Passi ja viisumi USA:ssa

Alla on tietoa viisumimääräyksistä, ESTA-matkustusluvan hakemisesta ennen matkaa ja tietoa turvatoimista lentomatkoilla USA:han. Lue lisäksi korona-aikaan liittyvistä matkustussäännöistä.

ESTA-matkustuslupa
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Yhdysvaltoihin, kun vierailu kestää alle 90 päivää (ns. Visa Waiver Program). Jokaisen matkustajan tulee sen sijaan hakea sähköistä matkustuslupaa (ESTA). Tässä lisätietoja:

Tarkista, että passisi on voimassa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. 

Passin on oltava:
- koneellisesti luettava
- passissa on oltava skannattu valokuva sekä biometrinen tunniste (Suomi otti käyttöön bio-tunnistepassit 21.8.2006, joten kaikki voimassaolevat passit ovat biometrisiä).

Hae matkustuslupaa internetistä ESTA:n virallisilta (Electronic System for Travel Authorization) kotisivuilta: 

https://esta.cbp.dhs.gov/

Sivun kielen voit vaihtaa yläpalkista, sivun oikeasta yläkulmasta suomeksi. Aloittaessasi ESTA-hakemuksen, järjestelmä lähettää antamaasi sähköpostiin nelimerkkisen koodin jolla hakemus vahvistetaan. Tämän jälkeen pääset jatkamaan hakemuksen tekoa. Matkustuslupa maksaa noin 21 USD ja se maksetaan luottokortilla. Hakemus käsitellään yleensä 72 tunnin sisällä, pääset seuraamaan hakemuksesi tilaa ESTAn nettisivuilta. Sinun täytyy käydä tarkistamassa sivuilla onko hakemus hyväksytty vai hylätty. Matkustuslupa on voimassa 2 vuotta. Suosittelemme hakemaan matkustuslupaa hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään 72 tuntia ennen matkalle lähtöä. HUOM. passinnumero tulee kirjoittaa lupahakemukseen kokonaisuudessaan, sisältäen myös kirjaimet.

Lisätietoa saat Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön sivuilta: https://fi.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program/

Huom. netissä on tarjolla välitystoimistojen palveluja, jotka voivat olla huomattavasti kalliimpia kuin virallisen ESTA-sivuston palvelu.

Ota matkalle mukaan passi sekä ESTA-matkustuslupasi numero. Tietojen päivittäminen haettuun ja hyväksyttyyn matkustuslupaan on matkustajan vastuulla.

Suosittelemme, että alaikäisellä lapsella (alle 18 v.) olisi mukanaan suostumuskirje molemmilta huoltajilta, jos hän matkustaa ilman huoltajiaan Yhdysvaltoihin. Oheisen sivun kautta löydät lisätietoa kirjeestä.

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/268/kw/child%20traveling%20to%20the%20US

Lapsella tulee olla oma passi ja hyväksytty ESTA-lomakkeen kopio tai numerosarja mukanaan matkalla (kuten aikuisillakin).

Tarvitsemme lentoyhtiötä varten tietoja passistasi. Matkan varaamisen jälkeen saat meiltä automaattisesti sähköpostin, jossa on linkki lomakkeeseen, jonka toivomme sinun täyttävän ja lähettävän meille hyvissä ajoin ennen matkaa. Mikäli et käytä sähköpostia, pyydämme postittamaan passin kuvasivusta hyvälaatuisen kopion osoitteeseen: Albatros Travel/Suomi-tiimi, Tøndergade 16, DK-1752, Kööpenhamina, Tanska. Kiitos!

Muut viisumimääräykset
Mikäli olet vieraillut 1.3.2011 jälkeen Iranissa, Irakissa, Syyriassa tai Sudanissa, sinun tulee hakea USA:n viisumi myös turistimatkaa varten.

Viisumia varten tulee täyttää viisumianomus sekä käydä lähetystössä henkilökohtaisesti haastattelussa. Viisumi ei sisälly matkojen hintaan, se maksetaan hakemuksen yhteydessä verkkopankkiin.

Muuten Suomen kansalaiset voivat edelleen matkustaa USA:han ja viipyä maassa viisumitta 90 päivän ajan hyväksytyllä ESTA-hakemuksella sekä voimassa olevalla passilla.

Mikäli olet jonkin muun maan kuin Suomen kansalainen, otathan selvää omaa maatasi koskevista viisumimääräyksistä.

Turvatoimet lentomatkoilla USA:han
Elektroniset laitteet käsimatkatavaroissa- tärkeää tietoa matkoille USA:han:
USA:n viranomaiset ovat tiukentaneet käsimatkatavaroihin pakattujen matkapuhelimien, tablettien, tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden tarkastuksia. Laitteiden akkujen tulee olla ladattuja, jotta laitteet voidaan käynnistää turvatarkastuksessa.

Akun ollessa tyhjä tai jos laitetta ei voida kytkeä päälle, viranomaiset voivat vaatia laitteen haltuunottoa. Matkanteko saattaa näin viivästyä ja mahdollisuus jatkoyhteyksien menettämiseen kasvaa.

Lisätietoa esim. British Airwaysin kotisivulta:
http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Koronaan liittyvät matkustussäännöt

Ennen matkaa lähetämme sinulle tietoa niistä maahantulosäännöistä, jotka koskevat matkakohdettasi. Maahantulosäännöt voivat kuitenkin muuttua hyvin lyhyellä varoitusajalla. Tämän vuoksi on tärkeää, että seuraat Ulkoministeriön matkustustiedotteita osoitteessa https://um.fi ja sen lentoyhtiön/lentoyhtiöiden sivuja, jotka liittyvät matkaasi. Tiedot voivat muuttua esim. sen osalta minkä tyyppisiä kasvomaskeja tulee lennoilla käyttää tai vaatiiko kohdemaa koronatestiä ja negatiivista testitulosta ennen matkustamista maahan. Jos matkaasi sisältyy välilaskullisia lentoja, huomiothan myös niiden maiden maahantulosäännöt, joihin teet ainoastaan välilaskun ja vaihdat konetta.

Sinun omalla vastuullasi on huolehtia siitä, että täytät kaikki ne ehdot, jotka ovat voimassa matkakohteessasi ennen matkasi lähtöpäivää. Mikäli matkalle pääsy estyy sen vuoksi, ettei voimassaolevia sääntöjä ja rajoituksia ole huomioitu, matkan hintaa ei palauteta.

Edellä mainitut koskevat kaikkia matkustajia, huolimatta siitä; oletko saanut koronarokotteet, et ole saanut koronarokotteita tai olet sairastanut koronan.

Maahantulosäännökset USA

Kaikilla matkustajilla tulee olla ennen lentoa USA:han täytettynä terveys/maahantulokaavake (the Center for Disease Control and Prevention: CDC). Lisäksi matkustajalla tulee olla voimassaoleva englanninkielinen koronatodistus (Omakanta).

Mainittujen lisäksi USA:han matkustettaessa voi olla lisäksi muita maahantulosäännöksiä.

Mikäli sinulla on voimassaoleva koronatodistus, tarvitset lisäksi ennen matkaa täytetyn terveys/maahantulokaavakkeen. Suosittelemme tulostamaan mukaan paperisen version englanninkielisestä EU-koronatodistuksesta (Omakanta).

Mikäli sinulla ei ole voimassaolevaa EU-koronatodistusta, sinun tulee itse selvittää matkustussäännöt, jotka koskevat sinua. 

Ulkoministeriön sivut: https://um.fi/matkustustiedote/-/c/US

Seuraa lisäksi THL:n ohjeistuksia:

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos: https://thl.fi/fi/

Terveys/maahantulokaavake

Kaikilla yli 2 vuotiailla Suomesta USA:han matkustavilla henkilöillä tulee olla ennen matkaa täytetty ja allekirjoitettu terveys/maahantulokaavake.

Suosittelemme tulostamaan kaavakkeen ja täyttämään sen käsin. Tulosta kaiken varalta muutamia tyhjiä kaavakkeita, ota täytetty kaavake ja tyhjät kaavakkeet mukaan matkalle.

Mikäli terveys/maahantulokaavaketta ei ole täytetty, matka voi estyä lentokentällä. Tässä tapauksessa matkan hintaa ei palauteta.

Terveys/maahantulokaavakkeen täyttäminen ennen matkan alkamista ja tietojen oikeellisuus on jokaisen matkustajan omalla vastuulla.

Voit ladata ja tulostaa kaavakkeen täältä:

https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/Proof-of-COVID-19-Vaccination-For-Noncitizen-Nonimmigrants-Passenger-Disclosure-and-Attestation.pdf

Kaavakkeessa on paljon tekstiä, mutta siihen tulee lähinnä täyttää omat nimitiedot useampaan kohtaan sekä lennon numero, päivämäärä ja allekirjoitus.
 

Usein kysytyt kysymykset:

Mikä on hyväksytty koronatodistus/koronapassi?

Englanninkielinen EU-koronatodistus hyväksytään USA:ssa todistukseksi saaduista koronarokotteista. Voit matkustaa, kun sinulla on voimassaoleva EU-koronatodistus.

Onko terveys/maahantulokaavake henkilökohtainen vai sama kaikille samalla matkavarauksella oleville?

Kaikilla yli 2 vuotiailla matkustajilla tulee olla täytettynä oma kaavake.

Voinko matkustaa lapsieni kanssa, jotka eivät ole rokotettuja?

Rokotusvaatimus ei koske alle 18-vuotiaita lapsia.

Onko terveys/maahantulokaavake maksullinen?

Ei, kaavake on maksuton. Jos saat pyynnön maksusta, olet väärällä sivustolla. Käytä tällä sivulla antamaamme linkkiä ja ohjeita.

USA

 • New York, New York

  Aktiivinen matka yhteen maailman kiehtovimmista ja monipuolisimmista suurkaupungeista. Omatoimisesti ja suomalaisen matkanjohtajan mukana.

  4,5
  • 2 lähtöä
  • 7 päivää
  • Alkaen 1.798€
  Helsingistä
 • Inspiroiva Itärannikko -USA

  Philadelphia, Washington, New York, Boston ja Niagaran putoukset – historiaa, suurkaupunkeja ja mahtavaa luontoa sekä ripaus Kanadaa.

  4,3
  • 2 lähtöä
  • 11 päivää
  • Alkaen 2.998€
  Helsingistä
 • Klassikko

  Willi Länsi - USA

  Kolme mahtavaa suurkaupunkia, upeita kansallispuistoja, maisemallista ilotulitusta ja erämaan rauhaa. Matka tarinoiden ja unelmien Amerikkaan.

  4,6
  • 3 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 3.598€
  Helsingistä
 • Uutuus

  Risteily Karibialla - Celebrity Apex

  Floridasta viikoksi Karibianmerelle ja Meksikonlahdelle. Vierailuja trooppisissa ja värikkäissä kohteissa maissa ja hemmottelua merellä.

  • 24-11-2023
  • 10 päivää
  • 3.798€
  Helsingistä