Matkat Firenzeen

Renessanssirakennukset kylpevät ilta-auringon kultaisessa valossa, taustalla kuuluu suihkulähteiden solina ja aukiolla tarjoilijat kantavat isoja jäätelöannoksia ja espressoa kahvilan vieraille. On aika sulatella tämän päivän galleriakierroksen vaikutelmia ja ihailla näkymää Toscanan kumpuilevaan oliivilehtomaisemaan. Tälläinen voi olla lomapäivä Firenzessä.

Pienten, värikkäiden kultasepänpajojen ympärillä on paljon elämää. Pajat on paikoin rakennettu niin, että ne miltei roikkuvat sillan yli. Kultasepät ovat korvanneet teurastajat, jotka alunperin toimivat Ponte Vecchion sillalla. Ponte Vecchio on peräisin vuodelta 1345 ja se on lajissaan Firenzen vanhin. Sillan yläpuolelle on rakennettu 800 metriä pitkä käytävä; Vasari -käytävä, joka yhdistää Pittin ja Uffizin palatsit. Se rakennettiin niin, että suuriruhtinas sai kävellä kuivin jaloin kotoaan työpaikalleen.

Nykyään käytävä toimii linkkinä kahden Firenzen suosituimman nähtävyyden välillä, jotka molemmat todistavat kaupungin kukoistusajasta renessanssin aikaan.

Asukasluku 400.000
Perustettu 59 e.Kr.
Kieli Italia
Firenzen lippu
Tiesitkö, että...

että Firenzen kaupunki sellaisena kuin me sen tänä päivänä tunnemme perustettiin alunperin roomalaiseksi siirtomaaksi? Kaupungin arkkitehtuuri näytti silloin enemmän sotilasleiriltä kuin todelliselta kaupungilta, mutta tämä on muuttunut vuosisatojen varrella.

että kuuluisan gelato-jäätelön keksi Bernardo Buontalenti? Ensimmäistä kertaa tämä herkullinen kermainen jäätelö tarjoiltiin1500-luvulla espanjalaiselle Medici-suvun kuninkaalle järjestetyssä juhlassa.

Taidekaupunki Firenze

Firenzen vaikuttavan arkkitehtuurin taakse kätkeytyy osa maailman arvokkaimmista taideaarteista. Piazza Signorian Uffizi-galleriassa on mahdollisuus tutustua maailmankuuluihin firenzeläisiin, jotka asettivat Firenzen taiteen maailmankartalle. Michelangelo, Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Perugino ja Raphael ovat kaikki edustettuina Italian kenties upeimmassa taidemuseossa. Kokoelman perusti vaikutusvaltainen Medicin perhe, joka oli 1400-luvun alussa yksi Euroopan rikkaimmista suvuista.

Uffizi-galleriet

Firenzen kirkot

Firenzen monissa kauniissa kirkoissa on runsain mitoin estetiikkaa. Kaikkein mahtavin on Il Duomo - katedraali, joka kellotorneineen hallitsee Piazza del Duomon aukiota. 463 portaan kiipeäminen tornin huipulle palkitaan upeilla kaupunkinäkymillä. Vaikuttava on myös Basilica di Santa Croce, Piazza Santa Crocella, joka on Italian suurin fransiskaanien kirkko. Kirkossa on Toscanan suurimpien historiallisten henkilöiden hautamuistomerkkejä. Basilikassa on mm. Galileon ja Michelangelon haudat sekä muistomerkit Machiavellin ja Danten kunniaksi.

Basilica di Santa Crocessa on myös museo, jossa on mahdollista tutustua Agnolo Brozinon mestariteokseen "Christ's Descent into Hades". Kaunis on myös romaaninen San Miniato al Monten kirkko, joka kohoaa kukkulan yläpuolelle Firenzen laitamilla. Basilica di San Lorenzossa - San Lorenzon kirkossa - voit nähdä mm. Donatellon teoksia.

Firenzen tuomiokirkko

Firenzen keitaat

Yli tuhat vuotta sitten Firenzestä kehittyi inspiroiva pyhiinvaelluspaikka kauppiaille, taiteilijoille ja seikkailijoille. Suuri inspiraation lähde on aina ollut Toscanan kumpuilevat maisemat, jotka vuorottelevat sypressikujien, auringonkukkapeltojen, oliivitarhojen ja viinitarhojen välillä. Toscanan vaihtuvista maisemista saat vaikutelmia vieraillessasi Michelangelo-aukiolla tai Bardinin barokkipuutarhassa, joka tarjoaa rauhaa, hiljaisuutta sekä ylevän panoraamanäkymän Firenzeen. Kauniit näkymät Firenzeen ovat katseen ulottuvilla kaupungin ulkopuolella, esim. korkealla sijaitsevassa Fiesolessa. Monet haluavat ottaa rennosti ja ladata akkuaan Firenzen jäätelöbaareissa, kahviloissa ja viinibaareissa -mukavien aukio- tai katunäkymien kera.

Bardinin barokkipuisto