Matkat Sri Lankaan

Vuoristoalueilta, joilla vallitsee ikuinen kevät, virtaa puroja ja jokia alas palmujen reunustamille rannoille, jotka ympäröivät koko Sri Lankaa. Buddhalaisia temppeleitä ja luostareita on pienen maan jokaisessa kolkassa. Rauha, hiljaisuus ja rentoutuminen ovat tärkein asia sekä paikallisten että matkailijoiden päiväohjelmassa. Ruoka on mausteista, tee aromikasta ja linnusto värikästä ja runsasta.

Asukasluku 22 milj.
Pääkaupunki Sri Jayawardenapura (Colombo)
Kieli Sinhali ja tamili
Sri Lankan lippua kutsutaan myös "Leijonalipuksi", vaikkakin itse asiassa esim. safareilla on todennäköisempää nähdä leopardi kuin leijona.
Tiesitkö, että...
maailman ensimmäinen naispuolinen pääministeri valittiin Sri Lankassa? Hän oli Sirimavo Bandaranaike ja hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1960?
suurin osa saaren käyttämästä energiasta saadaan vesivoimasta?

Ilmasto ja eläimistö

Sri Lanka, joka tunnettiin nimellä Ceylon vuoteen 1972 saakka, on saari Intian eteläkärjen itäpuolella. Saari on muodoltaan kuin käpy, jonka keskiosia hallitsevat metsien peittämät vuoret. Rannikko on vaihtelevaa: yhtäällä houkuttelevia hiekkarantoja ja laguuneja, toisaalla rämeikköä. Ilmasto on trooppinen. Sadekausia on kaksi, molemmat kastelevat eri alueita ja antavat ravintoa kumi-, kookos- ja mausteplantaaseille. Lämpötila pysyy melko tasaisena läpi vuoden: tasangoilla on noin +30° C ja vuoristossa noin +18-20° C. Rikas eläimistö on vähenemään päin kuten muuallakin maapallolla, mutta yhä voi nähdä karhuja, leopardeja, sakaaleja, puhveleita ja apinoita. Elefantit olivat kuninkaallista omaisuutta Sri Lankan ollessa vielä kuningaskunta ja saivat vaellella vapaasti tasangoilla ja vuorenrinteillä. Elefanttien surmaamiskiellon purkamisen jälkeen jäljellä on enää murto-osa alkuperäisestä kannasta. 

Väestö

Sri Lankan alkuperäiskansa, veddat, ovat asuneet saarella tuhansia vuosia, mutta ovat saaneet seuraa lukemattomista muista kansanryhmistä erityisesti Intiasta, mutta myös Portugali, Hollanti ja Iso-Britannia ovat osa maan väestön perimää ja kulttuuria. Siirtomaainnostuksen myötä myös eurooppalaiset tulivat saarelle kanelijahtiin. Tänä päivänä Sri Lanka on sekoitus eri kansoja, mikä tekee kulttuurista kiinnostavan ja monitahoisen, mutta yhteiselo ei  aina ole ollut täysin ongelmatonta. Pääosa väestöstä on buddhalaisia singaleeseja. Tamilien vähemmistön sissiryhmä Tamilitiikerit aiheuttivat noin 20 vuoden ajan levottomuuksia. Vuodesta 2009 lähtien saarella on ollut rauha.

 

Sri Lankan nähtävyydet

Matkaa Sri Lankaan ei voi kuvitella ilman leppoisaa rantaelämää ja kävelyretkiä upeille vuorille saaren keskiosissa. Myös Buddha-patsaat, luostarit ja temppelit ovat olennainen osa Sri Lankaa. Upeita esimerkkejä singaleesien kupolinmuotoisista dagobista (srilankalainen stupa) näkee kaikkialla. Erityisesti Ruvanvelin dagoba entisessä pääkaupungissa Anuradhapurassa on vierailun arvoinen. Kauempaa näyttää kuin sadat elefantit kannattelisivat rakennusta. Unescon suojelemassa Anuradhapurassa kasvaa myös pyhä viikunapuu, jonka väitetään polveutuvan puusta, jonka alla Buddha saavutti valaistumisen. Muita kohteita, jotka tekevät Sri Lankan -lomasta erityisen, ovat pääkaupunki Colombo, jossa sähkökatkoksiin ja liikennekaaokseen suhtaudutaan hymyillen, sekä Kandyn buddhalaiskaupunki, joka on rakennettu järven ympärille kauniiseen laaksoon. Jos kaipaa luontoelämyksiä, Uda Walawen kansallispuistoa ei voi jättää väliin. Siellä elää leopardeja, elefantteja, puhveleita ja 30 käärmelajia.

Albatrosin Sri Lanka

Yhdistelmä kiertomatkaa ja rantalomaa. Hienoja nähtävyyksiä ja rennosti rannalla Bentotassa, Intian valtameren äärellä.

4,6
  • 5 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 2.598€
Helsingistä
Jaa tämä sivu