matka ei sovellu liikuntarajoitteiselle.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Käsi sydämellä

Ruoka Italiassa - maassa maan tavalla

Italia on nuori kansakunta. Itse asiassa maa yhdistyi lopulta vuonna 1870. Tämän vuoksi on vaikea kutsua mitään italialaisruoaksi.

Pikemminkin puhumme lukuisista paikallisista keittiöistä, ja siksi törmäät myös moniin hyvin erilaisiin ruokiin riippuen siitä, missä osassa maata olet. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että se, mitä me Pohjoismaissa pidämme italialaisena ruokana, on muunnelmia eri ruoista, jotka ovat saaneet inspiraationsa Italiasta.

Yksi vierailtamme usein kuulemamme kommentti on, että italialainen ruoka ei ole sitä, mitä kotona etukäteen ajatteli. Ja ymmärrämme sen täysin!

Ruoka ei useinkaan ole niin värikästä ja koristeltua, kuin miten sen Pohjoismaissa valmistamme. Kokki kieltäytyy heittämästä päälle hienonnettua persiljaa, basilikaa tai punaista paprikaa vain esillepanon vuoksi. Se ei kuulu ruokalajiin, eikä siksi tule käytetyksi. Tällaista ruokaa saa toki huvipuistoista ja muista pikaruokapaikoista, joissa asiakkaat haluavat saada tämän tyyppistä ruokaa.

Paikallista ruokaa ja sen perinteitä kunnioittava kokki puolestaan ​​tarjoilee ruoat, niin kuin pitääkin.

Lyhyesti sanottuna me pohjoismaalaiset olemme paljon anteliaampia valkosipulin, mausteiden ja koristeiden suhteen, kun haluamme itse tehdä italialaista ruokaa. Italialainen keittiö on kuitenkin uskomattoman yksinkertaista – ja ehkä Euroopan konservatiivisinta. Yksittäinen raaka-aine ei saa hukkua eri makuihin, sen on seisottava omillaan.

Italialaiset käyttävät itse asiassa paljon vähemmän valkosipulia kuin uskotkaan –usein vain paahtoleipä sivellään hienovaraisesti valkosipulilla bruschettaksi. Me pohjoismaalaiset taasen tykkäämme heittää joukkoon viisi valkosipulinkynttä. Valkosipuli on Italiassa aina huomaamaton kumppani.

Risotto voi olla yksi herkimmistä ruoista. Se on yksinkertainen, parhaista raaka-aineista valmistettu ruokalaji, jolla on hyvä pohja ja hillitty maku. Se ei ole maggikuutioiden makuräjähdys.

Jos sinulla on puolihoito Italiassa, pääset paljon lähemmäksi italialaisen perheen kanssa nauttimaasi ateriaa, kuin kenties paikallisessa ravintolassa kotimaassa.

Usein aterioilla tarjoillaan hillitty pieni salaatti öljyn ja etikan, salaatinlehtien, porkkanoiden, kurkkujen, maissinjyvien kera, jotka voivat tulla jopa tölkistä, sekä oliiveista. Näin se tehdään: pasta tai risotto tarjoillaan usein ensin, sen jälkeen toinen ruokalaji – liha tai kala – ja Italiassa vihanneksia kypsennetään usein hieman enemmän kuin Pohjoismaissa.

Olemmehan matkustaneet Italiaan syömään kuin italialaiset - emme opettamaan heitä syömään kuten Pohjoismaissa! 

Leipä on tarina sinänsä. Se, mitä me kutsumme italiaksi leiväksi, ei ole sitä, mitä tavallisesti ajattelisit. Täällä hallitsee klassinen valkoinen leipä, ja Toscanassa jopa täysin ilman suolaa. Klassinen italialainen aamusämpylä, rosetta, on samanlainen kuin se on ollut jos satoja vuosia. Speltti, vehnän ytimet, auringonkukansiemenet ja leseet eivät ole vielä löytäneet paikkaansa täällä.

Laske odotuksiasi ruoasta Italiassa. Koe se mitä tuodaan pöytään. Tunne olosi kotoisaksi kuin olisit italialaisen perheen parissa. Hotelleissa ruoasta vastaavat usein todelliset kokit; ei savua, vaahtoa ja molekyyligastronomiaa loihtivien huippukokkien tai Masterchef-kilpailijoiden armeijaa.

Kun olet Pohjois-Italiassa, pöydässä on todennäköisesti enemmän risottoa, radicchiota ja Tipo-jauhoista valmistettua pastaa. Jos olet Etelä-Italiassa, siellä ruokalistalla on enemmän munakoisoa, tomaattia, oliiviöljyä ja durumvehnästä valmistettua pastaa.

Buon appetito!

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Uljaat kaupungit, kulttuuri ja upeat beachit kivassa paketissa Ravennan kuulut mosaiikit ja Riminin alueen hiekkarannat innostivat matkalle lokakuussa 2023. Iloinen yllätys oli hotellimme sijainti vain kivenheiton päässä merestä ja rannan kävely- ja pyöräilyraitista. Juna-asema, pikku city kauppoineen ja ravintoloitakin lähistöllä (osa tosin jo suljettuja). Parveke oli hulppea, varustettu jopa pyykkinarulla pinnoineen! Merikin näkyi, uima-allas kunnon kokoinen. Hotelln siisteydelle hyvä arvosana.Erityismaininnan ansaitsee huonesiivoojamme, jonka ystävällisyys ja iloinen hymy loistivat aamuisin kilpaa auringon kanssa. Kokille kiitos ja kumarrus. Hotellissa suurelle joukolle valmistetuksi ruoka oli erinomaista ja vaihtelevaa. Makumuistoihin piirtyivät freesi äyriäissalaatti, friteeratut merenelävät ja 5:n juuston esteettinen filotaikinaruusuke. Aamupalalla oli aluksi turhanpuoleista ruuhkaa, johtuen yhdenaikaisuudesta ja osin epäloogisista järjestelyistä ruokasalissa sekä makeiden kakkujen turhan pitkästä pöydästä. Retkille oli valittu kiintoisia kohteita ja ne olivat hyvin järjestettyjä. Kuljetukset pelasivat, tosin yhdellä kuskilla oli kaasujalka turhan herkässä. Komeissa kaupungeissa uhkeat maisemat ja mukavan väljää. Ainoastaan San Marinossa luovimme paikoin turistien virrassa.Ravennan satumaiset mosaiikit lumosivat, vaikkakin näimme niistä vain osan.Osimon luolastot olivat jänniä historiallisine kerrostumineen. Koulukirjojen puiset tekstit heräsivät kummasti eloon autenttisilla paikoilla, verrattoman oppaamme Heikin pohjustamina. Kaupunkien loiston päivät kuten myös julmuuksien ajat levittäytyivät silmiemme eteen noitapolulla, Rubikon virralla, Urbinon palatsissa...Mukavasti tarjoutui tilaisuuksia täydentää tuliaisia paikallisilla taivaallisilla antimilla: kiekosta lohkaistulla parmesaanilla, tryffeleillä, 'makealla' suolalla, piadinoleipäsillä, laventeliöljyllä. Reissua täydensi Bellarinan säätila, joka vielä lokak alkupuolella oli suloinen kuin morsian. Pienenä miinuksena mainittakoon kiertomatkojen tiukat aikataulut ja kiireen tuntu ainaisena seuralaisena. Retkikohteissa myös keskitytään paljolti lounaisiin. Vaihtoehtoja lisää sellaisille, joille ei heti tukevan aamiaisen jälkeen maistu lounas.
Date published: 2023-11-29
Rated 4 out of 5 by from Hyvä matka ja ohjelma ! Kokonaisarvioita heikentävä asia oli menolento Helsingsistä. Lennon lähtöaika, joka oli tilauksesta muuttunut, oli liian aikainen. Aamuöinen lähtöaika tarkoitti monille matkalle lähteneelle valvottua yötä ja tosi pitkää ja rankkaa seuraavaa päivää. Perillä asiat olivat sitten jo paremmin. Ilmat sopivat hyvin, ei liian kuumaa ja aurinkoa riitti koko viikoksi. Matkakohteet oli valittu hyvin. Oli mukava käydä pienemmisssä paikoissa , joissa ei tulisi tullut muuten poikettua. Matkaopas oli kerrassaan hyvä.
Date published: 2023-10-23
Rated 5 out of 5 by from Erinomainen retkiohjelma Tulimme matkalta noin viikko sitten ja todella tyytyväisinä voimme vain todeta, että kannatti lähteä. Ensimmäistä kertaa tällaisella kiertomatkalla ja ei taida jäädä viimeiseksi.
Date published: 2023-10-23
Rated 5 out of 5 by from Hyvin järjestetty matka Hinta-laatusuhde hyvä. Valtavasti ohjelmaa ja retkiä. Aivan loistava opas!
Date published: 2023-10-22
Rated 4 out of 5 by from Mukava kesän päätös Matkamme ajoittui lokakuun puoliväliin. Tästäkin huolimatta lämpötila oli päivisin hellelukemissa. Muiltakin osin retki oli onnistunut. Matkanjohtajamme Heikki oli mainio, matkakohteet oli hyvin valitut, hotelli oli jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta ihan hyvä tähän lähtöön. Keittiö onnistui hyvin. Eli tutto bene. Pari asiaa, jotka panisimme mietintämyssyyn: 1. liiallinen istuminen linja-autossa (tosin hyvä aika hyvän matkanjohtajan kertomuksille) vie suhteettoman paljon aikaa (tämä koskee kaikkia Albatrosin matkoja, joilla olemme olleet) 2. aamiainsen voisi aikaistaa vähintäin puolella tunnilla (ja muutenkin organisoida toisin), sillä aina tuli vähän turhan kiire, koska aikatulu oli mitoitettu liian kireäksi? 3. eli "omaa aikaa" enemmän Matkasta jäi hyvä maku, sillä positiiviset asiat jäivät pintaan
Date published: 2023-10-20
Rated 5 out of 5 by from Hieno matka, matkanjohtaja Merjalle erityiskiitokset Olimme matkalla vko 40-41, ilma oli loistava koko matkan ajan. Hotelli Gambrinus oli siisti ja henkilökunta ystävällistä, mutta aamupalajärjestelyissä kehittämistä. Retkikohteet olivat hienosti suunniteltuja ja viimeisen päivän viinitilavierailu oli hieno päätös matkalle. Matkanjohtaja Merja Alm oli huippu, valtava asiantuntemus ja palvelualttius. Kauneimmat kiitokset Merjalle! Matka oli hieno kokemus.
Date published: 2023-10-19
Rated 5 out of 5 by from Hyvä, tosin melko tiivis matkaohjelma. Matkalla vaaditaan jonkin verran kuntoa ja ainakin hyvät lenkkarit. Kävelyä ja kiipeilyä on aika paljon, koska bussi ei saa ajaa kaupunkien keskustoihin vaan parkkeeraa syrjemmälle.
Date published: 2023-10-18
Rated 4 out of 5 by from Matkalla mielenkiintoinen sisältö, sekähistoriaa että nykyaikaa Olin matkalla 8 päivää. Matka oli mielenkiintoinen. Opas (Heikki) oli erittäin hyvä. Antoi tarkat selvät ohjeet ja vinkit tehdä kohteessa asioita. Kertoi paljon sekä menneestä ajasta että nykyisyydestä, todella mielenkiintoista kuunneltavaa. Hotellin aamupalajärjestelyt olisivat voineet olla sujuvammat. Hotelli oli siisti ja henkilökunta ystävällistä
Date published: 2023-10-18
 • y_2024, m_4, d_20, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_125
 • loc_fi_FI, sid_ITRTR21, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja