Hyvä tietää Kanadasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Kanadassa.
 • Kieli Kanada on kaksikielinen maa. Virallisia kieliä ovat englanti ja ranska
 • Pääkaupunki Ottawa
 • Asukasluku 34, 5 miljoonaa
 • Uskonto Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin.
 • Valuutta Kanadan dollari
 • Pinta-ala 9 984 670 km² (Suomi noin 338 000 km2)

Hyvä tietää

Ennen matkaa
Noin viikko ennen matkaa lähetämme sinulle sähköpostitse lentoliput ja tietokirjeen matkaan liittyen. Ota nämä tiedot matkalle mukaan.
Rokotukset

Kanadaan ei vaadita erityisiä rokotuksia. Yleisesti suositellaan, että kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotus ovat voimassa.

Maakohtaiset suositukset ja ajankohtaista tietoa rokotuksista on osoitteessa www.rokote.fi sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi. Sivuilla on myös matkailijan terveysopas.

Matkavakuutus
Tarkista ennen matkaa vakuutusyhtiöstäsi, että sinulla on koko matkan ajan voimassa oleva ja riittävän kattava matka- ja matkatavaravakuutus. Peruutusturva on suositeltava lisä matkavakuutukseen.
Sää

Kanadan ilmasto muistuttaa Suomen ilmastoa. Talvet ovat yleensä kylmiä lukuun ottamatta Vancouverin seudun lauhempia talvia. Arktisten alueiden talvet ja kesät ovat muuta Kanadaa huomattavasti kylmempiä.

Katso matkakohteesi sää ennen matkalle lähtöä, esimerkiksi osoitteista www.foreca.fi, www.cnn.com tai www.bbc.com.

Käsimatkatavarat
Suosittelemme, että pakkaat tärkeimmät tavarat, kuten lääkkeet käsimatkatavaroihin. Jos tarvitset matkallasi lääkkeitä, kuljeta ne alkuperäisissä pakkauksissa, joissa on mukana lääkäriltä saamasi resepti. Lisätietoja ja pakkausohjeita saat tarvittaessa Finavian nettisivuilta: www.finavia.fi (Matkustajat/Pakkausohjeita).
Aikaero suomeen

Kanadassa on kuusi aikavyöhykettä. Eri alueiden aikaerotiedot voi tarkistaa osoitteesta http://www.worldtimezone.com/time-canada12.php.

Juomarahat
Juomarahan jättäminen on osa kanadalaista palvelukulttuuria ja osa palvelualoilla työskentelevien palkkaa, se on yleensä noin 15-20% laskun loppusummasta. Juomaraha lisätään laskun loppusummaan. Juomarahaa annetaan tavallisesti ravintolassa, parturissa ja kampaamossa, taksissa ja hotellin henkilökunnalle.
Kanadan valuutta
Valuutta on Kanadan dollari.
Sähkö
Sähkövirta on 110 v. Pistokkeet ovat samanmalliset kuin USA:ssa. Ota matkalle mukaan adapteri.
Puhelimen käyttö, internet, ja e-mail
Kanadan kansainvälinen suuntanumero on sama kuin USA:n, eli +1. Maassa on kattava matkapuhelinverkko. Suomalaiset matkapuhelimet toimivat hyvin. Muista kytkeä älypuhelimen dataverkkovierailutoiminto (dataroaming) pois päältä, jotta vältyt tiedonsiirtomaksuilta.
Passi, ETA-matkustuslupa ja viisumi

Passisi tulee olla voimassa koko Kanadaan matkan ajan ja 6 kk maahan saapumisesta. 15.3.2016 alkaen suomalaiset tarvitsevat ennakkoon verkosta haettavan matkustusluvan, Electronic Travel Authorization (ETA), matkustaessaan Kanadaan. ETA-lupa haetaan netissä ja se on elektronisesti linkitetty passiisi. Lupa on voimassa viisi vuotta tai kunnes passisi menee vanhaksi. Lupa maksaa 7 CAD, eli noin 5€. Lisää tietoa ja hakulomake : http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-list.asp 

Hakulomake ja ohjeet ovat englanninkieliset. Netissä on tarjolla palveluja, jotka ilmoittavat hakevansa luvan puolestasi. Näiden välitystoimistojen perimät palvelupalkkiot voivat olla huomattavan korkeat. Suosittelemme hakemaan lupaa Kanadan viranomaisten virallisilta sivuilta (linkki edellä).

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia. Mikäli olet jonkin muun maan kansalainen, tarkistathan sinua koskevat säännökset oman maasi suurlähetystöstä.

Ruoka
Siirtolaisten ansiosta kanadalaisessa ruokakulttuurissa on paljon vaikutteita muualta maailmasta. Valinnanvaraa on runsaasti, pikaruokaravintoloista korkeatasoisiin illallisravintoloihin.
ETA-matkustuslupa

15.3.2016 alkaen suomalaiset tarvitsevat ennakkoon verkosta haettavan matkustusluvan, Electronic Travel Authorization (ETA), matkustaessaan Kanadaan.

ETA-matkustuslupa haetaan netissä ja se on elektronisesti linkitetty passiisi. Lupa on voimassa viisi vuotta tai kunnes passisi menee vanhaksi.

Lisää tietoa ja hakulomake : http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-list.asp

Huomaathan, että netissä on tarjolla palveluja, jotka ilmoittavat hakevansa luvan puolestasi. Näiden välitystoimistojen veloittamat palvelumaksut voivat olla huomattavat. Suosittelemme käyttämään Kanadan viranomaisten virallisia sivuja (linkki edellä).

Kanada

 • Inspiroiva Itärannikko - USA

  Philadelphia, Washington, New York, Boston ja Niagaran putoukset – historiaa, suurkaupunkeja ja mahtavaa luontoa sekä ripaus Kanadaa.

  4,3
  • 20-09-2024
  • 11 päivää
  • 3.198€
  Helsingistä
 • Mahtavat Kalliovuoret ja kaunis Vancouver

  Kalliovuorten kansallispuistojen mykistäviä maisemia ja yksi maailman viihtyisimmistä suurkaupungeista, Vancouver!

  4,4
  • 13-09-2024
  • 10 päivää
  • 3.998€
  Helsingistä