Falklandinsaaret

Vaikka Uusi maailma on jo mantereineenkin tarpeeksi suuri, kiistanalaiset Falklandinsaaret lepäävät vielä Atlantin valtamerellä. Pieni saaristo on ollut asuttu vasta 400 vuotta ja se on eräänlainen "Mini-Englanti" hyvin epä-Englantimaisissa maisemissa. Jokaisessa pienessä kahvilassa on tarjolla fish and chipsejä, ja kadut ovat autioita, kun on aika nauttia iltapäiväteetä. Useimmat ihmiset matkustavat Falklandinsaarille nähdäkseen suuren määrän merieläimiä ja lintuja, jotka elävät huolettomasti saarten dramaattisilla kallioilla ja rannoilla.

Asukasluku 3.200
Pääkaupunki Stanley
Kieli englanti
Falklandinsaarten lippu on brittiläinen "Blue Ensign", jossa on Falklandinsaarten vaakuna
Tiesitkö, että...

että englantilainen kapteeni John Strong laskeutui ensimmäisenä Falklandinsaarille vuonna 1690?

että Falklandinsaarilla ei ole McDonaldsia?

Falklandinsaarten maantiede

Falklandinsaaret sijaitsevat Atlantin valtamerellä 500 km itään Argentiinan eteläkärjestä. Saaristo koostuu Itä- ja Länsi-Falklandin pääsaarista sekä noin 500 pienemmästä saaresta. Useimmissa kartoissa Falklandinsaaret on listattu brittien hallinnan alaisena, mutta mantereen argentiinalaiset pitävät itseään saarten laillisina omistajina ja vaativat kutsuvan niitä espanjalaisemmalla nimellä Los Malvines.

Siellä missä merileijona- ja pingviiniparvet eivät vie tilaa, saarten tuhannet lampaat laiduntavat. Muu osa maisemasta muodostuu suosta, jossa turvetta kerätään polttoaineeksi asukkaiden moniin puukiukaisiin. Kaikkea pääkaupunki Stanleyn ulkopuolella olevaa maaseutua kutsutaan "camp", mikä tarkoittaa maaseutua. "Pehmeä camp" ja "kova camp" eroavat toisistaan sen mukaan, kuinka suoista alue on.

Falklandinsaaret ovat yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa pingviinit elävät

Falklandinsaarten historia

Falklandinsaarten 3 200 asukasta ovat pääasiassa brittiläisiä. Noin tuhat heistä on brittiläistä sotilasta, jotka asuvat ja työskentelevät Mount Pleasantin sotilastukikohdan ympäristössä. Falklandilaisten pääammatit ovat valaanpyynti, kalastus ja erityisesti lampaankasvatus. Jopa 700 000 lammasta pitää 3 200 asukkaalle seuraa pienillä saarilla. Saaret olivat asumattomia, kun englantilaiset merimiehet löysivät ne vuonna 1592 ja nimesivät ne varakreivi Falklandin mukaan. Äskettäin löydettyjen saarten historian ensimmäisiä satoja vuosia leimasivat Ranskan, Espanjan ja Argentiinan valloitusyritykset, mutta britit voittivat ja perustivat siirtomaansa vuonna 1833. Argentiinalaiset eivät kuitenkaan hyväksyneet tappiota ja yrittivät valloittaa saaret uudelleen vuonna 1982. Tämä oli täydellinen ajoitus Margaret Thatcherille, kuka tarvitsi sotasankareita ja isänmaallisuutta vaalikampanjaansa, ja hän hyväksyi Argentiinan sodanjulistuksen. Falklandin sota kesti 72 päivää ja johti noin 1000 kuolemaan; suurin osa Argentiinan leiristä. Argentiinalaiset eivät vieläkään ole iloisia voidessaan myöntää, että saaret ovat todella brittien vallan alla.

Katedraali pääkaupungissa Stanley

Falklandsaarten nähtävyydet

Lomailu Falklandinsaarilla on melkein kuin matka eläintarhaan - vain ilman aidattuja alueita ja häkkejä. Eläinten suojelu on merkinnyt sitä, että niillä ei ole luonnollista pelkoa ihmistä kohtaan. Monissa paikoissa on mahdollista päästä melko lähelle valtavia norsuhylkeitä, etelän turkishylkeitä, kauniita kuningaspingviinejä ja todellista määrää myrskylintuja ja albatrosseja. Luoteisosassa sijaitseva Carcass Island on viehättävä pieni kylä, missä lukuisat linnut nauttivat elämästä rinnakkain pingviinien ja norsuhylkeiden kanssa. Sea Lion Island on nimensä mukaisesti upea paikka nähdä merileijonia. Tosin myös eri lajit pingviinit, merinorsut, tiirat ja korppikotkat taistelevat tilasta saaren hiekkarannoilla, kun taas miekkavalaista ja delfiineistä voi nauttia rannalta niiden pysyessä vedessä. Suurin syy Falklandinsaarille matkustamiseen on luonnon ja eläimien runsaus, mutta saarilla on myös viihtyisiä kaupunkeja. Stanleyn pääkaupunki on viehättävä pikkukaupunki, jossa on puutaloja, pieniä hyvin hoidettuja puutarhoja, pubeja, todellinen englantilainen katedraali ja erinomainen pieni museo. Stanleyn edustalla on useita haaksirikkoja, jotka todistavat, kuinka vaikeaa on ollut navigoida kivisillä vesillä. Hylyistä dramaattisin on kolmimastoinen purjelaiva Lady Elizabeth, joka on maannut rappeutuneena siitä lähtien, kun se ajoi karille vuonna 1913. Hylylle johtaa pitkä hiekkapalkki. Aavemainen muistutus lyhytaikaisesta Falklandin sodasta löytyy Argentiinan hautausmaalta, jossa on rivejä valkoisia ristejä. Joitakin niitä koreistaa koskettavat terveiset äidiltä ja isältä kotoaan Argentiinasta.

Albatrossi lepää
Jaa tämä sivu