Matkat Bhutaniin

Bhutan on yksi maailman eristyneimmistä maista. Koska maa on keskellä Himalajaa, ja maan hallituksella on  tietoinen politiikka pitää Bhutan eristäytyneenä. Bhutan on yhä tänäkin päivänä lähes täysin vailla nykyaikaista kehitystä ja se näyttäytyy vierailijoille koskemattomana keskiaikaisena yhteiskuntana, jossa vain muutama asia on muuttunut sen jälkeen, kun maasta tuli buddhalainen 800-luvulla.

 

Asukasluku 750.000
Pääkaupunki Thimphu
Kieli Dzongkha
Sahramin keltainen väri tarkoittaa kuninkaan auktoriteettia ja oranssi buddhalaisuutta. Lohikäärmeen kynsissä olevat helmet symboloivat vaurautta ja täydellisyyttä
Tiesitkö, että...

Bhutanin kansalliseläin on härkägemssi eli takin (tai taki), joka on Himalajalla elävä vuohieläin?

 

Bhutanin kehityksen tärkein mittari on bruttokansanonnellisuus?

Bhutanin maantiede

Bhutan sijaitsee Himalajan etelärinteellä ja rajoittuu etelässä Intiaan ja pohjoisessa Tiibetiin. Bhutanin pohjoisosassa vuoret nousevat yli 7 000 metrin korkeuteen, josta ne laskeutuvat Duarsin tasangolle, vain 200 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kapeita laaksojen pohjia viljellään tai käytetään jakkien ja ponien laidunmaana. Rinteet ovat aarniometsän peitossa. Bhutanin korkeimmat huiput ovat lumen peitossa, ja ilmasto vuoristossa on ankara ja tuulinen. Etelän tasankoja peittää trooppinen kasvillisuus, tasangoilla on rankkoja monsuunisateita ja kuumia kesiä.

 

Nepalin kansalliseläin taki

Bhutanin historia ja väestö

Kolme neljäsosaa Bhutanin väestöstä on buddhalaisia. Loput ovat enimmäkseen hinduja, mutta yhteiskunnassa on syvästi vaikutteita Tiibetin buddhalaisuudesta. Kaupunkeja on vain muutama ja ne ovat kooltaan pieniä.  Pääkaupunki Thimphussa on hieman yli 100 000 asukasta. Useimmat bhutanilaiset asuvat kylissä vuoristossa tai laaksoissa, joissa he kasvattavat riisiä, appelsiineja tai teetä. 

Kaikkialla maassa näet buddhalaisia ​​temppeleitä ja luostareita, ja strategisissa kohdissa ovat suuret dzongit - suuret linnoitusmaiset rakennuskompleksit, joissa on sekä siviilihallinnon että luostarin toimintoja. Vasta vuonna 1974 kansainvälinen lehdistö pääsi maahan todistamaan silloisen kuninkaan Jigme Singye Wangchuckin kruunausta. Siihen asti Bhutan säilytti lähes täydellisen eristyneisyyden. Ellei maata olisi avattu tuolloin, Bhutanilla olisi todennäköisesti ollut vaikeuksia pitää maailman lehdistö poissa, kun vuonna 1990 Bhutanin nepalilaisvähemmistön keskuudessa nousi verinen kapina. Nepalilaiset syyttivät Bhutanin hallintoa sorrosta. Joukoittain maassa asuneita nepalilaisia pakeni suurissa määrin länteen ja Nepaliin.

Auringonnousu Thimphun yllä

Matkalla Bhutanissa

Bhutaniin matkustavilla on usein matkan tarkoituksena toinen näistä kahdesta teemasta: vaellus tai buddhalaisuus. Koska maa sijaitsee Himalajan eteläpuolella, siellä on sekä korkeita lumihuippuisia huippuja että vähemmän jyrkkiä rinteitä, joiden reiteistä vaellusretkeläiset voivat valita. Keväällä vuorten rinteet kukkivat ja sää muuttuu lämpimämmäksi ja kutsuvaksi. Talvi on sesonkiaikaa lintuharrastajille, jolloin lintuja on helpompi bongata.

Bhutanin monissa dzongeissa järjestetään suuria buddhalaisia ​​festivaaleja, joissa demonimaskeissa ja värikkäissä puvuissa pukeutuvat munkit tanssivat perinteisiä tansseja ueiden päivien ajan. Kun on kerran kokenut yhtä aikaa niin juhlallisen ja samalla rennon juhlan, sitä on vaikea ylittää muilla hengellisillä juhlilla myöhemmin.

 

Nuoria munkkikokelaita Paro Taktsangin luostarissa

Matka Bhutanissa sisältää lähes väistämättä buddhalaisia ​​pyhäkköjä muodossa tai toisessa. Bumthangin kaupunki on maan vanhin ja tärkein buddhalainen kaupunki. Choskorissa on lukemattomia temppeleitä, dzongeja ja palatseja. Pääkaupunki Thimphu, jossa on keskiaikainen tunnelma, sijaitsee kauniilla paikalla metsäisellä rinteellä ja on tiettävästi ainoa pääkaupunki maailmassa, jossa ei ole liikennevaloja.

Maan tunnetuin luostari on nimeltään Taktshang Goemba, joka sijaitsee 900 metrin korkeudessa kallion rinteessä. Täällä tuulen huminan keskeyttää vain munkkien laulaminen. 

Bhutanissa on paljon mahdollisuuksia jännittävälle ja epätavalliselle matkalle. Viranomaiset tekevät kuitenkin edelleen kaikkensa rajoittaakseen matkailua ja pitääkseen modernin kehityksen poissa maasta. Esimerkiksi vain järjestäytyneet ryhmämatkat ovat sallittuja, ja hallitus veloittaa kaikilta matkailijoilta päivittäisen veron.

Munkkiluostari vanhassa pääkaupungissa Punakhassa
Uutuus

Nepal ja Bhutan – Himalajan kohokohdat

Koe Nepalin ja Bhutanin parhaat palat suomalaisen matkanjohtajan mukana.

  • 14-10-2024
  • 13 päivää
  • 5.698€
Helsingistä
Jaa tämä sivu