Uzbekistan

Vanhan silkkitien varrella sijaitsevan Uzbekistanin tunnusmerkkejä ovat vanhat karavaanikylät, valtavat aavikot ja niiden vehreillä keitailla laiduntavat lampaat sekä vuosisatoja vanhat moskeijat, joita koristavat monimutkaiset ja kauniit mosaiikkikuviot. Uzbekistanissa voit pysähtyä kadunkulmaan ja nauttia kupin vihreää teetä, unohtua basaareiden vilinään ja löytää sieltä jännittäviä keraamisia ja puuvillasta tehtyjä tuliaisia tai matkustaa ajassa taaksepäin silkkitien kultavuosiin pistäytymällä Khivan keidaskaupungissa.

Asukasluku 29 milj.
Pääkaupunki Taškent
Kieli Uzbekki
Sininen symbolisoi vettä ja taivasta, valkoinen rauhaa, vihreä hedelmällisyyttä ja punainen kansan elinvoimaisuutta.
Tiesitkö, että...
uzbekistanilaiset hääjuhlat ovat yleensä suuria tapahtumia, joihin kutsutaan 300–400 vierasta? Häiden jälkeisenä aamuna morsian saapuu appivanhempiensa kotiin, jossa sukulaiset odottavat häälahjojen kanssa.
vuosittain järjestettävässä Kupkari-tapahtumassa joukkueet mittelevät hevosen selästä käsin siitä, kuka saa siirrettyä lampaan tai vuohen ruhon vastakkaisen joukkueen maalilinjan yli nopeimmin?

Maantiede

Uzbekistanin tasavalta sijaitsee Keski-Aasiassa, Kazakstanin ja Araljärven eteläpuolella ja Turkmenistanin ja Afganistanin pohjoispuolella. Uzbekistan on Keski-Aasian tiheimmin asutettu maa ja sen 28 miljoonaa asukasta muodostavat lähes puolet koko maanosan asukkaista. Suurin osa maan pinta-alasta on Kyzylkum-aavikkoa mutta kuivien hiekkadyyninen keskellä on myös vihreitä keitaita, joita kastellaan kastelujärjestelmillä. Keitailla laiduntaa laumoittain karakul-lampaita, joiden turkit ovat arvokkaita vientituotteita. Uzbekistanin itäosissa vuorien lomassa sijaitsee hedelmällinen Ferganan laakso, joka tuottaa muun muassa viiniä ja puuvillaa. Alueella kasvatetaan myös mulperipuita, joiden hedelmiä käytetään silkkitoukkien ravintona. Puuvilla ja silkki ovat maan suurimpia vientituotteita. Uzbekit pitävät näistä kuitenkin osan itse ja he valmistavat värikkäitä huopia ja vaatteita mitä mielikuvituksellisimmissa kuvioissa.

Ilmasto

Uzbekistanissa on subtrooppinen mannerilmasto, jossa lämpötilat vaihtelevat kesän 30 asteesta talven -5 asteeseen. Vuotuiset sademäärät ovat vähäisiä ja paikalliset turvautuvat pohjavesivarantoihin suurimman osan vuodesta. Suuret kastelujärjestelmät mahdollistavat esimerkiksi puuvillan viljelyn ja lampaille vehreät laitumet, mutta kastelujärjestelmät aiheuttavat myös vakavia ympäristöongelmia, kuten vesistöjen kutistumista. Araljärvi oli aikoinaan maailman neljänneksi suurin järvi, mutta se on vuosien saatossa supistunut huomattavasti ja on enää alle puolet alkuperäisestä koostaan.

Historia

Keski-Aasian historiassa Uzbekistan on aina ollut tärkeässä roolissa ja siellä on vuosien saatossa vieraillut monia merkittäviä henkilöitä, kuten Aleksanteri Suuri ja Tšingis-kaani. Turkkilaismongolialainen Timur Lenk aloitti valtavan dynastiansa rakentamisen juuri Uzbekistanista. Kiinasta Eurooppaan johtavalla silkkitiellä on luonnollisesti myös ollut suuri merkitys maan historiassa ja silkkitien ansiosta muun muassa Buharan ja Samarkandin kaupungeista tuli vauraita kauppa- ja kulttuurikeskuksia tien varrelle.

Nykypäivän uzbekkien esi-isät olivat nomadeja, jotka saapuivat maahan pohjoisesta 1500-luvulla. Uudet asukkaat jakoivat alueen pienempiin maa-alueisiin, niin kutsuttuihin khanaatteihin ja nykyisen Uzbekistanin alueen khanaatista tuli kaikkein mahtavin. Vasta Venäjän vallatessa suurimman osan Uzbekistanista 1800-luvulla tilanne muuttui ja maa menetti valtaa ja rikkauksia. Uzbekistanista tuli sittemmin osa Neuvostoliittoa ja venäläiset käyttivät ahkerasti maata sijoituspaikkana karkottamilleen ihmisille. Tämän vuoksi noin 20 prosentilla uzbekistanilaisista on juuret Venäjällä, Tšetšeniassa ja Koreassa.

Nykyinen Uzbekistan muodostui Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Valtio toimi alusta alkaen kuin diktatuuri, sillä presidentti Islam Karimov valittiin valtionpäämieheksi suurilla kannatusluvuilla kerta toisensa jälkeen. Karimov menehtyi syyskuussa 2016 ja toimi täten maansa hallitsijana 25 vuotta aina kuolemaansa asti. Uudeksi presidentiksi valittiin Shavkat Mirziyoyev joulukuussa 2016.

Uzbekistania on syytetty ihmisoikeuksien rikkomisesta mutta USA ja EU haluavat syytöksistä huolimatta säilyttää valtioon hyvät välit. Yksi syy tähän on suuret kaasuesiintymät, joista varsinkin EU on osoittanut olevansa kiinnostunut.

Matkustaminen

Suuret turistivirrat eivät vielä ole löytäneet Uzbekistania, jonka kiehtova historia, suuret aavikkoalueet ja arkkitehtoniset helmet tarjoavat paljon erilaista nähtävää ja koettavaa. Silkkitien vanhat karavaanikaupungit Samarkand, Buhara ja Khiva ovat hyvin säilyneen arkkitehtuurinsa ja mielenkiintoisen historiansa takia kiinnostavia kaupunkeja.

Samarkandin kaupunki henkii vielä silkkitien muinaista maailmaa ja täältä löytää runsaasti monumentteja Timur Lenkin vallan ajalta (1336–1405). Ulugh Behin, Shir-Dorin ja Tillja-Karin vanhat islamistiset koulut, joista käytetään myös arabiankielistä nimeä madrasa, ympäröivät upeaa Registan-aukiota, joka oli silkkitien kultavuosina Samarkandin sydän. Registanista tutut siniset ja hiekanruskeat sävyt jatkuvat Gur Emir –mausoleumissa, johon Timur Lenk ja kaksi hänen lapsenlapsistaan on haudattu. Vierailun arvoisia kohteita ovat myös Timur Lenkin kiinalaisen vaimon mukaan nimetty Bibi-Khanum –moskeija sekä Shah-i-Zindan nekropoli.

Keski-Aasian pyhin kaupunki Buhara on kestänyt hyvin ajan hammasta. Kalyanin moskeija, Arkin linnoitus sekä Ismail Samanin mausoleumi ovat Buharan mielenkiintoisimpia käyntikohteita. Khivan keidaskaupunki on säilynyt lähes koskemattomana ja täällä on tiheään historiallisia moskeijoita, palatseja ja madrasoja (islam-kouluja). Korkea Allah Kuli Khan –madrasa on hiekkakivestä ja värikkäistä laatoista tehdyn Kuhna Arkin linnoituksen ohella vaikuttava kohde. Khivan kaupungissa kannattaa tutustua myös upeasti koristeltuun Tashkaulin palatsiin.

Uzbekistan

 • Uzbekistanin Silkkitiekaupungit

  Kiehtova matka myyttisiin Silkkitien karavaanikaupunkeihin: Samarkandiin, Taškentiin ja Buharaan.

  4,4
  • 24-09-2024
  • 9 päivää
  • 1.998€
  Helsingistä
 • Sovjetistan –viisi Keski-Aasian valtiota

  Käy Uzbekistanissa, Turkmenistanissa, Kirgisiassa, Tadžikistanissa ja Kazakstanissa.

  4,3
  • 01-10-2024
  • 14 päivää
  • 3.998€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu