Hyvä tietää Japanista

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Japanissa.
 • Asukasluku 130 milj.
 • Pääkaupunki Tokio
 • Kielet Japani
 • Uskonto Shintolaisuus ja buddhalaisuus
 • Valuutta Yen
 • Pinta-ala 377 873 km2

Hyvä tietää

Ennen matkaa

Noin viikko ennen matkaa lähetämme sinulle sähköpostitse lentoliput ja tietokirjeen matkaan liittyen. Ota nämä tiedot matkalle mukaan.

Passi ja viisumi

Japaniin matkustettaessa et tarvitse viisumia. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.

Rokotukset

Maakohtaiset suositukset  ja ajankohtaista tietoa rokotuksiin ja mahdollisiin tauteihin liittyvissä asioissa saat terveyskeskuksesta ja osoitteesta www.rokote.fi sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta http://www.thl.fi/, Sivuilla on myös matkailijan terveysopas.

Matkavakuutus

Varmista ennen matkaa, että sinulla on riittävän kattava matka- ja matkatavaravakuutus. Suosittelemme peruutusturvan liittämistä vakuutukseen. Tämä suojaa sinua, mikäli esim. sairastumisen vuoksi joutuisit perumaan matkasi.

Sää

Voit tarkistaa matkakohteesi sään ennen matkalle lähtöä internetistä, esimerkiksi osoitteista www.foreca.fi tai www.cnn.com.

Käsimatkatavarat

Pakkaa tärkeimmät tavarat käsimatkatavaroihin (muistathan nesterajoitukset lennoilla). Mikäli tarvitset matkallasi lääkkeitä, kuljeta ne alkuperäisissä pakkauksissa, joissa on mukana lääkäriltä saamasi resepti. Lisätietoja ja pakkausohjeita saat tarvittaessa Finavian nettisivuilta: http://www.finavia.fi (Matkustajat/Pakkausohjeita).

Aikaero

Aikaero Suomen ja Japanin välillä riippuu siitä elämmekö matkasi ajankohtana Suomessa talvi- vai kesäaikaa.

Kesäaika Japanissa on 6 tuntia Suomea edellä ja talviaika 7 tuntia edellä.

Juomaraha

Japanissa ei ole tapana antaa juomarahaa. Tietyissä ravintoloissa täytyy maksaa pöytämaksu, joka on 10% laskun loppusummasta.

Valuutta ja luottokortti

Japanin valuutta on yen (JPY).

Valuuttaa voi vaihtaa etukäteen Suomessa rahanvaihtotoimistoissa.

Kansainvälisillä luottokorteilla voi maksaa suurimimssa kaupungeissa kaupoissa ja ravintoloissa. Käteistä voi nostaa ATM-automaateista, joita on tavallisimmin suuremmissa kaupungeissa Seven Eleven -kioskeissa.

Sähkö

Japanin verkkojännite on 100 V. ja adapteri tarvitaan. Adapteria voi lainata monista Japanin hotelleista, mutta varmuuden vuoksi oma adapteri on hyvä olla mukana. Adapterin voi ostaa jo kotimaan lentokentältä.

Puhelin ja internet

Japanin maakoodi on 81. Soittaminen Suomeen voi olla hintavaa. Olethan yhteydessä operaattoriisi ennen matkaa, mikäli haluat tarkempaa tietoa verkon toimivuudesta ja hinnoista Japanissa.

Internet-kahvilat ovat yleisiä, mutta niihin ehtiminen saattaa olla haastavaa matkaohjelman vuoksi, lukuunottamatta omaa aikaa ohjelman ulkopuolella. Suurimmassa osassa hotelleista wifi toimii yleisissä tiloissa ja osassa hotelleista myös huoneissa.

Postikortteja ja –merkkejä voi ostaa useimmista hotelleista ja samalla hotelli huolehtii kortit postiin.

Hygienia

Hygienia on Japanissa korkeatasoista ja verrattavissa Länsi-Eurooppaan. Vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta erilaisen bakteerikannan vuoksi suosittelemme juomaan pullotettua vettä.

Hintataso

Lounaan saa yleensä noin 15-17 eurolla ja illallinen maksaa noin 25 euroa. Tyypillisesti taskurahaa päivää varten tulisi varata noin 20-25 euroa. Tähän summaan on laskettu juomat, postikortit, pienet välipalat, postimerkit jne. Matkamuistoja ja muita ostoksia varten kannattaa varata ylimääräistä.

Liikkuminen Japanissa

Liikumme Japanissa paljon, toimivilla ja täsmällisillä julkisilla liikennevälineillä ja kävelemme paljon.

Bussit
Bussit Japanissa ovat samaa tasoa kuin mihin olemme tottuneet Euroopassa. Käytämme tasokkaita busseja, joissa on ilmastointi. Tupakointi busseissa ei ole sallittu.

Shinkansen-luotijunat

Kuuluisat japanilaiset luotijunat ovat täsmällisiä ja niillä on mukava matkustaa. Koska junissa on niukalti tilaa isoille laukuille, kuljetetaan matkalaukut aina erillisellä kuljetuksella määränpäähän. Ota mukaan reppu tai pieni laukku, jota on helppo itse kantaa niinä päivinä, kun matkustamme luotijunalla.

WC

Hotelleissa ja suurimmissa ravintoloissa on nykyaikainen, länsimaalainen taso.

Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisimpiin wc-tiloihin ja vessapaperin puutteeseen. Hyvä idea on ottaa mukaan hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja pullo käsidesinfektioainetta (voi ostaa Suomesta apteekeista tai lentokentältä).

Tupakointi

Tupakointi liikennevälineissä ei ole sallittu. Junissa on usein erikseen merkitty alue, jossa voi tupakoida. Huomioithan myös, ettei tupakointi ole sallittu tietyissä vierailukohteissa tai nähtävyyksillä.

Tapoja ja käytäntöjä

Kohteliaisuus on hyve Japanissa. Hei, kiitos ja näkemiin, ovat ahkerassa käytössä. Ongelmat ratkaistaan keskustellen asioista rauhallisesti ja asiallisesti. Huono tapa on menettää hermonsa ja huutaa muille, silloin menettää kasvonsa. Kuten monissa muissakin paikoissa, ratkaisu lähes jokaiseen ongelmaan on hymy. Japanilaiset ovat kohteliaita, ystävällisiä ja avuliaita.

Japanilaisessa kodissa vieraillessa kengät otetaan aina pois. Kenkiä ei ikinä käytetä tatamilla, perinteisellä riisimatolla. Perinteisissä japanilaisissa ravintoloissa istutaan lattialla ja ovella sinulle annetaan sisäkengät, joita voit käyttää.

Japanilaiset syövät puikoilla ja puikkoilla syömiseen liittyy etiketti, joka on hyvä muistaa. Kun laitat puikot pois, ne asetetaan joko puikkopitimelle tai lautasen/ kulhon viereen. Syömäpuikkojen kärkiä ei saa imeä ja ruoka tulisi kerätä puikkojen väliin. Tekniikan oppii yleensä nopeasti ja japanilainen ruoka on tehty puikkoja ajatellen: Riisi on tahmeaa ja vihannekset, kala ja liha paloitellaan  sopivan kokoisiksi paloiksi. Jos puikoilla syöminen kuitenkin tuntuu hankalalta, voi useimmissa ravintoloissa pyytää haarukkaa ja veistä.

Matkalle ei tarvitse ottaa mukaan hienoa ilta-asua. Matkamme ovat suhteellisen aktiivisia, joten on tärkeää, että vaatteesi ovat käytännöllisiä ja viihdyt niissä.  Shortseja voi käyttää lähes kaikkialla. Päinvastoin kuin monissa muissa Aasian maissa, Japanissa ei tarvitse erityisesti miettiä, miten pukeutua kun vierailemme temppeleissä. Myöskään naisten pukeutumisessa ei ole tiukkoja sääntöjä.

Japani

 • Uutuus

  Geishat, shogunit ja samurait

  Tokion, Kioton, Hiroshiman ja Osakan lisäksi ohjelmassa mm. mystinen Shimane, upeat Miho-museo ja Adachin puutarha sekä Sakaiminaton mangakaupunki.

  • 2 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 4.198€
  Helsingistä
 • Sakura-juhla Japanissa

  Koe sakura-juhla ja kirsikkapuut kauniilla Izun niemimaalla sekä Japanin kohokohdat Nagoyasta moderniin Tokioon ja historiallisiin Hiroshimaan sekä Kiotoon.

  4,5
  • 4 lähtöä
  • 10 päivää
  • Alkaen 2.398€
  Helsingistä
 • Japani – Auringon valtakunta

  Tokio ja Kioto -kohtaa uusi ja vanha pääkaupunki. Anna Japanin yllättää!

  4,6
  • 7 lähtöä
  • 9 päivää
  • Alkaen 2.698€
  Helsingistä
 • Albatrosin Japani

  Tokion modernista popkulttuurista perinteiseen tunnelmaan Kiotossa, entisessä pääkaupungissa Narassa sekä kaunis Kyushun saari. Moniulotteinen Japani!

  4,6
  • 2 lähtöä
  • 12 päivää
  • Alkaen 3.598€
  Helsingistä