Passi ja viisumi USA:ssa

Alla on tietoa viisumimääräyksistä, ESTA-matkustusluvan hakemisesta ennen matkaa ja tietoa turvatoimista lentomatkoilla USA:han.

ESTA-matkustuslupa
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Yhdysvaltoihin, kun vierailu kestää alle 90 päivää (ns. Visa Waiver Program). Jokaisen matkustajan tulee sen sijaan hakea sähköistä matkustuslupaa (ESTA). Tässä lisätietoja:

Tarkista, että passisi on voimassa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. 

Passin on oltava:
- koneellisesti luettava
- passissa on oltava skannattu valokuva sekä biometrinen tunniste (Suomi otti käyttöön bio-tunnistepassit 21.8.2006, joten kaikki voimassaolevat passit ovat biometrisiä).

Hae matkustuslupaa internetistä ESTA:n virallisilta (Electronic System for Travel Authorization) kotisivuilta: 

https://esta.cbp.dhs.gov/

Sivun kielen voit vaihtaa yläpalkista, sivun oikeasta yläkulmasta suomeksi. Aloittaessasi ESTA-hakemuksen, järjestelmä lähettää antamaasi sähköpostiin nelimerkkisen koodin jolla hakemus vahvistetaan. Tämän jälkeen pääset jatkamaan hakemuksen tekoa. Matkustuslupa maksaa noin 14 USD ja se maksetaan luottokortilla. Hakemus käsitellään yleensä 72 tunnin sisällä, pääset seuraamaan hakemuksesi tilaa ESTAn nettisivuilta. Sinun täytyy käydä tarkistamassa sivuilla onko hakemus hyväksytty vai hylätty. Matkustuslupa on voimassa 2 vuotta. Suosittelemme hakemaan matkustuslupaa hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään 72 tuntia ennen matkalle lähtöä. Lisätietoa saat Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön sivuilta https://fi.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program/

Huom. netissä on tarjolla välitystoimistojen palveluja, jotka voivat olla huomattavasti kalliimpia kuin virallisen ESTA-sivuston palvelu.

Ota matkalle mukaan passi sekä ESTA-matkustuslupasi numero. Tietojen päivittäminen haettuun ja hyväksyttyyn matkustuslupaan on matkustajan vastuulla.

Suosittelemme, että alaikäisellä lapsella (alle 18 v.) olisi mukanaan suostumuskirje molemmilta huoltajilta, jos hän matkustaa ilman huoltajiaan Yhdysvaltoihin. Oheisen sivun kautta löydät lisätietoa kirjeestä.

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/268/kw/child%20traveling%20to%20the%20US

Lapsella tulee olla oma passi ja hyväksytty ESTA-lomakkeen kopio tai numerosarja mukanaan matkalla (kuten aikuisillakin).

Tarvitsemme lentoyhtiötä varten tietoja passistasi. Matkan varaamisen jälkeen saat meiltä automaattisesti sähköpostin, jossa on linkki lomakkeeseen, jonka toivomme sinun täyttävän ja lähettävän meille hyvissä ajoin ennen matkaa. Mikäli et käytä sähköpostia, pyydämme postittamaan passin kuvasivusta hyvälaatuisen kopion osoitteeseen: Albatros Travel/Suomi-tiimi, Tøndergade 16, DK-1752, Kööpenhamina, Tanska. Kiitos!

Muut viisumimääräykset
Mikäli olet vieraillut 1.3.2011 jälkeen Iranissa, Irakissa, Syyriassa tai Sudanissa, sinun tulee hakea USA:n viisumi myös turistimatkaa varten.

Viisumia varten tulee täyttää viisumianomus sekä käydä lähetystössä henkilökohtaisesti haastattelussa. Viisumi ei sisälly matkojen hintaan, se maksetaan hakemuksen yhteydessä verkkopankkiin.

Muuten Suomen kansalaiset voivat edelleen matkustaa USA:han ja viipyä maassa viisumitta 90 päivän ajan hyväksytyllä ESTA-hakemuksella sekä voimassa olevalla passilla.

Mikäli olet jonkin muun maan kuin Suomen kansalainen, otathan selvää omaa maatasi koskevista viisumimääräyksistä.

Turvatoimet lentomatkoilla USA:han
Elektroniset laitteet käsimatkatavaroissa- tärkeää tietoa matkoille USA:han:
USA:n viranomaiset ovat tiukentaneet käsimatkatavaroihin pakattujen matkapuhelimien, tablettien, tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden tarkastuksia. Laitteiden akkujen tulee olla ladattuja, jotta laitteet voidaan käynnistää turvatarkastuksessa.

Akun ollessa tyhjä tai jos laitetta ei voida kytkeä päälle, viranomaiset voivat vaatia laitteen haltuunottoa. Matkanteko saattaa näin viivästyä ja mahdollisuus jatkoyhteyksien menettämiseen kasvaa.

Lisätietoa esim. British Airwaysin kotisivulta:
http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

 

Maahantulosäännökset USA

Kaikkien matkustajien tulee näyttää maahan saapuessaan voimassaoleva koronatodistus sekä negatiivinen testitulos, joka on saatu 24 tunnin sisällä ennen lennon lähtöaikaa Suomesta.

Mainittujen lisäksi USA:han matkustettaessa voi olla lisäksi muita maahantulosäännöksiä.

Mikäli olet saanut molemmat rokotteet ja sinulla on voimassaoleva koronatodistus, tarvitset lisäksi todistuksen negatiivisesta testituloksesta. Testi voi olla joko antigeeni- tai PCR-testi, jonka tulos on saatu max. 24 tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Suosittelemme tulostamaan mukaan paperisen version englanninkielisestä EU-koronatodistuksesta (Omakanta).

Mikäli et ole saanut rokotteita, sinun tulee lukea voimassaolevat matkustussäännöt Ulkoministeriön sivuilta: https://um.fi/matkustustiedote/-/c/US

Seuraa lisäksi THL:n ohjeistuksia:

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos: https://thl.fi/fi/

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

Mikä on hyväksytty koronatodistus/koronapassi?

Englanninkielinen EU-koronatodistus hyväksytään USA:ssa todistukseksi saaduista koronarokotteista. Voit matkustaa, kun olet saanut molemmat rokotteet JA sinulla mukanasi tuore negatiivinen testitulos TAI sinulla on todistus sairastetusta COVID-taudista ja olet tervehtynyt enintään 90 päivän sisällä (sekä positiivinen testitulos että lääkärintodistus tervehtymisestä).

Voinko matkustaa lapsieni kanssa, jotka eivät ole rokotettuja?

Rokotusvaatimus ei koske alle 18-vuotiaita lapsia.

USA

 • New York, New York

  Aktiivinen matka yhteen maailman kiehtovimmista ja monipuolisimmista suurkaupungeista. Omatoimisesti ja suomalaisen matkanjohtajan mukana.

  4,5
  • 4 lähtöä
  • 7 päivää
  • Alkaen 1.598€
  Helsingistä
 • Rento ja aurinkoinen Florida

  Kulttuuria, elämyksiä, aurinkoa ja rentoa tunnelmaa Floridassa.

  3,9
  • 27-11-2022
  • 11 päivää
  • 2.098€
  Helsingistä
 • Willi Länsi

  Kolme mahtavaa suurkaupunkia, upeita kansallispuistoja, maisemallista ilotulitusta ja erämaan rauhaa. Matka tarinoiden ja unelmien Amerikkaan.

  4,6
  • 21-09-2022
  • 15 päivää
  • 3.198€
  Helsingistä
 • Inspiroiva Itärannikko -USA

  Philadelphia, Washington, New York, Boston ja Niagaran putoukset – historiaa, suurkaupunkeja ja mahtavaa luontoa sekä ripaus Kanadaa.

  4,3
  • 07-10-2022
  • 11 päivää
  • 2.798€
  Helsingistä