Hyvä tietää Marokosta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Marokossa.
 • Kieli Arabia ja berberikielet
 • Pääkaupunki Rabat
 • Asukasluku 33 milj.
 • Uskonto sunnalaisuus (islam)
 • Valuutta Dirham
 • Pinta-ala 458.730 km2
Aikaero
Marokon aika on 2 tuntia Suomen aikaa jäljessä.
Liikkuminen
Bussien taso ei yleisesti katsottuna ole aivan yhtä hyvä, kuin mihin olemme Euroopassa tottuneet. Pyrimme valitsemaan ilmastoidun bussin aina, kun se on mahdollista.
Hintataso
Hyvätasoisen aterian saa noin 10 eurolla. Taskurahaan voi varata noin 30 euroa matkapäivää kohden. Matkan hintaan sisältymättömiin juomiin kannattaa varata noin 7 euroa per henkilö.
Juomaraha

Pääset matkoillamme seuraamaan paikallisten arkea ja tapoja läheltä. Saatat kohdata sinulle vieraita käytäntöjä, kuten juomarahakulttuurin. Monissa maissa on tapana antaa juomarahaa, mikä saattaa suomalaiselle tuntua vieraalle. Usein esimerkiksi kuljettajat ja paikallisoppaat odottavat saavansa tietyn summan juomarahaa, koska se on tärkeä osa heidän palkkaansa. Mainitsemme matkaohjelmassa juomaraha-arvion, jotta voit varautua tähän jo kotona. Emme sisällytä juomarahaa matkan hintaan, sillä matkustajan tulee itse voida arvioida palvelun taso. Juomarahan antaminen on tärkeä osa kulttuuria ja tätä tulisikin kunnioittaa. Haluamme kuitenkin korostaa, että juomarahan antaminen on vapaa-ehtoista.

Marokossa juomaraha on tärkeä osa matkailualalla työskentelevien palkkaa. Yleensä matkailijat antavat juomarahaa esimerkiksi bussinkuljettajille, paikallisoppaille, hotellien pikkoloille ja tarjoilijoille. Suosittelemme siksi ottamaan hiukan käteistä rahaa mukaan matkalle. Yleensä laskuun on tapana lisätä noin 5–10 prosentin suuruinen juomaraha.

Valuutta ja luottokortit

Marokon rahayksikkö on dirham (MAD). 1 euro = 11 MAD (kurssi toukokuussa 2017).

Luottokorteilla maksaminen on yleistymässä ja käteisnostoautomaatteja on useimmissa isoissa kaupungeissa. Suurimmassa osassa isompia liikkeitä, hotelleja ja ravintoloita on mahdollistaa maksaa kortilla. Suosittelemme kuitenkin ottamaan mukaan myös hieman käteistä rahaa euroina tai Yhdysvaltain dollareina.

Sähkö
Jännite on useissa paikoissa sama kuin Suomessa eli 220–230 V, joissain paikoissa 170 V. Pistorasioiden malli vaihtelee. Suosittelemme ottamaan mukaan matka-adapterin.
Puhelin ja internet

Marokon maakoodi on +212. Tarkemmat ulkomaanpuheluiden- ja tekstiviestien hinnat sekä datakäyttömaksut ja kuuluvuuden voit halutessasi tarkistaa puhelinoperaattoriltasi ennen matkaa.

Suuremmissa kaupungeissa on internet-kahviloita ja useimmissa hotelleissa on verkkoyhteys. Internetin käyttö on yleensä maksullista.

Hygienia

Hotelleissa ja osassa ravintoloita on nykyaikainen, länsimaalainen hygienian taso. Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisimpiin wc-tiloihin ja vessapaperin puutteeseen. Ota matkalle mukaan varalle hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja käsidesinfektioainetta.

Juo ainoastaan pullotettua vettä ja tilaa virvokkeet ilman jääkuutioita.

Paikallisia tapoja

Pukeutuminen on vapaata mutta on hyvä kunnioittaa paikallisten tapoja ja islamilaista kulttuuria. Pääsääntö on, että kaupungilla pukeudutaan peittävämmin, mutta rannalla voi oleskella rantavaatteissa. Yksin liikkuvat naiset saattavat saada paikallisilta miehiltä huomiota. Välttämällä katsekontaktia voi yleensä liikkua rauhassa. Kaupungilla voi hyvin liikkua yksin ja ravintoloissa saa hyvää palvelua sukupuolesta riippumatta.

Paikallisten pyhäkköjä tulee kunnioittaa pukeutumalla kulttuurin vaatimalla tavalla. Moskeijassa vieraillessa kengät riisutaan ja ne asetetaan kengänpohjat vastakkain. Naisten tulee peittää käsivarret ja pää tulee peittää esimerkiksi hatulla tai huivilla.

Islamin mukaan vasen käsi on epäpuhdas, joten sillä tulee koskea vain epäpuhtaiksi katsottuja esineitä. Vältä elehtimistä vasemmalla kädellä. Esineiden ja toisten ihmisten osoittelu on epäkohteliasta. Muista, että länsimainen peukalo ylös -käsimerkki on arabimaailmassa loukkaava. Tuolilla istuessa jalkojen tulee olla vasten lattiaa, sillä jalkapohjat ovat epäpuhtaat.

Tupakointi
Tupakointi on kielletty kaikissa kulkuvälineissä. Sisätiloissa saa polttaa vain tupakointihuoneissa.

Marokko

 • Värien ja valon Marokko – Marrakech ja Essaouira

  Atlasvuoriston suojelemasta eloisasta Marrakechista lempeiden sävyjen Essaouiraan Atlantin rannikolle.

  4,7
  • 5 lähtöä
  • 8 päivää
  • Alkaen 1.398€
  Helsingistä
 • Uutuus

  Kuninkaallisia kaupunkeja ja rantaelämää Marokossa

  Hehkuvien värien Fès, moderni Rabat, taianomainen Marrakesh ja sulttaanin salaisuuksien Meknes – Marokon neljä kuninkaallista kaupunkia ja paljon muuta!

  4,1
  • 26-01-2025
  • 12 päivää
  • 1.898€
  Helsingistä
 • Tuhannen ja yhden yön tarinoita - Espanja ja Marokko

  Seuraamme maurien ja Iberian niemimaan asukkaiden jalanjälkiä Andalusiasta aina eteläiseen Marokkoon saakka.

  • 2 lähtöä
  • 11 päivää
  • Alkaen 1.998€
  Helsingistä