Transilvanian kulttuuriaarteet

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Karpaattien juurelle, Transilvanian sydämeen kätkeytyy erilainen ja kiehtova Eurooppa.

Uutta

Vierailukohteitamme ovat mm. vuoden 2007 Euroopan kulttuuripääkaupunki Sibiu, Karpaattien helmi Sinaia, Pelesin linna ja Draculan linna Branissa. Muita kohokohtia ovat Sighisoara, prinssi Vlad III:n – joka tunnetaan myös Draculana – synnyinkaupunki, lounas viehättävässä Viscrin maalaiskylässä sekä Turdan vaikuttavat suolakaivokset.

Matka alkaa Bukarestista, jonka kaupunkikuva on sekoitus tyylikkäitä putiikkeja ja kahviloita sekä sosialistisen ajan betonikolosseja ja koristeellisia uusromanttisia rakennuksia ajalta, jolloin kaupunkia kutsuttiin ”Idän Pariisiksi”. Romanian pääkaupungissa meitä odottaa ainutlaatuinen elämys: kierros Ceausescun jättimäisessä parlamenttitalossa, joka jää koossa toiseksi vain Pentagonille.

Asumme matkan varrella hyvissä kolmen tai neljän tähden hotelleissa, matkustamme mukavissa, nykyaikaisissa busseissa ja nautimme puolihoitoon kuuluvat ateriat hotelleissa sekä paikallisissa ravintoloissa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta RON

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki - Bukarest - perehdyttävä kaupunkikierros ja tervetuloillallinen
Päivä 2 Bukarest - Sinaia – Brasov - Pelesin linna ja saapuminen Transilvaniaan
Päivä 3 Brasov - Bran – Brasov - retki Draculan linnaan Branissa, sis. lounaan, kaupunkikierros Brasovissa
Päivä 4 Brasov - Sighisoara - Viscri – Brasov - keskiaikainen Sighisoara ja maalaisidylliä Viscrissä
Päivä 5 Brasov – Sibiu - kaupunkikävely ja omaa aikaa
Päivä 6 Sibiu - Alba Iulia - Turda – Sibiu - Habsburgien linnoitus ja Turdan suolakaivokset
Päivä 7 Sibiu – Bukarest - parlamenttitalo ja jäähyväisillallinen historiallisessa ravintolassa pääkaupungissa
Päivä 8 Bukarest – Helsinki - omaa aikaa ja kotimatka

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Bukarest - perehdyttävä kaupunkikierros ja tervetuloillallinen

Otamme kurssin kohti Romanian pääkaupunkia Bukarestia, jota maailmansotien välisenä aikana kutsuttiin ”Idän Pariisiksi” kaupungin elegantin, ranskalaistyylisen arkkitehtuurin ansiosta. Toisen maailmansodan pommitukset ja maanjäristykset vuosina 1940 ja 1977 tuhosivat monta kaunista 1800-luvulta peräisin olevaa rakennusta, jotka on korvattu neuvostoaikaisilla rakennuksilla.

Bukarestissa on kaksi miljoonaa asukasta ja se on maan suurin kaupunki. Bukarest toimi aikoinaan myös Valakian ruhtinaskunnan pääkaupunkina vuoteen 1862, jolloin Valakia ja Moldavia saivat yhteisen hallitsijan, mikä johti seuraavien vuosien aikana Romanian valtion syntyyn. Vuoden 1989 vallankumous ulottui myös Bukarestiin.

Matkalla lentokentältä hotelliin meille esitellään kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Ohitamme Vapaan lehdistön talon, jossa on useimpien sanomalehtien päätoimitus. Talo on kouluesimerkki sosialistisen realismin mahtipontisesta rakennustyylistä. Jatkamme kohti Riemukaarta, joka on rakennettu pariisilaisen esikuvansa näköiseksi ja muistuttamaan vuodesta 1918, jolloin Transilvania liitettiin Romaniaan. Näemme Voitonaukion, joka on yksi kaupungin keskeisimmistä aukioista, ja jolla sijaitsevat valtioneuvoston tilat. Rakennusta ei pidä kuitenkaan sekoittaa Ceausescun jättimäiseen parlamenttitaloon, jonka näemme huomenna. Kierrämme myös Vallankumousaukion, jolla sijaitsee useita merkittäviä historiallisia rakennuksia: mm. entinen kuninkaallinen palatsi, jossa toimii nyt taidemuseo, yliopiston kirjasto, Ateneul Român -konserttitalo ja entinen keskuskomitea. Osan matkaa ajamme pitkin Voitonbulevardia, joka on ollut kaupungin valtaväylä jo yli 300 vuotta. Entisaikaan kadulla oli monen aatelisperheen huvila, nyt katua komistavat Gucci, Armani ja Rolex.

Saavumme hotellille vasta illalla. Syömme hyvin ansaitun illallisen yhdessä.

Päivä 2
Bukarest - Sinaia – Brasov - Pelesin linna ja saapuminen Transilvaniaan

Ajamme tänään kohti Sinaiaa, ”Karpaattien helmeä”, joka sijaitsee mäntyjen ympäröimässä laaksossa. Sinaia oli Romanian ensimmäisen kuninkaan, Karol I:n, kotipaikka, jossa hänellä oli kesäpalatsi Peles. Teemme kierroksen palatsissa, jota rakennettiin 39 vuotta ja joka valmistui vasta 1914, muutama kuukausi ennen kuninkaan kuolemaa. Kun näkee uskomattoman taitavasti koristellut huoneet, rakentamiseen kulunut aika ei enää hämmästytä: kaiverrettuja puukattoja, kultauksia ja tuhansia yksityiskohtia. Pelesin linna on yksi matkamme kohokohdista. Itävaltalaisen taiteilijan Gustav Klimtin kullalla koristetut teokset tekevät suuren vaikutuksen. Linna oli myös yksi ensimmäisistä, joissa oli juokseva vesi ja kaukolämpö.

Katseltuamme hieman paikkoja omatoimisesti jatkamme matkaa. Seuraava yöpymispaikkamme on Brasov, joka sijaitsee Karpaattien juurella Transilvanian sydämessä. Brasovin perustivat teutoniritarit, jotka saapuivat 1211 Transilvanian kaakkoisosiin Unkarin kuninkaan kutsumina. Alue tunnetaan nimellä Burzenland. Ritarit rakensivat lukuisia kaupunkeja ja linnoja tänne Karpaateille pystyäkseen pitämään vuoristosolia paremmin silmällä. Kun ritarikunta alkoi saada liikaa valtaa alueella, kuningas karkotti sen vuonna 1225, mutta siirtolaiset jäivät.

Majoitumme viihtyisään keskustassa sijaitsevaan hotelliin. Ilta on omaa aikaa.

Päivä 3
Brasov - Bran – Brasov - retki Draculan linnaan Branissa, sis. lounaan, kaupunkikierros Brasovissa

Päivän alkajaisiksi ajamme lähellä sijaitsevaan Braniin, jossa sijaitsee Draculan linnaksi kutsuttu Branin linna. Bram Stokerin romaanissa kreivi Dracula asui Transilvaniassa linnassa ylhäällä vuorenharjanteella, syvän rotkon reunalla. Kuvaus sopii täydellisesti Branin linnaan. Mitä tulee ”aitoon” Draculaan, Vlad III:een, ei ole todisteita siitä, että hänellä olisi ollut minkäänlaista yhteyttä Branin linnaan. Jotkut lähteet kuitenkin väittävät, että häntä olisi pidetty vankina linnassa kahden kuukauden ajan Unkarin kuningas Matei Corvinin käskystä. Myytti tai ei, Branin linna on juuri sellainen kuin salaperäisen keskiaikaisen linnan odottaa olevankin.

Linna rakennettiin 1300-luvun lopussa ja toimi myöhemmin Valakian ja Transilvanian välisen solan raja-asemana. Vuonna 1920, Romanian yhdistyttyä, linnasta tuli kuninkaallinen asumus. Kommunismin aikakaudella kuningasperhe karkotettiin maasta. Kuningasperheen jälkeläiset ovat nyt kuitenkin saaneet linnan jälleen haltuunsa, ja laajan entisöintiurakan jälkeen se on avattu yleisölle museona.

Nautimme lounaan kuningatar Marien kauniisti sisustetussa salongissa, joka sijaitsee linnan puutarhassa. On aivan erityinen kokemus päästä ruokailemaan näissä vaikuttavissa historiallisissa puitteissa. Palaamme Brasoviin, jossa katselemme lähemmin tätä kiinnostavaa kaupunkia. Brasovissa, jonka vanha saksalainen nimi on Kronstadt, on melko hyvin säilynyt keskiaikainen keskusta. Osa kaupunginmuurista ja torneista on entisöity. Kaupungin keskusaukiolla, Piata Sfatuluilla, näemme kaupunginmuseon, jossa on näytteillä esineistöä esihistorialliselta ajalta ja keskiajalta meidän päiviimme saakka. Seuraava kohteemme on Brasovin tunnusmerkki, Musta kirkko. Suuri goottilainen kirkko on pikemminkin harmaa kuin musta, mutta nimi on peräisin vuodelta 1689, jolloin tulipalo tuhosi ja mustasi osan kirkosta. Kirkossa on kuuluisan berliiniläisen urkurakentajan Buchholzin urut, joiden väitetään olevan viimeiset Buchholzin valmistamat urut, jotka ovat säilyneet alkuperäisessä muodossaan.

Loppupäivä on varattu omille seikkailuille.

Päivä 4
Brasov - Sighisoara - Viscri – Brasov - keskiaikainen Sighisoara ja maalaisidylliä Viscrissä

Tänään teemme retken kauniiseen keskiaikaiseen Sighisoaraan. Sana maalauksellinen ei riitä kuvaamaan Sighisoaraa, joka on uskomattoman hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki, jonka pienet savirapatut talot nojaavat vinosti toisiinsa kiemuraisten, mukulakivipäällysteisten katujen varsilla.

Näemme Vuorikirkon, jonne johtavat pitkät, katetut portaat. Hautakivissä näkee yhä monia saksalaisia nimiä. Sighisoara oli perinteisesti käsityöläiskaupunki, jossa toimi parhaina päivinä jopa 15 käsityöverstasta. Monet kaupungin asukkaista olivat Transilvanian sakseja. Itse Vlad III – lisänimeltään Dracula ja Tepes (”Seivästäjä”) – on syntynyt eräässä talossa Unescon suojelemassa linnoituksessa. Sighisoaran linnoitus muodostaa muurin ympäröimän vanhankaupungin. Se on yksi paikoista, jotka näemme kaupunkikävelyllä. Linnoitukseen kuuluu myös kellotorni. Torni on alunperin vuonna 1280 rakennettu kaupungintalo. Kaksi metriä paksun muurin sisällä on 1600-luvulta peräisin oleva kuuluisa kello, jota koristavat 80 cm korkeat puiset hahmot. (Mikäli jotkin Sighisoaran nähtävyyksistä sattuvat olemaan suljettuina, käymme Viscrin linnoituskirkossa.)

Kaupunkikävelymme jälkeen ajamme kaupungin ulkopuolelle Viscrin kylään, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Täällä sijaitsee toinen saksalaisten linnoitetuista kirkoista, jotka ovat päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Aiemmin enemmistö asukkaista oli saksalaisia, mutta jäljellä on enää 15-20 henkilöä, ja valtaosa pienen kylän asukkaista on romanialaisia. Nautimme maalaistyylisen lounaan. Iltapäivän päätteeksi ajamme takaisin Brasoviin ja syömme illallisen.

Päivä 5
Brasov – Sibiu - kaupunkikävely ja omaa aikaa

On aika lähteä Brasovista ja matkata kaunista reittiä Sibiuun, joka on yksi Romanian merkittävimmistä kaupungeista. Suhteellisen pienestä koostaan – noin 150 000 asukasta – huolimatta Sibiu on Romanian kulttuurielämän lippulaiva. Kaupunki nimettiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2007. Sibiussa on kolme teatteria, filharmoninen orkesteri ja useita hyviä museoita ja festivaaleja. Kiinnostus kulttuuria ja sivistystä kohtaan ei ole mitään uutta: Romanian ensimmäinen koulu, sairaala ja apteekki perustettiin juuri Sibiuun, ja sekä Franz Lizt että Johan Strauss ovat oleskelleet kaupungissa.

Teemme kaupunkikävelyn ja tutustumme tähän keskiaikaiseen kaupunkiin, jonka saksalaiset siirtolaiset perustivat 1100-luvun lopulla. Transilvanian saksit, kuten heitä kutsuttiin, olivat sekalainen joukko saksaa puhuvia siirtolaisia, jotka saapuivat alueelle 1100- ja 1200-lukujen kuluessa. Kutsu tuli unkarilaisilta hallitsijoilta, jotka halusivat asuttaa Transilvanian siirtolaisilla ja muodostaa näin eräänlaisen turvavyöhykkeen mahdollisia tunkeutujia vastaan. Siirtolaiset halusivat pitää kiinni omista kulttuuriarvoistaan eivätkä suostuneet sulautumaan paikallisväestöön. He puhuivat – ja puhuvat yhä – saksaa ja muodostivat toiseen maailmansotaan asti suuren saksalaisen vähemmistön Romaniassa. Toisen maailmansodan jälkeen valtaosa saksalaisasukkaista karkotettiin tai he muuttivat oma-aloitteisesti Itävaltaan, Saksaan tai Yhdysvaltoihin.

Aloitamme kierroksen Suurtorilta, joka on nimensä veroinen: 93 x 142 m. Aukiolla sijaitsee useita merkittäviä rakennuksia, kuten kaupungintalo, Bruckenthal-museo – jossa on maan hienoin kokoelma 1500- ja 1600-lukujen taidetta – , katolinen kirkko ja raatihuoneen torni. Jatkamme matkaa toiselle kaupungin tärkeistä aukioista, Pikkutorille. Matkalla kuljemme Valehtelijoiden sillan alitse. Sillan sanotaan saaneen nimensä lähistöllä toimineista kaupustelijoista, jotka yrittivät saada tavaransa myytyä keinolla millä hyvänsä.

Loppupäivän voit viettää tutustuen Sibiuun omatoimisesti.

Päivä 6
Sibiu - Alba Iulia - Turda – Sibiu - Habsburgien linnoitus ja Turdan suolakaivokset

Tänään lähdemme retkelle Sibiun länsipuolella sijaitsevaan Alba Iuliaan, joka on romanialaisille erityisen merkityksellinen kaupunki, sillä siellä julistettiin Transilvanian liittyneen Romaniaan vuonna 1599 ja uudelleen vuonna 1918. Alba Iulia tunnettiin toki jo aikaisemmin ja sillä oli erityisen tärkeä asema Daakian kuningaskunnan pääkaupunkina ja myöhemmin Rooman valtakunnan aikana Daakian provinssin pääkaupunkina. Se oli Rooman valtakunnan tärkeimpiä alueita. Kaupungissa on ortodoksinen katedraali sekä roomalaiskatolinen katedraali, joka on Romanian vanhin olemassa oleva tuomiokirkko. Alba Iulian pääkohde on kuitenkin Habsburgien linnoitus, joka tunnetaan myös nimellä Alba Carolina Citadel. Se rakennettiin alun perin 1200-luvulla ja on hyvin koristeellinen barokkityylisine kaiverruksineen ja figuureineen. Linnoitus näyttää yhä samalta kuin 1700-luvun alkupuoliskolla, jolloin Habsburgit viimeistelivät sen.

Matka jatkuu nyt Turdaan tai itse asiassa alueen vaikuttaville suolakaivoksille, jotka ovat tuottaneet suolaa 1200-luvulta lähtien. Nykyään laajat maanalaiset käytävät on muunnettu kiehtovaksi museoksi. Menemme maan alle ja katselemme lähemmin, kuinka täältä on vuosisatojen ajan kaivettu suolaa.

Jännittävien elämysten jälkeen palaamme Sibiuun, jossa syömme illallisen hotellissa.

Päivä 7
Sibiu – Bukarest - parlamenttitalo ja jäähyväisillallinen historiallisessa ravintolassa pääkaupungissa

Tänään palaamme takaisin pääkaupunkiin.

Perillä Bukarestissa tutustumme lähemmin mitoiltaan groteskiin parlamenttitaloon, joka on maailman toiseksi suurin rakennus – suurin on Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintorakennus Pentagon. Rakennukselle raivattiin tilaa tuhoamalla iso osa Bukarestin vanhastakaupungista: yli 22 kirkkoa, kuusi synagogaa ja noin 30 000 asuntoa jäi purkutraktoreiden alle. Ceausescun monumentaalinen rakennusprojekti alkoi 1984 ja oli lähes valmis 1989, jolloin hänet syöstiin vallasta. Rakennuksen pinta-ala on 340 000 m2, kerroksia on 12 ja huoneita 1 100.

Suunnitelman mukaan rakennuksessa olisi toiminut parlamentti sekä muita hallintoelimiä ja siellä olisi ollut myös Ceausescun yksityisasunto. Rakennuksen tarkoituksena oli myös esitellä Romanian luonnonvaroja, joten rakennusmateriaalit ovat pääasiallisesti paikallisia. Arvioiden mukaan rakennukseen käytettiin mm. noin miljoona kuutiota transilvanialaista marmoria.

On tullut matkan viimeisen yhteisen aterian aika. Nautimme sen viihtyisässä ravintolassa kaupungin vanhassa osassa.

Päivä 8
Bukarest – Helsinki - omaa aikaa ja kotimatka

Aamupäivä on varattu omille seikkailuille Bukarestissa. Iltapäivällä lähdemme lentokentälle. On aika palata kotiin.

Hintatiedot

Hintaan sisältyy
 • Lufthansan reittilennot Helsinki – Bukarest – Helsinki (menossa Münchenin ja paluussa Frankfurtin kautta) turistiluokassa
 • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • aamiaiset (päivinä 2-8)
 • lounas päivinä 1, 3 ja 4
 • illallinen päivinä 1-2, 4 ja 6-7
 • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • suomalainen matkanjohtaja
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • lisämaksu yhden hengen huoneesta 218€
 • juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille (n. 30€/hlö)
 • muut ruoat ja juomat matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Matkatavarat

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla.

Matkalla

Bussit ovat nykyaikaisia ja mukavia, mutta Transilvanian tieverkosto ja infrastruktuuri ovat puutteellisia. Tästä syystä matkanteko voi kestää tavallista pidempään.

Rikollisuus Bukarestissa ja Transilvaniassa on vähäistä.

Yöpymiset

Bukarest 2 yötä (1 menossa ja 1 paluussa), Brasov 3 ja ja Sibiu 2.

Majoituspaikoiksi valitut hotellit ovat yleisesti melko moderneja, hyvätasoisia (paikallinen luokitus on kolme tai neljä tähteä) ja ne sijaitsevat hyvällä paikalla. Langaton internetyhteys toimii yleensä hyvin ja on ilmainen kaikissa hotelleissa.

Vahvistamme hotellit yhteystietoineen muiden matkadokumenttien mukana viimeistään viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Pankkiautomaatit

Pankkiautomaatteja on isommissa kaupungeissa.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Yleistä matkustustietoa

Turvallinen matkakokemus

Haluamme, että tunnet olosi turvalliseksi Albatros-matkallasi. Aina siitä alkaen kun varaat matkasi, siihen saakka kun palaat kotiin monta kokemusta rikkaampana – siitäkin huolimatta, että maailmassa on koronavirusta. Tätä ajatellen olemme koonneet tietoa ja ohjeita, kuinka minimoida tartuntariski matkalla. Kuitenkin niin, että voit myös nauttia matkastasi ja sen suomista elämyksistä. Näihin toimiin kuuluu mm. seuraavaa:

 • Kaikki matkanjohtajamme ovat sertifioituneet WHO:n ohjeistusten mukaisesti tartuntojen minimoimiseksi.
 • Edellytämme kaikkia yhteistyökumppaneitamme matkakohteissa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen ja puhtaanapitoon.
 • Tiedotamme kaikkia asiakkaitamme matkavakuutuksen tärkeydestä sekä siitä, miten minimoida tartuntariski.

 

Lue lisää täältä

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja

RORTR10AFI