Matkat Turkmenistaniin

Turkmenistan sijaitsee Keski-Aasiassa, josta Silkkitie jatkui Eurooppaan. Maa rajoittuu koillisessa Uzbekistaniin ja lännessä maalla on rannikkoa Kaspianmerellä. Muita rajanaapureita ovat Kazakstan, Afganistan ja Iran. Turkmenistanista löytyy muun muassa UNESCOn suojelema muinaiskaupunki Konye Urgench, joka kertoo menneen ajan rikkaasta ja hienostuneesta kulttuurista. Nykyään maa tarjoaa suuria kontrasteja: aavikolta, jossa raivoavat hiekkamyrskyt, aina moderniin pääkaupunkiin, joka on kimalteleva nykyaikainen keidas, jossa on valtavia marmoripalatseja, pilvenpiirtäjiä ja kiiltävää lasia ja metallia olevia monumentteja. Vauraus on syntynyt Turkmenistanin suurista öljy- ja kaasulöydöistä. Turkmenistan on myös kuuluisa kauniista käsinkudotuista mattoistaan.

Asukasluku Noin 5,6 milj.
Pääkaupunki Ašgabat
Kielet Turkmeeni ja venäjä
Turkmenistanin lippu otettiin käyttöön vuonna 1997. Lippua pidetään maailman yksityiskohtaisimpana lipputunnuksena sen monimutkaisen kuvioinnin vuoksi.
Tiesitkö, että...

 Turkmenistan on yksi suurimmista maakaasun tuottajista maailmassa?

on yksi vähiten vierailluista maista maailmassa?

Luonto

Karakum-erämaa hallitsee noin 85 % Turkmenistanin pinta-alasta. Maan pohjoisosassa, Amu Darja -joen varrella, on pieni asuttu alue, ja Iranin rajan vuoristoalueilla, missä pääkaupunki Asgabat sijaitsee, on myös suurempi asuttu alue. Karakum-kanava rakennettiin halkaisemaan erämaata ja tuomaan vettä Amu Darja -joesta pääasiassa puuvillan viljelyyn, mutta keinokastelu on myötävaikuttanut Araljärven kuivumiseen. Turkmenistanilla on suuret öljyvarannot ja se on maailman neljänneksi suurin maakaasun varastoja omaava maa.

Historia

Viimeiset 3000 vuotta Turkmenistania on hallinnut yksi suuri valtakunta toisensa jälkeen. 5.-8 vuosisadalla jKr turkkilaiset ja arabit hyökkäsivät maahan, ja väestö kääntyi islamin uskoon. Turkkilaisten maahanmuutolla on ollut suuri vaikutus maahan ja turkmenistanin kieli on turkkilaista alkuperää. 

1880-luvulla Venäjän armeija valloitti Turkmenistanin kovien taistelujen jälkeen. Turkmenistanit osoittivat monien vuosien ajan massiivista vastarintaa Neuvostoliittoa kohtaan, mikä johti verisiin mellakoihin ja moniin pidätyksiin. 

Vastustuksesta huolimatta maa ei onnistunut eroamaan Neuvostoliitosta. Turkmenistanista tuli neuvostotasavalta vuonna 1924. Turkmenistanin sosialistinen neuvostotasavalta oli ensisijaisesti vastuussa raaka-aineiden; kuten puuvillan, öljyn ja silkin hankinnasta. Turkmenistan julistautui itsenäiseksi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991. Maa jatkoi kommunistista hallitusmuotoa presidentti Saparmurat Niyazovin johdolla. Hän oli erittäin autoritaarinen ja autokraattinen johtaja, joka nimitettiin elinikäiseksi presidentiksi – hän kuoli vuonna 2006. 

Nykyinen hallitus on sallinut muiden puolueiden kuin hallitsevan Turkmenistanin demokraattisen puolueen olemassaolon, mutta todellisesta demokratiasta ei vielä voida puhua.

 

Matkustaminen Turkmenistanissa

Turkmenistan on ollut pitkään hyvin suljettu maa. Maa, jossa on ystävällinen ja vieraanvarainen väestö, on avautunut viime vuosina - ja se on todella matkan arvoinen. Muinainen Konye Urgenchin kaupunki rakennettiin kahden tärkeän karavaanireitin kohtaamispaikkaan ja se oli tärkeä kaupan solmukohta Silkkitien varrella. Jäljelle jääneiden rakennusten hienostunut arkkitehtuuri puhuu omaa kieltään kaupungin mahtavuudesta.

Konye Urgench on Unescon maailmanperintöluettelossa, samoin kuin muinainen Nisa kaupunki, joka oli luultavasti Parthian valtakunnan ensimmäinen pääkaupunki. Maan nykyinen pääkaupunki Ašgabat on toisaalta hyvin moderni ja omaleimainen metropoli. Ylelliset marmoripalatsit, kiiltävät kultakupolit ja hoidetut, laajat puistoalueet sekä mutkittelevat, monikaistaiset tiet symboloivat maan valtavien kaasu- ja öljyvarojen tuottamaa vaurautta. Monilla vaikuttavilla rakennuksilla on oma ainutlaatuinen tyylinsä. Esimerkiksi maan kaasuteollisuuden päämajana oleva rakennus on muotoiltu sytyttimeksi. 

 

Sovjetistan –viisi Keski-Aasian valtiota

Käy Uzbekistanissa, Turkmenistanissa, Kirgisiassa, Tadžikistanissa ja Kazakstanissa.

4,3
  • 01-10-2024
  • 14 päivää
  • 3.998€
Helsingistä
Jaa tämä sivu