Matkat Venetsiaan

Tarjoilijat prässätyissä mustissa housuissaan ja tahrattoman valkoisissa takeissaan kiiruhtavat pöytien välissä, kahvia ja italialaista likööriä hopetarjottimella kantaen. Trio soittaa klassista potpourria kahvilan vieraiden iloksi. Tai harmiksi. Katamaraanit, vesitaksit ja poliisiveneet liikkuvat sulavasti suurilla kanavilla, ajoittaisista ruuhkista huolimatta. Häämatkalla olevia aviopareja kuljetetaan tyylikkäissä gondoleissa. Monet haluavat pysähtyä Pyhän Markuksen aukiolle, jossa tuntee olevansa kaupungin ytimessä. Näin ajatteli myös Napoleon, joka kutsui aukiota "Euroopan hienoimmaksi olohuoneeksi".

Asukasluku 260.000
Perustettu 421
Kieli Italia
Pyhän Markuksen tunnus
Tiesitkö, että...

Venetsia koostuu 118 saaresta, joilla jokaisella on oma luonteensa ja maamerkkinsä. Saaria yhdistää noin 400 siltaa ja erottaa noin 170 kanavaa.

 

tunnetuin italialainen tervehdys "Ciao" on lähtöisin Venetsiasta. Tervehdys tunnetaan tänä päivänä kaikkialla maailmassa.

 

Pyhän Markuksen aukio

Aukiolla on mm. Pyhän Markuksen kirkko - Basillica de San Marco - jolle on ominaista rakennustyylit bysanttilaisesta romaaniseen renessanssityyliin. Sisätiloja koristavat 4000 m2 suuruiset mosaiikit, jotka perustuvat muun muassa Veronesen ja Tizianin piirustuksiin. Kirkon vieressä on upea Dogen palatsi, josta Doge hallitsi vuosisatoja yhtä Euroopan mahtavimmista suurvalloista. Alapuolella on Huokausten silta, jonka sanotaan saaneen nimensä vankien syvistä huokauksista ylittäessään siltaa. Silta johtaa yhteen Dogen palatsin vankilarakennuksista, jossa mm. maailmankuulu hurmuri Casanova vietti aikaa, kunnes karkasi vuonna 1757  kaivertamalla reiän sellin kattoon.

Pyhän Markuksen aukio tunnetaan myös paikkana, jossa sijaitsevat Venetsian tunnetuimmat ulkoilmakahvilat. Lähellä on legendaarinen Harry's Bar, joka on diivojen ja julkkisten kohtaamispaikka vuosittaisten Venetsian elokuvajuhlien aikana. Eksklusiivinen, lähes 300 vuotta vanha Caffè Florian on yksi Venetsian vanhimmista kahviloista.

Lido

Venetsiaa on usein käytetty elokuvien tapahtumapaikkana – labyrinttimäiset kanavakadut ja upeat rakennukset luovat puitteet sekä kiihkeille takaa-ajoille pikaveneillä, romanttisille rakkaustarinoille että kauhulle. Yksi tunnetuimmista elokuvista on Viscontin sovitus Thomas Mannin mestariteoksesta Kuolema Venetsiassa. Suuri osa elokuvasta tapahtuu Lido di Veneziassa, joka on vain kymmenen minuutin päässä Venetsian keskustasta. Lidon rannat sijaitsevat kauniilla paikalla, ja sieltä on näkymät Venetsian silhuettiin, taustanaan Dolomiittien huiput.

Tee risteily Muranon saarella sijaitsevalle Muranon lasimuseolle, joka tunnetaan Venetsian kuuluisan lasiteollisuuden kotina 1200-luvun lopulta lähtien. Lasimuseo Museo del Vetrossa pääset tutustumaan venetsialaisen lasitaiteen pitkään ja taidokkaaseen historiaan.

 

Lido di Venezia

Rannikkokaupunki Venetsia

Venetsia on täynnä taidetta. Venetsian suurin taidemuseo, Galleria dell'Accademia, sijaitsee vanhoissa korkeakattoisissa kirkkosaleissa Campo della Caritàssa. Taidemuseossa on esillä suurten mestareiden teoksia 1300-luvulta alkaen - goottilaisia ​​maalauksia, renessanssitaidetta ja eurooppalaisia ​​helmiä 1700-luvulta, mm Giovanni Belliniltä, Vittorio Carpacciolta ja Canalettolta. 

1900-luvun suurimmat taiteilijat puolestaan ​​pääset kokemaan Collezione Peggy Guggenheimissa. Peggy Guggenheim, kuten nimestä voi päätellä, oli sukua Solomonille, joka perusti Guggenheim-museon New Yorkiin. Venetsian museon kotipaikka on Palazzo Venier dei Leoni ja esillä on mm. Max Ernstin teoksia. Peggy Guggenheim oli naimisissa Ernstin kanssa. Museon kokoelmiin kuuluu myös Picasson, Jackson Pollockin, Paul Kleen ja monen muun merkiitävän taiteilijan töitä.

Viime vuosina Venetsiaan on avattu useita uusia näyttelytiloja. Palazzo Grass oli yksi viimeisistä suurista ylellisistä palatseista, jotka rakennettiin Venetsiaan ennen Napoleonin hyökkäystä ja kaupunkivaltion rappeutumista vuonna 1797. Tänä päivänä voit nähdä palatsissa ranskalaisen François Pinault'n suuren nykytaiteen kokoelman. 

François Pinault on myös uuden taidegallerian taustalla, joka on toteutettu hienosti kaupungin vanhaan 5 000 m2:n suuruiseen tullitaloon. Taidegalleria sijaitsee Punte della Doganassa ja siellä on avantgarde-taidetta mm. Jeff Koonsilta, Paul McCarthyltä ja Bruce Naumanilta. 

Eikä sovi unohtaa biennaalia, joka houkuttelee taiteilijoita ja paviljonkeja kahden vuoden välein yhteen maailman arvostetuimmista taidetapahtumista.

Venedig

Arkipäivän Venetsia

Valtavan kauppalaivastonsa ansiosta Venetsia oli vuosisatojen ajan yksi Euroopan tärkeimmistä kaupungeista. Uusia markkinoita ja kauppareittejä etsiessään laivat purjehtivat täältä Välimeren kaukaisimpiin satamiin - ja  kauemmaksikin. Venetsiasta Marco Polo aloitti matkansa Kiinaan 1200-luvun lopulla. Nykyään kaikki tämä on historiaa. Suurin osa kaupungin 118 saarella asuvasta noin 260 000 asukkaasta, saavat elantonsa matkailusta. 

Myös väkiluku laskee jyrkästi. Vaikka monet venetsialaiset pakenevat kaupungista, jossa sekä vuokrahinnat että vedenpinnat nousevat, monet sadat tuhannet matkustavat joka vuosi päinvastaiseen suuntaan nähdäkseen ja kokeakseen ainutlaatuisen Venetsian.

Lorenzo Quinnin veistos, 'Support'