Sambia

Victorian putousten edessä seisominen on aivan uskomaton kokemus. Sateenkaaret ilmestyvät yhä uudelleen vesipisaroiden pilvessä ja mutkittelevat kuin kirkkaanväriset kävelytiet vesikaskadeissa. Korviahuumaama jyrinä leviää kehon läpi kuin miljoonat kuorma-autot kahdeksankaistaisella moottoritiellä. Mutta täällä ei ole autoja. Kololo-heimo, joka asui alueella 1800-luvulla, kutsui vesiputousta osuvasti "savuksi, joka jyrisee". Tämä on ääni veden vyöryämisestä 1,7 km leveältä kalliolta ja 110 metrin syvyyteen, yli 500 miljoonaa kuutiometriä vettä minuutissa.

Asukasluku 15,5 milj.
Pääkaupunki Lusaka
Kieli englanti ja bantu
Kultakotka symboloi vapautta.
Tiesitkö, että...

että Sambian suurin festivaali on vuosittainen Kuomboka? Täällä juhlitaan, että Zambezi-joki valuu yli rantojensa ja tuo näin uutta ravintoa pelloille.

että termiittien ja asfaltin välillä on yhteys? Maan monet termiitit ovat saaneet tutkijat selvittämään, voidaanko hylättyjä termiittipesiä sekoittaa asfalttiin kestävämpien teiden rakentamiseksi.

Sambian luonto

Zambezi-joki virtaa Länsi-Sambian läpi ja on osa Zimbabwen rajaa. Matkallaan se virtaa läpi lukemattomien kauniiden luonnonmaisemien ja kansallispuistojen, joissa on rikas ja monipuolinen luonto. Suosittu aktiviteetti Sambian matkailijoiden keskuudessa on kanoottiretket pitkänomaista jokea pitkin padolta aina Mosambikiin asti. Täällä pääset lähelle monia eläimiä, joita joen vesi houkuttelee. Elefantit tarkkailevat häiritsemättä kanoottien hiljaa ajelehtimista ohitse, osa vedessä olevista tavallisista esteistä osoittautuu vedenalaiseksi virtahepoksi. Krokotiili- ja puhvelilaumat tarjoavat muita eläimillisiä esteitä. Zimbabwen ja Sambian välisen rajan muodostavalla joen osalla on Victoria Falls. Täällä joki syöksyy yli 100 metriin ja muodostaa sumupilven, joka näkyy jopa 20 kilometrin päässä. Vesiputouksen ainutlaatuinen sijainti keskellä tiheää sademetsää ei vähennä kokemuksen ainutlaatuisuutta.

Sambian kansallispuistot

Sambian halki kulkee kolme suurta jokea, Zambezi, Luangwa ja Kafue, ja kaikkia ympäröivät suuret kansallispuistot, jotka on nimetty niiden mukaan. Ala-Zambezin kansallispuisto ja Kafuen kansallispuisto ovat molemmat kokemisen arvoisia rikkaan luonnon vuoksi. Kokeneempien safarilaisten tulisi myös omistaa osa matkasta 9 000 km2:n kokoiseen Etelä-Luangwan kansallispuistoon, joka on yksi maailman parhaista kansallispuistoista ja jossa suurin osa safareista tapahtuu jalan, "todellisena Afrikana" alueella. Koskematon, monin paikoin läpipääsemätön ja 2,5 neliökilometriä kohden yksi leopardi – epävirallinen maailmanennätys – Luangwa Park on yksi maan erityisistä nähtävyyksistä.

Sambian nähtävyydet

Kukaan maassamme ei tiennyt Victorian putouksista ennen vuotta 1855, jolloin Dr. David Livingstone sattui ohittamaan ne etsiessään reittiä Afrikan itärannikolle. Kun olet kyllästynyt vesiputouksiin, voit siis vierailla Livingstone-museossa, joka sijaitsee hänen mukaansa nimetyssä kaupungissa. Kohde antaa mukavan käsityksen siitä, mitä Livingstonen ja hänen auttajiensa joutuivat käymään läpi ennen Victorian putouksia. Livingstonen oli määrä kuolla 18 vuotta myöhemmin Sambiassa malariasta ja punataudista kärsien. Ja Ilalan kylässä, lähellä kiehtovia Bangweulun suoita, jossa hän kuoli ja johon hänen avustajansa hautasivat sydämensä mpundupuun alle, pystytettiin myöhemmin muistokivi. Livingstonen kaupunki oli aiemmin maan pääkaupunki, mutta nykyään pääkaupunki on siirretty Lusakaan, hektisempään, modernimpaan ja vilkkaampaan kaupunkiin, jossa asuu hieman yli miljoona Sambian 10 miljoonasta asukkaasta. Sambia on kooltaan 753 000 km2, joten siellä on runsaasti tilaa leikkimiseen. Kauniin Kariba-järven lähellä voit viettää lomaasi asuntolaivalla. Siellä sijaitsee myös Wildlives Game Farm, jossa useat vanhat karjaperheet ovat yhdistäneet voimansa ja luoneet viihdyttäviä ranchesityksiä. Paikassa on leirintäalue ja mökkejä, joten täällä on helppo viettää päivä tai kaksi lomastasi.

Jaa tämä sivu