Hyvä tietää Costa Ricasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Costa Ricassa.
 • Asukasluku 5 milj.
 • Pääkaupunki San José
 • Kieli Espanja
 • Uskonto Katolisuus
 • Valuutta colón
 • Pinta-ala 51.100 km2

Hyvä tietää

Aikaero

Costa Rica on 8 tuntia jäljessä Sanskaa. Kun kello on 12.00 Sanskassa, se on 04.00 Costa Ricassa.

Liikkuminen Costa Ricass

Bussit

Bussit Costa Ricassa eivät ole aivan samalla tasolla kuin Euroopassa, mutta käytämme busseja, joilla on hyvä standardi ja ilmastointi.

Hintataso

On suhteellisen halpaa syödä ravintolassa Costa Ricassa. Yksi ateria (sekä aamiainen että päivällinen) maksaa noin 12 euroa. Joten mukaan lukien juomat, voit selviytyä hienosti noin 40 eurolla päivässä. Muistoesineitä ja käsityötuotteita on kaikissa hintaluokissa, mutta suurin osa on suhteellisen halpaa.

Juomarahat

Costa Ricassa juomaraha on yleinen käytäntö matkailualalla. On normaalia, että matkailijat antavat juomarahoja bussikuskeille, paikallisille oppaille, hotellin kantajille, ravintoloissa jne. Jotkut ravintolat lisäävät palvelumaksun laskuun, mutta tietysti voit antaa juomarahoja halutessasi. Jos laskuun ei ole lisätty palvelumaksua, on normaalia jättää pieni summa tarjoilijalle.

Tavalliselle matkailijalle voi olla vaikeaa tietää, kuinka paljon kukin henkilö ansaitsee. Mutta yksi tai kaksi colónia riittää pitkälle.

On korostettava, että vaikka juomaraha on normaalia, se on tietysti vapaaehtoista. Kuten mainittu, se on yleinen käytäntö.

Valuutta ja luottokortti

Costa Rican valuutta on colón (CRC).

Useimmilla Costa Rican matkoilla selviydytään yleensä Yhdysvaltain dollareilla. Vaihtorahaa saa yleensä paikallisessa valuutassa, ja siten saa hieman paikallista valuuttaa ilman tarvetta vaihtaa sitä. Paikallista valuuttaa ei voi vaihtaa ennen matkaa.

Jos otat dollareita mukaan kotimaasta, varmista, ettet tuo suurempia seteleitä kuin 20 dollarin setelit. On usein mahdotonta maksaa 50- ja 100-dollarin seteleillä, koska ne ovat usein väärennettyjä.

Visa-korttia voidaan käyttää useimmissa ravintoloissa, hotelleissa ja suurissa kaupoissa sekä käteisen nostoon automaateista. MasterCardia ja American Expressiä voidaan myös käyttää, mutta ne eivät ole yhtä yleisiä kuin Visa.

Sähkö

Costa Ricassa käytetään 110 voltin, 60 hertsin sähköjännitettä. Pistorasiat ovat amerikkalaisen tyyppisiä, joissa on litteät nastat, joten on hyvä idea ottaa mukaan adapteri tähän tyyppiin sopivia pistorasioita varten.

Puhelin ja internet

Costa Rican kansainvälinen maatunnus on +506. Puheluiden soittaminen Costa Ricasta sekä puheluiden vastaanottaminen ja puhelimen dataliikenteen käyttö ovat kalliita. Tarkista kattavuus ja hinnat oman matkapuhelinoperaattorisi kanssa.

Useimmissa Costa Rican hotelleissa on internetyhteys, jossa on hyvä yhteys.

Hygienia

Costa Ricassa hygieniataso on hieman alhaisempi kuin Länsi-Euroopassa. Kuitenkin hotelleissa ja suuremmissa ravintoloissa on moderneja/länsimaisia WC-olosuhteita. Kannattaa ehkä ottaa hieman paperia mukaan laukkuun matkustettaessa maaseutualueille.

Kaikkialla Costa Ricassa, paitsi Tortuguero Nationalparkissa, voi juoda vettä hanasta, mutta se voi maistua hieman kloorilta. Vettä on mahdollista ostaa kaikkialta Costa Ricassa.

Tapoja ja käytäntöjä

Turistit ovat yleisesti erittäin tervetulleita Costa Ricaan. Vaikka paikalliset ovat yleisesti tottuneet moniin turisteihin, odotetaan, että kunnioitetaan paikallisia tapoja ja käytäntöjä. Kaikkein tärkeintä on luonnonsuojelu. Usein alueet, joilla vierailemme, ovat suojeltuja, ja näiden alueiden säilyttäminen on viranomaisten ja paikallisten väestön ensisijainen tavoite. Kuuntele siksi aina matkanjohtajan ja paikallisoppaiden ohjeita.

Useimpiin tilaisuuksiin voi pukeutua rennosti. Jos sinut kutsutaan yksityistilaisuuteen, on kohteliasta tuoda lahja isäntäväelle. Naisten nimet edeltää "Dona" ja miesten nimet "Don".

Tupakointi

Aluelennolla ja bussikuljetuksissa on tupakointikielto. Useimmissa ravintoloissa ja hotelleissa on myös tupakointikielto. Costa Rica on äskettäin hyväksynyt laajamittaisen tupakointikiellon, joka kieltää tupakoinnin monilla ulkoalueilla ja esimerkiksi hotellin läheisyydessä. Tarkista siis viimeisimmät tupakointisäännöt matkanjohtajalta.

Ruoka ja juomat

Ruoka Costa Ricassa on yksinkertaista. Riisi ja pavut ovat suosittuja ainesosia ja perusta useimmissa aterioissa. Gallo pinto on kansallisruoka, joka koostuu paistetusta riisistä ja mustista pavuista. Muutoin riisin kanssa tarjoillaan usein kanaa (arroz con pollo). Costa Rican kansallinen juoma on kahvi, kokeile grano d'oroa.

Costa Rica

 • Lumoava Costa Rica

  Lähde seikkailulle Costa Rican ihastuttavaan luontoon, joka houkuttelee rehevillä sademetsillään, majesteettisilla tulivuorillaan ja rikkaalla eläimistöllään.

  4,4
  • 5 lähtöä
  • 12 päivää
  • Alkaen 3.898€
  Helsingistä
 • Albatrosin Keski-Amerikka

  Poimi Keski-Amerikan parhaimmat palat suomalaisen matkanjohtajan mukana Panamassa, Costa Ricassa, Nicaraguassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa.

  4,5
  • 2 lähtöä
  • 19 päivää
  • Alkaen 5.398€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)