Auringonpimennys ja etelävaltiot - USA

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Lähde mukaan erityiselle matkalle: koe täydellinen auringonpimennys USA:ssa keväällä 2024. Voit nähdä omin silmin, kuinka Kuu liukuu Maan ja Auringon väliin.

Muutama paikka

Täydellisen auringonpimennyksen kokeminen ei osu jokaisen kohdalle. Tunnelma on maaginen, kun Kuun varjo hiipii yli maiseman, joka jää epätodellisen tuntuiseen hämärään. Tähdet loistavat taivaalla, linnut lakkaavat laulamasta ja lämpötila laskee merkittävästi.

Auringonpimennys on jo itsessään huikea elämys ja matkan arvoinen. Olemme yhdistäneet ikimuistoiseen tapahtumaan Oklahomassa kiertomatkan USA:n etelävaltioissa, joissa on mahdollisuus kokea lisää hienoja hetkiä. Käymme Dallasissa ja Little Rockissa, vierailemme Bill Clintonin Arkansasissa ja Elviksen Memphisissä. Sen jälkeen onkin mahdollista hieroa tuttavuutta maailmanluokan jazzin kanssa New Orleansissa.

Pääset toisin sanoen kokemaan maailmankaikkeuden suuruuden ja paljon historiaa, kulttuuria ja hienoja musiikkielämyksiä!

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Kyllä

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta USD

Päiväohjelma 13 päivää
Päivä 1
Lähtö Helsingistä, saapuminen Dallasiin, Texasiin
Päivä 2
Dallas – Durant, Oklahoma. Kaupunkikierros Dallasissa: mm. JFK:n muistomerkki
Päivä 3
Durant, Oklahoma. Täydellinen auringonpimennys
Päivä 4
Durant – Little Rock, Arkansas. Choctaw-kulttuurikeskus, Old State House ja vierailu Bill Clintonin presidentillisessä kirjastossa
Päivä 5
Little Rock – Memphis, Tennessee. Sun Studio ja musiikkikierros Memphisissä
Päivä 6
Memphis. Graceland ja mahdollisuus käydä kansalaisoikeusmuseossa
Päivä 7
Memphis – Casey Jones Village – Nashville, Tennessee. Junamuseo ja kaupunkikierros countrymusiikin kotikaupungissa
Päivä 8
Nashville – Birmingham, Alabama. Country Music Hall of Fame (lisämaksullinen) ja Birminghamin kansalaisoikeusmuistomerkki
Päivä 9
Birmingham – New Orleans. Kaupunkikävely French Quarterissa
Päivä 10
New Orleans. Lisämaksullinen retki Whitneyn plantaasille ja jazzristeily Mississippijoella
Päivä 11
Omaa aikaa New Orleansissa
Päivä 12–13
New Orleans ja kotimatka

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lähtö Helsingistä, saapuminen Dallasiin, Texasiin

Laskeudumme Dallasin lentokentälle, joka sijaitsee Texasin osavaltion pohjoisosassa. Dallas perustettiin vuonna 1841, kun John Neely Bryan, tennesseeläinen asianajaja, perusti kauppapaikan Trinityjoen varrelle. Vuonna 1846 Dallasista tuli virallisesti kaupunki ja siitä kehittyi nopeasti alueen kaupan keskus.

Dallas kasvoi ja kehittyi merkittävästi 1800-luvulla. Siitä tuli tärkeä paikka puuvilla- ja öljyteollisuudelle sekä karjankasvatukselle. Dallasilla oli tärkeä rooli myös mantereen poikki kulkevan rautatien rakentamisessa.

Maailmankartalle Dallas ponkaisi oikeastaan vasta 1.11.1963, kun presidentti John F. Kennedy murhattiin kaupungissa. Surullisella tapahtumalla on sittemmin ollut merkittävä vaikutus kaupungin historiaan, ja se on ollut tutkijoiden ja maallikoiden mielenkiinnon kohteena ympäri maailmaa.

Perille saavuttuamme majoitumme hotelliin Grapevinen esikaupungissa. Loppuilta on omaa aikaa.

Päivä 2
Dallas – Durant, Oklahoma. Kaupunkikierros Dallasissa: mm. JFK:n muistomerkki

Aloitamme päivän sukeltamalla historiaan: käymme Nash Farmin ulkoilmamuseossa. Kyse on vanhasta maatilasta, jonka perustivat 1860-luvulla Thomas ja Sarah Nash. He kuuluivat alueen ensimmäisiin uudisasukkaisiin. Nashin perhe viljeli ja kasvatti karjaa tilalla yli sata vuotta. Nykyään Nash Farm on elävä museo, jossa saamme tilaisuuden tutustua uudisasukkaiden elämään 1800-luvulla. Tilalla on joukko historiallisia rakennuksia, kuten esim. maalaistalo, navetta, savustamo ja paja.

Seuraavaksi lähdemme kaupunkikierrokselle Dallasiin. Kierroksella käymme tietysti myös JFK:n muistomerkillä. Se on omistettu Dallasissa marraskuussa 1963 murhatulle presidentti John F. Kennedylle. Muistomerkki sijaitsee Dealey Plaza -aukiolla, jossa murha tapahtui. Itse muistomerkki on yksinkertainen suorakaiteen muotoinen graniittilaatta, johon on kaiverrettu ”John F. Kennedy” ja ”1917–1963”.

Kierroksella näemme myös kaupungin historiallisen osan. Meillä on aikaa käydä omavalintaisella ja  kustanteisella lounaalla ennen kuin otamme kurssin kohti pohjoista ja Oklahoman osavaltiota.

Saavuttuamme Durantiin majoitumme hotelliin. Loppuilta on omaa aikaa.

Yöpyminen Durantissa.

Päivä 3
Durant, Oklahoma. Täydellinen auringonpimennys

Kuun varjo kulkee maan yli muodostaen kaistaleen, joka alkaa 5 700 km:n päästä Tyyneltä valtamereltä, ylittää Meksikon ja jatkuu vinottain USA:n läpi Kanadan New Foundlandiin ja päättyy Atlantille. Varjon nopeus on noin 4 500 km/h.

Olemme valinneet ilmiön tarkkailemiseen vähemmän ruuhkaisen paikan. Ajamme Oklahoman osavaltiossa sijaitsevaan Boswelliin ja yritämme löytää parhaan paikan tuon ainutlaatuisen näyn katseluun. Kameran ja kiikarin säätämiseen ennen h-hetkeä on varattu aikaa.

Juuri tämä paikka maapallolla sijaitsee täydellisen pimennyksen reitin keskilinjalla, joten saamme kokea pimennystä täydet 1 min 59 s. Kuun varjo osuu Auringon kiekon ulkoreunaan klo 12.27 paikallista aikaa, ja koko pimennys tapahtuu seuraavien 2 h 38 min aikana. Täydellinen auringonpimennys alkaa klo 13.45 paikallista aikaa. Tuolloin Aurinko nousee eteläsuunnassa 60 astetta horisontin yläpuolelle..

Toivomme näkevämme ”timanttisormuksen”, joka syntyy, kun Auringon viimeiset säteet kulkevat Kuun pinnan kapeiden kanjonien läpi. Muutaman sekunnin kuluttua tulee pimeää, ja Auringon korona tulee näkyviin. Korona on Auringon ulompi kaasukehä, jonka lämpötila on hyvin korkea. Sieltä lähtee aurinkotuuli ja se on Auringon magneettikentän voimaviivojen täyttämä.

Parin minuutin kuluttua tapahtuma on ohi ja upea spektaakkeli nähdään päinvastaisessa järjestyksessä: ensin ”timanttisormus”, sitten valon määrä kasvaa vähitellen.

Tämän maagisen tapahtuman jälkeen loppupäivä on omaa aikaa. Voit käydä vaikka tutustumassa kDurantiin..

Yöpyminen Durantissa.

Päivä 4
Durant – Little Rock, Arkansas. Choctaw-kulttuurikeskus, Old State House ja vierailu Bill Clintonin presidentillisessä kirjastossa

On tullut aika jättää jäähyväiset Oklahomalle. Sitä ennen käymme Choctaw-kulttuurikeskuksessa, joka on keskittynyt Choctaw-kansan kulttuurin ja historian tutkimiseen, säilyttämiseen ja esittelemiseen. Näyttelyt esitellään Choctaw-kansan näkökulmasta ja ne kuvaavat Choctaw-kansan fyysisiä ja henkisiä matkoja.

Seuraavaksi suuntaamme Arkansasin osavaltioon. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on osavaltion vanhin säilynyt hallintorakennus, Old State House. Sitten suuntaamme presidentilliseen kirjastoon. Jokainen entinen presidentti saa nimikkokirjaston kotiosavaltioonsa. Kirjastoissa säilytetään esineitä presidenttikaudelta: Kennedyn kirjastossa Bostonissa on esillä hänen tuolinsa Valkoisen talon työhuoneesta, Reaganin kirjastossa Kaliforniassa voi tarkastella Air Force One -lentokonetta. Tänään näemme mm. Clintonin limusiinin, yksityiskohtaisen kopion Valkoisen talon Oval Officesta Clintonin kaudelta ja joukon lahjoja, jotka Clinton sai valtionpäämiehiltä ja tavallisilta kansalaisilta. 

Ilta on omaa aikaa. Yöpyminen Little Rockissa.

Päivä 5
Little Rock – Memphis, Tennessee. Sun Studio ja musiikkikierros Memphisissä

Lähdemme nyt Bill Clintonin Arkansasista ja suuntaamme Elviksen Memphisiin. Musiikki – blues, soul ja R&B, joita Elviskin esitti – on epäilyksettä Memphisin tärkein tavaramerkki. Me näemme mm. Elviksen levy-yhtiön, Sun Studion. Samaisen levy-yhtiön siipien suojissa menestyi muitakin tunnettuja muusikoita, kuten B.B. King, Ike Turner, Johnny Cash ja Roy Orbison. Tapaamme myös paikallisen muusikon, joka esiintyy meille.

Ilta on omaa aikaa. Memphis on ihan oikeutetusti kuuluisa musiikkihistoriastaan, mutta on sillä toinenkin vetonaula: spareribs. Ellet ole kasvissyöjä tai et muista syistä syö sianlihaa, pitkään kypsytetty possu houkuttelee varmasti!

Kannattaa käydä myös jossakin Beale Streetin bluesbaareista, joissa nousevat blues- ja rock’n’roll-tähdet esiintyvät joka ilta. Matkanjohtaja auttaa mielellään ja antaa vinkkejä paikoista.

Yöpyminen Memphisissä.

Päivä 6
Memphis. Graceland ja mahdollisuus käydä kansalaisoikeusmuseossa

Tänään vierailemme Elviksen talossa, Gracelandissä, josta tuli ”Kuninkaan” kuoleman jälkeen sekoitus museota ja mausoleumia. Elvis on haudattu pienen suihkulähteen luo uima-altaan viereen. Elvis osti talon jo 22-vuotiaana vuonna 1957 ja asui talossa kuolemaansa asti (16.8.1977). Sisustus talossa edustaa jonkinsorttista 70-luvun kitschiä, mutta se on osa elämystä. Esimerkiksi viidakkohuoneessa on vihreä matto, valtava määrä kasveja ja sohvapöytä, joka on kuin suoraan Amazonin sademetsästä.

Gracelandissä on esillä myös Elviksen lukuisat kulta- ja platinalevyt sekä lähes yhtä monta haalaria, joita hän käytti uransa loppuvaiheessa esiintyessään Las Vegasin kimaltavissa puitteissa. Gracelandissä esitellään lisäksi Elvikselle sisustettuja lentokoneita.

Iltapäivä on omaa aikaa, mutta jos haluat, voit lähteä matkanjohtajan kanssa kansalaisoikeusmuseoon (ei sisälly matkan hintaan). Näemme lisäksi Lorraine Motelin. Täällä, huoneen numero 306 parvekkeella, Martin Luther King murhattiin ampumalla läheisestä rakennuksesta.

Yöpyminen Memphisissä.

Päivä 7
Memphis – Casey Jones Village – Nashville, Tennessee. Junamuseo ja kaupunkikierros countrymusiikin kotikaupungissa

Bluesmusiikista countryyn, Elviksestä Dolly Partoniin. Otamme nyt kurssin kohti countrymusiikin kehtoa Nashvilleä. Ennen kuin pääsemme niin pitkälle, pysähdymme Casey Jones Villagessa pistäytyäksemme junamuseossa. Museo on perustettu junankuljettaja Casey Jonesin kunniaksi. Hänen elämänsä päättyi traagisesti – lopputarinan kuulet vasta paikan päällä!

Missään muualla maailmassa ei voi sukeltaa niin syvälle countrymusiikkiin, sen historiaan ja suuriin persoonallisuuksiin kuin Nashvillessä, Tennesseessä. Kaikki sai alkunsa 1920-luvulla Barn Dance -nimisestä suorasta radio-ohjelmasta. Latotansseista musiikki levisi tahti tahdilta jättimäiseksi superammattimaiseksi musiikkiteollisuudeksi, jollaista se on nykyään.

Teemme kaupunkikierroksen. Reittimme kulkee mm. pitkin Music Row’ta, jonka varrella kaikki äänitysstudiot sijaitsevat.

Ilta on omaa aikaa.

Yöpyminen Nashvillessä.

Päivä 8
Nashville – Birmingham, Alabama. Country Music Hall of Fame (lisämaksullinen) ja Birminghamin kansalaisoikeusmuistomerkki

Aamupäivä Nashvillessä on varattu omille seikkailuille. Voit lähteä matkanjohtajan kanssa käymään Country Music Hall of Famessa (sisäänpääsy ei sisälly matkan hintaan), jossa voit ihailla countrymusiikin ”pyhäinjäännöksiä”, kuten Johnny Cashin kitaraa ja Patsy Clinen cocktailmekkoa.

Lounaan jälkeen matka jatkuu kohti Birminghamiä, jossa paneudumme kansalaisoikeuksiin ja vaikeisiin aikoihin Alabamassa. Juuri Birmingham oli monella tapaa Martin Luther Kingin johtaman liikkeen keskipiste. Käymme myös Birmingham Civil Rights National Monumentilla.

Yöpyminen Birminghamissä.

Päivä 9
Birmingham – New Orleans. Kaupunkikävely French Quarterissa

Lähdemme Birminghamistä kohti kierroksen päätepistettä ja yhtä matkan kohokohtaa: jazzia tihkuvaa New Orleansia.

New Orleansin perustivat ranskalaiset siirtolaiset vuonna 1718 ja antoivat paikalle nimen Nouvelle Orléans. Vuonna 1763 kaupunki siirtyi espanjalaisten hallintaan, kunnes 1803 se myytiin amerikkalaisille. Eri kansallisuuksien vaikutusten sekoitus on tehnyt New Orleansista ihan omanlaisensa.

Teemme kävelykierroksen French Quarterin kaupunginosassa, joka suurelta osin säästyi Katrinan tuholta – onneksi, sillä hienot, vanhat pastelliväriset rakennukset taidokkaine valurautaisine parvekkeineen ja köynnöksineen ovat New Orleansin viehätyksen ydintä.

Kreolien kulttuurisekoitus ja etniset juuret Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Karibialla ja Afrikassa muodostavat ainutlaatuisen kulttuurisen keitoksen. Yksi esimerkki siitä on voodoon harjoittaminen, joka on kehittynyt afrikkalaisten heimouskontojen ja katolilaisuuden sekoittuessa.

Ilta on omaa aikaa. Matkanjohtaja opastaa mielellään halukkaat nauttimaan musiikista.

Yöpyminen New Orleansissa.

Päivä 10
New Orleans. Lisämaksullinen retki Whitneyn plantaasille ja jazzristeily Mississippijoella

Päivä on varattu omille seikkailuille, mutta jos kaipaat vielä lisää matkaelämyksiä, voit lähteä mukaan lisämaksulliselle retkelle. Retken alkajaisiksi ajetaan Whitneyn tilalle, entiselle indigo- ja sokeriruokoplantaasille River Roadin varrella. Whitney on nykyään keskittynyt jakamaan tietoa orjuudesta Louisianassa.

Järkytymme, kun kuulemme plantaasielämän karusta todellisuudesta museonäyttelyn välityksellä ja kun tutustumme kunnostettuihin rakennuksiin ja historiallisiin orjamökkeihin.

Seuraavaksi ajamme takaisin New Orleansiin ja Mississippin rannalle. Lähdemme jokiristeilylle siipiratasaluksella jazzmusiikin tahtiin. Retkiohjelmaan on varattu aikaa omavalintaiselle ja -kustanteiselle lounaalle.

Ilta on omaa aikaa.

Yöpyminen New Orleansissa.

Päivä 11
Omaa aikaa New Orleansissa

Koko päivä aikaa New Orleansissa! Kaupungissa riittää näkemistä ja tekemistä ja matkanjohtajalta saat tarvittaessa mukavia vinkkejä.

Päivä 12–13
New Orleans ja kotimatka

Omaa aikaa, kunnes on aika lähteä lentokentälle. Lento Suomeen odottaa. Saapuminen Helsinkiin matkapäivänä 13

Jazzristeily Mississippillä ja Whitney plantaasi

Olemme suunnitelleet Albatros Travelin asiakkaille iltaretken New Orleansissa. Retken vetäjänä toimii suomalainen matkanjohtajamme. Retki ostetaan viimeistään 45 päivää ennen matkaa. 

Retken sisältö: 

Jazzristeily Mississippillä ja käynti Whitneyn plantaasilla (lounas ei sisälly retken hintaan).

Hinta: 98€/henkilö

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Dallas/New Orleans – Helsinki (välilaskut ja koneenvaihto menossa ja paluussa) turistiluokassa
 • Majoitus 11 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 2-12 (huom. joinain matkapäivinä aamiainen on vaatimattomampi)
 • Juomarahat kuljettajalle (noin 38€/hlö)
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan 
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu
 • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana
 • ESTA-matkustuslupa (hinta noin 21 USD) tai viisumi USA:han. Katso tarkemmat tiedot ja hakuohjeet "Passi, viisumi ja maahantulosäännöt USA:han"-osiosta täältä: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/pohjois-amerikka/usa/maahantulo
 • Lisämaksullinen retki
 • Juomarahat paikallisoppaille noin 14 USD/hlö. Lisämaksulliselle retkelle osallistuville noin 20 USD/hlö (suositus)
Jazzristeily Mississippillä ja Whitneyn plantaasi

Lisämaksullisen retken hinta on 98€/hlö.

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Auringonpimennyksen katseleminen

On hyvin tärkeää suojata silmät auringonpimennystä katsellessa. Jo lyhyt altistus – sekuntikin riittää, vaikka kuu olisi osittain edessä – ehtii vahingoittaa verkkokalvoa. Minkäänlaiset aurinkolasit eivät suojaa silmää riittävästi.

Matkanjohtajalla on mukana suuri määrä yksinkertaisia, mutta hyväksyttyjä auringonpimennyslaseja. On silti hyvä idea ottaa mukaan omat pimennyslasit. Myös hitsarinlasi numero 14 on hyvä suoja, niitä saa ostaa rakennustarvikeliikkeistä. Auringonpimennystä ei tule katsella kiikarilla, jossa ei ole suodatinkalvoa.

Melkoisen yksinkertainen ja tehokas konsti nähdä osittain peittynyt aurinko on käyttää kahta pahvin palaa. Toisessa on pieni reikä ja toinen asetetaan metrin verran ensin mainitun taakse. Täältä auringon voi nähdä selvästi.

Mikäli haluat valokuvata pimennystä, voit käyttää voimakasta teleobjektiivia, joka on varustettu suodatinkalvolla tai suotimella. Käytetyin aurinkosuodin on alumiinipäällysteinen polyesterikalvo, joka tunnetaan nimellä mylar-kalvo. Voit etsiä kalvoa myös internetistä. Suodatinkalvon tulee olla paikallaan, kunnes 99 % auringosta on peitossa, ja sen voi poistaa täydellisen pimennyksen aikana. Tarvitset lisäksi jalustan, jonka olisi hyvä olla helposti asennettava, jotta voit seurata auringon kulkua. Muistathan testata varusteet ja valotusajan jo ennen matkaa!

Erityisehdot liittyen auringonpimennykseen

Albatros Travel ei vastaa näkyvyydestä tai säästä auringonpimennyksen aikaan. Aina on mahdollista, että taivas on pilvessä tai sataa tai jokin muu sääilmiö heikentää näkyvyyttä. Emme voi myöskään ennustaa liikennettä tai ihmismäärää auringonpimennyksen aikaan.

Tietoa auringonpimennyksistä

Tärkein tietolähde auringonpimennyksistä on NASA:n tutkimuslaboratoriossa työskennellyt tutkija Fred Espenak. Hän on kirjoittanut useita tieteellisiä ja kansantajuisempiakin kirjoja valokuvauksesta ja pimennyksen tarkkailusta (ja silmävammoista). Hänen artikkelinsa löytyvät NASA:n kotisivustolta ja hänellä on myös oma sivusto nimellä Mr. Eclipse. Käy katsomassa esim. www.mreclipse.com tai NASA:n kotisivusto http://eclipse.gsfc.nasa.gov/solar.html (Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston siällöstä tai ylläpidosta.)

Yöpymiset ja ajomatkat

Grapeville (Dallas) 1 yö, Durant 2, Little Rock 1, Memphis 2, Nashville 1, Birmingham 1 ja New Orleans 3.

Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana, viimeistään noin viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Ajomatkat

Päivä 2 noin 170 km, 3. 125 km, 4. 480 km, 5. 225 km, 7. 350 km, 8. 350 km, 9. 550 km

 

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 18 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Lue lisää USA:sta

Lue lisää USA: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/pohjois-amerikka/usa

Lue muun muassa säästä ja ilamstosta, aikaerosta, vinkeistä ja katso, tarvitsetko viisumin tai rokotuksia.

Käsi sydämellä

Bussit, aamiaiset ja juomarahakulttuuri

Kanadassa ja USA:ssa käytettävät bussit on suunniteltu ja muotoiltu aivan toisella tavalla kuin ne, joihin olemme Euroopassa tottuneet. Tämä on monille tuttua esim. elokuvista. Muotoilu saa bussit näyttämään sellaisilta kuin meillä oli 20 vuotta sitten. Kaikki bussit, joita käytämme, ovat luonnollisesti toimivia, hyväksyttyjä, tarkastettuja ja ehjiä. Niissä on yleensä vain yksi sisäänkäynti edessä. Mukinpidike ja edessä olevan istuimen selkänojaan kiinnitetty verkkotasku eivät useinkaan kuulu varustukseen. Tästä syystä mukaan kannattaa pakata reppu, jota voi käyttää henkilökohtaisten tavaroiden säilytykseen retkillä ja bussissa.

Amerikkalainen aamiainen on suhteellisen yksinkertainen verrattuna pohjoismaiseen. Aamiainen on useimmissa perushotelleissa ns. “continental breakfast”, mikä sisältää tyypillisesti kahvia/teetä, mehua ja paahtoleipää sekä voita ja hilloa. Ei ole ollenkaan kummallista, että aamiaisastiat ovat kertakäyttöisiä, sillä monet nappaavat aamiaisen mukaansa.

Amerikkalainen juomarahakulttuuri voi tuntua meistä pohjoismaalaisista hieman ärsyttävältä. Jottei sinun tarvitsisi vaivata päätäsi asialla, matkanjohtaja tarjoutuu usein keräämään juomarahat koko ryhmältä.

Passi ja viisumi

ESTA-matkustuslupa

Tarvitset ESTA-matkustusluvan USA:n matkalle. Lupa on anottava sähköisellä lomakkeella viimeistään 72 tuntia ennen matkaa. Suosittelemme hakemaan luvan hyvissä ajoin. Aloittaessasi ESTA-hakemuksen, järjestelmä lähettää sähköpostiisi nelimerkkisen koodin jolla hakemus vahvistetaan. Tämän jälkeen pääset jatkamaan hakemuksen tekoa. Lue lisää: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/pohjois-amerikka/usa/viisumi

Tarkista, että passisi on voimassa. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen. Tämän lisäksi passin on oltava:

 • koneellisesti luettava
 • passissa on oltava skannattu valokuva sekä biometrinen tunniste (Suomi otti käyttöön bio-tunnistepassit 21.8.2006, sitä aikaisemmat passit eivät ole enää voimassa 1.4.2016 lähtien).

Yhdysvallat on tiukentanut (21.1.2016) sääntöjään koskien Visa Waiver –ohjelmaan (VWP) kuuluvien maiden kansalaisia. Suomen kansalaiset saavat edelleen matkustaa Yhdysvaltoihin ja viipyä maassa viisumitta 90 päivän ajan hyväksytyllä ESTA-hakemuksella sekä voimassa olevalla passilla.

Nimen/nimien tulee olla ESTA-matkustusluvassa täsmälleen samalla tavalla kuin lentolipussasi ja passissasi.

Huom. Suomen kansalaisten, jotka ovat matkustaneet tai oleskelleet Pohjois-Koreassa, Iranissa, Irakissa, Jemenissä, Libyassa, Somaliassa, Syyriassa tai Sudanissa 1.3.2011 jälkeen, tai joilla on kaksoiskansalaisuus jossain kyseisistä maista, tulee hakea viisumia Yhdysvaltojen suurlähetystöstä tai konsulaatista. Mikäli heillä on jatkuva, aikaisemmin myönnetty ESTA-hakemus, se katsotaan mitätöidyksi ja matkustajan tulee anoa viisumia suurlähetystöstä tai konsulaatista.

Turvatoimet lentomatkoilla USA:han

Kaikkien käsimatkatavaroissa kuljetettavien elektronisten laitteiden (matkapuhelinten, tablettitietokoneiden, tietokoneiden jne.) akkujen täytyy olla ladattuja, jotta laitteet voidaan käynnistää tarvittaessa turvatarkastuksessa.

Akun ollessa tyhjä tai jos laitetta ei voida kytkeä päälle, viranomaiset voivat vaatia laitteen haltuunottoa. Matkanteko saattaa näin viivästyä ja mahdollisuus jatkoyhteyksien menettämiseen kasvaa.

 

Viisumivaatimus

Huom. Suomen kansalaisten, jotka ovat matkustaneet tai oleskelleet Pohjois-Koreassa, Iranissa, Irakissa, Jemenissä, Libyassa, Somaliassa, Syyriassa tai Sudanissa 1.3.2011 jälkeen, tai mikäli olet käynyt Kuubassa 12.1.2021 jälkeen tai joilla on kaksoiskansalaisuus jossain kyseisistä maista, tulee hakea viisumia henkilökohtaisesti Yhdysvaltojen suurlähetystöstä Helsingissä. Tämä sääntö on myös voimassa, mikäli matkallasi on vain välilasku Yhdysvalloissa (transit). Viisumin haku ja sen myöntäminen voi viedä pari kuukautta.  

(Mikäli sinulla on jatkuva, aikaisemmin myönnetty ESTA-hakemus, se katsotaan mitätöidyksi , mikäli sinulla on ylläolevien maiden leima passissa ja sinun tulee anoa viisumia suurlähetystöstä).

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 5 out of 5 by from Monipuolinen sisältö Nähtiin todella paljon: auringonpimennys, Yhdysvaltain kulttuuria,historiaa ja tapahtumapaikkoja, Amerikan alkuperäisasukkaiden kulttuuria ja historiaa ja tietysti paljon musiikkia!
Date published: 2024-04-19
Rated 5 out of 5 by from Seitsemän osavaltiota 10 päivässä! Nappiin meni, eclipsen lisäksi musiikkia Vauhdikas seura, vauhdikas matka ja vauhdikas opas. Mitäpä sitä muuta toivoisi. Ohjelma monipuolinen ja kiinnostava, kiitos!
Date published: 2024-04-19
Rated 4 out of 5 by from Ikimuistoinen matka Etelävaltioihin Olin tyytyväinen matkasuunnitelmaan ja totetukseen. Ohjelma oli monipuolinen ja runsas. Farmit ja kulttuurikeskukset olivat tosi kiinnostavia ja antoivat hyvän kuvan Etelän moninaisesta historiasta ja kulttuurista. Musiikkiesitykset ja -museot erittäin hyviä! Ruoka ylitti odotukset :-) Opas oli todella innostava ja avulias! Teki varmaan meidän eteen paljon enemmän kun työn kuva vaatii. Ryhmä toimi hyvin ja viihdyimme seurassa. Sopivasti myös omaa aikaa.
Date published: 2024-04-19
Rated 4 out of 5 by from Etelävaltioiden kierros & auringonpimennys Ok kokonaisuus, parasta musiikki ja vaikuttava auringonpimennys. Mukavat matkatoverit!
Date published: 2024-04-19
 • y_2024, m_4, d_22, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_4
 • loc_fi_FI, sid_USRTR39, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja