Botswana

Botswana on villieläinten valtakunta. Vaihtelevat maisemat, jotka vilahtelevat ohi matkustaessasi läpi eläinrikkaan maan marskimaalta autiomaahan, ovat kuin suoraan isosta pinosta kuvankauniita postikortteja. Loma Botswanassa on aisteja kutkuttava kokemus. Kurittomasti haarautuneet baobab-puut kurottuvat kohti taivasta, jonka auringonlasku maalaa upein värein. Norsut kokoontuvat suuriksi laumoiksi ja suojelevat pienimpiään. Leopardi vahtii saalistaan samalla kun pari nälkäistä hyeenaa kiertelee ympärillä ja toivoo, että herkullisesta impalasta jää jotakin niillekin.

Asukasluku 2,5 milj.
Pääkaupunki Gaborone
Kielet Englanti ja setswana
Sininen väri lipussa symboloi vettä.
Tiesitkö, että...

Kalaharin aavikko kattaa 70% Botswanan pinta-alasta? Siellä on tietysti Central Kalahari Game Reserve, joka on maailman toiseski suurin luonnonsuojelualue.

Okavangon suistossa Botswanan luoteisosissa ei ole viemäröintiä? Suuri sisämaan suisto sen sijaan muodostaa valtavan ja erittäin rehevän suoalueen, jossa asuu paljon eläimiä ja kasveja.

Luonto

Botswana on yksi Afrikan maista, joissa luonto on säilynyt suhteellisen koskemattomana. Maan 2 miljoonaa asukasta on levittäytynyt 500 000 km²:n alueelle, josta kokonaiset 17 % on kansallispuistoa. Okavangon suisto Botswanan luoteisosissa on suurin lajissaan ja yksi Botswanan tärkeimmistä elämänlähteistä. Kuin vanhat, koukkuiset sormet jokisuisto levittää vesireittinsä kohti Kalaharin autiomaata. Ainutlaatuinen ekosysteemi on päässyt Unescon luonnonperintökohteeksi. Okavangon suiston lisäksi Botswanassa kannattaa matkustaa läpi Kalaharin mielenkiintoisen autiomaan, jota leimaavat valtavat, kullanväriset hiekkadyynit, akaasiapuut ja avoimet laidunalueet. Autiomaassa asuu nomadikansa sanit, joita kutsutaan myös busmanneiksi. Sanit ovat asuneet alueella jo 30 000 vuotta ja ovat taitavia metsästäjiä.

Safari

Central Kalahari Game Reserve kattaa lähes 53 000 km²:n alueen ja on maailman toiseksi suurin villieläinten suojelualue. Kun ruoho alkaa itää, ja kesäsade jättää jälkeensä vesilammikoita, tuhannet gnut, hyppyantiloopit ja keihäsantiloopit eli beisat kokoontuvat Deception Valleyn laaksoon. Antiloopit houkuttelevat paikalle leijonia, gepardeja, hyeenoja ja sakaaleja. Mainitsemisen arvoisia ovat myös Khama Rhino Sanctuary, jossa elävät Botswanan muutamat jäljellä olevat sarvikuonot, sekä Choben kansallispuisto, jonka eläimistö on Botswanan vaihtelevin. Chobessa elää 45 000 elefantin lisäksi puhveleita, seeproja, sakaaleja, villisikoja, hyeenoja, leijonia, gnuita, kirahveja, impaloita, leopardeja ja paviaaneja sekä krokotiileja ja virtahepoja.

Pääkaupunki Gaborone

Botswanan pääkaupunki Gaborone on yksi Afrikan nopeiten kasvavia kaupunkeja. Gaboronen asukasluku on 200 000, ja kasvuennuste 10 % vuodessa. Kaupunki on nimetty batlokwa-heimon päällikön Gaboronen mukaan. Heimo on asunut alueella 1880-luvulta lähtien. Kaupunki sijaitsee suojaisassa laaksossa Kgala- ja Oodivuorten välissä. Laakson halkaisee Ngotwanejoki ja rautatie, joka kulkee entisestä kultakaivoskaupungista Francistownista Lobatseen. Ravintolat, yökerhot ja ostosalueet antavat Gaboronelle urbaanin ilmeen. Kansallismuseossa, joka toimii samalla taidemuseona, on esillä mm. englantilaisen Thomas Bainesin maalauksia. Baines oli mukana legendaarisen tutkimusmatkailijan David Livingstonen matkoilla Kalaharin autiomaassa.

Botswana­matkat

 • Aavikon hehkua - Namibia

  Namibia ei muistuta mitään muuta Afrikan maata. Namib-Naukluftin ja Sossuvleisin mahtavat hiekkadyynit aavikkomaisemissa ovat jo yksistään matkan arvoiset!

  • 2 lähtöä
  • 14 päivää
  • Alkaen 4.148€
  Helsingistä
 • Victoria Falls, Rovos Rail ja Honeyguide Ranger Camp

  Maailman kenties ylellisimmällä junalla läpi Zimbabwen, Etelä-Afrikkaan. Mukana mahtavat Victorian putoukset sekä safareita Entabenissä.

  4,7
  • 30-10-2024
  • 13 päivää
  • 6.298€
  Helsingistä
 • Uutuus

  Botswana, Victorian putoukset ja Okavangon suisto

  Ainutlaatuinen matka Afrikan viimeisille koskemattomille luontoalueille. Safareita Chobessa ja Okavangon suistossa sekä päivä Victorian putouksilla.

  • 30-11-2024
  • 14 päivää
  • 10.498€
  Helsingistä
Jaa tämä sivu