Kalifornian rannikko - San Francisco ja Los Angeles - USA

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Ajamme kauneinta Highway 1-rannikkoreittiä San Franciscosta ja Golden Gate-sillalta Los Angelesiin ja Beverly Hillsiin.

Uutuus

Highway 1-rannikkoreitillä majesteettiset Santa Lucia -vuoret kohtaavat Tyynenmeren. 

Matka ulottuu jyrkkien katujen kaupungista, vertaansa vailla olevalta Golden Gate Bridgeltä, Pohjois-Amerikan vanhimmasta Chinatownista ja merileijonien Fisherman’s Wharfilta karulla rannikolla sijaitsevien näköalapaikkojen ja leveiden hiekkarantojen kautta Los Angelesiin. Enkelten kaupungissa koemme Hollywoodin tähtipölyä ja Kalifornian unelmia. Ohjelmassa on myös 17-mile Drive, joka tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä sekä Carmelin ja Montereyn kaupungit.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Kyllä

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta USD

Päiväohjelma 10 päivää
Päivä 1
Helsinki – San Francisco.
Päivä 2
San Francisco. Kaupunkikierros: Golden Gate Bridge ja Sausalito sekä lauttamatka takaisin San Franciscoon.
Päivä 3
San Francisco. Alcatrazin vankila.
Päivä 4
San Francisco. Union Square, Chinatown, Alamo Square, Haight-Ashbury ja Castro.
Päivä 5
San Francisco – 17-Mile Drive – Carmel – Monterey. Lisämaksullinen valassafari auringon laskiessa
Päivä 6
Monterey – Ragged Point – San Simeon. Highway 1
Päivä 7
San Simeon – Morro Bay – Santa Barbara – Getty Center/Villa Los Angelesissa
Päivä 8
Kaupunkikierros Enkelten kaupungissa, tähtipölyä ja Venice Beach.
Päivä 9
Kotimatka Los Angelesista.
Päivä 10
Saapuminen Helsinkiin.

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – San Francisco.

Lennämme Helsingistä San Franciscoon ja ajamme perille päästyämme suoraan hotellille. Saapumisajankohdasta riippuu, mitä päivän aikana ehtii tehdä. Voi olla, että esim. kävely Fisherman’s Wharfille, San Franciscon entiselle satama-alueelle, houkuttelee. Alue on nykyään ravintoloiden, putiikkien ja viihteen mekka, taustanaan karjuvat merileijonat ja Alcatrazin vankilasaari. Fisherman’s Wharfilla on vilskettä ja elämää.

Vaikka ehkä tekisi mieli heittäytyä sängylle pitkän lentomatkan jälkeen, kannattaa pysytellä hereillä ja yrittää päästä paikalliseen vuorokausirytmiin. Siten saat eniten irti seuraavista kahdeksasta päivästä USA:ssa.

Päivä 2
San Francisco. Kaupunkikierros: Golden Gate Bridge ja Sausalito sekä lauttamatka takaisin San Franciscoon.

Vaikka San Francisco onkin tyypillinen kontrastien täyttämä amerikkalainen suurkaupunki, jossa uljaat rakennukset ja liikkeet sijaitsevat rinta rinnan hylättyjen ja köyhien kortteleiden kanssa, kaupungin ilmapiiri on tavallista viihtyisämpi. Avoimet raitiovaunut kolistelevat ylös kaupungin jyrkkiä katuja, joita palmut ja matalat rakennukset reunustavat ja joilla on yllättävän vähän liikennettä.

Teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana keskitymme Golden Gate ‑siltaan. Jos haluat, voit kävellä sen yli (mikäli sää sallii) ja nousta bussiin sillan toisella puolella. Silta on 2 700 m pitkä, ja sen ylittäminen jalan on hieno kokemus.

Vastarannalla sijaitsee idyllinen pieni satamakaupunki Sausalito. Kauniit talot sijaitsevat kukkulan rinteessä ja veden äärellä. Lähes kaikkialta kaupungista on esteetön näkymä San Franciscoon ja Angel Islandille. Sodan jälkeen alkoi boheemikausi, jonka aikana taiteilijat perustivat tänne siirtokunnan ja asuivat lahden rannoille kiinnitetyissä asuntolaivoissa. Jäljellä on yhä satoja kelluvia taloja, boheemi ilmapiirikin on säilynyt. Kierroksella on aikaa omavalintaiselle ja -kustanteiselle lounaalle, sen jälkeen suuntaamme pieneen satamaan, jossa soullaulaja Otis Redding kirjoitti ikivihreän laulunsa ”(Sittin’ On) The Dock of the Bay”. Laulun soidessa useimpien korvissa lautta vie meidät takaisin San Franciscoon. Voit toki jäädä Sausalitoon pidemmäksikin aikaa ja palata hotellille omatoimisesti. Lauttamatka kestää n. 30–60 min riippuen matkustajamäärästä ja pysähdyksistä matkan varrella. Aika kuluu kuitenkin mukavasti San Franciscoa ja Alcatrazia katsellen.

Palaamme hotellille vasta iltapäivällä. Ilta on omaa aikaa.

Päivä 3
San Francisco. Alcatrazin vankila.

Tänään teemme aamupäiväretken kuuluisaan ja pelättyyn Alcatraziin. Hotellilta kävelemme tai nousemme raitiovaunuun, joka vie meidät Pier 33:lle. Sieltä matkaamme laivalla Alcatrazin saarelle, jonka nimi tarkoittaa ”Pelikaanien saarta” ja jota kutsutaan myös nimellä ”The Rock”. Alcatraz oli vuoteen 1963 vankila, jossa rangaistustaan kärsivät USA:n vaarallisimmat rikolliset, mm. itse Al Capone, Robert Stroud (”The Birdman”) ja George ”Machine Gun” Kelly. Nykyään Alcatraz on museo, joka tarjoaa jännittäviä ja kiehtovia tarinoita, mutta myös upeita näkymiä San Franciscoon.

Iltapäivä on omaa aikaa. Silloin voi esim. lähteä omatoimisesti Golde Gate Parkiin, joka on maailman suurin ihmisen rakentama puisto. Siellä elää yli 7 000 kasvilajia, ja puistossa on lampia ja museoita. Palace of Fine Arts esittelee eri taidesuuntauksia ja Exploratoriumissa, joka on valittu San Franciscon parhaaksi museoksi, kävijää odottaa yli 650 kohdetta ja aktiviteettia. Ne herättävät taatusti kaiken ikäisten vierailijoiden kiinnostuksen.

Päivä 4
San Francisco. Union Square, Chinatown, Alamo Square, Haight-Ashbury ja Castro.

Tänään liikumme raitiovaunulla matkanjohtajan opastuksella. Ensin suuntaamme Union Squarelle, joka on ihastuttava sekoitus kaikkea: tyylikkäitä putiikkeja, tavarataloja, gallerioita ja teattereita sekä pieniä ja halpoja kauppoja ja matkamuistomyymälöitä. Sitten olemmekin Chinatownissa, joka on luultavasti suurin kiinalainen yhteisö Kiinan ulkopuolella. Chinatownissa on kiinalaisia temppeleitä, lukemattomia kauppoja ja kiinalaisia ravintoloita. Chinatown on kuin Kiinan mahtavan satamakaupungin Shanghain paikallinen edustusto. Toisin kuin Shanghaissa, täällä on säilytetty vanha kiinalainen tunnelma pienine erikoisliikkeineen ja ravintoloineen, joiden kyltit ovat värikkäitä ja nimet kirjoitettu kiinalaisin kirjainmerkein.

Katselemme lähemmin joitakin San Franciscon monista kauniista viktoriaanisista taloista Alamo Squarella. Nob Hill tai Snob Hill, kuten aluetta hieman ilkeästi kutsuvat ne, jotka eivät siellä itse asu, huokuu historiaa ja kulttuuria. Siitä tuli houkutteleva asuinalue kaupungin eliitille, kun kaapeliraitiotie valmistui 1870-luvulla.

Reittimme kulkee myös Castron kautta. Täältä näkee Twin Peaks -kukkulat, jotka toimivat ilmeisesti alueen ensimmäisten asukkaiden, ohlone-intiaanien, tähystyspaikkoina. Espanjalaisten saapuessa alueelle 1769 heitä vastassa olivat juuri ohlone-intiaanit. Matkan varrella pistäydymme Haight-Ashburyn kaupunginosassa, joka on amerikkalaisen vastakulttuurin, hippiliikkeen, synnyinpaikka. Toisen maailmansodan aikana San Franciscosta kehittyi Tyynenmeren sodan tärkein lähtösatama. Täällä sotilaat odottivat lähtökäskyä, ja monet kotiin palanneet veteraanit jäivät tänne sodan jälkeen. Alue North Beachin ympärillä kehittyi erityiseksi ”vaihtoehtoisen sopeutumisen” kaupunginosaksi, jossa boheemit viihtyivät. Pian siitä tuli myös beat-kulttuurin keskus. Myöhemmin, kun North Beach oli rakennettu täyteen ja vuokrat nousivat, hipit etsivät uuden osoitteen Haight Streetiä – jota kutsutaan myös nimellä The Haight tai The Upper Haight – ympäröiviltä kaduilta. Vielä nykyäänkin alueella aistii ”flower powerin” ja tunnelma on rento.

Päivä 5
San Francisco – 17-Mile Drive – Carmel – Monterey. Lisämaksullinen valassafari auringon laskiessa

On tullut aika hyvästellä ihana San Francisco ja suunnata kohti etelää. Ajamme pitkin yhtä Montereyn niemimaan kauneinta reittiä, kuuluisaa 17-Mile Drivea, joka voi saada jopa paatuneimman matkailijan huokailemaan. Reitti kiemurtelee pitkin Kalifornian Tyynenmeren rannikkoa Pacific Grovesta Pebbleen. Matkan varrella on henkeäsalpaavia näköalapaikkoja yksi toisensa jälkeen. Pidä kamera valmiina, sillä pysähdymme aina, kun se on mahdollista.
Pysähdymme rennossa Carmelin merenrantakaupungissa, jonka pormestarina Clint Eastwood toimi vuosia sitten. Seuraava kohteemme on historiallinen kalastajakylä Monterey. Monet tuntevat sen Nobel-palkitun kirjailijan John Steinbeckin kirjoista tai kaupungin kuuluisista musiikkifestivaaleista. Useat tunnetut rockmuusikot, kuten Otis Redding ja Jimi Hendrix ovat esiintyneet Montereyssa.

Monterey oli aikoinaan Kalifornian pääkaupunki. Missään muualla Kaliforniassa espanjalaisten vaikutus ei näy yhtä selvästi. Vanhat espanjalaistyyliset rakennukset antavat kaupungille romanttisen, historiallisen vivahteen. Monterey toimii tapahtumapaikkana osassa Zorrosta kertovista televisiosarjoista, piirrossarjoista ja filmeistä. Nykyään kaupunki tunnetaan parhaiten vierasvenesatamastaan sekä hienosta meriakvaariostaan. Nyt on aikaa katsella kaupunkia lähemmin tai vaihtoehtoisesti voit lähteä valassafarille auringon laskiessa. Emme luonnollisestikaan voi mennä takuuseen, että näemme retkellä valaita. Jos olemme onnekkaita, näemme delfiinejä ja ryhävalaita, ja jos olemme todella onnekkaita, myös miekkavalaita.

(Valassafari ei sisälly matkan hintaan. Se ostetaan erikseen viimeistään 40 päivää ennen matkaa. Lue lisää kohdasta Hintatiedot.)

Päivä 6
Monterey – Ragged Point – San Simeon. Highway 1

Rannikkoon tutustuminen jatkuu tänään. Nousemme pienempään bussiin, joka pystyy kulkemaan pitkin yhtä USA:n kauneimmista rannikkoreiteistä. Kyseessä on Highway 1, jota pitkin matkaamme Montereysta San Simeoniin. Isommat bussit eivät saa ajaa kyseistä etappia, joten nousemme pienempään bussiin, jossa on ehkä vähemmän jalkatilaa – mutta se on sen arvoista!
Kiemurrellessamme pitkin rannikkoa, jolla majesteettiset Santa Lucia -vuoret kohtaavat Tyynenmeren, upeita näköalapaikkoja putkahtelee esiin yksi toisensa jälkeen. Matkanjohtaja pitää huolen siitä, että pysähdymme matkan varrella nauttimaan maisemista ja ottamaan kuvia. Yksi kohokohdista monille on kenties Ragged Point, pienen lahden eteläinen osa, jossa San Carpoforo Creek laskee Tyyneenmereen. Toiset ihastuvat enemmän ehkä huomenna nähtävään jättiläiskiveen Morro Rockiin, vulkaaniseen ”tulppaan”, joka sijaitsee Morro Bayssä.

Matka jatkuu San Simeoniin, jossa yövymme.

Päivä 7
San Simeon – Morro Bay – Santa Barbara – Getty Center/Villa Los Angelesissa

Aloitamme päivän ajamalla Morro Rockille ja ihailemme sen siluettia vasten Tyynenmeren aaltoja.

Jatkamme matkaa Santa Barbaran eksoottiseen rantakaupunkiin. Täällä näkyy espanjalainen kulttuuri ja arkkitehtuuri. Santa Barbarassa on ymmärretty säilyttää siirtomaa-ajan merkit huolimatta siitä, että kaupunki on muutoin äärimmäisen trendikäs. Matkalla Los Angelesiin pysähdymme Getty Centerissä tai Getty Villassa. Molemmat museot on suljettu yhtenä päivänä viikossa, joten riippuu viikonpäivästä, kummassa käymme. Edesmenneen öljymiljardöörin J. Paul Gettyn laaja taidekokoelma on esillä näissä kahdessa rakennuksessa, jotka muodostavat J. Paul Getty Museumin. Museon ylläpitäjä on J. Paul Getty Trust, maailman rikkain taideinstituutio. Getty Villa on kopio antiikin Rooman maaseutupalatsista. Villaa ympäröi komea puutarha veistoksineen. Getty Villa valmistui 1974 ja sijaitsee lähellä Gettyn omaa taloa Pacific Palisadesin kaupunginosassa. Esillä on iso kokoelma taidetta antiikin Roomasta, Kreikasta ja Etruriasta. Rakennuksen arkkitehtuuriin on haettu inspiraatiota Villa dei Papirista muinaisesta Herculaneumista ja rakennusta ympäröi roomalaistyylinen puutarha. Kokoelmaan kuuluu noin 44 000 esinettä, jotka ovat peräisin ajalta 6500 eKr. – 400 jKr.

Getty Center valmistui 1997 ja kohoaa Brentwoodin kaupunginosan ylle. Upea modernistinen arkkitehtuuri antaa raamit Gettyn modernin taiteen kokoelmalle, joka on keskittynyt erityisesti eurooppalaiseen 1800-luvun taiteeseen (mm. van Gogh ja Gauguin) sekä eurooppalaiseen ja amerikkalaiseen valokuvaan 1800- ja 1900-luvuilta. Museokompleksiin kuuluu myös patsaspuutarha, tutkimuskeskus, valtava taidekirjasto sekä hallintorakennuksia. Museokäynnin jälkeen ajamme hotellille, joka sijaitsee Glendalessa Los Angelesissa. Loppuilta on omaa aikaa.

Päivä 8
Kaupunkikierros Enkelten kaupungissa, tähtipölyä ja Venice Beach.

Tänään lähdemme tutustumaan Los Angelesiin mielenkiintoisella kaupunkikierroksella. Näemme Walt Disney Concert Hallin, jossa on tilaa yli 2 200 katsojalle. Sen on suunnitellut arkkitehti Frank Gehry ja se on voittanut palkintoja vaikuttavalla arkkitehtuurillaan ja poikkeuksellisella akustiikallaan. Saamme osamme tähtipölystä Hollywoodissa, jossa näemme legendaarisen ensi-iltateatterin Chinese Theatren ja kävelemme pitkin Walk of Famea, jonne tuhannet elokuva- ja musiikkitähdet ovat saaneet oman tähtensä ja painaneet kädenjälkensä. Näemme myös tunnetun Dolby Theatren (entinen Kodak Theatre), jossa järjestetään vuosittainen Oscar-gaala. Myös Oscar-sesongin ulkopuolella on hyvät mahdollisuudet törmätä julkkiksiin, ainakin sellaisiksi pukeutuneisiin. Muutamalla dollarilla voit päästä poseeraamaan vaikka Elviksen kanssa!
Käymme katsastamassa myös Venice Beachiä, joka tunnetaan nimestään huolimatta paremmin värikkäistä hahmoista, katutaiteilijoista ja komeista rantavahdeista kuin itse rantaelämästä.
Kaupunginosa on saanut nimensä monista kanavista, joita kaivettiin vuonna 1905, jotta saatiin lisää rakennusmaata. Osa kanavista täytettiin jälleen 1920-luvulla, jotta pystyttiin rakentamaan teitä hevosvaunuille. Onneksi monet kanavista säilyivät ja niistä voimme nyt iloita tässä naapurustossa rannan tuntumassa.
Ocean Front Walkilla ei ole koskaan tylsää, sillä lukemattomat katutaiteilijat muusikoista laulajiin, akrobaatteihin ja esiintyjiin pistävät parastaan pumpattuja lihaksiaan esittelevien kehonrakentajien ja fitnessfanaatikkojen joukossa. Ei ole aina ihan selvää, onko ulkokuntoilulaitteita käyttävien tarkoitus ihan oikeasti treenata vai vain esitellä hyvin muodostuneita kehojaan ohikulkijoille. Yksi asia on kuitenkin varma: Venice Beachillä riittää katsottavaa!

Päivä 9
Kotimatka Los Angelesista.

Tänään on aika lähteä kotimatkalle, mutta ennen lentokentälle lähtöä voit viettää päivän haluamallasi tavalla. Kenties kierros ostoskeskuksessa houkuttelee tai ehkä haluat vain rentoutua hotellin altaalla. Tai jotakin aivan muuta.
Kun on aika, bussi noutaa meidät hotellilta ja kuljettaa lentokentälle. On aika palata Suomeen.

Päivä 10
Saapuminen Helsinkiin.

Valassafari

Valasfari auringon laskiessa Montereyssa (päivä 5). Retki varataan etukäteen, viimeistään 40 päivää ennen lähtöpäivää.

Hinta 98€/henkilö

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – San Francisco/Los Angeles – Helsinki (välilaskut ja koneenvaihto menossa ja paluussa) turistiluokassa
 • Majoitus 8 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 2-9 (aamiaiset ovat joko amerikkalaisia aamiaisia tai nk. mannermaisia aamiaisia)
 • 3 päivän julkisen liikenteen raitiovaunulippu San Franciscossa
 • Juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
Valassafari auringon laskiessa Montereyssa (päivä 5)

Hinta 98€/henkilö

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Käsi sydämellä

Käsi sydämellä

Kanadassa ja USA:ssa käytettävät bussit on suunniteltu ja muotoiltu aivan toisella tavalla kuin ne, joihin olemme Euroopassa tottuneet. Tämä on monille tuttua esim. elokuvista. Muotoilu saa bussit näyttämään sellaisilta kuin meillä oli 20 vuotta sitten. Kaikki bussit, joita käytämme, ovat luonnollisesti toimivia, hyväksyttyjä, tarkastettuja ja ehjiä. Niissä on yleensä vain yksi sisäänkäynti edessä. Mukinpidike ja edessä olevan istuimen selkänojaan kiinnitetty verkkotasku eivät useinkaan kuulu varustukseen. Tästä syystä mukaan kannattaa pakata reppu, jota voi käyttää henkilökohtaisten tavaroiden säilytykseen retkillä ja bussissa.

Amerikkalainen aamiainen on suhteellisen yksinkertainen verrattuna pohjoismaiseen. Aamiainen on useimmissa perushotelleissa ns. “continental breakfast”, mikä sisältää tyypillisesti kahvia/teetä, mehua ja paahtoleipää sekä voita ja hilloa. Ei ole ollenkaan kummallista, että aamiaisastiat ovat kertakäyttöisiä, sillä monet nappaavat aamiaisen mukaansa.

Amerikkalainen juomarahakulttuuri voi tuntua meistä pohjoismaalaisista hieman ärsyttävältä. Jottei sinun tarvitsisi vaivata päätäsi asialla, olemme sisällyttäneet matkan hintaan juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille. Hotellien siivoojat odottavat silti, että heille jätetään sängylle 1–2 USD/henkilö/yö ennen hotellista poistumista.

 

Hyvä tietää

Bussimatkat

Matka on suunniteltu niin, että osallistujat saavat niin monia elämyksiä kuin mahdollista. Tämä merkitsee sitä, että joinakin päivinä ajomatka on pidempi. Tällä matkalla pisimmät ajomatkat ovat, kun ajamme San Franciscosta kaunista rannikkoreittiä kohti Los Angelesia. Pysähdymme matkan varrella useita kertoja ja nautimme maisemista.

Päivä 5 noin 210 km, 6. 160 km ja 7. 390 km.

Yöpymiset

San Francisco 4 yötä , Monterey 1, San Simeon 1 ja Glendale (Los Angeles) 2.

Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana, viimeistään viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Matkatavarat

Jos haluat lukita matkalaukkusi, sinun tulee käyttää ns. TSA-lukkoa.
Transport Security Administration (TSA) valvoo matkatavaroita lennoilla USA:han, USA:sta ja USA:n kautta. TSA:lla on ”pääavain”, jolla voi avata TSA-lukot. Jos olet lukinnut matkalaukkusi muunlaisella lukolla, TSA pidättää itsellään oikeuden rikkoa lukko. Tämä koskee myös matkalaukun omaa lukkoa. TSA-lukkoja myydään useimmissa matkalaukkuliikkeissä. Saatavilla on TSA:n hyväksymiä riippulukkoja ja matkalaukkuvöitä.

Mukaan kannattaa ottaa pienehkö reppu tai kassi päiväretkiä ja sellaisia matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Ilmasto ja pukeutuminen

Voit tarkistaa matkakohteen sään ennen lähtöä esim. osoitteesta www.foreca.fi. Huomaathan, että lämpötilaerot voivat olla suuret eri paikkojen välillä.

Wi-Fi ja internet hotelleissa USA:ssa

Monet hotellimme tarjoavat ilmaisen langattoman internetyhteyden tai kaapelinettiyhteyden huoneissa.

Yhteys ja laatu voivat vaihdella. Joissakin hotelleissa on ilmainen Wi-Fi huoneissa, mutta toisissa ilmainen nettiyhteys on vain yhteisissä tiloissa (kysy Wi-Fi:sta tai nettiyhteydestä kirjoittautuessasi sisään hotelliin tai tiedustele asiaa matkanjohtajalta). Joskus internetiä kannattaa tulla käyttämään yhteisiin tiloihin, joissa signaali on voimakkaampi, kuin taistella heikon signaalin kanssa huoneessa. Signaalin vahvuus riippuu monesti siitä, missä huoneesi sijaitsee.

Joissakin hotelleissa internetyhteys huoneessa on maksullinen. Useimmiten laatu on tuolloin parempi.

Toinen vaihtoehto on hyödyntää Starbucksin ja muitten ketjujen ilmaista nettiyhteyttä. Tällaisia paikkoja löytyy useimmiten isoista kaupungeista melko helposti.

Lisää tietoa USA:sta

Täältä löydät lisää tietoa USA:sta: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/pohjois-amerikka/usa

Lue mm. ilmastosta ja säästä, aikaerosta, juomarahoista ja tarkista, tarvitsetko viisumia tai rokotuksia.

Passi ja viisumi

ESTA-matkustuslupa

Tarvitset ESTA-matkustusluvan USA:n matkalle. Lupa on anottava sähköisellä lomakkeella viimeistään 72 tuntia ennen matkaa. Suosittelemme hakemaan luvan hyvissä ajoin. Aloittaessasi ESTA-hakemuksen, järjestelmä lähettää sähköpostiisi nelimerkkisen koodin jolla hakemus vahvistetaan. Tämän jälkeen pääset jatkamaan hakemuksen tekoa. Lue lisää: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/pohjois-amerikka/usa/viisumi

Tarkista, että passisi on voimassa. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen. Tämän lisäksi passin on oltava:
- koneellisesti luettava

- passissa on oltava skannattu valokuva sekä biometrinen tunniste (Suomi otti käyttöön bio-tunnistepassit 21.8.2006, sitä aikaisemmat passit eivät ole enää voimassa 1.4.2016 lähtien).

Yhdysvallat on tiukentanut (21.1.2016) sääntöjään koskien Visa Waiver –ohjelmaan (VWP) kuuluvien maiden kansalaisia. Suomen kansalaiset saavat edelleen matkustaa Yhdysvaltoihin ja viipyä maassa viisumitta 90 päivän ajan hyväksytyllä ESTA-hakemuksella sekä voimassa olevalla passilla.

Nimen/nimien tulee olla ESTA-matkustusluvassa täsmälleen samalla tavalla kuin lentolipussasi ja passissasi.

Huom. Suomen kansalaisten, jotka ovat matkustaneet tai oleskelleet Pohjois-Koreassa, Iranissa, Irakissa, Jemenissä, Libyassa, Somaliassa, Syyriassa tai Sudanissa 1.3.2011 jälkeen, tai joilla on kaksoiskansalaisuus jossain kyseisistä maista, tulee hakea viisumia Yhdysvaltojen suurlähetystöstä tai konsulaatista. Mikäli heillä on jatkuva, aikaisemmin myönnetty ESTA-hakemus, se katsotaan mitätöidyksi ja matkustajan tulee anoa viisumia suurlähetystöstä tai konsulaatista.

 

Turvatoimet lentomatkoilla USA:han

Kaikkien käsimatkatavaroissa kuljetettavien elektronisten laitteiden (matkapuhelinten, tablettitietokoneiden, tietokoneiden jne.) akkujen täytyy olla ladattuja, jotta laitteet voidaan käynnistää tarvittaessa turvatarkastuksessa.

Akun ollessa tyhjä tai jos laitetta ei voida kytkeä päälle, viranomaiset voivat vaatia laitteen haltuunottoa. Matkanteko saattaa näin viivästyä ja mahdollisuus jatkoyhteyksien menettämiseen kasvaa.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja