Transilvanian kulttuuriaarteet

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Transilvanian kauniissa maisemissa ja Karpaattien vuoriston sylissä, keskellä Romaniaa on useita Unescon maailmanperintökohteita.

Dramaattisia vuoria, tiheitä metsiä, Unescon suojelemia keskiaikaisia kaupunkeja ja linnoja. Saksalainen kulttuuriperintö näkyy kaikkialla: keskiaikaiset kylät, kaupungit ja kirkot ovat uskomattoman siistejä ja hyvin hoidettuja.

Vierailukohteitamme ovat mm. Sibiu, Karpaattien helmi Sinaia, Pelesin linna ja Draculan linna Branissa. Muita kohokohtia ovat Sighisoara, prinssi Vlad III:n – joka tunnetaan myös Draculana – synnyinkaupunki, lounas viehättävissä Viscrin ja Sashizin maalaiskylissä sekä Turdan vaikuttavat suolakaivokset.

Matka alkaa Bukarestista, jonka kaupunkikuva on sekoitus tyylikkäitä putiikkeja ja kahviloita sekä sosialistisen ajan betonikolosseja ja koristeellisia uusromanttisia rakennuksia ajalta, jolloin kaupunkia kutsuttiin ”Idän Pariisiksi”. Romanian pääkaupungissa meitä odottaa ainutlaatuinen elämys: kierros Ceausescun jättimäisessä parlamenttitalossa, joka jää koossa toiseksi vain Pentagonille.

Asumme matkan varrella hyvissä kolmen tai neljän tähden hotelleissa, matkustamme mukavissa, nykyaikaisissa busseissa ja nautimme joukon hintaan sisältyviä aterioita, jotka syödään pääasiassa paikallisissa ravintoloissa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta RON

Päiväohjelma 8 päivää
Päivä 1
Helsinki – Bukarest. Kaupunkikierros ja tervetuloillallinen paikallisessa ravintolassa
Päivä 2
Bukarest – Sibiu. Parlamenttitalo ja saapuminen Sibiuun
Päivä 3
Sibiu – Hamba – Sibiel – Sibiu. Kaupunkikierros ja omaa aikaa. Lisämaksullinen retki mehiläistarhalle ja illallinen paikallisten luona
Päivä 4
Sibiu – Alba Iulia – Turda – Sighisoara. Habsburgien linnoitus ja Turdan suolakaivokset
Päivä 5
Sighisoara. Kaupunkikierros Sighisoarassa ja lisämaksullinen retki viinitilalle, jossa viinimaistiaiset ja kolmen ruokalajin illallinen
Päivä 6
Sighisoara – Saschiz – Viscri – Brasov. Käynti keramiikkapajalla, Viscrin maalaisidylliä
Päivä 7
Brasov – Bran – Brasov. Kaupunkikävely Brasovissa, ”Draculan linna” Branissa ja illallinen linnassa
Päivä 8
Brasov – Sinaia – Bukarest. Pelesin linna ja kotimatka

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.398€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki – Bukarest. Kaupunkikierros ja tervetuloillallinen paikallisessa ravintolassa

Otamme kurssin kohti Romanian pääkaupunkia Bukarestia, jota maailmansotien välisenä aikana kutsuttiin ”Idän Pariisiksi” kaupungin elegantin, ranskalaistyylisen arkkitehtuurin ansiosta. Toisen maailmansodan pommitukset ja maanjäristykset vuosina 1940 ja 1977 tuhosivat monta kaunista 1800-luvulta peräisin olevaa rakennusta, jotka on korvattu neuvostoaikaisilla rakennuksilla.

Bukarestissa on kaksi miljoonaa asukasta ja se on maan suurin kaupunki. Bukarest toimi aikoinaan myös Valakian ruhtinaskunnan pääkaupunkina vuoteen 1862, jolloin Valakia ja Moldavia saivat yhteisen hallitsijan, mikä johti seuraavien vuosien aikana Romanian valtion syntyyn. Vuoden 1989 vallankumous ulottui myös Bukarestiin.

Lähdemme tutustumaan kaupunkiin. Ohitamme Vapaan lehdistön talon, jossa on useimpien sanomalehtien päätoimitus. Talo on kouluesimerkki sosialistisen realismin mahtipontisesta rakennustyylistä. Jatkamme kohti Riemukaarta, joka on rakennettu pariisilaisen esikuvansa näköiseksi ja muistuttamaan vuodesta 1918, jolloin Transilvania liitettiin Romaniaan. Näemme Voitonaukion, joka on yksi kaupungin keskeisimmistä aukioista ja jolla sijaitsevat valtioneuvoston tilat. Rakennusta ei pidä kuitenkaan sekoittaa Ceausescun jättimäiseen parlamenttitaloon. Kierrämme myös Vallankumousaukion, jolla sijaitsee useita merkittäviä historiallisia rakennuksia: mm. entinen kuninkaallinen palatsi, jossa toimii nyt taidemuseo, yliopiston kirjasto, Ateneul Român -konserttitalo ja entinen keskuskomitea.

Osan matkaa ajamme pitkin Voitonbulevardia, joka on ollut kaupungin valtaväylä jo yli 300 vuotta. Entisaikaan kadulla oli monen aatelisperheen huvila, nyt katua komistavat Gucci, Armani ja Rolex.

Kierros päättyy keskustahotelliimme. Saatuamme huoneet suuntaamme historialliseen keskustaan, jossa syömme illallisen mukavassa ravintolassa.

Hintaan sisältyy illallinen.

Päivä 2
Bukarest – Sibiu. Parlamenttitalo ja saapuminen Sibiuun

Ensimmäinen kohteemme tänään on mitoiltaan groteski parlamenttitalo, joka on maailman toiseksi suurin hallinnollinen rakennus – suurin on Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintorakennus Pentagon. Rakennukselle raivattiin tilaa tuhoamalla iso osa Bukarestin vanhastakaupungista: yli 22 kirkkoa, kuusi synagogaa ja noin 30 000 asuntoa jäi purkutraktoreiden alle. Ceausescun monumentaalinen rakennusprojekti alkoi 1984 ja oli lähes valmis 1989, jolloin hänet syöstiin vallasta. Rakennuksen pinta-ala on 340 000 m2, kerroksia on 12 ja huoneita 1 100.

Suunnitelman mukaan rakennuksessa olisi toiminut parlamentti sekä muita hallintoelimiä ja siellä olisi ollut myös Ceausescun yksityisasunto. Rakennuksen tarkoituksena oli myös esitellä Romanian luonnonvaroja, joten rakennusmateriaalit ovat pääasiallisesti paikallisia. Arvioiden mukaan rakennukseen käytettiin mm. noin miljoona kuutiota transilvanialaista marmoria.

On aika lähteä Romanian pääkaupungista ja matkata kaunista reittiä Sibiuun, joka on yksi Romanian merkittävimmistä kaupungeista. Majoitumme Sibiuun kahdeksi yöksi. Päivän päätteeksi nautimme illallisen hotellissa.

Hintaan sisältyy aamiainen ja illallinen.

Päivä 3
Sibiu – Hamba – Sibiel – Sibiu. Kaupunkikierros ja omaa aikaa. Lisämaksullinen retki mehiläistarhalle ja illallinen paikallisten luona

Suhteellisen pienestä koostaan – noin 150 000 asukasta – huolimatta Sibiu on Romanian kulttuurielämän lippulaiva. Kaupunki nimettiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2007. Sibiussa on kolme teatteria, filharmoninen orkesteri ja useita hyviä museoita ja festivaaleja. Kiinnostus kulttuuria ja sivistystä kohtaan ei ole mitään uutta: Romanian ensimmäinen koulu, sairaala ja apteekki perustettiin juuri Sibiuun satoja vuosia sitten.

Teemme kaupunkikävelyn ja tutustumme tähän keskiaikaiseen kaupunkiin, jonka saksalaiset siirtolaiset perustivat 1100-luvun lopulla. Transilvanian saksit, kuten heitä kutsuttiin, olivat sekalainen joukko saksaa puhuvia siirtolaisia, jotka saapuivat alueelle 1100- ja 1200-lukujen kuluessa. Kutsu tuli unkarilaisilta hallitsijoilta, jotka halusivat asuttaa Transilvanian siirtolaisilla ja muodostaa näin eräänlaisen turvavyöhykkeen mahdollisia tunkeutujia vastaan. Siirtolaiset halusivat pitää kiinni omista kulttuuriarvoistaan eivätkä suostuneet sulautumaan paikallisväestöön. He puhuivat – ja puhuvat yhä – saksaa ja muodostivat toiseen maailmansotaan asti suuren saksalaisen vähemmistön Romaniassa. Toisen maailmansodan jälkeen valtaosa saksalaisasukkaista karkotettiin tai he muuttivat oma-aloitteisesti Itävaltaan, Saksaan tai Yhdysvaltoihin.

Aloitamme kierroksen Suurtorilta, joka on nimensä veroinen: 93 x 142 m. Aukiolla sijaitsee useita merkittäviä rakennuksia, kuten Bruckenthal-museo – jossa on maan hienoin kokoelma 1500- ja 1600-lukujen taidetta – , katolinen kirkko ja raatihuoneen torni. Jatkamme matkaa toiselle kaupungin tärkeistä aukioista, Pikkutorille. Matkalla kuljemme Valehtelijoiden sillan alitse. Sillan sanotaan saaneen nimensä lähistöllä toimineista kaupustelijoista, jotka yrittivät saada tavaransa myytyä keinolla millä hyvänsä.

Loppupäivän voit tutustua Sibiuun omatoimisesti. Kiinnostuneet voivat lähteä lisämaksulliselle retkelle paikalliselle mehiläistarhalle, jossa kuulemme tuotteista, joita voi valmistaa mm. mehiläisvahasta. Retkeen sisältyy myös erikoisillallinen. Se nautitaan lähellä sijaitsevassa Sibielin kylässä. Aterialla tarjoillaan romanialaisia erikoisuuksia sekä paikallista brandyä. Illallisen jälkeen palaamme hotellille. (Vierailu mehiläistarhalla ja sitä seuraava illallinen Sibielissä eivät sisälly matkan hintaan ja on tilattava erikseen.)

Hintaan sisältyy aamiainen.

Päivä 4
Sibiu – Alba Iulia – Turda – Sighisoara. Habsburgien linnoitus ja Turdan suolakaivokset

Tänään lähdemme retkelle Sibiun länsipuolella sijaitsevaan Alba Iuliaan, joka on romanialaisille erityisen merkityksellinen kaupunki, sillä siellä julistettiin Transilvanian liittyneen Romaniaan vuonna 1599 ja uudelleen vuonna 1918. Alba Iulia tunnettiin toki jo aikaisemmin ja sillä oli erityisen tärkeä asema Daakian kuningaskunnan pääkaupunkina ja myöhemmin Rooman valtakunnan aikana Daakian provinssin pääkaupunkina. Se oli Rooman valtakunnan tärkeimpiä alueita. Kaupungissa on ortodoksinen katedraali sekä roomalaiskatolinen katedraali, joka on Romanian vanhin olemassa oleva tuomiokirkko. Alba Iulian pääkohde on kuitenkin Habsburgien linnoitus, joka tunnetaan myös nimellä Alba Carolina Citadel. Se rakennettiin alun perin 1200-luvulla ja on hyvin koristeellinen barokkityylisine kaiverruksineen ja figuureineen. Linnoitus näyttää yhä samalta kuin 1700-luvun alkupuoliskolla, jolloin Habsburgit viimeistelivät sen.
Matka jatkuu nyt Turdaan tai itse asiassa alueen vaikuttaville suolakaivoksille, jotka ovat tuottaneet suolaa 1200-luvulta lähtien. Nykyään laajat maanalaiset käytävät on muunnettu kiehtovaksi museoksi. Menemme maan alle ja katselemme lähemmin, kuinka täältä on vuosisatojen ajan kaivettu suolaa.

Syömme paikallistyylisen lounaan kaivoksilla ennen kuin jatkamme matkaa kohti Sighisoaraa, jonne saavumme vasta illalla.

Hintaan sisältyy aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Sighisoara. Kaupunkikierros Sighisoarassa ja lisämaksullinen retki viinitilalle, jossa viinimaistiaiset ja kolmen ruokalajin illallinen

Sana maalauksellinen ei riitä kuvaamaan Sighisoaraa, joka on uskomattoman hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki, jonka pienet savirapatut talot nojaavat vinosti toisiinsa kiemuraisten, mukulakivipäällysteisten katujen varsilla. Käymme katsomassa Vuorikirkkoa, jonne johtavat pitkät, katetut portaat. Hautakivissä näkee yhä monia saksalaisia nimiä.

Sighisoara oli perinteisesti käsityöläiskaupunki, jossa toimi parhaina päivinä jopa 15 käsityöverstasta. Monet kaupungin asukkaista olivat Transilvanian sakseja. Itse Vlad III – lisänimeltään Dracula ja Tepes (”Seivästäjä”) – on syntynyt eräässä talossa Unescon suojelemassa linnoituksessa. Sighisoaran linnoitus muodostaa muurin ympäröimän vanhankaupungin. Se on yksi paikoista, jotka näemme kaupunkikävelyllä. Valakian prinssi eli vuosina 1431–1477. Hän ponnisteli kovasti puolustaakseen Valakiaa osmaneja vastaan. Huhut prinssin raakuudesta levisivät laajalle – ja värittyivät varmasti lisää edelleen kerrottaessa. Kuten hänen lisänimensä antaa ymmärtää, hän tykkäsi seivästää vihollisensa pitkiin seipäisiin. Yllätyshyökkäyksessä tuhatpäistä osmanijoukkoa vastaan Vlad III seivästi lähes kaikki ja jätti seivästetyt taistelukentälle kuin makaaberiksi metsäksi. Vuonna 1462 Vlad III ylitti joukkojensa kanssa Tonavan ja tunkeutui Bulgariaan. Siellä hänen väitetään surmanneen yli 23 000 osmania, miehiä ja naisia, vanhoja ja nuoria. Irlantilaisen kirjailijan Bram Stokerin vuonna 1897 luoma Dracula-hahmo, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa, on selkeästi saanut vaikutteita Vlad III:sta. Stoker yhdisti siihen piirteitä romanialaisten kansantarujen yliluonnollisista olennoista, strigoista, jotka lentävät öisin nukkuvien ihmisten luo ja piinaavat heitä heidän nukkuessaan. Lisätään vielä pimeitä, keskieurooppalaisia metsiä, dramaattisia kallioita, autioita linnoja ja pieniä keskiaikaisia kyliä – ja täydellinen vampyyriromaani on syntynyt!

Linnoitukseen kuuluu myös kellotorni. Torni on alunperin vuonna 1280 rakennettu kaupungintalo. Yli kaksi metriä paksun muurin sisällä on 1600-luvulta peräisin oleva kuuluisa kello, jota koristavat 80 cm korkeat puiset hahmot. (Mikäli jotkin Sighisoaran nähtävyyksistä sattuvat olemaan suljettuina, käymme seuraavana päivänä Viscrin linnoituskirkossa.)

Kaupunkikävelyn jälkeen on aikaa omille seikkailuille, mikäli ei halua lähteä mukaan lisämaksulliselle retkelle yhdelle alueen parhaista viinitiloista.

Iltapäivällä ajamme bussilla 40 km pohjoiseen, Targu Muresin eteläpuolella sijaitseville isoille viinitarhoille. Romaniassa on valmistettu viiniä paljon pidempään kuin perinteisissä viinimaissa, kuten Ranskassa ja Italiassa. Arkeologisten löytöjen perusteella on arvioitu, että viiniä on viljelty alueella yli 6 000 vuotta ja yhä nykyäänkin Romania kuuluu Euroopan suurimpiin viinintuottajiin. Maassa tuotetaan sekä puna- että valkoviiniä sekä laajasti tunnetuista että paikallisista rypälelajikkeista. Vierailemme eräässä alueen parhaista viinitaloista. Teemme opastetun kierroksen ja pääsemme maistelemaan talon viinejä. Kierroksen jälkeen syömme viinitilalla huolella valmistetun illallisen. Palaamme Sighisoaraan vasta illan päätteeksi. (Vierailu viinitilalla ja sitä seuraava illallinen eivät sisälly matkan hintaan, vaan tilataan erikseen.)

Hintaan sisältyy aamiainen.

Päivä 6
Sighisoara – Saschiz – Viscri – Brasov. Käynti keramiikkapajalla, Viscrin maalaisidylliä

On tullut aika hyvästellä Sighisoara ja lähteä kohti lounasta Transilvanian keskiosan läpi. Reitti kulkee monien pienten kylien läpi. Pysähdymme yhdessä niistä ja tutustumme lähemmin alueen tunnetuimpaan käsityömuotoon, keramiikan valmistukseen. Täällä on valmistettu korkealaatuista keramiikkaa vaihtuville hallisijoille jo 1700-luvulta lähtien. Valmistus on aloitettu nyt uudestaan kansainvälisten järjestöjen tuella.

Seuraavaksi ajamme Viscrin kylään, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Täällä sijaitsee toinen saksien linnoitetuista kirkoista, jotka ovat päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Aiemmin enemmistö asukkaista oli saksalaisia, mutta jäljellä on enää 15-20 henkilöä. Nyt valtaosa pienen kylän asukkaista on romanialaisia.

Myöhään iltapäivällä saavumme Brasoviin, joka sijaitsee Karpaattien juurella Transilvanian sydämessä. Brasovin perustivat teutoniritarit, jotka saapuivat 1211 Transilvanian kaakkoisosiin Unkarin kuninkaan kutsumina. Alue tunnetaan myös nimellä Burzenland. Ritarit rakensivat lukuisia kaupunkeja ja linnoja tänne Karpaateille pystyäkseen pitämään vuoristosolia paremmin silmällä. Kun ritarikunta alkoi saada liikaa valtaa alueella, kuningas karkotti sen vuonna 1225, mutta siirtolaiset jäivät.

Majoituttuamme mukavaan hotelliimme, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä, nautimme hyvän illallisen paikallisessa ravintolassa.

Hintaan sisältyy aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Brasov – Bran – Brasov. Kaupunkikävely Brasovissa, ”Draculan linna” Branissa ja illallinen linnassa

Aloitamme päivän kaupunkikävelyllä Brasovissa. Brasovissa – jonka entinen saksankielinen nimi on Kronstadt – on hyvin säilynyt keskiaikainen keskusta. Osa kaupunginmuurista sekä siihen kuuluva torni on entisöity. Kaupungin keskusaukiolla, Piata Sfatuluilla, pistäydymme kaupunginmuseossa, joka toimii entisessä kaupungintalossa. Näemme esineistöä, joka on peräisin esihistorialliselta ajalta aina meidän päiviimme saakka. Seuraava kohteemme on Brasovin tunnusmerkki, Musta kirkko. Iso goottilaistyylinen kirkko on pikemminkin harmaa kuin musta, mutta nimi on peräisin vuodelta 1689, jolloin iso tulipalo tuhosi – ja nokesi – osan kirkosta. Kirkossa on isot urut, jotka on valmistanut kuuluisa berliiniläinen urkuvalmistaja Buchholz. Väitetään, että kyse on viimeisestä Buchholzin valmistamasta soittimesta, joka on säilynyt alkuperäisessä muodossaan.

Meillä on aikaa katsella kaunista kaupunkia omatoimisesti, kunnes ajamme iltapäivällä lähellä sijaitsevaan Braniin, jossa sijaitsee ”Draculan linnaksi” kutsuttu Branin linna. Bram Stokerin romaanissa kreivi Dracula asui Transilvaniassa linnassa ylhäällä vuorenharjanteella, syvän rotkon reunalla. Kuvaus sopii täydellisesti Branin linnaan. Mitä tulee ”aitoon” Draculaan, Vlad III:een, ei ole todisteita siitä, että hänellä olisi ollut minkäänlaista yhteyttä Branin linnaan. Jotkut lähteet kuitenkin väittävät, että häntä olisi pidetty vankina linnassa kahden kuukauden ajan Unkarin kuningas Matei Corvinin käskystä. Myytti tai ei, Branin linna on juuri sellainen kuin salaperäisen keskiaikaisen linnan odottaa olevankin.

Linna rakennettiin 1300-luvun lopussa ja toimi myöhemmin Valakian ja Transilvanian välisen solan raja-asemana. Vuonna 1920, Romanian yhdistyttyä, linnasta tuli kuninkaallinen asumus. Kommunismin aikakaudella kuningasperhe karkotettiin maasta. Kuningasperheen jälkeläiset ovat nyt kuitenkin saaneet linnan jälleen haltuunsa, ja laajan entisöintiurakan jälkeen se on avattu yleisölle museona.

Nautimme illallisen kuningatar Marien kauniisti sisustetussa salongissa, joka sijaitsee linnan puutarhassa. On aivan erityinen kokemus päästä ruokailemaan näissä vaikuttavissa historiallisissa puitteissa.

Päivä 8
Brasov – Sinaia – Bukarest. Pelesin linna ja kotimatka

Lähdemme aamiaisen jälkeen kohti Sinaiaa, ”Karpaattien helmeä”, joka sijaitsee mäntyjen ympäröimässä laaksossa. Sinaia oli Romanian ensimmäisen kuninkaan, Karol I:n, kotipaikka, jossa hänellä oli kesäpalatsi Peles. Teemme kierroksen palatsissa, jota rakennettiin 39 vuotta ja joka valmistui vasta 1914, muutama kuukausi ennen kuninkaan kuolemaa. Kun näkee uskomattoman taitavasti koristellut huoneet, rakentamiseen kulunut aika ei enää hämmästytä: kaiverrettuja puukattoja, kultauksia ja tuhansia yksityiskohtia. Huomio: Ryhmät, joiden kotimatka osuu maanantaille, käyvät Sinaissa matkaohjelman 7. päivänä, sillä linna on maanantaisin suljettu. Tuolloin Brasovin kaupunkikierros tehdään 8. päivänä.

Katseltuamme paikkoja hieman itseksemme ajamme Bukarestin lentokentälle. On aika palata Suomeen.

Vierailu viinitilalla ja paikallisella mehiläistarhalla, sis. kaksi illallista

Tälle matkalle olemme koonneet lisämaksullisen retkipaketin, johon kuuluu kaksi kiinnostavaa retkeä.

Ensimmäisellä retkellä käydään paikallisen hunajantuottajan luona sekä syödään paikallistyylinen illallinen pienessä Sibielin vuoristokylässä.

Toinen retki suuntautuu yhdelle Romanian parhaista viinitiloista, jolla pääsemme maistelemaan heidän tuotteitaan. Lisäksi nautimme huolella valmistetun illallisen kauniissa ympäristössä.

Lue retkistä lisää matkaohjelmasta.
(Retket myydään vain yhtenä pakettina ja toteutuvat, mikäli osallistujia on vähintään 10. Retkipaketti tulee varata viimeistään 60 päivää ennen matkaa.)

Hinta: 98€/hlö

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.398€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
228€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Bukarest – Helsinki (välilasku menossa ja paluussa)
 • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa 3-4 tähden hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 2-8
 • Lounas päivinä 4 ja 6, illalliset päivinä 1-2 ja 6-7
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu
 • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana
 • Juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille, yhteensä noin 30€/hlö (suositus)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Matkatavarat

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla.

Hotellit

Hotellit ovat yleisesti varsin nykyaikaisia, hyvää keskitasoa (3–4 tähteä) ja sijaitsevat hyvällä paikalla. Langaton internetyhteys on yleensä nopea ja toimiva ja ilmainen kaikissa hotelleissa.

Pankkiautomaatit

Pankki- ja käteisautomaatteja on kaikkialla.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Välimatkat

1.  noin 30 km
2. 290 km
3. 65 km
4. 265 km
5. 80 km
6. 145 km
7. 80 km
8. 160 km

Yöpymiset

Bukarest 1 yö
Sibiu 2
Sighisoara 2
Brasov 2

Liikkuminen matkan aikana

Bussit ja tiet

Bussit ovat nykyaikaisia ja mukavia, mutta Transilvanian tieverkosto ja infrastruktuuri eivät ole samaa tasoa, joten matkanteko on suhteellisen hidasta. Päivittäiset ajomatkat näet kohdasta Hyvä tietää.

 

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from Matkalla oli mahtavat matkanjohtaja, matkaopas ja bussinkuljettaja Olin matkalla viikko sitten ja olen tyytyväinen
Date published: 2023-09-28
Rated 5 out of 5 by from Viikko sitten , oli hyvä reissu hyvällä oppaalla ja matka porukalla, kiitos Viikko sitten , oli hyvä reissu hyvällä oppaalla ja matka porukalla, kiitos kaikille.
Date published: 2023-09-25
Rated 4 out of 5 by from Silmät avaava tutustuminen tuntemattomaan Romaniaan Tiivis ohjelma mielenkiintoisiin ja kuvauksellisiin kohteisiin. Kiinnostavaa tietoa nykypäivän Romaniasta. Perinneruoka raskasta ja lihavoittoista. Vaihtelevat säät, kaikenlaiseen kannattaa varautua.
Date published: 2023-09-25
Rated 4 out of 5 by from Hieno matka ja hyvä ruoka Matka kesti 8 päivää ja näimme monta linnaa ja kirkkoa. On ihan eri fiilis historiallisesti kuin Helsingissä. Kulttuuri on pitkältä ajalta
Date published: 2023-09-25
Rated 4 out of 5 by from Hyvä näkökulma Romaniaan Matka toteutui hyvin ja vastasi Albatrossin kuvausta. Matkalla sai hyvän käsityksen nykypäivän Romaniasta. Kauniit maisemat, hyvät hotellit hyvällä sijainnilla sekä mukavat ruokapaikat. Ruoka oli hyvää, mutta kevyempi vaihtoehto olisi myös tarpeen.Oppaat olivat hyviä ja asiantuntevia sekä avuliaita.Hyvän kokoinen ryhmä.
Date published: 2023-05-21
Rated 4 out of 5 by from Silmiäavaava matka Mielenkiintoinen matkaohjelma, jonka ansiosta mielikuvani maasta muuttui positiivisemmäksi.
Date published: 2023-05-20
Rated 5 out of 5 by from Hyvin antoisa kiertomatka Transsylvaniassa Kiersimme runsaan viikon verran Transsylvaniassa ja kuvamme Romaniasta muuttui perinpohjin. Hyvin vanhaa kulttuuriseutua, jossa näkee monesta suunnasta tulleita vaikutteita. Luonto kaunis, peltoja niin pitkälle kun silmä kantaa ja hyvin viehettävät vanhat kaupungit.
Date published: 2023-05-20
 • y_2024, m_4, d_21, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_7
 • loc_fi_FI, sid_RORTR10, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja