Alppien aatelia - junamatka Sveitsissä

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Tutustumme kauniiseen Sveitsiin junalla, laivalla ja köysiradoilla. Nautimme näkymistä uljaille Alpeille ja sinisille vuoristojärville.

Sveitsi on kuuluisa rautateistään ja niinpä mekin nousemme junan kyytiin! Matkaamme Zürichistä kauniin Luzernjärven rannalla sijaitsevaan Luzerniin. Seikkailemme pienillä laivoilla ja junilla lähellä sijaitsevan vuoren huipulle. Kuuluisan Gotthard Panorama Expressin kyydissä matkaamme monien tunnelien kautta Alppien läpi. Tällä junamatkalla, joka kuuluu maailman kuuluisimpiin, maisemat ovat huikeat! Nautimme näkymistä Rigivuorelta, laskeudumme hammasradalla Vitznauhun ja palaamme laivalla Luzerniin. Käymme italiankielisellä alueella Ticinon kantonissa. Majoitumme Bellinzonaan, jonka keskiaikainen linna kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Bellinzonaa pidetään porttina Italiaan. Käymme myös Luganossa, joka on vain kivenheiton päässä Italiasta.

Tällä matkalla käytämme pääasiassa hyvin toimivaa ja hyvin kehittynyttä junaverkostoa ja koemme vertaansa vailla olevan Sveitsin kaikessa rauhassa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka, Junamatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta CHF, EUR,

Päiväohjelma 6 päivää
Päivä 1
Helsinki – Zürich. Junalla Luzerniin.
Päivä 2
Retki Rigivuorelle junalla ja laivalla.
Päivä 3
Elämyksiä Luzernissa ja mahdollisuus käydä Stanserhornilla (varataan ennen matkaa).
Päivä 4
Vesibussi ja Gotthard Panorama Express Ticinon kantoniin.
Päivä 5
Bellinzona ja Lugano, aikaa omille seikkailuille.
Päivä 6
Bellinzona – Zürich – Helsinki.

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.948€
Helsinki
Täynnä
2.048€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – Zürich. Junalla Luzerniin.

Lennämme Koillis-Sveitsissä sijaitsevaan Zürichiin. Siellä meitä odottaa täsmällinen sveitsiläinen juna. Poistumme suurkaupungista ja lyhyen ajan kuluttua saamme esimakua kauniista maisemista matkatessamme matalien vuorten, vihreiden peltojen, metsien ja järvien keskellä. Alpit häämöttävät kaukaisuudessa. Siellä täällä liehuu Sveitsin lippu, ja kiskojen laulun tahdissa matkaamme läpi tunnelin ja saavumme jälleen uuteen laaksoon, jonka maisemat ihastuttavat. Reilun tunnin kuluttua saavumme Luzerniin, jossa poistumme junasta. Modernin aseman on suunnitellut espanjalainen arkkitehti Santiago Calatrava. Heti aseman ulkopuolella meidät toivottaa tervetulleeksi vanhan rautatieaseman sisäänkäynti.

Edessämme seisoo kaunis vanha kaupunginosa upeine taloineen ja järven rannalla odottavat pienet viihtyisät ravintolat. Matkalla hotellille ohitamme kuuluisan Kapellbrücken sillan, joka on kaupungin tunnetuin nähtävyys ja kesäisin kauniisti kukkasin koristeltu.

Hotellimme sijaitsee keskustassa vain parin sadan metrin päässä järvestä. Hotelli on ollut perheen omistuksessa neljän sukupolven ajan. Kyse on hyvin hoidetusta keskitason hotellista ilman krumeluureja. Tunnelma on lämmin, ja hotelli on sveitsiläiseen tapaan siisti.

Perille saavuttuamme lähdemme katselemaan kaupunkia jalan. Luzern, kuten saksankieliset kaupunkia kutsuvat, tai Lucerne, kuten kaupungin ranskankielinen nimi kuuluu, on portti keskiseen Sveitsiin. Kaupunki sijaitsee kauniin Luzernjärven rannalla. Järvi tunnetaan myös nimellä Vierwaldstättersee. Sitä ympäröivät vaikuttavat vuoristomaisemat. Kiitos nähtävyyksien, houkuttelevien ostosmahdollisuuksien, kauniin sijainnin järven rannalla ja lähellä sijaitsevien vuorten Rigin, Pilatuksen ja Stanserhornin Luzern on hyvä paikka Keski-Sveitsiin tutustumiselle.

Pienen kävelykierroksen jälkeen syömme yhdessä herkullisen illallisen eräässä Luzernin mukavista ravintoloista.

Päivä 2
Retki Rigivuorelle junalla ja laivalla.

Aamulla suuntaamme rautatieasemalle, jossa paikallisjuna odottaa. Jouhevasti juna vie meidät pienelle Arth-Goldaun asemalle. Siellä nousemme Arth-Rigi-linjalle kuuluviin leveisiin vaunuihin, jotka kuljettavat meidät hitaasti ja varmasti Rigi Kulm -vuorelle. Nautimme maisemista ja kauniista luonnosta. Matkaamme metsäalueiden läpi, pitkin kallioita, ja siellä täällä puro heittäytyy pelottomasti alas kalliota ja päätyy pieneksi vesiputoukseksi, jonka pärske hukuttaa hammasradan äänet alleen. Lehmien kellot kilkattavat, kun ruskeavalkoiset lehmät laiduntavat ahkerasti ja varmistavat, että saamme syödä herkullista sveitsiläistä juustoa vielä myöhemminkin. Näkymät ovat kuin suoraan postikortista!

Ylhäällä huipulla näyttää majesteettiselta. Näemme, kuinka kolme järveä kohtaa alhaalla. Katselemme huikaisevia maisemia ja ymmärrämme, miksi Rigi on yksi Sveitsin suosituimpia vuoristokohteita. Rigi, jota kutsutaan myös lempinimellä ”die Königin der Berge” (suom. Vuorten kuningatar), kohoaa ylpeänä Luzern-, Zug- ja Lauerzjärvien välissä. Alapuolellamme näkyy Luzernjärvi, lähellä sijaitsevat Alpit häipyvät kaukaisuuteen. Meillä on aikaa syödä kevyt lounas tai vain nauttia maisemista.

Lähdemme laskeutumaan alas kävellen. Teemme suhteellisen kevyen kävelyn, jonka pituus on n. 4 km (laskeudumme 314 m). Meillä on hienot näkymät Sveitsin tasankoalueelle, Schwarzwaldiin, Vogeeseille ja Alpeille sekä henkeäsalpaava lintuperspektiivi Luzern- ja Zugjärville. Hyvin pienellä ponnistuksella saa maksimaalisen palkinnon, sillä koko reitti kulkee loivasti alaspäin. Saavumme Kaenzeliin, jossa voimme nauttia samoista upeista maisemista kuin itse Englannin kuningatar Victoria vuonna 1868. (Jos joku ei halua kävellä neljää kilometriä, alas voi laskeutua hammasradalla ja odottaa ryhmää siellä.)

Perillä Rigi Kaltbadissa nousemme uusiin vaunuihin, jotka kuuluvat Euroopan vanhimmalle hammasradalle vuodelta 1871. Nautimme kaikessa rauhassa maisemista, hammasradan kolinasta ja vaunun kevyestä keinunnasta, kun laskeudumme turvallisesti alas Luzernjärven rannalla sijaitsevaan Vitznauhun. Seuraavaksi nousemme laivaan, joka vie meidät takaisin Luzerniin.

Alppi-idyllillä kyllästettyinä voimme antaa maisemien kulkea ohi, kun lähestymme Luzernia. Kävelemme satamasta hotellille.

Illallinen on omavalintainen ja -kustanteinen.

Päivä 3
Elämyksiä Luzernissa ja mahdollisuus käydä Stanserhornilla (varataan ennen matkaa).

Aamiaisen jälkeen on aika tutustua Luzerniin. Olemme saaneet Luzern-kortin, jolla saamme käyttää kaupungin ja lähiympäristön julkista liikennettä ilmaiseksi. Kortilla saa lisäksi alennusta monista kohteista.

Matkanjohtaja vie halukkaat aamupäiväkierrokselle. Katselemme lähemmin joitakin Luzernin kiinnostavimmista paikoista. Itse Englannin kuningatar Victoria nosti Luzernin matkailukartalle vuonna 1868. Menetettyään Albertin, joka oli kiivennyt Rigille ja tuonut Victorialle kotiin alppiruusun, Victoria kaipasi maisemanvaihdosta ja matkusti lähes tuntemattomana Luzerniin, jossa hän viipyi kokonaiset viisi viikkoa. Victoria rakasti seutua ja seudulla rakastetaan Victoriaa. Kuningattaren mukaan on nimetty hotelleja, ravintoloita, laivoja ja kaikkea mahdollista.

Luzernin tunnetuin muistomerkki on tanskalaisen kuvanveistäjän Bertel Thorvaldsenin suunnittelema ja Lucas Ahornin kiveen veistämä. Luzernilla ei ollut varaa maksaa Thorvaldsenille muistomerkin veistämisestä 800 sveitsiläiselle palkkasoturille, jotka olivat kaatuneet puolustaessaan Ranskan kuningas Ludvig XVI:ta Tuileries’n palatsissa Pariisissa vuonna 1792. Toiveena oli, että Thorvaldsen muotoilisi kipsimallin, jonka jälkeen joku toinen taiteilija veistäisi itse teoksen. Vaikuttava Leijona-monumentti symboloi sveitsiläiskaartia, jonka 800 sotilasta joutui teurastetuksi Ranskan vallankumouksen aikana.

Pari tuntia kaupungilla vietettyämme on mahdollista lähteä retkelle Stanserhornille, joka on yksi kauniista vuorista lähellä Luzernia. Ensin ajamme junalla vajaat 20 min Stansiin. Siellä nousemme funikulaarin kyytiin. Se vetää meidät pätkän matkaa vuoren rinnettä ylöspäin. Sitten nousemme hyvin ainutkertaisen köysiradan kyytiin. Kyse on avomallisesta kabiinihissistä nimeltä CabriO – ensimmäinen laatuaan maailmassa! Kabiinin yläosassa voi siis seistä ulkoilmassa ja tuntea tuuli ja kuusien tuoksu, kun nousemme puiden latvojen yläpuolelle ja matkaamme kohti Stanserhornia (1898 m).

Huipulla voimme tehdä noin puolen tunnin kävelykierroksen, nauttia näkymistä joka suuntaan ja katsella vuorenhuippuja, kuten Jungfrauta tai Eideria. Meillä on aikaa myös istahtaa kakkukahville tai lounaalle. Laskeudumme vuorelta jälleen köysiradalla ja funikulaarilla ja palaamme Luzerniin junalla iltapäivän aikana. Retki Stanserhorniin kestää n. neljä tuntia. Retken hinta on v. 2023 55 €/hlö ja v. 2024 58€/hlö. (Matka ylös ja alas maksaa normaalisti 79 CHF.) (Retki tulee varata viimeistään 60 päivää ennen matkaa. Mukaan retkelle voi toki lähteä varaamattakin, mutta tuolloin hinta on huomattavasti korkeampi.)

Omatoiminen ja -kustanteinen illallinen. Mikäli halukkaita löytyy, matkanjohtaja johdattaa yhteiselle illalliselle johonkin mukavaan paikkaan.

Päivä 4
Vesibussi ja Gotthard Panorama Express Ticinon kantoniin.

Lähdemme tänään Luzernista ja jatkamme matkaa vesitse. Jätämme matkatavaramme hotellille ja kävelemme rantaan. Mukava vesibussi kuljettaa meidät leppoisasti järven yli Flüeleniin.
 
Laivamatkalla ohitamme Schiller-kiven, järvestä kohoavan järkäleen, jonka kultainen teksti kunnioittaa Wilhelm Tellistä kertovan näytelmän kirjoittajaa Friedrich Schilleriä. Schillerin Wilhelm Tell on tarina sveitsiläisten vapautumisesta Habsburgien vallasta.

Risteilemme järvellä ja käymme pienissä satamissa, joissa matkustajia jää pois laivasta ja uusia otetaan kyytiin. Perillä Flüelenissä meillä on tunti aikaa ennen kuin nousemme Gotthard Panorama Expressin kyytiin. Meillä on liput 1. luokkaan. Asetumme paikoillemme hienoihin vaunuihin, joissa on isot ikkunat, leveät istuimet ja kunnolla tilaa. Kaikki tämä tekee matkasta kuuluisan Gotthardin solan läpi erityisen!

Matkan aikana on mahdollista ostaa pientä naposteltavaa, viiniä, kevyitä aterioita ja kahvia. Hitaasti ja varmasti liikumme kohti etelää läpi tunnelien, yli siltojen, pitkin laaksoja ja jopa ympyrää kiertäen.

Juna kuljettaa meidät Luzernjärveltä Sveitsin sydämestä etelään Italian rajalle. Reitti kulkee vuonna 1880 valmistuneen Gotthardin tunnelin läpi. Matkan varrella voimme nähdä Wassenin kirkon kolmesta eri suunnasta: kiitos rohkean raiteiden asettelun ja monien silmukkatunneleiden nousemme Wassenissa kolmelle eri tasolle. Juuri silmukat ja upea insinöörityö ovat tehneet tästä rataosuudesta maailmankuulun. Matka on täynnä kaunista luontoa ja historiaa, myyttejä ja legendoja, joista matkanjohtaja kertoo lisää.

Nyt olemme perillä italiankielisessä Ticinon kantonissa, jossa ilmasto on lämpimämpi kuin muualla Sveitsissä. Italia sijaitsee heti vuoren toisella puolella. Majoitumme pääkaupunkiin Bellinzonaan. Hotel Internazionale sijaitsee asema-aukion laidalla, joten keskemmäksi kaupunkia emme olisi voineet asettua. Kävelemme asemalta vain 100 m:n matkan hotelliin, ja siellä matkatavaramme jo odottavat meitä.

Bellinzona on Sveitsin eteläisin kantoninpääkaupunki ja se tunnetaan mahtavista linnoituksista, jotka kuuluvat Sveitsin parhaiten säilyneisiin keskiaikaisiin linnoihin. Ne ovat päässeet myös Unescon maailmanperintölistalle. Bellinzona, jonka saksankielinen nimi on Bellenz, on sijoitettu strategisesti paikkaan, jossa laakso kapenee matkalla St. Gotthardin, San Bernardinon ja Lucomagnon soliin. Kaupunki on portti Italiaan heille, jotka tulevat pohjoisesta, ja avaimenreikä Alpeille heille, jotka tulevat etelästä.

Iltapäivän aikana teemme pienen yhteisen kierroksen Bellinzonassa. Meillä on käytössä Ticino-kortti, jolla saamme käyttää julkista liikennettä ilmaiseksi lähialueella ja jolla saa alennusta pääsymaksuista. Matkanjohtajalla on hyviä vinkkejä siitä, mihin loppuiltapäivä kannattaa käyttää.

Omavalintainen ja -kustanteinen illallinen.

Päivä 5
Bellinzona ja Lugano, aikaa omille seikkailuille.

Kun aurinko on noussut vuoristoketjun ylle, se valaisee ensin vastakkaisella puolella sijaitsevan vuoren. Koko Bellinzonan kaupunki odottaa kaipauksella, että auringon ensimmäiset säteet herättävät sen eloon osuessaan vanhalle kauppareitille, joka ulottuu Italiasta Pohjois-Eurooppaan. Vanhat linnat seisovat ylpeinä laaksoa ympäröivillä kukkuloilla ja kiinteät linnoitusrakennelmat kertovat tärkeästä asemasta, joka tällä solalla on historiassa ollut.

Aamiaisen jälkeen lähdemme pienelle kävelyretkelle ylös Castello di Montebellolle. Nousu ylös tapahtuu portaita pitkin pienten kujien läpi, ja lopulta nousemme kehämuurin viereen: näkymät kaupunkiin ovat upeat! Ne, jotka eivät halua kävellä ylös, voivat nousta pieneen kaupunkibussiin numero 4. Bussi on ilmainen, mutta siinä ei ole tilaa koko ryhmälle.

Katselemme kiinnostavaa linnarakennelmaa lähemmin ulkopuolelta ja nautimme siitä, että olemme onnistuneet valloittamaan linnoituksen, ainakin hetkeksi. Linnoituksen yhteydessä on myös pieni museo, jossa voi halutessaan käydä myöhemmin.

Meillä on lisäksi aikaa pienelle kävelylle kaupungissa, joka on Ticinon kantonin pääkaupunki. Ennen lounasaikaa hyppäämme paikallisjunaan, joka vie meidät kohti etelää.

Matkaamme Monte Cenerin ali uudessa tunnelissa, joka yhdistää Bellinzonan mm. Luganoon. Lugano sijaitsee kauniilla paikalla samannimisen järven rannalla. Tunneli on lyhentänyt matka-ajan alle puoleen entisestä.

Astellessamme ulos asemarakennuksesta tiirailemme kohti Luganojärveä: sen toisella puolella näemme Italian. Ilmasto on tällä toisenlainen: on lämpimämpää ja jos aurinko ei paistanut vuoren toisella puolella, täällä se hyvin todennäköisesti paistaa. Kaupunki sijaitsee kukkulalla, ja portaita pitkin tai funikulaarilla pääsemme alas kaupungin keskustaan, jossa on elegantteja liikkeitä yksi toisensa perään.

Olemme todella saapuneet yhteen pienistä ylellisistä sveitsiläisistä kaupungeista, joissa vauraus näkyy. Ferrarit murahtelevat ohi kulkiessaan, pienet ihastuttavat kahvilat tarjoilevat Aperol Spritziä hyvin pukeutuneille daameille ja kalliita vaatteita ulkoilutetaan kauniilla rantakadulla. Täällä on kaikkea: pieni uimaranta, kaunis puisto, pieniä retkiveneitä, joutsen vesirajassa maiskuttelemassa ja hyvät mahdollisuudet syödä lähes italialaista jäätelöä.

Kaupungissa on monia hyviä lounaspaikkoja ja – hassua kyllä – täältä löytyy Sveitsin ehkä halvin espresso. McDonalds myy nimittäin tuhtia mustaa juomaa oikeista espressokupeista yhden Sveitsin frangin hintaan. Herkullinen kahvi valmistetaan laadukkaalla Rancilio-merkkisellä espressokeittimellä – täällä ei todellakaan pihistellä!

Nauti muutamasta tunnista Luganossa. Syö lounasta ja kun aika on täynnä, palaa asemalle ja nouse johonkin monista junista, jotka vievät takaisin hotellille Bellinzonaan.

Illalla syömme yhteisen läksiäisillallisen.

Päivä 6
Bellinzona – Zürich – Helsinki.

Aamiaisen jälkeen luovutamme hotellihuoneet. Päivän aikana (lentoaikataulusta riippuen) nousemme junaan, joka vie meidät takaisin Zürichin päärautatieasemalle. Sieltä matkaamme junalla vielä lyhyen matkan Zürichin lentokentälle. Joinakin kertoina pääsemme junalla suoraan Bellinzonasta lentokentälle. Matkatavarat kuljetamme mukanamme.

Varaamme paikat koko ryhmälle Bellinzonasta Zürichiin, mutta jos joku haluaa lähteä aikaisemmalla junalla Zürichiin, hän voi nousta johonkin monista junista ja hypätä pois kaupungissa. Zürichin asemalla on matkatavaralokeroita. Yhdeksällä frangilla säilytykseen saa matkalaukun ja kassin. Matka lentoasemalle kestää n. 12 min ja reitti on hyvin opastettu.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 2.048€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
335€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Zürich – Helsinki turistiluokassa
 • Majoitus 5 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Junamatkat ohjelman mukaan, istumapaikkaliput 2. luokassa
 • Laivamatka Luzernista Flüeleniin, istumapaikkaliput 2. luokassa
 • Gotthard Panorama Express, Flüelenista Bellinzonaan, istumapaikkaliput 1. luokassa
 • Juna- ja laivamatka Luzern – Arth-Goldau – Rigi – Vitznau – Luzern
 • Matkalaukkukuljetus lentokentältä Luzerniin ja hotelleihin matkan aikana (1 laukku per matkustaja)
 • 5 aamiaista
 • 2 illallista (päivä 1 ja 5)
 • Paikallisliikenteen Ticino-lippu
 • Luzerne Visitor-kortti paikallisliikenteeseen ja alennuksia
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu
 • Muut ruokailut ja juomat matkan aikana
 • Retki Stanserhornille, varataan etukäteen

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Yöpymiset

Luzern 3 yötä ja Bellinzano 2.

Vahvistamme hotellit yhteystietoineen viimeistään viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 16 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Ilmainen paikallisliikenne ja alennusta nähtävyyksistä

Molemmista hotelleista saamme sisäänkirjoittautumisen yhteydessä kortin, joka oikeuttaa matkustamaan seuraavana päivän ilmaiseksi paikallisliikenteessä. Lisäksi kortilla saa alennusta eri kohteista, kuten museoista, linnoista, veneretkistä, ravintoloista ja köysiradoista. Kortin avulla voit itse päättää, millaiseksi matkasi muodostuu.

Paikallisjunissa etukäteispaikkavaraukset eivät ole mahdollisia.

Lisämaksullinen retki Stanserhornille

Hintaan sisältyy junalippu Luzernista Stansiin ja funikulaarin ja CabriO-kabiinihissin Stanserhornille meno-paluu. Normaalihinta sisältën ainoastaan hissimatkat on 79 CHF. Albatros-hinta on 55€/hlö (noin 50 CHF). Retki varataan etukäteen ja viimeistään 60 päivää ennen matkan lähtöpäivää. Retken kesto on noin 4 tuntia.

Hotellit ja matkatavarat

Kaikki hotellit sijaitsevat mukavan kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Luzernin asemalta hotelliin on matkaa n. 850 m. Bellinzonassa hotelli sijaitsee asema-aukiolla. Matkatavaroiden kuljetus lentokentältä Luzerniin ja hotellien välillä sisältyy matkan hintaan. Bellinzonan hotellista otamme matkatavarat mukaamme lentokentälle. Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla.

Sää

Alpeilla sää voi vaihdella. Matka-ajankohtana sää on usein hieno, mutta on mahdollista että sataa ja koemme monenlaista säätä. Pyrimme ottamaan sään huomioon ja yritämme vaihtaa matkaohjelman järjestystä mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan, jotta elämyksestä tulisi paras mahdollinen. Pakkaa mukaan hyvä sadetakki tai tuulitakki, se auttaa paljon.

FLÜELEN

Yritämme päästä laivaan, joka saapuu Flüeleniin tuntia ennen junan lähtöä. Tämä laiva ei ole yleensä niin täynnä kuin hieman pienempi höyrylaiva, joka saapuu perille juuri ennen junan lähtöä. Jos haluat matkata tällä myöhemmällä laivalla, voit tehdä niin.

Ateriat

Emme sisällytä aterioihin juomia. Joku haluaa ehkä tilata pullon hyvää Bordeaux’ta, muut juovat talon Rieslingiä ja yksi haluaa mieluummin oluen. Joku juo mieluiten kuplavettä sitruunalla ja toinen haluaa lasillisen viiniä. Tästä syystä on yksinkertaisempaa, että asiakkaamme saavat valita itse.

Muutokset matkaohjelmaan

Suunnittelemme matkaohjelman päivämäärät yli vuoden etukäteen varatessamme paikat Sveitsin junamatkoille. Junayhtiöt kuitenkin antavat lopullisen vahvistuksen paikoille vasta n. 3 kuukautta ennen lähtöpäivää. Tästä syystä saatamme joutua muuttamaan alkuperäisen ohjelman järjestystä. Päivien sisältö pysyy samana, mutta toteutamme ohjelman tarvittaessa hieman eri järjestyksessä.

Lue lisää matkakohteesta

Lue lisää Sveitsistä: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/eurooppa/sveitsi

Lue mm. ilmastosta ja säästä, aikaerosta, juomarahoista ja tarkista, tarvitsetko viisumia.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 3 out of 5 by from Puhdasta ilmaa ja raikasta vettä Hellesää ja tiukka ohjelma vähensivät matkan kokonaispisteitä. Sielu ei ehtinyt mukaan hurmaaviin maisemiin. Julkisen liikenteen käyttö matkan etapeilla on ilman muuta myönteinen asia, mutta voi olla sekä ryhmälle että matkan johtajalle haasteellinen. Matkan suunnittelussa kannattaisi kiinnittää tähän seikkaan enemmän huomiota. Gotthard Panorama oli vähän ylimainostettu, sillä paluumatkalla osoittautui, että kaikki junat käyttävät samaa rataa. Kuitenkin kaiken kaikkiaan virkistävä elämys.
Date published: 2023-09-15
Rated 5 out of 5 by from Alpit maisemineen tulivat tutuiksi. Alpit + kaupunkien ja maaseudun sykkeen positiivinen kohtaaminen. Palvelujen täsmällisyys, hyvä !
Date published: 2023-09-14
Rated 5 out of 5 by from Antoisa matka kaikin puolin Erinomaisesti onnistunut matka. Viehättävät kaupungit Luzern ja Bellinzona, retket upeisiin alppimaisemiin. Mainio sää koko matkan ajan. Ihana matkanjohtaja, joka järjesti ylimääräistäkin ohjelmaa. Lämmin yhteishenki koko matkan, koko ryhmä kivoja ihmisiä.
Date published: 2023-09-12
Rated 5 out of 5 by from Todella hyvin suunniteltu matka Palasin Alppimatkalta viime yönä ja olen matkaan todella tyytyväinen - tämä on yksi parhaimmista, ellei jopa paras, Albatros-matkoistani. Tukikohtina Luzern ja Bellinzona toimivat hyvin ja hotellit olivat sijainniltaan erinomaiset, erittäin siistit ja aamiaisetkin kelvolliset. Siirtymiset paikoista toisiin ja retkille tehtiin eri kulkuvälineillä, junalla, laivalla, hammasratajunalla, funikulaarilla - ei siis tuntikausien bussissa istumista. Hienoa olivat matkan hintaan sisältyneet julkisen liikenteen alennuskortit - esim. Ticino-kortilla pääsi matkustamaan täysin ilmaiseksi Bellinzonasta Luganoon. Luksusta oli matkustaminen Gotthard Panorama Expressin ykkösluokassa sekä se että matkalaukut vietiin hotelleille matkanjärjestäjän toimesta. Paluumatkalla Bellinzona - Zürich jokainen huolehti lauluistaan itse. Ohjelmanmukaista ohjelmaa oli sopivasti ja kiitos aktiivisen matkanjohtaja Tainan, hänellä oli ideoita muihinkin aktiviteetteihin. Taina oli muutenkin ihana, huolehti ryhmästä, huomioi kaikki ja teki paljon enemmän kuin olisimme odottaneet. Ainoa miinuspuoli liittyi laivamatkoihin, joille ei ollut varattuja paikkoja - laivat olivat aika täysiä, jolloin istumapaikkaa ei välttämättä löydä kuin maksamalla lisää paikasta 1-luokassa. Sää oli kesäisen lämmin ja kirkas, jolloin huikeat näkymät olivat parhaimmillaan.
Date published: 2023-09-11
Rated 5 out of 5 by from Onnistunut alppimatka Olimme 6 päivää kiertämässä Sveitsiä matkaten junalla ja laivalla. Sää oli loistava koko ajan. Ryhmämme oli täynnä mukavia ihmisiä ja opas Taina erinomainen. Suosittelen tätä matkaa jokaiselle, joka haluaa ihailla upeita maisemia ja kauniita vanhoja kaupunkeja. tätden kympin matka. Kannatti odottaa. Vahva suositus. Näimme satoja vuorten huippuja ylhäällä vuorella parin kilometrin korkeudessa. Lämmintä oli ka näkyvyys todella kauas. Hyviä reissuja niille, jotka valitsevat tämän matkan. Liikkuminen junilla oli kätevää ja helppoa. Terveisiä kaikille mukana olleille ja kiitos mukavasta seurastanne,
Date published: 2023-09-11
Rated 5 out of 5 by from Kokonaisuutena 10+ Hyvä ohjelma, hyvät kelit ja opas 10+. Lisäksi mukava ryhmä.
Date published: 2023-09-11
Rated 3 out of 5 by from Sadeviikko Alpeilla Matkatoimistohan ei voi vaikuttaa säähän, mutta sittenkin sää oli hirveä pettymys, että aina satoi. Albatrossin matkat ovat yleensä huomattavasti sesongin ulkopuolella, jolloin sääolosuhteet ovat huonot.
Date published: 2023-05-19
Rated 4 out of 5 by from Pääosin onnistunut reissu Olimme matkalla toukokuussa 2023, Sveitsi on hieno maa. Ainoa ikävyys oli sää eli kevätsateet. Viikon jokaiselle päivälle osui sadekuuroja tai tihkuttelua eikä Alppien huippuja näkynyt retkillä, jotka tehtiin ylös vuorille.
Date published: 2023-05-18
 • y_2024, m_5, d_19, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_16
 • loc_fi_FI, sid_CHRTR05, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja