Aito Calabria – Etelä-Italiaa kaikille aisteille

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Fantastisia maisemia, eri kulttuurien vaikutteita, paikallisia makuja ja kiehtovaa historiaa. Matka Napolista Italian saappaan kärkeen tarjoilee kaikkea tätä!

Calabrian alueen monimuotoinen luonto inspiroi kaikkia: upeita hiekkarantoja, kristallinkirkasta vettä ja bergamotti-, appelsiini- ja oliivilehtoja. Calabriassa kannattaa käydä myös kulttuurin vuoksi. Jo muinaisina aikoina alueella eli monia siirtokuntia ja siellä on tehty arkeologisia kaivauksia useassa paikassa.

Rannikkokaupungit, kuten Pizzo ja Trompea, tekevät vaikutuksen sijainnillaan, historiallisilla linnoillaan ja vaikuttavilla katedraaleillaan. Reggio Calabriassa ja Crotonessa näemme monen eri valloittajan jättämiä jälikiä - kreikkalaisista pylväistä pronssipatsaisiin ja normannien rakentamiin linnoihin ja palatseihin.

Kiinnostipa sitten meri, vuoret tai kulttuuri, kiertomatka Calabriassa tarjoaa kaikille jotakin.Yksi asia, mikä Calabrialla on aina tarjota: upeat näkymät!

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Euro

Päiväohjelma 8 päivää
Päivä 1
Helsinki – Napoli – Paestum
Päivä 2
Antiikin Paestum ja kauniita rannikkokaupunkeja
Päivä 3
Cosenza- Silavuoristo ja Carmigliatello ja lounas maatilalla
Päivä 4
Ciró Marina ja viinimaistiaiset sekä antiikin Crotone
Päivä 5
Catanzaro – Pizzo Calabro – Tropea – Reggio Calabria
Päivä 6
Reggio Calabria ja Bronzi di Riace
Päivä 7
Reggio Calabriasta Napoliin bussilla tai vaihtoehtoisesti junalla (lisämaksullinen)
Päivä 8
Napoli – Helsinki

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.548€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – Napoli – Paestum

Lennämme Helsingistä Napoliin. Lentokentältä lähdemme ajamaan kohti etelää ja Battipagliaa, saavutamme nk. "Il Mezzogiornon", eteläisen Italian, joka on sekä taloudellisesti että sosiaalisesti edelleen jäljessä muusta Italiasta. Vaikka Italia on ollut yli 150 vuotta yhtenäinen kansakunta, Etelä-Italia ei ole vieläkään samalla tasolla rikkaan pohjoisen kanssa. Yksi asia on kuitenkin varma: täällä eteläisessä Italiassa riittää kiehtovaa historiaa, upeaa luontoa – ihastuttavaa rannikkoa, kimaltavaa merta, kaunista vuoristoa – sekä italialaista ystävällisyyttä.

Jatkamme matkaa rannikolle ja saavumme päivän päämääräämme, joka on aivan antiikin Paestumin vieressä. Syömme hyvin ansaitun illallisen ennen kuin pääsemme lepäämään ja uneksimaan tulevien päivien yhteisistä seikkailuista.

(Päivän ajomatka n. 110 km – matka-aika yhteensä n. 1 h 45 min.)

Päivä 2
Antiikin Paestum ja kauniita rannikkokaupunkeja

Aamiaisen jälkeen aloitamme päivän kreikkalaisella kohokohdalla italialaisella maaperällä. Vierailemme kuuluisilla ja kauniilla Paestumin temppeleillä. 

Tanskalainen kirjailija H.C. Andersen vieraili täällä maaliskuussa 1834. Kuuluisassa päiväkirjassaan hän totesi: "Ohdakkeet ja villiviikunapensaat muodostavat erämaan täällä, missä loistokkaat, kauneimmat näkemäni temppelit seisovat sinisen taivaan alla....joka meidän aikanamme on Pompeijin tavoin noussut jälleen unohduksesta ja yöstä."

Kreikkalaiset asettuivat alueelle noin vuonna 600 eKr. He kutsuivat kaupunkia nimellä Poseidonia ja rakensivat paikalle upeita temppeleitä. Nimen Paestum kaupunki sai vasta roomalaisilta valloittajilta vuonna 273 eKr. Myöhemmin alue vaipui unohduksiin malariaepidemian takia. Vasta 1700-luvun puolivälissä temppelit löydettiin uudestaan. Taiteilijoita kaikkialta Euroopasta tulvi paikalle, ja he olivat, kuten oma H.C. Andersen ja kultakauden miehet ovat syvästi kiehtoneet paikasta. Tänään näemme kolme temppeliä, jotka ovat edelleen vierailun arvoisia.

Tuntemattomalta Basilicatan alueelta, jota antiikin aikaan kutsuttiin Lucaniaksi, siirrymme etelämmäksi kohti Calabriaa. Valitsemme hieman hitaamman, mutta kauniin rantatien. Tällä matkalla saatamme ajaa hieman enemmän kilometrejä kuin muilla Italian matkoillamme. Mutta jos haluamme kokea Calabrian, sitä ei voi välttää.

Täällä aika vaikuttaa pysähtyneen, ja mekin hidastamme vauhtia ohittaessamme rannikkokaupunkeja, joilla on kauniit nimet, kuten Praia, Diamante ja Paola.

Diamante maalauksellisine taloineen on tunnetun peperoncino-chilipaprikan koti. Jos kaipaat maustetta elämään, osta nippu peperoncinoja mukaan! Diamantea kutsutaan myös "maalatuimmaksi kaupungiksi Italiassa". Täältä löydät yli 200 muraalia, eli seinämaalausta, jotka ovat antaneet kaupungille taiteellista sysäystä. Vaikutusvaltainen kaupunkilainen Elvio Pascale ja milanolainen taidemaalari Nani Razzetti saivat yhdessä joukon taiteilijoita kerääntymään kaupunkiin, ja antamaan kaupungin muureille aihetta keskusteluun. Kävelemme kaupungin halki, annamme katseemme vaeltaa rakennuksesta toiseen ja ihastella eri kokoisia ja erilaisia seinämaalauksia, joita kaupunki on hankkinut ajan mittaan. Luultavasti ehdit myös nauttia vaikkapa kupillisen kahvia ennen kuin jatkamme matkaa.

Näihin pieniin viihtyisiin rannikkokaupunkeihin tulvii auringonnälkäisiä italialaisia elokuussa, kun koko maa sulkeutuu ja ryhtyy lomanviettoon. Pysähdymme jossakin näistä paikoista ja pidämme kahvitauon. Täällä Etelä-Italiassa espresso on pienempi ja tiukempi kuin muualla maassa. Sen tuoksu on voimakas, ja lämmin juoma saa koko kehon hereille. Matka-ajankohtamme osuu vilkkaimman korkeasesongin ulkopuolelle, joten tunnelma on rauhallisempi. Kalastajakylät heräävät toki eloon viikonloppuisin, kun ihmiset suuntaavat työviikon jälkeen rannikolle syömään pastaa ”alle vongole” tai grillattua kalaa oliiviöljyn ja sitruunan kera.Ihastelemme maisemia ja nautimme italialaisesta temposta. Meillä on aikaa oikoa hieman jalkojamme ja täydentää D-vitamiinivarastojamme auringosta nauttien.

Yövymme Cosenzan ulkopuolella.

Päivän ajomatka n. 250 km, ajoaika n. 4,5 tuntia.

Päivä 3
Cosenza- Silavuoristo ja Carmigliatello ja lounas maatilalla

Olemme nyt Calabrian alueen sydämessä ja kaunis Cosenza sijaitsee aivan Silavuorten juurella. Kaupunki on miellyttävä yhdistelmä historiaa, kiehtovia kulttuurikohteita ja eteläitalialaista vieraanvaraisuutta. Lähdemme paikallisoppaan johdolla kävelykierrokselle kaupunkiin, jossa talojen tiilikatot muodostavat kiinnostavan kontrastin taustalla kohoavan metsäpeitteisen vuoristoalueen kanssa. Kuljemme pitkin vanhankaupungin kapeita, mukulakivipäällysteisiä katuja, jotka ovat peräisin keskiajalta. Opas kertoo meille elämästä Etelä-Italiassa sekä kaupungin kiinnostavasta historiasta.

Kierroksen jälkeen on mahdollisuus katsella kaupunkia omatoimisesti. Ehkä haluat käydä hienossa Bilottin ulkoilmamuseossa, joka sijaitsee kaupungin modernissa osassa kävelykadun varrella. Siellä on esillä Salvador Dalín patsas Pyhästä Yrjöstä ja lohikäärmeestä sekä Mimmo Rotellan patsas ”La Rinascita della Cultura”, ”Kulttuurin jälleensyntymä”, jonka hän loi syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Se symboloi kulttuurin kykyä voittaa terrorismi.

Seuraava kohteemme on kaunis Silavuoristo. Ajamme ylös Silan kansallispuistoon, jossa vuorenhuiput ulottuvat lähes kahden kilometrin korkeuteen. Maisemat ovat vaihtelevia: peltoja, niittyjä ja metsiä. Alueen eläinmaailma on monipuolinen viattomilta näyttävistä peuroista hämärässä hiipiviin ulvoviin susiin. Alue on päässyt ehdolle Unescon geopuistojen listalle.. Kun näkee lehmälauman laiduntavan kaikessa rauhassa ja pitkään paimensauvaansa nojaavan paimenen katselevan lampaitaan, jotka valitsevat huolellisesti täydellisen vihreät versot orastavien kasvien joukosta, voi tuntua, että on siirtynyt jonkinlaiseen italialaiseen vuoristoidylliin. Kasvien sanotaan antavan paikalliselle juustolle sen ihastuttavan ja täydellisen maun.

Ilma vuoristoalueella lukeutuu Euroopan puhtaimpiin. Käymme pienessä Carmigliatellossa, joka tuo mieleen pienen itävaltalaisen alppikylän. Käyntikohteemme on luomuviljelyyn keskittynyt ”agriturismo”. Maistelemme paikallista salamia ja juustoa, jotka huuhtelemme alas kylmällä italialaisella oluella.

Reittimme varrelle osuu myös pieni keskiaikainen San Giovanni in Fiore. Järvien, vuorten, metsien ja kauniiden maisemien jälkeen on aika ajaa La Castellaan, jossa vietämme kaksi seuraavaa yötä. Syömme perillä hyvin ansaitun illallisen.

Päivän ajomatka n. 180 km.

Päivä 4
Ciró Marina ja viinimaistiaiset sekä antiikin Crotone

Päivä alkaa tunnetulta viinialueelta Ciró Marinan ympäristöstä. Bussi vie meidät läpi viiniviljelysten Il Feudon viinitilalle, jonka omistaa tunnettu viinintuottaja Ippolito 1845. Tuottajaa pidetään vanhimpana Calabrian toiminnassa olevista viinitiloista, ja juuri täällä tuotetaan joitakin alueen parhaista viineistä. Yksi heidän suosituimmista viineistään on ”I Mori”, jossa käytetään pääasiassa paikallista rypälettä Gaglioppoa. Tuottajan roseviiniä pidetään yhtenä Italian parhaista.

Viinitila on ollut saman perheen omistuksessa jo kuuden sukupolven ajan. Kauniit viinitarhat levittäytyvät kumpuilevassa maastossa alas kohti houkuttelevan sinistä merta. Teemme pienen kierroksen viljelyksillä, jotka kokonaisuudessaan ovat 100 hehtaarin alueella ja kuulemme, millaista viinin tuottaminen on juuri täällä. Opastetun kierroksen jälkeen maistelemme muutamia viinejä pienten tarallien, tyypillisten eteläitalialaisten leipärinkeleiden, kanssa. Mikä ihana aperitivo ennen lounasta!

Jatkamme matkaa vanhaan rannikkokaupunkiin Crotoneen. Kaupunki on tunnettu kauniista sijainnistaan ja ihastuttavan rennosta eteläitalialaisesta elämäntyylistään. Kautta historian kaupungissa on eletty tapahtumarikasta ja turbulenttia elämää. Crotonen perustivat vuonna 710 eKr. uudisasukkaat Peloponnesoksen niemimaalta antiikin Kreikasta. Kreikkalaiset siirtolaiset ottivat haltuunsa suuria alueita Etelä-Italiasta noin 700–600 eKr. He halusivat lännestä lisää maata ja elintilaa. Sitä löytyi Etelä-Italiasta, lisäksi maa oli hyvin hedelmällistä verrattuna kotimaahan. Tämän ansiosta Crotone kasvoi suhteellisen lyhyessä ajassa isoksi. Nykyinen asukasluku on noin 65 000.

Läpi historian monet kansat ovat taistelleen kaupungin suosiosta. Kreikkalaisten siirtokunnasta tuli ensin roomalainen, sitten siitä tuli osa Bysantin valtakuntaa. Vuonna 870 oli saraseenien aika, myöhemmin alueella – kuten koko Etelä-Italiassa – vierailivat normannit. Olipa se eräässä vaiheessa osa Napolin kuningaskuntaakin.

Katselemme kaupunkia lähemmin ja teemme kävelykierroksen La Pescherian pienillä kaduilla. Ehkä käymme vilkaisemassa myös kaupungin vilkasta kalatoria. Ohitamme kävelyllä vaikuttavan rakennuksen, Kaarle V:n linnan. Näemme, miten eri valloittajat ovat vaikuttaneet kaupungin arkkitehtuuriin. Kaikki upeista aatelispalatseista pieniin ahtaisiin kujiin tekee kaupungista hurmaavan tuttavuuden.

Ajamme pienen matkaa kaupungin eteläpuolelle ja pysähdymme Capo Colonnassa. Täällä seisoo yksittäinen kreikkalainen pylväs ja muistuttaa ajasta, jolloin se oli osa uljasta Heran temppeliä. Mahtavan temppelin saattoi nähdä mereltä käsin ja se teki vaikutuksen kaikkiin paikalle osuneisiin merenkulkijoihin. Ehkäpä itse Odysseus purjehti ohi ja katseli 48 kaunista doorilaista pylvästä, joista temppeli koostui. Nykyään seudulla ei ole enää montakaan rauniota, sillä vanhoja temppeleitä käytettiin rakennusmateriaaleina, myös itse Crotonessa. Näin historian fyysiset jäänteet ovat saaneet uuden elämän.

Täyden päivän jälkeen ajamme takaisin hotellille ja nautimme hyvin ansaitun illallisen.

Päivän ajomatka n. 100 km.

Päivä 5
Catanzaro – Pizzo Calabro – Tropea – Reggio Calabria

Tänään suuntaamme kohti Catanzaroa. Jälleen kerran ylitämme vuoria ja saavumme Tyrrhenanmeren rannalle. Käymme muutamissa pienissä kaupungeissa. Aloitamme kauniista tonnikalakaupungista Pizzo Calabrosta. Vuosituhansien ajan kaupunki on elänyt kalastamalla, säilömällä ja myymällä keltaevätonnikalaa. Nykyään kaupungissa valmistetaan joitakin Italian parhaista tonnikalasäilykkeistä. On nimittäin hyvää tonnikalaa ja sitten sitä, mitä löytyy kotopuolesta supermarketin hyllystä. Ero on huomattava! Osta Calabriasta mukaan lasitölkki tai peltipurkki paikallista tonnikalaa – se on hintansa väärti! Tai maista ”bottarga di tonnoa”, suolattua ja kuivatettua tonnikalan mätiä, jota voi raastaa pastan päälle valkosipulin, oliiviöljyn, kesäkurpitsan, peperoncinon, salottisipulin ja paahdettujen leivänmurujen kaveriksi. Meillä on hiukan aikaa nauttia ympäristöstä ja kauniista maisemista ennen kuin maistelemme italialaista gelatoa. Monen mielestä matka Italiaan ei ole täydellinen ilman italialaista jäätelöä!

Laskeudumme pienet portaat alas kohti merta ja täällä näemme erikoisen Chiesa di Piedigrottan kirkon, jonka haaksirikkoutuneet kaivoivat rinteeseen 1600-luvulla. Pienestä luolasta on häikäisevä näkymä merelle, ja ainutlaatuisessa kirkkohuoneessa näemme uskonnollisia veistoksia, jotka on kaiverrettu suoraan kallioon.

Seuraava pysähdyspaikka on Tropea, joka sijaitsee korkealla kalliolla ja voi ylpeillä hienoilla näkymillä taivaansiniselle merelle. Sen lisäksi Tropea tunnetaan punaisesta Tropea-sipulista, jota arvostetaan kovasti eteläitalialaisessa keittiössä.

Tänään ohjelmassa on yhteinen eväsretki. Maistelemme auringon kypsyttämiä italialaisia tomaatteja ja tropealaista sipulia, paikallisia makkaroita ja calabrialaista erikoisuutta ’ndujaa, joka on voimakkaan makuinen makkara, jota levitetään leivälle. Koriin päätyy myös hieman juustoa, tuoretta leipää ja ehkä vähän hedelmiä tai jotakin makeaa. Italialaiseen tapaan kaikki on yksinkertaista ja herkullista. (Mikäli sää on kurja, piknikin sijaan nautimme lounaaksi italialaisen voileivän, paninon.)

Ennen kuin pääsemme perille päivän päätepisteeseen Reggio Calabriaan, käymme Scillan kaupungissa. Tunnemme kaikki tarujen sankarin Odysseuksen Homeroksen teoksista. Odysseuksen piti matkallaan kotiin Ithakaan purjehtia Messinansalmen läpi. Kreikkalaisten merimiesten piti ohittaa salmen kapein kohta Sisilian ja Scillan kohdalta. Tästä kertoo tarina Skyllasta ja Kharybdiista. Skylla oli legendan mukaan kaunis tyttö, jonka velho Kirke myrkytti. Skylla muuttui jättimäiseksi ja söi merimiehiä, jotka purjehtivat salmen läpi. Matkanjohtaja virkistää muistiamme ja kertoo paikan historiasta samalla, kun itse näemme, kuinka voimakkaat virtaukset meressä täällä on. Ymmärrämme nyt ehkä paremmin Homeroksen tarinan taustoja.

Elämyksekkään päivän päätteeksi saavumme Reggio Calabriaan, jossa yövymme kaksi seuraavaa yötä.

Päivän ajomatka n. 240 km.

Päivä 6
Reggio Calabria ja Bronzi di Riace

Tänään vietämme aamupäivän Reggio Calabriassa, joka sijaitsee Aspromontevuoren juurella. Katselemme vanhaakaupunkia ja kävelemme pitkin rantakatua, jonka varrella kasvaa eksoottisia puita ja kasveja. Kaupungissa on myös raunioita sekä kreikkalais- että roomalaiskaudelta. Voimme nähdä Sisilian puolella sijaitsevaan Messinaan saakka. Täällä kohtaa kaksi mannerlaattaa, Euraasian ja Afrikan laatta. Ne työntyvät välillä toisiaan vasten, minkä vuoksi alueella on tulivuoria – Etna, Vulcano ja Stromboli – sekä maanjäristyksiä, jotka ovat tuttuja sekä Messinan että Reggio Calabrian asukkaille.

Snorklausretkellä joidenkin satojen metrien päässä Calabrian rannikosta vuonna 1972 roomalainen keraamikko Stefano Mariottini havaitsi yhtäkkiä käsivarren törröttävän hiekasta 6–8 metrin syvyydessä. Hän sukelsi ja alkoi poistaa hiekkaa käsivarren ympäriltä. Pian hiekan alta paljastui kaksi kreikkalaista patsasta harvinaisen hyvässä kunnossa. Nykyään ylväät kreikkalaiset hahmot seisovat museossa Reggio Calabriassa. Kun noita yli 2 500 vuotta vanhoja patsaita katsoo, ei voi olla vaikuttumatta niiden upeasta taiteellisesta laadusta. Patsaista aistii selvästi kreikkalaisten taidon kuvata täydellistä ja lähes jumalallista ihmiskehoa. On suuri mysteeri, mistä patsaat ovat peräisin ja ketä ne esittävät – jumalia vai ihmisiä?

Loppupäivä on varattu omille seikkailuille. Ehkä pikku putiikit houkuttelevat viimeisille ostoksille tai kenties lasi viiniä jossakin pienistä baareista tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Reggio Calabria on helposti hallittavissa oleva kaupunki, jossa liikekaduilla on pieniä kauppoja, kahviloita ja muita houkutuksia. Voit myös kävellä merenrantapromenadilla ja katsella kauempaa häämöttävää Sisiliaa.

Illalla tapaamme hotellissa ja nautimme illallisen yhdessä.

Päivä 7
Reggio Calabriasta Napoliin bussilla tai vaihtoehtoisesti junalla (lisämaksullinen)

Matkamme Italian saappaankärkeen on tullut päätökseensä, suuntaamme jälleen kohti pohjoista ja Napolia.

Aamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavarat bussiin, joka ajaa Napoliin ja hotelliimme. Matkalla kuljettaja pysähtyy pari kertaa, jotta voit venytellä jalkoja, ostaa pientä syötävää ja juotavaa.

Paluumatkaa on mahdollista maustaa ylimääräisellä seikkailulla. Halukkaat voivat matkustaa Napoliin junalla (lisämaksusta) ja jättää matkatavarat bussin kuljetettavaksi. Bussi jättää junamatkustajat asemalle ja matkanjohtajan kanssa noustaan intercityjunaan Reggio Calabriasta Napoliin. Näin pääset nauttimaan Italiasta vähän toiseen tapaan ja eri näkymin.

Junamatkan hinta on 35 €. Junavaihtoehto varataan ja maksetaan viimeistään 90 päivää ennen matkaa. Junaan kannattaa varata hieman evästä ja vettä sekä päivän aikana tarvittavia muita henkilökohtaisia tavaroita ja esim. pitkähihainen pusero junamatkalle.
 
Junavaihtoehdon valinneet saavat varautua kävelemään hotellille (n. 1,5 km), sillä juna on bussia nopeammin perillä.

Kirjaudumme hotelliin ja tapaamme bussilla tulleet ryhmäläiset ja saamme matkatavarat. Syömme viimeisen yhteisen illallisen, jonka ääressä voimme jakaa kokemuksiamme Etelä-Italiasta.

Päivän ajomatka n. 490 km (5 t 30 min).

Päivä 8
Napoli – Helsinki

Aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja suuntaamme Napolin lentokentälle. On tullut aika palata kotiin.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.548€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
300€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Napoli – Helsinki turistiluokassa
 • Majoitus 7 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Puolihoito (aamiainen ja illallinen). Ensimmäisenä iltana kylmä iltapala.
 • Viininmamistelu Marino Cirón viinitilalla
 • Paikallisten tuotteiden maistelu agroturismitilalla Silja-vuoristossa
 • Piknik-lounas Tropeassa
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu
 • Junamatka Reggio Galabriasta Napoliin 35€/hlö (valinnainen)
 • Juomarahat kuljettajalle, yhteensä 8€/hlö (suositus)
 • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Yöpymiset

Paestumin lähellä 1 yö, Cosenzan ulkopuolella 1, La Castella 2, Reggio Calabria 2 ja Napoli 1.

Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana, viimeistään noin viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Liikkuminen matkan aikana

Matkaohjelma on tiivis ja siihen sisältyy paljon erilaisia käyntikohteita. Käymme mm. kaupungeissa, jotka on rakennettu vuorten kylkeen, joten niissä on korkeuseroja. Kävelemme retkipäivien aikana myös epätasaisessa maastossa. Matka ei sovi liikuntaesteiselle.

Junamatka

Junavaihtoehdon valinneet pakkaavat matkatavaransa bussiin, joka kuljettaa ne hotelliin Napoliin. Suosittelemme, että junamatkalle otetaan mukaan vain välttämättömin. Mikäli maassa sattuu olemaan lakko tai ilmenee muita syitä, jotka vaikuttavat junalippujen saantiin, kaikki matkustavat Reggio Calabriasta Napoliin bussilla ja junalipun hinta hyvitetään sen ostaneille. Matkanjohtaja matkustaa yleensä ryhmäläisten mukana junalla, mutta mikäli junan valinneita on hyvin vähän, matkanjohtaja voi matkustaa enemmistön kanssa bussilla. Napolissa asemalta on noin 1,4 km:n matka hotellille. Matkustamme intercityjunalla ja matka kestää n. 5 h 20 min. (Matka bussilla taukoineen kestää n. 6 h 45 min. Etäisyys on noin 500 km.) Suosittelemme, että ostat junamtkan hyvissä ajoin. Mikäli ostat junamatkan alle 90 vrk ennen lähtöpäivää, on junalippu silloin erikoistilauksesta ja emme voi taata saatavuutta ja kotisivuilla ilmoitettua hintaa.

Lue lisää matkakohteesta

Lue lisää Italiasta: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/eurooppa/italia

Lue mm. ilmastosta ja säästä, aikaerosta, juomarahoista ja tarkista, tarvitsetko viisumia.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from Mielenkiintoinen Calabria Hyvän oppaan johdolla tietämys Italian Calabriasta kasvoi huikeasti tiivistahtisella matkalla huhtikuun alussa. Ostosfriikeille ei välttämättä jäänyt aikaa toteuttaa haaveitaan shoppailusta, kun ohjelman lomassa siihen ei kauheasti jäänyt aikaa. Minua se ei kyllä haitannut. Pitkillä bussitaipaleilla saimme paikallisista ruuista ja juomista paljonkin tietoa, mutta näitäkään tietoja ei kauheasti päässyt käytännössä kokeilemaan, kun aterioitiin yhteisesti hotellilla. Ruuat olivat kyllä hyviä ja kaikki hoitui hyvin ja helposti.
Date published: 2023-04-25
Rated 4 out of 5 by from Kiinnostava Calabria Saimme mielenkiintoisen läpileikkauksen Calabriasta sen historiasta sekä nykypäivästä. Johdattelijana matkassa innostunut ja innostava oppaamme Tuija. Hotellit olivat hyvää keskitasoa. Ainoastaan Napolin hotellin sijainti syrjässä miinuksena. Ohjelma oli sopivan tiivis. Junamatka saappaan kärjestä Napoliin oli hyvä valinta.
Date published: 2023-04-22
Rated 4 out of 5 by from Monipuolinen matka Kokonaisuudessaan matka oli hyvin suunniteltu, opas oli loistava ja bussikuljetukset toimivat hyvin joustavasti. Nähtävää oli paljon ja monipuolisesti. Matkalle osallistuvien tulee olla hyväkuntoisia, sillä kävelemistä ja rappuja riitti. Myös hotellit toimivat hyvin ja nälkäiseksi ei todellakaan jäänyt.
Date published: 2023-04-21
Rated 4 out of 5 by from Mielenkiintoista nähtävää Matkanjohtaja Tuija oli loistava! Käyntikohteet olivat mielenkiintoisia. Napoliin olisi voitu tutustua vielä perusteellisemmin. Majoitukset ja ruokailut olivat matkan hinnan mukaisesti kolmen tähden tasoa. Lufthansa kuljetti määränpäähän ja takaisin, mutta muuten palvelu ei kiitoksia ansaitse. Täysikasvuisen henkilön matkustaminen ahtailla tuoliväleillä oli tuskallista. Ryhmämatkalaisille ei annettu mahdollisuutta valita etukäteen väljempiä paikkoja. Kokonaisuutena matkan hinta-laatusuhde on kohdallaan.
Date published: 2023-04-20
Rated 4 out of 5 by from Monenlaista näkemistä Calabriassa Matka vastasi esittelyssä kerrottua eli kiertomatka, joten siirtymisiä paikasta toiseen aika paljon mutta kaikenlaista nähtiinkin.
Date published: 2023-04-19
Rated 4 out of 5 by from Keväinen etelä Italia Keväinen Italia saa kesän alkamaan ennakkoon, joten ajankohta oli juuri sopiva siihen 🥰 kohteet oli valittu huolella ja oppaamme oli kokenut mutta innostunut työstään joten innostus näkyi myös ryhmähengessä. Kohokohtia olivat luolakirkko ja pronssimiehet sekä monet aidot pikkukaupungin kujat, jotka kuitenkin erosivat toisistaan eri kaupungeissa.Onneksi Napolissakin oli hieman omaa aikaa sillä se oli ihan oma maailmansa ...ainoastaan Napolin hotellin sijainti hieman harmitti (teollisuusalueella) vaikka itse majoitus oli hyvätasoinen.
Date published: 2023-04-19
Rated 4 out of 5 by from kiertomatka Calabriassa Olemme kiertäneet ristiin ja rastiin koko Italian. Calabriassa on ennenkaikkea vanhaan kreikkalaiseen aikakauteen liittyvää katsottavaa, vähemmän keskiajan aarteita ja taidetta.
Date published: 2023-04-18
Rated 4 out of 5 by from Saimme, mitä luvattiin. Kiertomatka. Antiikin Kreikan vaikutus tuli hyvin esille.
Date published: 2023-04-18
 • y_2024, m_4, d_15, h_3
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_33
 • loc_fi_FI, sid_ITRTR64, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja