Georgia ja Armenia - Eurooppa kohtaa Aasian

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Tuhatvuotisia luostareita, vuoristomaisemia, vahvat ruoka- ja viiniperinteet sekä viehättävät suurkaupungit Jerevan ja Tbilisi.

Kaukasus odottaa syli avoinna – kauniit vuoret, vihreät laaksot, viinitilat, ikivanhat kirkot ja lämmin vieraanvaraisuus: ”Jokainen vieras on Jumalan lähettämä”, sanoo georgialainen sananlasku.

Georgia ja Armenia ovat maailman vanhimmat kristityt maat, mutta myös niiden esikristillinen historia ulottuu kauas. Tällä kiertomatkalla historia yhdistyy luontoelämyksiin. Matkan kohokohtia ovat esimerkiksi Unescon maailmanperintölistalle päässeet luostarit Geghard, Haghpat ja Džvari, jotka sijaitsevat kuvauksellisissa maisemissa.

Reittimme kulkee molempien maiden pääkaupunkien kautta. Jerevanissa riittää putiikkeja ja kahvilaelämä on vilkasta. Tbilisin monet ravintolat houkuttelevat herkuttelemaan. Maistelemme luonnollisesti myös georgialaista viiniä ja syömme lounasta viinitilalla herkutellen kotitekoisilla erikoisuuksilla. Ruoansulatusta edistämme paikallisella votkalla, chackalla.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Ryhmämatka, Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Georgian lari ja armenian dram

Päiväohjelma 12 päivää
Päivä 1
Helsinki - Tbilisi, Georgia
Päivä 2
Saapuminen Tbilisiin - kaupunkikierros: Metekhi-kirkko, kylpylä, Nariqala-linnoitus
Päivä 3
Tbilisi - Unescon suojelema Haghpat-luostari - Dilidžan - Sevanjärvi - Jerevan, Armenia
Päivä 4
Jerevan - kaupunkikierros: historiallinen museo, Tasavallan aukio, oopperatalo, Cascades-patsaspuisto ja armenialaisten kansanmurhan muistomerkki
Päivä 5
Retki Echmiadziniin - Khachparin maalaiskylä
Päivä 6
Unescon suojelema Geghardin luostari, Garnin temppeli ja Matenadaran
Päivä 7
Jerevan - Gyumri - Tbilisi, Georgia
Päivä 8
Retki Mtskhetaan - Džvarin luostari, Svetitskhovelin katedraali sekä Stalin-museo ja Uplistsikhen luolakaupunki - Gudauri
Päivä 9
Gudauri - Kazbek, Stepantsminda ja maasturiretki Pyhän kolminaisuuden kirkkoon - Tbilisi
Päivä 10
Retki Signagin vuoristokylään ja tutustuminen perinteiseen viininvalmistukseen
Päivä 11
Koko päivä omaa aikaa Tbilisissä
Päivä 12
Tbilisi - Helsinki

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
2.198€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Tbilisi, Georgia
Lennämme Helsingistä illalla Tbilisiin.
Päivä 2
Saapuminen Tbilisiin - kaupunkikierros: Metekhi-kirkko, kylpylä, Nariqala-linnoitus

Saavumme Tbilisiin varhain aamulla ja majoitumme hotelliimme. Levättyämme hetken nautimme aamiaisen ja lähdemme kaupunkikierrokselle.

Tbilisi on vanha kaupunki, jonka historia ulottuu 400-luvulle eKr. Kaupunki on tuhottu useita kertoja lähes maan tasalle. Viimeisin yritys oli vuonna 1795, kun Persian sheikki Aga Muhammad Khan poltti kaupungin.

Teemme ensimmäiseksi kävelykierroksen kaupungin vanhimmassa osassa, joka kapeine kujineen ja kallellaan olevine puuparvekkeineen tuo mieleen entisaikojen Kaukasian. Pysähdymme katsomaan Metekhi-kirkkoa, joka on rakennettu 1200-luvun lopulla ja jota on korjattu useita kertoja. Paikalla oli kuningas Vakhtang Gorgasalin (perusti tarun mukaan Tbilisin kaupungin) rakennuttama kirkko jo 400-luvulla. Täällä on myös naispuolisen marttyyrin Pyhän Shushanikin hautakivi. Pyhä Shushanik kuoli miehensä kiduttamana vuonna 544 kieltäydyttyään luopumasta uskostaan.

Seuraavaksi tutustumme yhteen kaupungin vanhoista kylpylöistä, joka on rakennettu suoraan kuuman lähteen päälle. Sana ”tbili” merkitsee lämmintä, ja lähteiden vesi onkin 38–40-asteista. Huolimatta rikkipitoisen veden hieman epämiellyttävästä hajusta kylpylät ovat hyvin suosittuja. Monet tulevat tänne hoitamaan ihoaan tai reumaa, hierottavaksi tai vain rentoutumaan. Nousemme ylös jyrkälle kukkulalle, jolla seisoo Nariqala-linnake kuin suoraan ritariromaaneista. Se on kaupungin vanhin linnake ja peräisin 200-luvulta. Ylhäältä kukkulalta on hyvät näkymät yli vanhankaupungin.

Jatkamme kierrosta kaupungin suurimpaan synagogaan sekä Sionin katedraaliin ja kaupungin vanhimpaan kirkkoon Antšiskhatiin, joka on rakennettu 500-luvulla. Päivän päätteeksi teemme rennon kävelyretken Tbilisin pääkadulle, Rustavelille, jonka varrella sijaitsee parlamenttitalo sekä muutama iso museo. Kaupunkikierroksen jälkeen on omaa aikaa. Kokoonnumme vielä syömään yhteisen illallisen ravintolassa.

Päivä 3
Tbilisi - Unescon suojelema Haghpat-luostari - Dilidžan - Sevanjärvi - Jerevan, Armenia

Aamulla kirjoittaudumme ulos hotellista ja ajamme Armenian rajalle. Rajamuodollisuuksien jälkeen vierailemme Haghpatin luostarissa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Luostari on perustettu 900-luvulla ja edustaa armenialaista keskiaikaista kirkkoarkkitehtuuria. Rakennukset ovat kestäneet hyvin ajan hampaan kulutusta huolimatta maanjäristyksistä ja vihollisten hyökkäyksistä. Syömme lounaan paikallisessa ravintolassa lähellä Haghpatia.

Seuraavaksi otamme kurssin kohti Dilidžanin vuoristokaupunkia, joka sijaitsee Armenian Sveitsiksi kutsutulla alueella. Dilidžan on herttaisen söpö pikkukaupunki luonnonkauniilla paikalla Aghstevjoen rannalla. Vanhat kivitalot puukaiverruksin koristettuine parvekkeineen tekevät kaupungista viehättävän. Neuvostoaikoina monet taiteilijat, muusikot ja elokuvaohjaajat tulivat tänne etsimään työrauhaa ja inspiraatiota.

Seuraava kohteemme on Armenian suurin järvi, Sevan, jonka pinta-ala on 940 km2. Järvi sijaitsee 1 900 metrin korkeudessa ja on yksi korkeimmalla sijaitsevista makeavetisistä järvistä Euraasiassa. Järven väri vaihtelee päivän mittaan taivaansinisestä tummansiniseen. Kun Hrazdanjoki padottiin neuvostoaikoina, veden pinta laski 20 m, ja veden alta paljastui 2 000 vuotta vanhoja rakennuksia. Sittemmin veden pintaa on ympäristösyistä nostettu 2 metrillä, mikä on parantanut veden laatua huomattavasti. Vierailemme Sevanavankin luostarissa. Luostari sijaitsi alunperin eristyksissä saarella ja oli naisilta kielletty, mikä teki siitä sopivan parannuksentekopaikan munkeille, jotka olivat hairahtuneet siveyden kaidalta tieltä.

Matka jatkuu Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. Hotelliin saapumisen jälkeen, voit syödä illallisen omien toiveittesi mukaisesti Jerevanissa.

Päivä 4
Jerevan - kaupunkikierros: historiallinen museo, Tasavallan aukio, oopperatalo, Cascades-patsaspuisto ja armenialaisten kansanmurhan muistomerkki

Tänään tutustumme lähemmin Armenian pääkaupunkiin. Jerevan on yksi maailman vanhimpia yhä asuttuja kaupunkeja. Täällä on ollut asutusta jo pronssikaudella. Kaupungin 1,1 miljoonaa asukasta osaa nauttia elämästä: kahvilakulttuuri on hyvin kehittynyttä, ja kaupungissa on useita teattereita, gallerioita ja konserttitaloja. Näemme kierroksellamme Tasavallan aukion (entinen Leninin aukio, jolla sijaitsee mm. Armenian kansallisgalleria), yliopiston, 23 m korkean Äiti Armenia -patsaan, parlamenttitalon, presidentin palatsin, oopperatalon sekä Cascades-patsaspuiston. Vierailemme myös historiallisessa museossa, jossa on mm. suuri arkeologisten löytöjen kokoelma.

Käymme katsomassa armenialaisten kansanmurhan muistomerkkiä. Armenian kuningaskunta perustettiin jo 500 eKr., ja vuonna 301 kristinuskosta tuli valtionuskonto. 1500-luvulla persialaiset ja ottomaanit jakoivat Armenian keskenään. Useimmat armenialaiset olivat ottomaanien alamaisia ja nauttivat erityisoikeuksista, kuten uskonnonvapaudesta. Suvaitsevaisuus väheni 1800-luvun loppua kohti Osmanien valtakunnassa. Vuosina 1894—96 vainottiin ja murhattiin 80 000—300 000 armenialaista. Vuoden 1915 kansanmurhan syynä käytettiin väitettä, että armenialaiset olivat syyllisiä Turkin huonoon sotamenestykseen Venäjää vastaan. Kokonaisia kyliä karkotettiin ja murhattiin. Arvioidaan, että 1915—1917 kuoli noin miljoona armenialaista ja tuhannet joutuivat jättämään kotinsa.

Tämän synkän, mutta historiallisesti merkittävän muistomerkin nähtyämme jatkamme kierrosta vähän kevyemmissä merkeissä ja vierailemme Jerevanin kauppahallissa, jossa on tarjolla lukemattomia paikallisia tuotteita. Kierroksen jälkeen voit tutustua kaupunkiin omatoimisesti. Kauniin oopperatalon ympäristössä on lukuisia kahviloita, joissa voi katsella paikallisten elämänmenoa. Kahvilaelämää on myös Tasavallan aukion ympärillä. Siellä voi nauttia ”laulavasta suihkulähteestä”, joka toimii klassisen musiikin tahtiin. Kaupungin uutta kävelykatua, Northern Avenueta, on kiva kuljeskella.

Kokoonnumme jälleen yhteiselle illalliselle yhteen kaupungin ravintoloista.

Päivä 5
Retki Echmiadziniin - Khachparin maalaiskylä

Echmiadzin on Armenian apostolisen kirkon hallinnollinen ja henkinen keskus. Se toimi vuosina 180—340 myös maan pääkaupunkina. Kerrotaan, että Grigor Valontuoja näki näyn, jossa jumalallinen valonsäde laskeutui taivaasta. Paikkaan, johon valonsäde iski, rakennettiin kristillinen temppeli. Grigor Valontuojan väitetään myös käännyttäneen armenialaiset kristinuskoon vuonna 301. Alkuperäisestä kirkosta ei ole paljonkaan jäljellä, sillä katedraalia on korjattu useita kertoja. Ehdimme  käydä myös katedraalimuseossa, jossa näemme pyhäinjäännöksiä ja uskonnollista taidetta. 

Jatkamme Khacparin pieneen maalaiskylään, jossa vierailemme Art Takard keskuksessa, jossa on esillä monia Armenian parhaimpien kuvanveistäjien töitä. Keskuksessa toimii työpaja ja kuulemme lähemmin millaista nykytaiteilijan elämä on tämänpäivän Armeniassa.

Palaamme Jerevaniin, jossa loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille. Ehkäpä haluat osallistua kierrokselle kaupungin parhassa brandytislaamossa? Brandy on Armenian kansallisjuoma ja sitä on tuotettu Jerevanissa vuodesta 1887 lähtien, jolloin ensimmäinen tislaamo avattiin. Iltapäivällä on mahdollisuus vierailla tislaamoista kuuluisimmassa, Araratissa, joss esittelykierroksen lisäksi pääset maistamaan kultaista juomaa. Winston Churhill piti armenialaisesta brandystä, arvostaen sen jopa ranskalaisen konjakin edelle. Kerrotaan, että hän olisi pyytänyt Stalinia lähettämään itselleen laatikoittain Ararat-brandyä. Tarinan todenperäisyydestä ei ole täyttä varmuutta.

Virailu brandytislaamossa ei sisälly matkan hintaan. Mikäli halukkaita löytyy, matkanjohtaja voi järjestää vierailun paikan päällä.

 

Päivä 6
Unescon suojelema Geghardin luostari, Garnin temppeli ja Matenadaran

Unescon maailmanperintölistalle kuuluva Geghardin luostari on ensimmäinen kohteemme. Luostari sijaitsee dramaattisella paikalla vuorten ympäröimässä rotkossa. Luostarin perusti 300-luvulla Grigor Valontuoja, josta tuli Armenian kansalliskirkon ensimmäinen johtaja. Luostari on rakennettu osittain kallioiden sisään. Luostari ryöstettiin ja poltettiin 800-luvulla. Nykyinen pääkirkko on vuodelta 1215. Nimi Geghard tarkoittaa keihään kärkeä, mikä viittaa keihääseen, jolla Jeesusta haavoitettiin ristiinnaulitsemishetkellä ja jonka väitetään kuuluvan luostarin kokoelmiin. Keihäs on nyt esillä Echmiadzinin katedraalissa, jossa vierailimme edellispäivänä.

Jatkamme retkeämme Garnin temppeliin, joka edustaa hellenististä arkkitehtuuria. Se on rakennettu 100-luvulla Mithra-jumalan kunniaksi. Sen jälkeen kun kristinuskosta tuli valtionuskonto, temppeliä käytettiin Armenian kuninkaallisten kesäasuntona. Lounaan nautimme yksityisen perheen luona. He näyttävät meille, kuinka lavashia, paikallista rieskan tyyppistä leipää, valmistetaan.

Palaamme Jerevaniin ja retken päätteeksi käymme Matenadaranissa, jonka virallinen nimi on Mesrop Mashtots Institute for Ancient Manuscripts. Matenadaran toimii sekä museona että tutkimuslaitoksena ja siellä on vaikuttava kokoelma kirjoja ja käsikirjoituksia keskiajalta, mm. ensimmäinen armenian kielellä kirjoitettu Raamattu.

 

Päivä 7
Jerevan - Gyumri - Tbilisi, Georgia

Jätämme hyvästit Jerevanille ja otamme kurssin kohti pohjoista. Matkalla pysähdymme Armenian toiseksi suurimmassa kaupungissa, Gyumrissa (noin 150.000 asukasta). Kaupunki rakennettiin likipitäen uudelleen vuoden 1988 Spitak-maanjäristyksen jälkeen. Vierailemme kaupunginmuseossa, joka on kauniissa vanhassa herraskartanossa. Yhdessä harvoista vanhoista rakennuksista, jotka selvisivät maanjäristyksestä. Syömme lounaan Gyumrissa.

Jatkamme matkaa kohti Georgian rajaa, jonka ylitämme Sadakhlossa. Rajamuodollisuuksien jälkeen ajamme suoraan Tbilisiin. Illallinen georgialaisessa ravintolassa.

Päivä 8
Retki Mtskhetaan - Džvarin luostari, Svetitskhovelin katedraali sekä Stalin-museo ja Uplistsikhen luolakaupunki - Gudauri

Kristinuskosta tuli Georgian valtionuskonto vuonna 317, 14 vuotta Armenian jälkeen. Mtskhetan seudun kirkot kuuluvat maan vanhimpiin ja tärkeimpiin, ja Unesco on ottanut ne maailmanperintölistalleen. Džvarin luostari sijaitsee kukkulan laella, ja sieltä on upea näköala yli kaupungin ja Mtkvarijoen. Pieni luostari perustettiin 600-luvulla pyhälle paikalle, jolle Pyhä Nino pystytti ristinsä. Rakennus on jyrkän symmetrinen: ristinmuotoisessa rakennuksessa on ylimääräistä tilaa sakaroiden välissä, joten pohjapiirustus näyttää kahdeksankulmaiselta.

Keskellä Mtskhetan vanhaa keskustaa kohoaa Svetitskhovelin katedraali, joka on yksi Georgian tärkeimmistä kirkoista sekä kooltaan toiseksi suurin. Katedraali on Mtskhetan ja Tbilisin arkkipiispan piispankirkko. Perimätiedon mukaan Kristuksen kaapu olisi haudattu kirkon alle. Alkuperäinen puukirkko 300-luvulta korvattiin sata vuotta myöhemmin kivikirkolla, jonka osia voi vielä nähdä nykyisen kirkon rakenteissa. Katedraali oli omana aikanaan valtava. Se on kauniisti koristeltu sisältä ja ulkoa.

Jatkamme matkaa Goriin, Josif Stalinin synnyinkaupunkiin, jossa on hänelle omistettu museo. Vuonna 1957 rakennetun museon vieressä sijaitsee talo, jossa Josif Vissarionovitš Džugašvili vietti neljä ensimmäistä elinvuottaan. Museo esittelee merkittävän kappaleen maailmanhistoriaa yhden henkilön elämänhistorian kautta.

Tutustumme Uplistsikhen luolakaupunkiin, joka oli 600 eKr.—100 jKr. esikristillisen uskonnollisen elämän keskus. Kaupungissa palvottiin auringon jumalaa. Arabien vallattua Tbilisin vuonna 645 Uplistsikhestä tuli kristittyjen kuninkaiden asuinpaikka. Pakanatemppelit muutettiin kristillisiksi kirkoiksi. Kaupungissa oli huippuvuosina 20 000 asukasta. Näemme tänään vain alle puolet alkuperäisestä kaupungista, sillä mongolit tuhosivat sen vuonna 1240.

Ajamme talviurheilualueelle Gudauriin, jossa yövymme ja syömme illallisen.

Päivä 9
Gudauri - Kazbek, Stepantsminda ja maasturiretki Pyhän kolminaisuuden kirkkoon - Tbilisi

Tänään ajamme ylös Kaukasusvuoristoon pitkin Georgian armeijan valtatietä, joka rakennettiin vaikeakulkuiseen maastoon 1800-luvulla Venäjän miehittäessä Georgian. Tien vähemmän viehättävästä  nimestä huolimatta maisemat ovat upeat.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Stepantsmindan (ent. Kazbegi) vuoristokylä, jossa pysähdymme jaloittelemaan ja ihailemaan näkymiä Kazbek-vuorelle. Reitti muuttuu seuraavaksi liian mutkikkaaksi ja jyrkäksi linja-autolle, joten vaihdamme kulkuneuvoa. Nousemme maastoautoihin ja otamme kurssin kohti Pyhän kolminaisuuden kirkkoa tai Tsminda Samebaa, joksi sitä myös kutsutaan. Kirkko seisoo eristyksissä vuorenhuipulla Kaukasuksen jylhissä maisemissa ja on yksi Georgian kansallissymboleista.

Syömme lounasta Kazbekissa paikallisten asukkaiden luona. Tarjolla on kotitekoisia erikoisuuksia ja paikallista votkaa, chackaa.

Palaamme Tbilisiin, jossa voit jatkaa tutustumista georgialaiseen ruokaan omatoimisesti.

Päivä 10
Retki Signagin vuoristokylään ja tutustuminen perinteiseen viininvalmistukseen

Tänään teemme jälleen retken Tbilisin ulkopuolelle. Vierailemme yhdessä alueen kauneimmista kaupungeista, Signagissa, joka sijaitsee vuorenhuipulla ja josta on upeat näkymät Alazanin laaksoon ja Kaukasusvuoristoon. Signagille ovat leimallisia kapeat, jyrkät kadut ja pastelliväriset talot kaiverruksin koristettuine puuparvekkeineen. 1700-luvulta peräisin oleva kaupunginmuuri seisoo yhä pystyssä.

Georgiassa on valmistettu viiniä jo 7 000 vuoden ajan. Erityisesti Kakhetin alue on tunnettu viineistään. Perinteinen valmistustapa on antaa rypälemehun käydä saviruukussa, joka on haudattu maahan. Viime vuosina eurooppalaiset rypälelajikkeet ja valmistusmenetelmät ovat kuitenkin vallanneet alaa vanhoilta. Vierailemme viinitilalla ennen paluutamme Tbilisiin. Tutustumme viinintuotantoon ja syömme maittavan lounaan.

Illallinen Tbilisissä omatoimisesti.

Päivä 11
Koko päivä omaa aikaa Tbilisissä
Koko päivä aikaa tutustua Tbilisiin omatoimisesti! Nauti lasillinen georgialaista viiniä tai käy museossa ennen kuin kokoonnumme syömään viimeisen aterian Georgiassa. Saamme levätä huoneissamme ennen kuin ajamme lentokentälle.
Päivä 12
Tbilisi - Helsinki
Lennämme Helsinkiin.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 2.198€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
398€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Tbilisi – Helsinki turistiluokassa (välilasku ja koneenvaihto menossa ja paluussa)
 • Majoitus 10 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 3-11, lounas 3,6,7,9,10 sekä illalliset 2,4,,7,8 ja 11
 • Kuljetukset sekä retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Lisämaksu yhden hengen huoneesta 
 • Ruokajuomat ja muut ruokailut ja juomat matkan aikana
 • Juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille, yhteensä noin 55€/henkilö (suositus)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat.

Käymme matkan aikana ortodoksisissa kirkoissa, jolloin naisilla tulee olla hiukset pää ja hiukset peitettyinä. Ota siis mukaan huivi. (Miehet eivät taasen saa peittää päätään kirkossa).

Majoitus

Tbilisi 4 yötä, Gudauri 1 ja Jerevan 4.

Käytämme matkan aikana 3-4 tähden (paikallinen luokitus) hotelleja. Hotellien ja palvelutaso ei välttämättä ole sitä luokkaa, johon olet muualla Euroopassa tottunut. Hotelleissa on kuitenkin kaikki tarpeelliset mukavuudet ja huoneeseen kuuluu aina oma wc, kylpy/suihku. 

Usein hotellit sijaitsevat vanhoissa kaupunginosissa, joissa kadut ovat kapeita eikä bussi pääse hotellin pääsisäänkäynnin eteen. Tällöin matkalaukut kuljetetaan erillisellä kyydillä bussilta hotellille.

Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana viimeistään viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

 

Viisumitietoa

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Georgiaan ja EU-maiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia Armeniaan. Mikäli olet jonkin muun kansalainen tai kotimaasi ei ole EU-maa, selvitäthän sinua koskevat maahantulomääräykset ennen matkaa.

Ajomatkat

Käytämme tällä matkalla Air Balticin lentoja, jotka ovat yölennot Tbilisiin, samoin kuin muilla eurooppalaisilla lentoyhtiöillä. Hotellihuone on käytössäsi, kun saavumme ja samoin kotiinlähtöpäivänä.

Ajomatkat matkakohteessa:

Päivä 1 noin 18 km
Päivä 2 10 km
Päivä 3 290 km
Päivä 4: 10 km
Päivä 5 150 km
Päivä 6 100 km
Päivä 7 250 km
Päivä 8 250 km
Päivä 9 240 km
Päivä 10 225 km
Päivä 11 20 km

 

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Lue lisää matkakohteista

Lue lisää mm. maahantulosäännöistä, mahdollisista rokotuksista ja ilmastosta.

Georgia https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/eurooppa/georgia

Armenia https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/aasia/armenia

 

Ortodoksinen pääsiäinen

Ortodoksinen pääsiäinen on yksi suurimmista juhlapyhistä maailmassa. Jos pääsiäinen osuu matkasi ajankohtaan, juhlallisuudet ja tapahtumat voivat vaikuttaa yksittäisiin kohteisiin matkaohjelmassa, mutta yritämme mahdollisuuksien mukaan aina toteuttaa matkaohjelman suunnitellusti.
Mikäli tämä ei ole mahdollista, kerromme mahdollisista muutoksista ohjelmaan matkadokumenttien mukana, jotka saat viimeistään noin viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from Tiivis matka Mielenkiintoinen matka ja hyvä opas, mutta raskas matka tiiviin matkaohjelman takia. Erittäin huonot lentoajat.
Date published: 2023-09-26
Rated 5 out of 5 by from Paljon nähtävää ja koettavaa! Olimme Georgian ja Armenian kiertomatkalla syyskuussa 2023. Matka oli antoisa. Ohjelmaa oli sopivasti ja mielenkiintoista nähtävää runsassti. Opas ja paikallisoppaat olivat ammattitaitoisia, ystävällisiä ja avuliaita. Parina retkipäivänä ohjelma ventyi pitkälle iltaan, jolloin tuli mieleen, että aikaisempi lähtö olisi ollut paikallaan.
Date published: 2023-09-21
Rated 4 out of 5 by from Upeita maisemia, paljon nähtävää, hyvää kuntoilua. Matka vastasi hyvin odotuksiani. Hotellit hyvät. Joku kirkko voisi jäädä pois, tilalle esim tutustuminen oopperataloon tms. Omatoimiset lounastauot venyivät yli sovitun, koska ravintolapalvelut hitaita, olisi syytä ohjata leipäkioskeille tms. Esim. 4.pv lounastauko ja Kauppahalli voitaisiin yhdistä, Kauppahallin yhteydessä olisi ollut pikaruokapaikkoja. Ehkä kannattaisi jo heti ensimainonnassa mainita, että runsaasti rappuja/jyrkkiä rinteitä. Aamulähdöt saisivat olla jo klo 9, jäisi paremmin illansuussa omaa aikaa.
Date published: 2023-09-20
Rated 5 out of 5 by from Hyvä opas ja paikallisoppaat ja mielenkiintoinen sisältö Matka kesti noin 11 päivää ja se oli onnistunut. Sairaat henkilöt olisivat voineet käyttää maskeja, jotta muut olisivat säästyneet
Date published: 2023-09-20
Rated 4 out of 5 by from Mielenkiintoiset maat Olin tällä matkalla 2 viikkoa sitten . Ohjelmassa oli aivan liikaa luostareita ja temppeleitä .Vuosilukuja ei kukaan muista ,niiden osuus oli liian painottunut. Kaukasia vuoristo ja Gorin kaupunki mielenkiintoisia.
Date published: 2023-09-19
Rated 4 out of 5 by from Mielenkiintoinen ryhmämatka Palannut juuri onnistuneelta ja hyvin järjestetyltä matkalta
Date published: 2023-09-19
Rated 4 out of 5 by from Hyvä matka, oppaalle täydet pisteet ja plussa päälle! Oikein hyvä matka. Ertiomainen, asiantunteva ja kiinostunut opas. Oppaalla oli valtava tietomäärä, osasi annostella sitä sopivina palasina ja ymmärsi mitä asioita suomalaiset eivät matkakohteista tiedä ja missä kannattaa antaa taustatietoa.
Date published: 2019-11-09
Rated 4 out of 5 by from Kaukasuksen kiertomatka Olin 12 päivän kiertomatkalla Georgiassa ja Armeniassa lokakuun alussa ja olen tosi tyytyväinen matkaani. Tutustuimme molempien maiden pääkaupunkeihin Tbilisiin ja Jerevaniin ja reissasimme bussilla Georgian ja Armenian maaseudulla. Vuoristossa oli komea ruska ja lämpötila kipusi ajoittain hellelukemiin. Oppaalla oli laaja yleissivistys ja saimme kuulla päivien aikana laajalti historiasta ja nykypäivän asioista. Myös molemmat paikallisoppaat olivat asiantuntevia ja avuliaita. Kiipeäminen luolakaupunkiin oli unohtumaton kokeamus. Bussimatka viinitilalle viimeistä edellisenä päivänä oli turhan pitkä.
Date published: 2019-10-25
 • y_2024, m_5, d_29, h_3
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_42
 • loc_fi_FI, sid_GERTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja