Hyvä tietää USA:sta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla USA:ssa.
 • Kieli Englanti
 • Pääkaupunki Washington DC
 • Asukasluku 320 miljoonaa
 • Uskonto Kristinusko
 • Valuutta Yhdysvaltain dollari
 • Pinta-ala 9,8 miljoonaa km² (Suomi noin 338 000 km²)

Hyvä tietää

Alle 21-v. matkalla

Ilman vanhempia tai aikuista Yhdysvaltoihin matkustavan tulee olla täyttänyt 21 vuotta.

Ennen matkaa
Noin viikko ennen matkaa lähetämme sinulle sähköpostitse lentoliput ja tietokirjeen matkaan liittyen. Ota nämä tiedot matkalle mukaan.
Rokotukset
Maakohtaiset suositukset ja ajankohtaista tietoa rokotuksiin ja mahdollisiin tauteihin liittyvissä asioissa saat terveyskeskuksesta ja osoitteesta www.rokote.fi sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi. Sivustolla on myös matkailijan terveysopas.
Matkavakuutus
Tarkistathan ennen matkaa vakuutusyhtiöstäsi, että sinulla on koko matkan ajan voimassa oleva ja riittävän kattava matka- ja matkatavaravakuutus. Varmista, että matkavakuutus sisältää peruutusturvan.
Sää
Tarkista matkakohteesi sää ennen matkalle lähtöä internetistä, esimerkiksi osoitteista: www.foreca.fi, www.cnn.com tai www.bbc.com.
Passintarkastus
Passintarkastuksen yhteydessä USA:han saavuttaessa otetaan kaikilta matkustajilta sormenjäljet sekä valokuva.
Tulli
Hedelmiä, vihanneksia, kasveja, siemeniä tai tuoretta lihaa ei saa tuoda USA:han.
Matkatavarat

USA:n lentokentän turvatarkastajilla on oikeus tarkastaa matkalaukun sisältö, vaikka omistaja ei ole paikalla.  TSA-hyväksytty (Transportation Security Administration) lukko voidaan avata ja sulkea viranomaisten toimesta ilman lukon rikkomista (heillä on "pääavain", joka käy kaikkiin TSA-lukkoihin, myös yhdistelmälukkoihin), kun taas tavanomainen lukko voidaan murtaa auki laukun tutkimista varten.TSA-lukko on täysin turvallinen käyttää, koska sen saavat auki vain viranomaiset ja laukun omistaja.

Suosittelemme, että pakkaat tärkeimmät tavarat, kuten arvoesineet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin. Jos tarvitset matkallasi lääkkeitä, kuljeta niitä alkuperäisissä pakkauksissa, joissa mukana on lääkäriltä saamasi resepti. USA:n viranomaiset ovat tiukentaneet käsimatkatavaroihin pakattujen matkapuhelimien, tablettien, tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden tarkastuksia. Laitteiden akkujen tulee olla ladattuja, jotta laitteet voidaan käynnistää turvatarkastuksessa.

Akun ollessa tyhjä tai jos laitetta ei voida kytkeä päälle, viranomaiset voivat vaatia laitteen haltuunottoa. Matkanteko saattaa näin viivästyä ja mahdollisuus jatkoyhteyksien menettämiseen kasvaa.

Lisätietoja ja pakkausohjeita saat Finavian nettisivuilta: www.finavia.fi (Matkustajat/Pakkausohjeita). 

Aikaero
USA on 7 tuntia Suomen aikaa jäljessä itärannikolla (esim. New York) ja 10 tuntia jäljessä länsirannikolla (esim. Los Angeles).
Liikkuminen
Bussit USA:ssa ovat hyvätasoisia ja ilmastoituja. Autoissa on usein voimakas ilmastointi, joten matkalle on hyvä ottaa mukaan esim. pitkähihainen fleece- tai collegetakki.
Hintataso

Tavallisessa ravintolassa pääruoka salaatin/keiton kera maksaa yleensä noin 15-20 euroa ilman juomarahaa. Hienoimmissa ravintoloissa sama ateria maksaa noin 40-60 euroa. Olut tai lasi viiniä maksaa tyypillisesti noin 5-8 euroa ravintoloissa ja baareissa. Kahvi noin 3-4 euroa ja erikoiskahvit 5-6 euroa. Hinnat ovat keskimääräisiä arvioita. Taksin käyttö on edullisempaa kuin Suomessa.

Juomaraha

USA:ssa kaikkiin ostoksiin lisätään vero. Palvelualalla on matala palkkataso ja juomarahan osuus on suuri osa palkkaa. Jos olet tyytyväinen palveluun, ravintoloissa jätetään normaalisti 15 % juomarahaa laskun loppusummasta. Muista kuitenkin tarkistaa laskusi, sillä joskus juomaraha on jo lisätty laskuun, tällöin erillistä juomarahaa ei tarvitse jättää. Pikaruokaloissa (esim. Mc Donald´s) juomarahaa ei tarvitse jättää.

Voit aina kysyä neuvoja matkanjohtajalta juomarahakäytännöistä, kuinka paljon esimerkiksi hotellin henkilökunnalle, paikallisoppaille ja kuljettajille olisi hyvä antaa juomarahaa.

Juomarahan antaminen on aina vapaaehtoista ja jokainen matkustaja päättää itse juomarahan suuruudesta.

Risteilyillä on eri toimintatavat juomarahan suhteen, tarkista käytännöt matkasi erityisohjelmasta.

Valuutta ja luottokortit
Matkalla on aina on hyvä olla hieman käteistä mukana. Yhdysvaltain dollareita voi vaihtaa jo kotona, tai mukaan voi ottaa luottokortin (esim. Mastercard tai Visa), jolla voit nostaa käteistä pankkiautomaateista. Pankkiautomaatit tunnistat tekstistä ”ATM” (Automatic Teller Machines). Luottokortit käyvät lähes kaikkialla.
Sähkö
110-115 V. Välikappale, eli adapteri tarvitaan.
Puhelin ja internet
USA:ssa on useita eri taajuuksia ja järjestelmiä. Useimmat Suomesta ostetut matkapuhelimet toimivat ongelmitta, tarkista asia kuitenkin puhelimesi ohjekirjasta tai ota yhteyttä operaattoriin. Suomeen soittaminen voi olla kallista. Tarkista puheluiden hinnat ja verkon kattavuus operaattoriltasi ennen matkaa. Ota puhelimen dataroaming-ominaisuus pois päältä matkalla, mikäli haluat välttää datasiirtomaksut.
Juomavesi ja hygienia
Vesijohtovesi on juomakelpoista. Hygienian taso on verrattavissa Pohjoismaihin.
Käytäntöjä ja tapoja

Amerikkalaiset pukeutuvat yleensä rennosti ja käytännöllisesti, esimerkiksi shortseihin/farkkuihin ja t-paitaan. Tasokkaammissa ravintoloissa ja illallisella pukeutuminen on hieman muodollisempaa.

Tupakointia julkisilla paikoilla on rajoitettu. Monet osavaltiot ovat tiukentaneet määräyksiä. Useimmat hotellit ovat kieltäneet tupakoinnin kokonaan ja tupakointikielto on voimassa junissa, linja-autoissa ja lennon aikana. Junissa on usein erikseen merkitty paikka, jossa tupakointi on sallittu.

USA

 • New York, New York

  Aktiivinen matka yhteen maailman kiehtovimmista ja monipuolisimmista suurkaupungeista. Omatoimisesti ja suomalaisen matkanjohtajan mukana.

  4,5
  • 3 lähtöä
  • 7 päivää
  • Alkaen 1.698€
  Helsingistä
 • Inspiroiva Itärannikko - USA

  Philadelphia, Washington, New York, Boston ja Niagaran putoukset – historiaa, suurkaupunkeja ja mahtavaa luontoa sekä ripaus Kanadaa.

  4,3
  • 20-09-2024
  • 11 päivää
  • 3.198€
  Helsingistä
 • Uutuus

  Amerikan mahtavat kansallispuistot

  Koe USA:n kesyttömät maisemat seitsemässä eri kansallispuistossa, jotka ovat Joshua Tree, Grand Canyon, Bryce Canyon, Zion, Death Valley, Sequoia, Kings Canyon

  • 20-09-2024
  • 11 päivää
  • 3.298€
  Helsingistä