Cornwall ja Etelä-Englanti

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Englannin maalauksellisimmilla seuduilla odottavat dramaattiset rannikot, idyllinen maaseutu ja kulttuuriaarteet.

Matka alkaa historiallisesta Winchesteristä, jossa sijaitsee kauniin, vuonna 1079 valmistuneen katedraalin lisäksi ritarimytologian tunnetuin symboli: kuningas Arthurin pyöreä pöytä. Jatkamme matkaa Bournemouthiin, jonka huojuvat palmut ja kuvaukselliset rannat vievät ajatukset rantalomaan ja kertovat samalla Golfvirran lämmittävästä vaikutuksesta.

Lännemmäksi siirryttyämme olemmekin ihan erilaisissa tunnelmissa: Dartmoorin nummet tunnetaan Sherlock Holmes -kirjasta Baskervillen koira. Tiheän sumun ympäröimiä yksinäisiä taloja, joita turvesuot erottavat toisistaan. Ei ihme, että Sir Arthur Conan Doyle valitsi juuri tämän seudun mysteerinsä näyttämöksi. Höyryveturin vetämä juna vie meidät Paigntonista Kingsweariin ohi pastelliväristen pikku kylien ja vihreiden niittyjen.

Matkalla näemme kauniita rannikkoalueita ja Lands' Endin, Englannin läntisimmän pisteen. Katsomme upeaa vuorovesisaarta St. Michael's Mountia eikä vähäisimpänä, vierailemme klassisissa lomakaupungeissa, kuten elegantissa St. Ivesissa, perinteissä Bournemouthissa sekä Bathissa - vanhojen roomalaisten kylpylöiden kaupungissa.

 

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Englannin punta

Päiväohjelma 7 päivää
Päivä 1
Helsinki - Lontoo - Winchester ja Bournemouth
Päivä 2
Bournemouth - Dartmoor - Newquay
Päivä 3
St Michael’s Mount - Penzance - Land´s End - St Ives
Päivä 4
Tintagel Castle, vierailu siiderifarmilla, Eden Project ja Torbay
Päivä 5
Höyryjuna ja veneretki Agatha Christien Dartmouthissa
Päivä 6
Torbay - Jurassic Coast - Lyme Regis - Bristol
Päivä 7
Bristol - roomalaisten Bath - kotimatka Lontoosta

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.698€
Helsinki
Täynnä
1.748€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Lontoo - Winchester ja Bournemouth

Lennämme Helsingistä Lontooseen. Lontoosta matkaamme bussilla Winchesteriin, joka sijaitsee Itchenjoen rannalla Hampshiren kreivikunnassa.

Winchesterissä käymme Great Hallissa, suuressa juhlasalissa, joka on viimeinen jäljellä oleva osa Winchesterin linnasta. Linnassa tapaamme ensimmäistä kertaa tällä matkalla kuningas Arthurin, joka oli legendan mukaan mahtava hallitsija. Kuningas Arthur pysäytti verenhimoisten anglosaksien hyökkäyksen Englantia vastaan 400-luvun lopulla, ja myöhemmin häntä on pidetty Englannin ensimmäisenä kuninkaana ja maan voimakkaimpana hallitsijana.

Syy kuningas Arthurin voittamattomuuteen liittyy hänen isoon miekkaansa, Excaliburiin, josta kerrotaan: ”Niin suuri oli hänen vihansa, että kun hän tarttui miekkaansa, tulenlieskat löivät kuin lohikäärmeen suusta, ja niin pelottava oli hän, ettei kukaan uskaltanut häntä katsoa.”

Tarinoita Arthurin vaiherikkaasta elämästä on kerrottu monissa kelttiläisissä lähteissä, jotka ovat peräisin 500-luvulta. Hänestä kerrotaan myös useissa keskiaikaisissa latinankielisissä teksteissä, joista Historia Regum Brianniae 1100-luvulta on erityisen merkittävä. Kuningas Arthurin legendaan kuuluu myös kuninkaanlinna Camelot ja sen kuuluisa pyöreä pöytä, jonka ympärille hänen ritarinsa kokoontuivat ennen lähtöään taisteluun.

Juuri tämän pöydän näemme Winchesterissä. Pöytä on tosin peräisin 1300-luvulta eikä ollut vielä olemassa kuningas Arthurin aikaan ja maalattiinkin vasta 1500-luvun alussa kuningas Henrik VIII:tta varten. Tarinat ja legendat kuningas Arthurista istuvat kuitenkin niin syvässä, ettei faktoilla ole paljonkaan merkitystä.

Kaupunki tunnetaan myös kauniista katedraalista, jonne on haudattu englantilainen kirjailija Jane Austen. Kyvykäs kirjailija kuoli vain 41-vuotiaana siskonsa Cassandran käsivarsille asunnossaan College Streetillä lähellä katedraalia. Vuodelta 1079 peräisin olevalla vaikuttavalla kirkolla on pituutta kokonaiset 169 m, mikä tekee siitä maailman pisimmän katedraalin. Kirkko muistuttaa siitä, kuinka tärkeä kauppapaikka Winchester oli keskiajalla, jolloin se toimi anglosaksisen Wessexin kreivikunnan pääkaupunkina. Voit käydä omatoimisesti tutustumassa katedraaliin tai tehdä kävelylenkin kauniin kaupungin kaduilla.

Iltapäivällä otamme kurssin kohti Bournemouthia, joka tunnetaan Englannin miellyttävimmästä ilmastosta ja upeista rannoista. Bournemouth houkuttelee myös hyvillä ostosmahdollisuuksilla piditpä sitten perinteisistä englantilaisista muotivaateketjuista tai ylellisemmistä putiikeista. Bournemouthissa käy vuosittain yli 5,5 miljoonaa turistia, ja rantakatujen huojuvat palmut ja monet ravintolat ja baarit huokuvatkin lomatunnelmaa. 

Illallinen on tänään omakustanteinen. Haluat kenties lähteä matkanjohtajan mukana pienelle kävelylle, joka päättyy illalliseen vaikkapa jossain alueen monista suosituista pubeista.

Päivän ajomatka on noin 160 km (n. 3 tuntia)

Päivä 2
Bournemouth - Dartmoor - Newquay

Aloitamme päivän ajamalla kohti Devonin kreivikuntaa ja Dartmoorin nummia. Nummien alue on valtava (954 km2). Sherlock Holmes -fanit tunnistavat ehkä nimen, sillä kirjailija Sir Arthur Conan Doyle, joka oli tehnyt pitkiä vaelluksia seudulla, herätti Sherlock Holmesin kuolleista kirjassaan "Baskervillen koira". Seudun historia ja dramaattiset maisemat turvesoineen, yksinäisine taloineen ja tiheine sumuineen olivat oiva näyttämö tarinalle.

Ajamme Two Bridgesille, joka oli 1700-luvulla tunnettu perunamarkkinoistaan. Ohitamme kauniin sillan, joka johtaa West Dart-joen yli.

Nummilta on löydetty merkittäviä pronssiaikaisia esineitä. Nimittäin tänne viihtyisälle ja tuolloin puita kasvaneelle seudulle asettui asumaan ensimmäinen metsästäjäyhteisö. Matkallamme läpi nummien näemme merkkejä alueen historiasta: muinaisista ajoista muistuttavat "menhirit", pitkäkivet, ja meidän omasta aikakaudestamme kertovat puolestaan hylätyt tinakaivokset. Monet mielenkiintoiset näkymät kiehtovat nummilla kulkijaa.

Autio seutu oli täydellinen paikka erään erityisen rakennuksen pystyttämiselle. Kyse on pahamaineisesta Dartmoorin vankilasta. Vankila rakennettiin 1806 Ranskan ja Englannin välisten sotien sotavangeille. Pian vankila täyttyi 6 000 vangista. Kun englantilaiset 1812 osallistuivat niin kutsuttuun brittiläis-amerikkalaiseen sotaan, vankilaan joutui yli 6 000 amerikkalaista sotilasta. Lähempänä meidän päiviämme Dartmoorin vankilassa ovat rangaistustaan kärsineet mm. vaikuttavan lisänimen itselleen saaneet rikolliset ”Hullu kirvesmies” ja ”Happokylpymurhaaja”. Vankila on yhä käytössä, mutta sen seinien sisällä istutaan vähemmän dramaattisista rikoksista kuin aikaisemmin.

Kaunis ja vaihteleva maisema voi sumuisena päivänä vaikuttaa sekä dramaattiselta että kiehtovalta. Sää vaihtelee, ja sumu voi vaihtua tunnissa auringonpaisteeksi siniseltä taivaalta. Nummilla näkee usein villejä dartmoorinponeja. Vahvat ja kestävät ponit ovat eläneet alueella jo yli tuhannen vuoden ajan. Ne ovat sopeutuneet täydellisesti ankaraan ilmastoon. Pieniä ja ahkeria hevosia on käytetty maatiloilla ja alueen tinakaivoksissa. Kun kaivokset suljettiin, valtaosa poneista päästettiin vapauteen, ja tästä syystä ne kulkevat nykyisin vapaina luonnossa.

Pysähdymme seuraavaksi pienessä Tavistockin kaupungissa ja ehdimme juoda vaikka kahvikupilliset ennen kuin jatkamme matkaa suosittuun kesänviettokaupunkiin Newquayihin Cornwallissa. Yövymme Newquayssa seuraavat kaksi yötä. Illallinen hotellissa.

Päivän ajomatka on noin 275 km (noin 4,5 tuntia).

 

Päivä 3
St Michael’s Mount - Penzance - Land´s End - St Ives

Tänään matkaamme länteen kohti Penzance Baytä ja pientä uneliasta Marazionin rannikkokaupunkia. Marazionista katselemme St Michael’s Mountia, joka seisoo kuin kangastus ja kohoaa vedestä 366 metrin korkeuteen. Mieleen tulee Normandian rannikolla Ranskassa sijaitseva Mont St. Michel, vain pienemmässä mittakaavassa. Samoin kuin entisessä vihollismaassa sijaitsevan ”isosiskokin” huipulla, myös St Michael’s Mountin laella seisoo muotokieleltään samankaltainen, vaikuttava linna.

St Michael’s Mountilla on takanaan värikäs historia, joka alkaa 1200-luvulta. Vuosisatojen aikana se on ollut  kauppapaikka, munkkiluostari, linnoitus ja viimeiseksi St Aubynin perheen koti. Kenraali John St Aubyn osti saaren köyhtyneeltä Bassettin perheeltä 1659. Saaren kokee parhaiten mantereen puolelta, joten jatkamme matkaa pieneen Penzancen kaupunkiin, jonka joku saattaa muistaa Gilbert ja Sullivanin vanhasta humoristisesta musikaalista. 

Ajamme edemmäs kohti länttä, kunnes saavumme kuuluisaan Land´s Endiin. Täällä koemme Englannin läntisimmän kohdan ja aikaa on pienelle kävelylle rannikolla ennen kuin jatkamme matkaa Cornwallin läpi  ja käymme pienessä St Ivesin rannikkokaupungissa, joka katselee kohti Keltinmerta. Täällä voimme pitää lyhyen kahvitauon tai nauttia tuopillisen englantilaista olutta ennen kuin palaamme hotelliimme Newquayssa, jossa syömme illallisen.

Päivän ajomatka on noin 160 km (n. 3 h)

Päivä 4
Tintagel Castle, vierailu siiderifarmilla, Eden Project ja Torbay

Kantikkaan kallion päällä sinivihreän meren ympäröimänä näemme tänään myyttisen Tintagelin linnan jäänteet. Kyse on vanhasta linnasta, joka yhdistetään legendaan kuningas Arthurista. Puolet linnasta seisoo turvallisesti mantereella, kun taas loppuosa linnasta näyttää takertuvan mereen kurottelevaan rosoiseen niemekkeeseen.

Munkki Geoffrey of Monmouth kirjoitti osittain kuviteellisen Englannin historiansa 1100-luvulla, ja hän sijoitti kuningas Arthurin tähän paikkaan. Tarina inspiroi Iso-Britannian rikkaimman jaarlin, Richard Ensimmäisen rakentamaan Tintagelin linnan vuonna 1233.

Vierailu Tintagelin linnassa edellyttää portaiden kiipeämistä. Monien portaiden! Ponnistukset kuitenkin palkitaan: vanhoissa raunioissa voi aistia historian. Linnalla oli tärkeä rooli pimeällä keskiajalla, ja huolimatta siitä uskooko legendaan kuningas Arthurista vai pitääkö tarinoita kuninkaista ja ritareista vain hyvänä viihteenä, linnan raunioilla aistii mystiikan ja maagisuuden, joka huokuu tästä vaikuttavasta paikasta.

Osallistujat, jotka eivät tohdi lähteä kiipeämään näin monia portaita, voivat itse päättää, minne asti haluavat kulkea. Ehkäpä haluat istahtaa johonkin ja odottaa, ilmestyykö kuningas Arthurin kummitus seuraksesi?

Vuonna 2019 avattiin hieno silta, joka yhdistää mantereen ja merelle kurottavan korkean kallioisen niemekkeen. Silta luo historiallisen yhteyden kahden näyttävän luonnonmuodostelman välille. Silta on yhdensuuntainen ja sinulla on mahdollisuus jättää portaiden kiipeäminen toiseen suuntaan. Sillan kulku on yksisuuntainen, mutta liikuntarajoitteiset jalankulkijat saavat kävellä takaisin siltaa pitkin.

Meillä on hieman aikaa kävelykierrokselle viihtyisässä Tintagelin kaupungissa. Käy vilkaisemassa vanhaa postikonttoria tai maista Treleavens Luxury Cornish Ice Creamin herkullista jäätelöä.

Vaikka monet yhdistävät Englannin olueen, maalla on pitkät ja kunniakkaat perinteet omenasiiderin valmistuksessa. Ehkä siideri tuli Englantiin Normandiasta, kun normannit aloittivat Englannin valloituksen Vilhelm Valloittajan johdolla vuonna 1066 voitettuaan Hastingstin taistelun. Joidenkin lähteiden mukaan Englannissa valmistettiin siideriä jo Rooman valtakunnan aikana.

Yksi asia on kuitenkin varma: nykyään pubeissa ja kaupoissa on tarjolla laaja valikoima siidereitä, makeita ja kuivia. Viime vuosina siideri on myös kokenut renessanssin nuorempien sukupolvien keskuudessa. Siiderin tuottajia on tällä haavaa yli 450. Myös Skandinaviassa on tullut lisää siidereitä markkinoille, lähinnä makeita versioita. 

Vierailemme pienen paikallisen tuottajan luona, joka valmistaa marmeladia, giniä ja siideriä. Teemme pienen kierroksen, näemme miten siideriä valmistetaan ja kuulemme valmistusprosessista. Saamme myös pieniä maistiaisia.

Päivän lopuksi käymme Cornwallin omassa Eedenin puutarhassa. ”Ilman kasveja maapallolla ei olisi elämää” on ajatus tämän jättimäisen projektin takana. Moni pitää Eden Projectia maailman upeimpana kasvitieteellisenä puutarhana. Entiseen savikaivantoon on rakennettu jättimäisiä kuplan muotoisia kasvihuoneita, niin kutsuttuja biomeja, joista suurin on halkaisijaltaan 240 m ja ulottuu 55 m korkeuteen. Kasvihuoneet ovat niin isoja, että ne ovat päässeet Guinnessin ennätystenkirjaan.

Heti entiselle savikaivannolle saapuessa näkee ulkoistutukset, jotka edustavat lauhkean vyöhykkeen kasvillisuutta. Ulkosalla kulkee polkuja sinne tänne, ja kymmenettuhannet kasvit vetävät katselijan huomion itseensä. Koko alueella on yhteensä 140 000 kasvia ja 4 500 kasvilajia, joten innokkainkin puutarhuri joutuu haasteen eteen, mikäli yrittää nimetä ne kaikki.

Yksi isoista kasvihuoneista edustaa trooppista ilmastoa, ja lämpötila siellä on 18–35 astetta. Toisessa kasvihuoneessa vallitsee välimerellinen ilmasto, ja lämpötila on 9–25 astetta. Trooppisessa kasvihuoneessa on kaikkea kahvipensaista ja vesiputouksista ananaksiin ja kookospalmuihin. Välimeren ilmastossa viihtyvät auringonkukat, oliivipuut ja nahkealehtiset kasvit. Käveleskelemme kasvihuoneissa ja nautimme äänistä, tuoksuista ja väreistä. Eden Project opettaa aina uutta, oli sitten kyse kahvinviljelystä tai maailman ekosysteemeistä.

Jatkamme Torbayhin, jossa yövymme kaksi seuraavaa yötä. Syömme illallisen ja ehkäpä tämän päivän päätteeksi maistuu myös lasillinen siideriä.

Päivän ajomatka on noin 205 km (noin 3 tuntia 45 min.)

Päivä 5
Höyryjuna ja veneretki Agatha Christien Dartmouthissa

Päivä alkaa savun ja höyryn merkeissä. Matkaamme nimittäin höyryjunalla Paigntonista Kingsweariin. Dartmouth Steam Railway liikennöi väliä vaikuttavilla höyryvetureillaan. Nousemme entisöityyn matkustajavaunuun ja ajamme rauhalliseen tahtiin läpi maisemien. Ohitamme pastellivärisiä pikkukyliä, vaikuttavia siltoja ja vihreitä niittyjä ja nautimme samalla näkymistä merelle. Puoli tuntia matkustettuamme kohtaamme jälleen Dartjoen, joka Dartmoorin nummien läpi virrattuaan laskee mereen Dartmouthissa. Pieni lautta kuljettaa meidät joen toiselle rannalle, jossa nousemme yhteen viihtyisistä risteilyveneistä. Teemme veneretken jokisuulle ja sitten Dartjokea ylöspäin pieneen Totnesin kaupunkiin. Ohitamme mm. Royal Naval Collegen ja Greenway Housen, joka oli Agatha Christien kesäasunto lähes 40 vuoden ajan. Tarkkaavaiset Christien lukijat tunnistavat talon hänen dekkareistaan. Veneretken aikana pidämme silmämme auki myös eläinten varalta. Täällä voi hyvällä onnella nähdä kaikkea delfiineistä ja hylkeistä haikaroihin ja kuningaskalastajiin.

Palaamme hotelliin iltapäivällä ja sinulla on hieman aikaa rentoutua ennen kuin kokoonnumme illalliselle.

Päivän ajomatka on noin 30 km (1 h)

Päivä 6
Torbay - Jurassic Coast - Lyme Regis - Bristol

Aamulla ajamme pieneen rannikkokaupunkiin Lyme Regisiin Dorsetin kreivikuntaan, joka sijaitsee niin sanotulla "Jurassic Coastilla", 15,5 kilometrin pituisella rannikkoosuudella, joka on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Alueella on monia jännittäviä löytöjä erityisesti jurakaudelta (200–145 miljoonaa vuotta sitten).

Rannikolla on nähtävissä erilaisia ​​kivikerroksia; aikakapseli, joka paljastaa 185 miljoonan vuoden historian triassin, jurakauden ja liitukauden ajoilta. Kävelyllämme pitkin rantaa saatamme olla onnekkaita ja löytää fossiileja (yksittäisiä löytöjä on lupa viedä kotiin). Alue ei ole vain fossiilien kerääjien eldorado, vaan kaikille historiasta kiinnostuneille. Tunnet läheisen yhteyden historiaan, kun saatat nähdä noin 180 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja.

Menemme hotelliimme Bristolissa, hotelli sijaitsee keskellä kaupunkia. Tänään illallinen on omakustanteinen. Bristolissa on monia viihtyisiä paikkoja ja pubeja, joissa voit vierailla, jos haluat nauttia viimeisen tuopillisen ennen kotimatkaa. Kokeile vaikkapa Old Duke pubia King Streetillä, jossa on usein elävää musiikkia.

Päivän ajomatka on noin 200 km (noin 3 tuntia 15 min.)

 

Päivä 7
Bristol - roomalaisten Bath - kotimatka Lontoosta

Aamulla lähdemme kohti etelää ja Bathia, joka sijaitsee Somersetin kreivikunnassa. Bath, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin, on alunperin roomalaisten perustama. Roomalaiset rakensivat kylpylöitä alueen kuumien lähteiden ympärille.

Lähteitä, jotka ruiskuttavat 1 170 000 litraa 46-asteista vettä vuorokaudessa, pidettiin pyhinä ja omistettiin Sulis Minerva -jumalattarelle. Sulis Minervan kunniaksi rakennettiin upea temppeli sekä oikea uimahalli, jonka rauniot ovat yhä olemassa.

Englannin ensimmäiset kruunajaiset pidettiin Bathissa vuonna 973. Monet kirjailijat ja kulttuuripersoonat ovat inspiroituneet kauniista kaupungista, heidän joukossaan kirjailija Jane Austen (1775–1817), joka asui Bathissa 1800-luvun alussa ja jonka kahden romaanin tapahtumapaikka on juuri Bath.

Britit löysivät Bathin jälleen 1700-luvulla. Siitä tuli suosittu kylpyläkohde kuninkaallisten ja aatelisten keskuudessa. Kaupunkiin rakennettiin elegantteja rakennuksia yrjöjenaikaiseen tyyliin, mikä antaa Bathille hienostuneen leiman.

Halukkaat voivat käydä roomalaisessa kylpylässä, jossa on näytillä mm. 1,6 m syvä uima-allas, joka oli nähtävyys koko pohjoisessa Rooman valtakunnassa. (Sisäänpääsymaksu ei sisälly matkan hintaan: noin 26£/hlö.

Mielenkiintoisen kiertomatkan jälkeen on aika siirtyä lentokentälle – kotimatka alkaa!

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.748€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
315€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki - Lontoo - Helsinki turistiluokassa
 • Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 2-7 ja 4 illallista
 • Kuljetukset, retket ja sisäänpääsyt ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut

 

Hintaan ei sisälly
 • Lisämaksu yhden hengen huoneesta 
 • Muut ruokailut ja juomat matkan aikana
 • Juomarahat yhteensä n. 6€/hlö (suositus) 
 • Sisäänpääsymaksu roomalaiseen kylpylään noin 26£/hlö

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Adapteri

Englantiin on hyvä ottaa matkalle mukaan adapteri, koska pistoke poikkeaa (kolme nelikulmaista pinniä) Suomessa käytettävästä. Osassa hotelleista kylpyhuoneen sähkövirta käy vain partakoneen lataukseen.

Lue lisää matkakohteesta

Lue mm. ilmastosta ja säästä, aikaerosta, juomarahoista ja tarkista, tarvitsetko viisumia tai rokotuksia.

Lue lisää Englannista: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/eurooppa/englanti  

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat.

Yöpymiset ja hotellit

Bournemouth 1 yö
Newquay 
Torbay 
Bristol 

Olemme suunnitelleet matkan niin, että välttyisimme monelta hotellin vaihdolta matkan aikana. Tämän vuoksi joudumme ajamaan joitain tieosuuksia toistamiseen. Hotellit ovat keskitason hotelleja ja tarjoavat englantilaista aamiaista sekä illallista.

Hotellilistan yhteystietoineen saat sähköpostitse lentolippujen mukana noin viikkoa ennen matkaa.

Ajomatkat

Päivä 1 n. 160 km (n. 2 h 50 min)
Päivä 2 275 km (n. 4 h 20 min)
Päivä 3 160 km (noin 2 h 45 min)
Päivä 4 205 km (n. 3 h 45 min)
Päivä 5 30 km (1 h)
Päivä 6 200 km (n. 3h 15 min)
Päivä 7 190 km (3 h)

Isot bussit eivät aina pääse pieniin rantakaupunkeihin, joten bussi pysäköidään kaupungin ulkopuolelle ja kävelemme keskustaan. Usein tiet maaseudulla ovat kapeita, joten ajomatkoihin menee enemmän aikaa kuin kilometrimäärä antaisi olettaa.

Juomarahat

Bussinkuljettajalle annetaan yleensä juomarahaa matkan aikana. Suosituksemme on noin 5–7£ per matkustaja per viikko. Muita juomarahoja annetaan ostosten yhteydessä, jolloin maksettava summa on tapana pyöristää ylöspäin.
Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 4 out of 5 by from Hyvä kokonaisuus Olin tällä matkalla kaksi viikkoa sitten. Hyvä kokonaisuus, upeita rannikkomaisemia ja -kaupunkeja, kauniita maaseututeitä ja -kyliä, paikkoja, jotka olisivat ilman järjestettyä matkaa jääneet näkemättä.
Date published: 2024-07-18
Rated 5 out of 5 by from Paljon ehtii nähdä!! Olimme Cornwallin kiertomatkalla heinäkuun toisella viikolla ja paljon ehdittiin nähdä paikkoja. Bussiajelua ja vapaata oli sopivasti. Muutama pidempi päivä bussissa istumista mutta ei haitannut. Hotellit olivat ihan ok tasoa. Käveltyä tuli paljon, eli hyvät kengät ja rennot vaatteet sekä kannattaa varautua sateeseen. Reppuun tavarat niin helppo kantaa. Kannattaa jo lentokeoneesta lähtiessä olla sadetakkia tai sateenvarjo mukana koska heti lähdettään katselemaan paikkoja. Meillä oli matkalaukussa ja laukku alimmaisena bussissa niin ei viitsinyt alkaa kaivamaan sieltä. Meille sattui hyvät kelit, pientä sadetta muutama päivänä. Opas ja bussikuski taitavia.
Date published: 2024-07-18
Rated 5 out of 5 by from Huimaava Palasimme juuri matkalta ja se oli kyllä erityisen hieno kiertomatka. Vierailimme useissa upeissa ja mahtavissa paikoissa, jotka todellakin täytyi nähdä itse.   Matkalla oli mielestäni sopivasti aikaa tutustua kohteisiin ja alkaa miettimään jo seuraavaa lomaa ja että mihin paikkoihin haluaa matkustaa pidemmäksikin aikaa. Oppaamme Juulia oli mainio ja aina iloinen ja avulias. Hän kertoi mielenkiintoisesti kohteista etukäteen ja häneltä sai aina hyvin vinkkejä ruokapaikoista, pubeista ja vaikka mistä matkan varrella. Toivottavasti näemme vielä!  Bristolin olisin kyllä voinut jättää väliin, se ei oikein sopinut suloisten kylien ja kaupunkien sarjaan. Bussissa istumista oli jokaiselle päivälle, mutta samalla näimme huiman paljon hienoja paikkoja, niittyjä ja laitumia, kukkuloita ja upeita rakennuksia ja eläimiä ihan joka paikassa; lehmiä, lampaita, vuohia, hevosia ja koiria.   Parhaimpia paikkoja mielestäni olivat Dartmoorin nummialue suloisine hevosineen ja lampaineen, kunnon ukkoskuuro ja kaatosade Eden Projektin sisätiloissa turvallisesti koettuna, Bournemouthin vuohet, jotka pitivät rantatörmää siistinä, mainion Tavistockin pikkuruinen museo ja kirkko, Newqueyn rannat ja sininen meri ja monia monia muita. Ihan varmasti hymyn huulille pitkään tuova matka.  
Date published: 2024-07-17
Rated 4 out of 5 by from Cornwall mielenkiintoinen, vielä kokematon kohde Matka sujui jouhevasti mukavassa, ilmastoidussa bussissa, matkaohjelman mukaisesti. Opas ja kuljettaja ammattitaitoisia ja kokeneita. Tiet olivat kapeita ja mutkaisia. Maisemat mahtavat.
Date published: 2024-07-17
Rated 4 out of 5 by from Paljon nähtävää Upeita maisemia
Date published: 2024-07-08
Rated 5 out of 5 by from Upea Cornwall ja Etelä-Englanti Palasin Cornwallmatkalta noin viikko sitten. Matka oli fantastinen. Meillä oli onnea sään suhteen. Sadetta tuli ainoastaan viimeisenä päivänä kun olimme Bathissa. Oppaamme Anna oli todella kiva, innostava ja tiesi erittäin paljon matkan eri kohteista. Matka on kiertomatka, joten matkan aikana istutaan aika paljon bussissa, mutta matkan aikana nähtiin todella paljon samalla kuin oli myös riittävästi omaa aikaa. Pidin todella paljon matkan eri kohteista. Näkymät olivat upeat etenkin Land's Endissä ja Tintagelissa, vaikka viimein mainittu olikin aika rankka korkeakammoiselle. Hotellit olivat vaihtelevia, mutta henkilökohtaisesti pidän brittiläisistä perhehotelleista jotka ovat englanninkielistä sanaa käyttäen ns. "quirky". Niissä on tiettyä charmia, joka puuttuu ns. ketjuhotelleista. Hotellit olivat (paitsi Bristolissa) lähellä rantaa mikä antoi upeat mahdollisuudet uimisen meressä. Matkustin yksin, mutta meidän porukka oli aivan ihana ja matkan aikana todellakin tutustui uusin ihmisiin. Tämä matka oli yksi parhaimmista matkoista mitä olen tehnyt ja harkitsen jo seuraavan kiertomatkan varaamista.
Date published: 2024-07-07
Rated 5 out of 5 by from Upea matka! Matka kokonaisuudessaan ylitti ennakko-odotukset. Kiertomatkalla pääsi näkemään Englannin lounaiskolkkaa kattavasti. Matkaohjelma ei ollut laadittu liian tiukalla aikataululla, vaikka viikon aikana pääsikin tutustumaan moneen paikkaan, joten matkasta jäi leppoisa yleisvaikutelma. Anna-opas oli ihan huikea tyyppi - asiansa osaava ammattilainen sekä ystävällinen ja lämminhenkinen kaikki matkustajat huomioiva. Taitavasti hän osasi edesauttaa matkalla mukana olleiden tutustumista toisiinsa ja luoda kivan ryhmähengen. Hyvän mielen matka, josta jää paljon hauskoja muistoja!
Date published: 2024-07-07
Rated 4 out of 5 by from Monipuolinen matka Etelä-Englantiin Opas ja reitti olivat tällä matkalla parasta. Anna-opas oli kokenut, mutta silti jäi vaikutelma kuin hän olisi juuri meitä varten tällä matkalla. Minkäänlaista kyllästymistä tai rutinoitumista ei näkynyt. Kohteet olivat kiinnostavia, omaa aikaa jäi paremmin kuin luulin, hotellit olivat persoonallisia: suihkut toimivat ja uni maistui. Ajoimme myös pieniä teitä, ei pelkästään moottoriteitä. Ja tietysti matkaan vaikutti upea sää ja kiva ryhmä. Saimme uusia tuttavia.
Date published: 2024-07-04
 • y_2024, m_7, d_22, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_11, tr_102
 • loc_fi_FI, sid_GBRTR05, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja