Geishat, shogunit ja samurait

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Tokion, Kioton, Hiroshiman ja Osakan lisäksi ohjelmassa mm. mystinen Shimane, upeat Miho-museo ja Adachin puutarha sekä Sakaiminaton mangakaupunki.

Jokaisella maalla on oma ainutlaatuinen historiansa ja Japanin historia on keskimääräistä kiehtovampi. Maailmankuulu kohtelias kumarrus elää ja kukoistaa täällä – missä muualla maailmassa on tapana, että konduktööri kumartaa matkustajille ennen kuin poistuu junavaunusta? Kontrastit ovat valtavat: miljoonametropolit pilvenpiirtäjineen ja välkkyvine neonvaloineen edustavat modernia Japania. Vanhan Japanin vertauskuvia ovat mm. keisarit, buddhalaiset munkit, ninjat, mullistava teollistuminen, shintolaisuus, shogunit ja eristäytyminen muusta maailmasta. 

Perinteet ja historia jatkavat elämäänsä kimonoihin pukeutuneissa naisissa, taksinkuljettajien valkoisissa käsineissä ja monissa japanilaisissa, jotka rukoilevat ja suorittavat rituaaleja vanhoissa temppeleissä ja pyhäköissä.

Tämä uusi Japanin-matka tarjoaa kaikkea tätä ja paljon muuta. Ohjelmassa on Tokion klassiset nähtävyydet, Kioto ja Hiroshima maustettuna uusilla ja kiinnostavilla kohteilla harvaanasutuilla alueilla ylhäällä vuorilla, rannikolla ja maaseudulla. Käymme yhdessä maailman kauneimmista merenlahdista ja saamme opastusta puunkaiverruksessa paikallisilta maanviljelijöiltä. Vierailemme vuorten ympäröimässä teekylässä, jossa nautimme aidon teelounaan, sekä maailmankuulussa Miho-museossa, jonka on suunnitellut I.M. Pei. Kohtaamme mystiikan, pyhien henkien tarinat ja esi-isien palvonnan keskellä villiä luontoa, jyrkkiä kallioita ja syviä rotkoja. 

Syömme illallista kimonoihin pukeutuneina ja sen päälle kylvemme kuumissa lähteissä onsen-kylpylässä. Ohjelmaan kuuluu käynti Japanin ehdottomasti upeimmassa puutarhassa Adachi-museon yhteydessä sekä mangataiteilija Mizuki Shigerun oudossa mangahahmojen maailmassa. Upea matka päättyy Osakaan, jossa tutustumme kuuluisien ja terävien japanilaisten veitsien valmistukseen.

Teemme matkaa tunnetuilla Shinkansen-luotijunilla sekä omalla bussilla ja käytämme julkista liikennettä kuten; metroa, raitiovaunua ja paikallisjunia.

 

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta JPY

Päiväohjelma 15 päivää
Päivä 1
Lähtö Helsingistä
Päivä 2
Saapuminen Tokioon, Japaniin. Lounas, shintotemppeli Meiji Jingu ja Shibuya. Tervetuloillallinen.
Päivä 3
Tokio. Tuoreen sushin maistelua, Hamarikyu-puutarha ja Odaiba , Ginza, Tokyo International Forum ja keisarillisen palatsin puutarha.
Päivä 4
Tokio omaan tahtiin
Päivä 5
Tokio – shinkansen-junalla Sendaihin. Matsushiman lahti.
Päivä 6–7
Sendai. Ishinomaki ja Minami Sanriku, tsunami ja jälleenrakennus, vierailu paikallisten maanviljelijöiden luona sekä puunkaiverrusverstaalla.
Päivä 8
Sendai – shinkansen-junalla Tokion kautta Kiotoon. Fushimi Inari-taishan shintotemppeli, Nishiki-ruokatori ja hurmaava geishakortteli Gion.
Päivä 9
Kioto. Kultainen paviljonki, Nijon linna zen-puutarha ja polkupyöräretki Arashiyamassa. Illallinen, jolla maistelemme waguy-härkää.
Päivä 10
Kioto. Wazukan teekylä, antiikkia ja historiallista taidetta Miho-museossa.
Päivä 11
Kioto – Shinkansen-junalla Hiroshimaan. Kokopäiväretki: Hiroshima ja Miya-jiman temppelisaari.
Päivä 12
Hiroshima. Bussilla Shimaneen, vuoria ja kaunista luontoa, shintotemppeleitä, japanilaisia linnoja, kaiseki-illallinen ja rentoutumista onsen-kylpylässä.
Päivä 13
Shimane. Adachi-museo ja vierailu Sakaiminaton mangakaupungissa.
Päivä 14
Shimane. Bussilla Osakaan, vierailu Tower Knives -veitsikaupassa. Läksiäisillallinen.
Päivä 15
Osaka – Helsinki

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
4.598€
Helsinki
4.598€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lähtö Helsingistä

Lennämme reittilennolla Tokioon.

Päivä 2
Saapuminen Tokioon, Japaniin. Lounas, shintotemppeli Meiji Jingu ja Shibuya. Tervetuloillallinen.

 

Laskeudumme Tokioon aamupäivällä ja lähdemme saman tien tutustumaan kaupunkiin. Tokio oli kauan sitten vähäinen kalastajakylä, mutta nykyään se on yksi maailman suurimmista ja moderneimmista kaupungeista. Tokio koostuu monista pienistä kaupunginosista, joista jokaisella on omat erityispiirteensä ja oma tunnelmansa. Tulevien päivien aikana vierailemme niistä kaikkein kiinnostavimmissa.
Ensimmäisen Japanissa nautitun lounaan jälkeen ohjelmassa on vierailu Japanin suurimmassa shintotemppelissä, Meiji Jingussa, joka valmistui 1920 ja symboloi keisarin tärkeää roolia japanilaisessa yhteiskunnassa sekä poliittisena että uskonnollisena johtajana. Vasta toisen maailmansodan jälkeen keisari menetti jumalallisen asemansa sekä poliittisen vaikutusvaltansa. Matkalla temppeliin kuljemme valtavan torii-portin kautta ja jatkamme läpi rauhaisan metsän, joka ympäröi temppeliä. Metsän puut ovat lahja keisarilliselle temppelille koko Japanin kansalta.
Nyt suuntaamme yhteen kaupungin tunnetuimmista osista – niin japanilaisten kuin turistienkin keskuudessa – nimittäin Shibuyaan, joka sijaitsee keskellä Tokiota ja jonka asema on yksi Tokion liikenteellisistä solmukohdista. Maailman vilkkaimmaksi sanotussa Center gain risteyksessä neonvalot vilkkuvat, mainokset ja musiikkivideot välkkyvät valtavilla videoseinillä, ja sadat japanilaiset – liikemiehistä koululaisiin ja trendikkäisiin nuoriin villeine kampauksineen – kiiruhtavat eteenpäin valon vaihtuessa vihreäksi. Aseman edustalla on pieni koirapatsas – Hachiko – joka on kaupungin tunnetuin tapaamispaikka. Tarina uskollisesta Hachiko-koirasta, joka päivästä päivään odottaa isäntäänsä aseman edessä – myös tämän jo kuoltua – on itsessään hyvin liikuttava. Hachikon tarinasta tehtiin Japanissa elokuva jo 1980-luvulla, ennen Richard Geren tähdittämää Hollywood-versiota vuodelta 2009.
Illalla lähdemme tervetuloillalliselle paikalliseen ravintolaan. Japanilainen ruoka kuuluu maailman terveellisimpiin ja monipuolisimpiin. Tarjolla on paljon kalaa ja vihanneksia – ja paljon muutakin kuin sushia! Ruoka itsessään on tärkeä osa elämystä matkustettaessa Auringon valtakunnassa. Joissakin ravintoloissa on kuvat ruoka-annoksista – joskus jopa luonnollista kokoa olevat muoviset mallit – joten tällä matkalla on loistava tilaisuus kokeilla jotakin aivan uutta!

Japanin matkan ensimmäisen päivän (saapumispäivä Japaniin) ohjelma voi vaihdella sen mukaan, mihin aikaan lento saapuu Japaniin. Näin ollen esim. kaikkea saapumispäivään merkittyä ohjelmaa ei välttämättä voida toteuttaa samana päivänä (esim. tervetuloillallinen). Kaikki ohjelmaan merkityt kohteet esim. Tokiossa toteutetaan, mutta ne voivat olla eri päivänä kuin alkuperäisessä matkaohjelmassa (esim. tervetuloillallinen voi olla matkapäivänä 3).

 

Päivä 3
Tokio. Tuoreen sushin maistelua, Hamarikyu-puutarha ja Odaiba , Ginza, Tokyo International Forum ja keisarillisen palatsin puutarha.

Teemme päivän retken pääosin kävellen ja myös metrolla. Aloitamme käymällä Tsujikin kalatorilla, joka on ollut maailman suurin ja palvellut samalla paikalla Tokion asukkaita ja ravintoloita yli 80 vuoden ajan. Nyt tukkupuoli torista on kuitenkin  siirretty kaupungin ulkopuolelle ja siellä vierailuille on asetettu tiukkoja rajoituksia. Tsujikin kalahalleille suunniteltiin uutta käyttöä Tokiossa 2020 järjestettäviä kesäolympialaisia ajatellen. Olympialaiset jouduttiin koronan vuoksi kuitenkin siirtämään vuodella eteenpäin ja moni asia jouduttiin miettimään uudelleen. Kalatori on ehdottomasti edelleen käymisen arvoinen, sillä sieltä löytyy runsaasti tuoreita kalaherkkuja tarjoavia ruokakojuja. Täällä maistelemme taatusti tuoretta sushia.

Kalojen maailmasta suuntaamme Tokion kaduille. Vaikuttavat rakennukset leimaavat katukuvaa: futuristisista jättiläisrakennuksista tylsiin toimistotaloihin – katsoo minne tahansa, silmiin osuu eri tyylilajien värikäs sekoitus. Tokion arkkitehtuurista voi olla monta mieltä, mutta yksi asia on varma: Tokion kaduilla seikkailu on kaikkea muuta kuin tylsää! Käymme isossa Hamarikyu-puutarhassa Tokion keskustassa. Puutarha sijaitsee Tokionlahden tuntumassa. Kyse on perinteisestä puutarhasta, jonka keskellä pienellä saarella seisoo teehuone. Kontrasti harmonisen puutarhan ja sitä ympäröivien pilvenpiirtäjien välillä on valtaisa.
 

Hamarikyu-puutarhasta nousemme laivaan, joka vie meidät Odaibaan, suositulle ostosalueelle, joka sijaitsee tekosaarella Tokionlahdella. Odaibassa voit kulkea omatoimisesti, tehdä ostoksia ja syödä lounasta. Odaibasta ajamme yksiraiteisella Ginzaan, Tokion ylellisimmälle ostosalueelle, josta löytyvät kaikki kalliit merkkituotteet ja tavaratalot. Ginza on Tokion vastine New Yorkin Fifth Avenuelle ja Pariisin Champs-Élyséesille. Kuljemme pitkin Ginzan vilkasta ja tyylikästä pääkatua, jolla näkee niin shoppailijoita kuin kiireisiä liikemiehiäkin.

Seuraava kohteemme on todellinen arkkitehtoninen helmi. Vierailemme Tokyo International Forumissa, isossa kongressikeskuksessa, joka on valmistunut vuonna 1996. Terästä ja lasia oleva rakennus muistuttaa pitkää laivaa. Täällä pidetään konferensseja, messuja, konsertteja ja näyttelyitä. Kävelemme vielä keisarillisen palatsin puutarhaan.

Päivä 4
Tokio omaan tahtiin

Päivä on varattu omille seikkailuille. Tokiossa riittää näkemistä viikoiksi! On museoita, mahtavat ostosmahdollisuudet ja kulinaarisia nautintoja. Tokiossa on enemmän Michelin-tähtiravintoloita kuin Pariisissa ja Lontoossa yhteensä, mutta myös vaatimattomammat paikat ovat korkeatasoisia. Monissa ravintoloissa tarjoillaan lounaskokonaisuuksia, joita kannattaa kokeilla.
Metroverkko on kattava, ja metroa on helppo käyttää.  Matkanjohtaja antaa mielellään vinkkejä siitä, mitä kaupungissa kannattaa tehdä ja nähdä. Lähellä Shibuyaa, jossa kävimme eilen, sijaitsee Harajuku, jonne nuoret japanilaiset – monet pukeutuneina mangasarjakuvien inspiroimiin asuihin – tulevat tekemään ostoksia pieniin erikoisliikkeisiin. Erityisen suosittu on Takeshitadori-katu. Lähistöllä sijaitsee myös ylellinen Omotesandon ostoskatu, jonka varrella on sekä japanilaisia että ulkomaalaisia merkkiliikkeitä.
Täysin toisenlainen tunnelma vallitsee perinteisessä Asakusan kaupunginosassa. Asakusassa on vielä vanhoja, hyvin hoidettuja puutaloja, jotka selvisivät toisen maailmansodan tuhoista. Keskellä Asakusaa seisoo Asakusa Kannon  temppeli, jonka porttia koristaa iso punainen lyhty. Katsele myös pieniä sivukatuja temppelin ympärillä. Kojujen suolaiset ja makeat herkut houkuttelevat maistamaan. Kokeile esimerkiksi vastapaistettua senbeitä, kuuluisaa japanilaista suolakeksiä, josta löytyy makuvaihtoehtoja joka lähtöön.
Jos haluat hankkia keittiöösi japanilaisia keittiötarvikkeita – tai jos haluat vain kokea jotakin vähemmän perinteistä – temppeliltä on helppo käväistä Kappabashidori-kadulla, jolla on keittiötarvikeliikkeitä vieri vieressä. Sieltä saa ihan kaikkea: muoviruokia, patoja, vartaita, japanilaista keramiikka, valurautaisia teepannuja, vihreää teetä ja paljon muuta.
Mikäli omatoiminen seikkailu ei houkuttele, matkanjohtaja voi viedä halukkaat katsomaan Tokion  olympiastadionia, jota rakennettiin vuoden 2020 olympialaisia varten. (Olympialaiset siirtyivät koronaepidemian vuoksi vuoteen 2021). Stadion sijaitsee Shinjukun kaupunginosassa. Sen on suunnitellut arkkitehti Kengo Kuma.
Jotta seuraavan päivän junamatkasta tulisi mahdollisimman mukava ja rento, isot matkatavaramme kuljetetaan jo tänä iltana Sendaihin. Me matkustamme pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Loput matkatavarat odottavat meitä näin ollen hotellissa Sendaissa.

 

Päivä 5
Tokio – shinkansen-junalla Sendaihin. Matsushiman lahti.

Matkustamme kuuluisalla japanilaisella luotijunalla, shinkansenilla, Sendaihin, joka on Tohokun alueen suurin kaupunki. Noin 1,5 tunnissa saavumme 352 km:n päässä sijaitsevaan Sendaihin.
Ennen junaan astumista on mahdollisuus ostaa mukaan ”bento”, tyypillinen japanilainen eväslaatikko. Bentoja on laaja valikoima, mutta tyypillisesti se sisältää riisiä, herkullisia lisukkeita ja pieniä annoksia esimerkiksi kalaa, lihaa, vihanneksia ja salaatteja. Herkullista eikä erityisen kallista!
Perillä Sendaissa kävelemme muutaman minuutin matkan asemalta hotellille, jonne jätämme käsimatkatavaramme säilytykseen, sillä lähdemme saman tien kohti uusia seikkailuja. Paikallisjuna vie meidät 40 minuutissa Matsushiman lahdelle, joka on yksi Japanin kolmesta kuvauksellisimmasta paikasta. Vuonna 2013 Matsushima otettiin kansainväliselle maailman kauneimpien merenlahtien listalle, jolla ovat myös Ha Long Bay Vietnamissa ja San Francisco USA:ssa. Mäntyjen peittämät 260 pientä saarta kohoaa smaragdinvihreästä vedestä – näkymä, joka on pysynyt lähes samana satojen vuosien ajan. Myös alueen historia on vaikuttava: Sendain alueen samuraihallitsija Date Masamune jätti jälkeensä vaikuttavan perinnön, joka koostuu mm. Zuiganji-temppelistä, Entsuin-temppelin kauniista puutarhoista ja elegantista Kanrantei-teehuoneesta.

 

Päivä 6–7
Sendai. Ishinomaki ja Minami Sanriku, tsunami ja jälleenrakennus, vierailu paikallisten maanviljelijöiden luona sekä puunkaiverrusverstaalla.

Japaniin iski 11. maaliskuuta 2011 maailman neljänneksi voimakkain maanjäristys ja tsunami. Saamme kuvan siitä, mitä tuolloin tapahtui. Ajamme Ishinomakiin, joka on yksi pahiten tuhoutuneista kaupungeista. Tapaamme siellä yliopiston entisen englanninopettajan, joka toimii nykyään kaupungin tiedotuskeskuksessa vapaaehtoisena kertomassa tsunamista. Käymme myös tunnin ajomatkan päässä Ishinomakista sijaitsevassa koulussa, josta on jäljellä enää rauniot. Lisäksi tutustumme Minami Sanrikun kaupungissa valokuvanäyttelyyn ja kuulemme yhden eloonjääneen kertomuksen päivästä, jona tsunami iski.
Myöhemmin päivällä tapaamme paikallisia maanviljelijöitä. He esittelevät paikkoja ja kertovat elämästä ja asumisesta maaseudulla. Syömme lounasta ja sen jälkeen vierailemme eräällä puutyöverstaalla. Pääsemme itsekin kokeilemaan välineitä ja tekemään esim. oman leikkuulaudan, joka laserkaiverretaan jokaiselle yksilöllisesti. Laudalle löytyy käyttöä, sillä myöhemmin matkan aikana käymme Osakassa kaupassa, joka on erikoistunut japanilaisiin veitsiin. Mikäli haluat investoida terävään japanilaiseen veitseen, tarvitset puisen leikkuulaudan muovisen sijaan.
Jälleen isot matkatavaramme kuljetetaan edeltä Kiotoon, ja me matkustamme pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Näemme matkalaukkumme jälleen hotellissa Kiotossa.

 

Päivä 8
Sendai – shinkansen-junalla Tokion kautta Kiotoon. Fushimi Inari-taishan shintotemppeli, Nishiki-ruokatori ja hurmaava geishakortteli Gion.

Poistumme Sendaista ja suuntaamme kohti Kiotoa. Matkaamme shinkansen-junalla Tokioon, jossa vaihdamme toiseen luotijunaan. Perillä entisessä keisarillisessa kaupungissa Kiotossa ajamme metrolla hotellille. Asumme keskustan alueella, ja heti huoneet saatuamme lähdemme tutustumaan Kioton nähtävyyksiin. Kiotossa on yli 1 600 buddhalaistemppeliä ja 270 shintolaispyhättöä. Sen lisäksi kaupungissa on keisarillinen palatsi, shoguneiden Nijon linna, sekä keisarillisia huviloita ja puistoja sekä liuta Japanin parhaita museoita.
Kioto oli ainoa Japanin suurkaupungeista, joka säästyi pommituksilta toisessa maailmansodassa. Väitetään, että syynä olivat kaupungin ainutlaatuiset kulttuuriaarteet. Valitettavasti kaupungin johto ei ole osoittanut samaa kunnioitusta, joten isot, kauniit puutalokorttelit ovat lähes kadonneet. Kukaan ei onneksi ole uskaltanut koskea tuhansiin temppeleihin, pyhättöihin ja ihastuttaviin puutarhoihin. Erityisesti kaupungin laitamilla tuntee siirtyvänsä aikaan, jolloin kauneus ja estetiikka olivat arvossaan.

Käymme Fushimi Inari-taishan shintopyhäkössä, jossa kuljemme läpi lukemattomien oranssinpunaisten torii-porttien. Tuhannet torii-portit muodostavat kauniin väylän läpi vihreän metsän. Kaikki eivät tunne Fushimi Inari-taishaa, mikä ei vähennä sen arvoa mitenkään – päinvastoin, monille vierailu on yksi matkan kohokohdista!
Iltapäivällä teemme kävelyretken läpi Kioton kuuluisan Gion-korttelin. Käymme samalla reissulla myös kuuluisalla Nishiki-ruokakadulla. Tarjolla on valtava valikoima japanilaisia erikoisuuksia kauniisti esille pantuina: hedelmistä ja vihanneksista kalaan, lihaan, pikkelöityihin vihanneksiin ja pikkusyötäviin. Nishiki on värikäs paikka, jossa tarjotaan mielellään maistiaisia. Gion-kortteleissa tunnelmalliset ruokapaikat houkuttelevat rinta rinnan perinteisten, huomaamattomien teehuoneiden kanssa, joissa Kioton kuuluisat geishat työskentelevät. Jos meillä on onnea, saatamme nähdä geishan sipsuttavan kadulla upeassa kimonossa huolellisesti puuteroiduin kasvoin.

 

Päivä 9
Kioto. Kultainen paviljonki, Nijon linna zen-puutarha ja polkupyöräretki Arashiyamassa. Illallinen, jolla maistelemme waguy-härkää.

Kaupungin pohjoislaidalla sijaitsee kuuluisa Kultainen paviljonki. Ihastuttava, puhtaalla lehtikullalla päällystetty paviljonki on kopio alkuperäisestä, yli 500 vuotta vanhasta rakennuksesta, jonka eräs mielisairas munkki sytytti tuleen 1955.
Keisarillisen Japanin armeijan ylipäällikkö oli shogun. Pitkiä ajanjaksoja hän oli myös maan todellinen hallitsija. Keisarin rooli oli pikemminkin symbolinen. Tokugawa-shogunaatti rakensi Nijon linnan vuonna 1603. Linnan rakennukset ovat hyvin säilyneitä. Linnan rakentamiseen osallistuivat parhaat käsityöläiset, ja aikansa taitavimmat taiteilijat koristelivat sen. Satakielilattiat ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka hienostunut linna on. Lattiat on rakennettu niin, että ne vikisevät linnun lailla, kun niillä astelee. Tarkoituksena oli suojella linnan asukkaita salamurhaajilta ja yllätyshyökkäyksiltä. Taidokkaat puuleikkaukset ja lukuisat maalaukset ovat alkuperäisiä ja hyvin arvokkaita.
Jatkamme matkaa Kioton länsilaidalle, jossa teemme pienen pyöräretken Arashiyaman kauniissa luonnossa vuorten juurella. Vierailemme Unescon suojelemassa Tenryu-jin temppelissä, joka on kuuluisa 1300-luvulta peräisin olevasta kauniista zen-puutarhasta. Temppeli valmistui 1339 ja kuuluu buddhalaiselle Rinzai-koulukunnalle. Pyöräilemme läpi kauniin bambulehdon, jossa useita metrejä korkeiden bambujen muodostama metsä luo eksoottista tunnelmaa. Symmetriset riisipellot ja Unescon suojelemat rakennukset täplittävät maisemia.
Päivän päätteeksi syömme japanilaisen illallisen yhdessä Kioton hyvistä ravintoloista. Tarjolla on tunnettua waguy-härkää, herkulliseksi marmoroitunutta japanilaista häränlihaa, joka on samantapaista kuin kuuluisa Koben härkä. Mieleenpainuva kulinaarinen elämys ja supermureaa lihaa, joka lähes sulaa suussa.

 

Päivä 10
Kioto. Wazukan teekylä, antiikkia ja historiallista taidetta Miho-museossa.

Noin 45 minuutin bussimatkan päässä Kiotosta sijaitsee Wazukan teekylä, pieni helmi piilossa vuorten keskellä. Täällä teetä tuotetaan noudattaen tarkasti vanhoja japanilaisia perinteitä yli 800 vuoden takaa. Wazukan teetä – mm. matchaa ja kabuse senchaa – arvostetaan kaikkialla Japanissa ja pidetään yhtenä parhaista. Yli 300 perhettä elättää itsensä teen viljelyllä ja tuotannolla ja elää tässä kauniissa ympäristössä kumpuilevien teeviljelmien ympäröimänä. Wazukassa tutustumme erilaisiin teelajikkeisiin ja niiden viljelyyn sekä opimme, mihin muuhun teetä voidaan käyttää ja mihin sitä voidaan lisätä. Esimerkkejä tästä ovat teenuudelit ja teejäätelö. Nautimme kylässä aidon teelounaan ja jatkamme sitten tiedonjano ja nälkä tyydytettyinä maailmankuuluun Miho-museoon, joka sijaitsee vajaan tunnin matkan päässä Wazukasta.
Miho-museo on loistava esimerkki siitä, mitä voi saavuttaa, jos on silmää taiteelle ja todella paljon rahaa. Mihoko Koyama, erään buddhalaisen lahkon perustaja, palkkasi kiinalais-amerikkalaisen huippuarkkitehdin I.M. Pein – tunnetaan mm. Louvren lasipyramidista – suunnittelemaan maailmanluokan museon. Paikaksi valittiin Shigaraki-vuoristo. Museota pidetään arkkitehtonisena mestariteoksena, jossa lasi, teräs ja betoni sulautuu ympäröivään metsä- ja vuoristoalueeseen. Museossa on esillä Mihoko Koyaman yksityinen taidekokoelma.

 

Päivä 11
Kioto – Shinkansen-junalla Hiroshimaan. Kokopäiväretki: Hiroshima ja Miya-jiman temppelisaari.

Kiotosta 300 km itään sijaitsee Hiroshima. Elokuun 6. päivänä vuonna 1945 kaupunki tuhoutui maan tasalle, ja 100 000 ihmistä kuoli, kun atomipommia käytettiin ensimmäistä kertaa sodassa koko maailmanhistoriassa. Yksinkertainen kupolimainen rauniorakennus seisoo muistuttamassa valtavasta tuhosta, jonka ydinpommi aiheutti. Lähellä on kaunis Rauhanpuisto, jossa palaa Rauhanliekki – se sammutetaan vasta, kun viimeinenkin ydinase maailmassa on tuhottu. Käymme puistossa ja Rauhanmuseossa, jonka näyttely kertoo tapahtumien kulusta tuona tuhoisana päivänä. Hiroshima on rakennettu täysin uudestaan ja on hyvin erilainen kuin muut japanilaiset kaupungit leveine ja ilmavine katuineen. Syömme Hiroshimassa lounaan ja lähdemme sen jälkeen tutustumaan yhteen Japanin tunnetuimmista, kuvatuimmista ja rakastetuimmista näkymistä: oranssinpunaiseen, ”leijailevaan” torii-porttiin Miyajiman saaren edustalla. Kaunista, runollista ja niin tyypillisen japanilaista!

Matkustamme tänään hieman isompien matkatavaroiden kanssa, sillä nyt mukanamme on kaikki tarvittava seuraavia kolmea yötä varten. Isot matkalaukut lähetetään jo edeltä Osakaan, jonne kiertomatka päättyy.

 

Päivä 12
Hiroshima. Bussilla Shimaneen, vuoria ja kaunista luontoa, shintotemppeleitä, japanilaisia linnoja, kaiseki-illallinen ja rentoutumista onsen-kylpylässä.

Hieman alle kolmen tunnin ajomatkan päässä Hiroshimasta sijaitsee Shimane, vuoristoinen ja harvaan asuttu rannikkoalue Honshun saaren länsiosassa. Monille Japani merkitsee Tokion ihmispaljoutta ja ultramoderneja pilvenpiirtäjiä, toisille Kioton eteerisiä bambumetsiä. Mikäli haluaa nähdä Japanin ehdottomasti kauneimpia maisemia ja kokea täysin erilaisen Japanin, jonka vain harvat näkevät, täytyy matkustaa Shimaneen. Se tarjoaa villiä luontoa, jyrkkiä kallioita, syviä rotkoja ja tuliperäisiä saaria. Paikkaa leimaavat mystiikka, tarinat hengistä ja esi-isien palvonta, mistä todistaa mm. shintotemppeli Izumo-Taisha. Se on yksi Japanin vanhimmista shintotemppeleistä ja sanotaan, että shintolaisuuden yhteensä kahdeksan miljoonaa henkijumalaa lähtee joka vuosi kuukalenterin kymmenentenä kuukautena (yleensä loka- tai marraskuussa) omista temppeleistään ja kokoontuu Izumo-Taishan temppelissä. Henkijumalille on temppeliin oma polku ja rakennuksessa on myös halli, jossa henget voivat levätä. Me vierailijat käytämme kiltisti tien reunimmaisia osia, sillä keskiosa on varattu jumalille.Käymme myös Matsuen linnassa, joka on yksi Japanin suurimmista ja harvoista jäljellä olevista alkuperäisistä linnoista. Linna valmistui 1611 ja on selvinnyt tulipaloista, maanjäristyksistä ja Meiji-kaudesta, jolloin pyrittiin feodalismin hajottamiseen.
Päivän päätteeksi nautimme hotellissa perinteisen kaiseki-illallisen. Kaisekia voi parhaiten kuvata ateriaksi, joka koostuu monista pienistä sesongin raaka-aineisiin pohjautuvista ruokalajeista. On mahdotonta sanoa etukäteen, mitä ateria sisältää, sillä ruokalajit riippuvat juuri siitä ajankohdasta, jona ateria nautitaan. Kaiseki-illallinen kuuluu vain erityistilaisuuksiin, kuten häihin ja syntymäpäiviin. Meillä on kuitenkin riittävästi juhlittavaa siinä, että olemme Japanissa! Jos haluat, voit lainata hotellista kimonon ja tulla illalliselle japanilaisittain pukeutuneena. Aterian jälkeen menemme rentoutumaan onsen-kylpyyn eli kuumiin lähteisiin. Onsenissa on joukko sääntöjä, joita pitää noudattaa, mutta matkanjohtaja jakaa tarkemmat ohjeet paikan päällä. Kylpeminen onsenissa on joka tapauksessa todella japanilainen elämys, joka kannattaa ehdottomasti kokea.

 

Päivä 13
Shimane. Adachi-museo ja vierailu Sakaiminaton mangakaupungissa.

Tänään käymme Japanin upeimmassa puutarhassa, joka sijaitsee Adachi-museon yhteydessä. Itse museo esittelee modernia taidetta sekä nykytaidetta, mutta iso puutarha on sen varsinainen vetonaula. Kuusi erityylistä ja erittäin hyvin hoidettua puutarhaa on suunniteltu herättämään katsojassa erilaisia tunteita ja luomaan ns. ”elävä maalaus”, joka muuttuu vuodenaikojen ja jopa kellonajan mukaan. Adachi on saanut Japanin hienoimman puutarhan tittelin useana vuonna, mikä ei ole mikään pikku juttu maassa, joka on kuuluisa puutarhoistaan.
Myöhemmin päivällä ajamme Sakaiminaton merenrantakaupunkiin, joka on mangamaailman kuuluisimpiin ja arvostetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Mizuki Shigeron synnyinpaikka. Shigeron hurmaavan ilkeät youkait,
kummajaisolennot, kertovat Japanin kansanperinteeseen liittyviä tarinoita. Hahmot koristavat neljän Yonagosta Sakaiminatoon liikennöivän junavaunun sisä- ja ulkopuolta ja jopa kuulutukset tekee yksi hänen luomistaan piirroshahmoista. Mizukin mangahahmoihin kuuluu Kitaro, hautausmaalla syntynyt poika, hänen isänsä Medama-oyaji, josta on jäljellä vain silmämuna, Neko Musume, torahampainen kissatyttö Jekyll ja Mr. Hyde -persoonallisuuksineen sekä Nezumi Otoko, likainen rottamies, joka käyttää pahanhajuista hengitystä aseenaan. Lapset rakastavat hahmoja, samoin aikuiset. Itse Sakaiminaton kaupungissa on mukava kuljeskella, kalastusalukset kelluvat satamassa ja viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita riittää. Syömme illallisen hotellissa.

 

Päivä 14
Shimane. Bussilla Osakaan, vierailu Tower Knives -veitsikaupassa. Läksiäisillallinen.

Ajamme bussilla Osakaan ja majoitumme hotelliin. Osaka on yhdessä Koben ja Jokohaman kanssa yksi Japanin tärkeimmistä satamakaupungeista. Se on ollut varhaisista vaiheistaan lähtien yksi maan vilkkaimmista ja vauraimmista kauppakaupungeista. Kuten monet muutkin Japanin kaupungit, Osaka koki kurjan kohtalon toisessa maailmansodassa. Alkuperäisestä kaupungista ei ole paljon mitään jäljellä. Sen sijaan Osakan arkkitehtuuri on Japanin kiinnostavinta ja kokeilevinta. Toinen Osakan erityispiirteistä on ruoka. Kaupunkia pidetään yhtenä Japanin gastronomisista keitaista, ja täällä valmistetaan myös maan parhaat kokkiveitset. Vierailemme tästä syystä Tower Knivesissa, jossa on myynnissä laaja valikoima Osakassa valmistettuja laatuveitsiä. Tutustumme japanilaisiin veitsiin ja koemme niiden taian leikatessamme todella terävällä veitsellä erilaisia vihanneksia. Kyse on nimittäin siitä, että mitä terävämpi veitsi, sitä enemmän makua raaka-aineesta irtoaa. Halukkaat voivat ostaa itselleen oman veitsen, henkilökunta kertoo lähemmin tullimääräyksistä. Useimpiin veitsiin voidaan kaivertaa saajan nimi, mutta vain japaniksi – paikan päältä saa apua tähänkin. Illalla kokoonnumme mukavalle läksiäisillallinen.

 

Päivä 15
Osaka – Helsinki

Ennen kotiinpaluuta meillä on ohjelmassa omaa aikaa joko Osakassa tai Kiotossa (matkasta riippuen). Tämän ajan kokonaispituus riippuu siitä, mihin aikaan lentomme lähtee (joillain lähtöpäivillä lento lähtee illalla ja saavumme Helsinkiin seuraavan päivän puolella).

Shinkansen luotijuna

Matkustamme Japanin rautateiden kuuluisalla luotijunalla, Shinkansenilla joka on yhdistänyt Tokion muihin Japanin suurkaupunkeihin vuodesta 1964 lähtien. Nopeimpien junien maksiminopeus on 320 km/h, ja vuosittain junilla matkustaa noin 300 miljoonaa ihmistä. Shinkansenissa voi olla jopa 16 vaunua ja kokonaispituutta noin 400 m. Koska Shinkansen-junat ajavat erikoisraiteilla, joilla muita junia ei kulje, myöhästymisiä on vain harvoin. Keskimääräinen myöhästyminen junaa kohti on noin 30-40 sekuntia. Junat on mukavia, jalkatilaa on riittävästi ja penkit kääntyvät, joten voit aina istua kasvot menosuuntaan. Junassa ei ole ravintolavaunua, mutta pientä syötävää ja juotavaa voi ostaa vaunuosastoja kiertävästä myyntikärrystä. Junissa ei saa tupakoida, lukuun ottamatta uusimpia junia, jotka on varustettu tupakointitiloin. 

 

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 4.598€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu

498€

Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Tokio/Osaka – Helsinki turistiluokassa
 • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 2-15
 • Lounas päivinä 2, 7, 10 ja 11 
 • Illalliset päivinä 2, 9, 12, 13 ja 14 
 • Shinkansen luotijuna Tokio – Sendai – Kioto – Hiroshima istumapaikat 2. luokassa 
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut

 

Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu 498€
 • Muut ruokailut ja juomat matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Matkatavarat

Matkustamme japanilaisilla Shinkansen-luotijunilla, joissa on rajallisesti tilaa matkatavaroille. Tästä syystä isot matkatavarat kuljetetaan erikseen seuraavaan yöpymispaikkaamme. Lue lisää päiväohjelmasta. 

Majoitukset ja yöpymiset

Majoitumme keskitason hotelleihin matkan aikana. Japanin suurkaupungeissa hotellihuoneet ovat siistejä, mutta kooltaan pieniä ja matkatavaroiden säilytystilaa on niukalti. Kaikissa huoneissa on oma wc, suihku/kylpy, tv ja maksuton wifi. Hotellit sijaitsevat kävelyetäisyydellä metroasemalta. Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana, viimeistään viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Tokio 3 yötä, Sendai 3, Kioto 3, Hiroshima 1, Shimane 1, Sakaiminato 1 ja Osaka 1. 

Liikkuminen matkan aikana

Koska matkalla käytetään paljon julkista liikennettä, tulee kävelyä paljon. Kävelyreiteillä on myös korkeuseroja ja portaita. Matka ei tästä syystä sovellu liikuntaesteisille. 

Hyvät, tutut kävelykengät ja/tai lenkkarit ovat tärkeä matkavaruste. 

Minimiosallistujamäärä

Matkan minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää. 

Juomarahat

Japanissa ei ole tapana antaa juomarahaa. 

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from Asiantunteva matkanjohtaja. Matkanjohtajan kielitaito, kohteiden tuntemus ja organisointikyky saivat matkakokonaisuuden onnistumaan, vaikka etukäteen meille toimitettu matkaohjelma oli virheellinen ja puutteellinen. Toivoisin, että päivittätte matkaohjelmat vastaamaan matkan sisältöä ja ohjeita! Erityiskiitos Aleksille henkilökohtaisesta avusta lääkäri- ja apteekkikäyntieni yhteydessä!
Date published: 2023-03-27
Rated 4 out of 5 by from Ensimmäistä kertaa Japanissa Olimme maaliskuun alussa kiertomatkalla. Päädyimme ohjatulle matkalle ensimmäistä kertaa, koska maa ja kieli oli niin vieraita. Oppaamme Aleksi oli ehtymätön Japani- tietopankki ja osasi huomioida matkalaisten erityistarpeet ja lääkärissäkäynnit. Kävelyä ja portaita oli todella paljon varsinkin alussa, haastavaa jos on liikuntaongelmia. Miinuspisteitä oli päivittämättömästä matkaohjelmasta, joka lisäksi erosi matkanjohtajan saamasta ohjeistuksesta. Onneksi kohteet kuitenkin oli pääsääntöisesti hyviä, toki yhden ostosaaren olisi voinut jättää väliin. Ja erityismukavaa oli siirtymät junalla ja bussilla, näki paljon enemmän maasta. Majoituspaikoista mieleenpainuvin oli perinteinen majatalo kylpyöineen ja tatami-huoneineen. Hyvä valinta kun ohjelma rauhoittui loppua kohden.
Date published: 2023-03-24
Rated 4 out of 5 by from Pitkän matkan päässä kiinnostava ja kiehtova Japani Matkanjohtajallamme Aleksilla oli täydellinen tietopankki Japanista ja kirsikkana kakun päällä hän on myös japaninkielen taitaja. Siirtymiset eri kaupungeihin ja kaupungin sisällä sujuivat hyvin oli sitten käytössä bussi tai metro tai juna tai taksi. Käytössämme oli korvanappit joihin saimme matkanjohtajalta tietoja esim. siirtyessä metrossa tai temppeleiden historiasta. Onsen-kylpylä oli myös elämys sekä tutustuminen teekylään. Haasteellinen osuus oli digitaalisen maahantulokaavakkeen täyttäminen. Japanin lentokentällä kun osittain toimittiin toisin kuin etukäteen oli infottu visit-japan sivuilla.
Date published: 2023-03-21
Rated 4 out of 5 by from Matka vastasi odotuksia Matkalla sai kokea erikulkuvälineet, oli juna, metro, paikallisjuna, luotijuna, bussi,taksi ja polkupyörä. Liikkuminen näillä kulkuvälineillä oli helppoa. Näin näki paikallista liikenneettä eikä vain liikuttu paikastatoiseen bussilla. Matkanjohtaja Aleksi oli loistava; hyvä paikallistuntemus ja etenkin Japanin kielentaito plussaa. Matkalla tuli päivittäin käveltyä paljon, matkaohjelma oli tiivis mutta hyvä.
Date published: 2023-03-21
Rated 5 out of 5 by from Matkalla monipuolinen ohjelma Tämä matka laajensi tietojani Japanista. Matkan pituus oli mielestäni sopiva ja ohjelma todella monipuolinen. Matkan vetäjä oli loistava ja piti ryhmän koossa vaikka ohjelma oli aika ajoin fyysisesti rankka kun mentiin portaita ylös ja alas ja sukkuloitiin ihmisvilinässä eri juna- ja metro asemilla. Yöpyminen japanilaisessa hotellissa oli todella mielenkiintoinen kokemus.
Date published: 2023-03-21
 • y_2023, m_6, d_2, h_24
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_5
 • loc_fi_FI, sid_JPRTR16, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja