Madagaskar

Madagaskar on osa Afrikkaa - mutta ei kuitenkaan. Vain kapea merikaistale erottaa maan Afrikan itärannikolta, mutta kaikki on kuitenkin erilaista. Madagaskar on ainutlaatuinen luonnonparatiisi. Koskematon luonto, vehreät sademetsät, joissa on lukuisia harvinaisia ​​orkidea- ja lintulajeja sekä leikkisiä limureja. Omalaatuiset baobab-puut seisovat teiden varrella, ja rannikolla on kutsuvia, valkoisia hiekkarantoja. Sisämaassa avautuu maisema, jossa tuhansia riisipeltoja kiipeilee rinteille portaittain, ja pieniä kyliä, joiden savivuorattuja ja olkikattoisia majoja ympäröivät ananas-, peruna- ja viinirypälepellot.

Asukasluku 28 milj.
Pääkaupunki Antananarivo
Kieli Malagassi, heimokielet ja ranska
Madagaskarin lippu virallistettiin vuonna 1958. Se on saanut inspiraationsa vanhojen dynastioiden punavalkoisista lipuista.
Tiesitkö, että...

että Madagaskar on ollut sisämaassa Afrikan kanssa noin asti. 160 miljoonaa vuotta sitten?

että noin 80 prosenttia Madagaskarin eläimistä ei löydy mistään muualta maailmasta? missään muualla maailmassa?

Luonto

Madagaskar on maailman neljänneksi suurin saari Grönlannin, Uuden-Guinean ja Borneon jälkeen. Lännessä on Mosambikin kanaali ja Mosambik, ja idässä lähin naapuri on Mauritiuksen paratiisisaari. Madagaskarin keskusta koostuu vuorista ja tasangoista, jotka laskevat jyrkästi kohti itärannikkoa, kun taas länsirannikko on tasainen, ja siellä on paljon lahtia ja suistoja. Maisema on hyvin vaihteleva: korkeita tulivuoria, rinteitä riisiterassien kanssa, vaniljaviljelmiä, ananaspeltoja ja karuja aavikkomaisia ​​tasankoja.

Madagaskarin eläin- ja kasvielämä on aivan ainutlaatuista. 165 miljoonaa vuotta sitten Madagaskar irtautui Afrikan mantereesta ja siitä tuli eristetty saari valtavalla Intian valtamerellä. Sekä eläimet että kasvit ovat sittemmin kehittyneet itsenäisesti muusta Afrikasta. Petoeläinten puuttuessa tämä on merkinnyt sitä, että Madagaskarin eläimillä on ollut mielenrauhaa haarautua eri alalajeihin. Näin on esimerkiksi lemurilla, jota esiintyy noin 60 eri lajissa, ja kameleonttia edustaa myös peräti 75 lajia. Madagaskarin tehtaat ovat hyödyntäneet maan ulkopuolista asemaa täysimääräisesti. Afrikkalainen maanosa on ylpeä rapatusta baobabpuustaan, joka näyttää siltä kuin sen kruunu olisi maassa ja juuret ylöspäin. Mutta Madagaskar voi milloin tahansa voittaa mantereen yhden baobabin ja esitellä jopa kuusi lajia.

Baobabtrær

Historia

Vielä 2000 vuotta sitten eläimet, kasvit ja luonnonvoimat hallitsivat Madagaskaria. Ensimmäiset ihmiset tulivat aina Malesiasta. Huolimatta satunnaisista aasialaisista piirteistä, yhteensä 20 miljoonaa madagaskarilaista ei voi peitellä läheisyyttään Afrikan mantereelle. Sekä siirtomaa- että merirosvotyyppiset eurooppalaiset ovat myös myötävaikuttaneet väestön ongelmiin. Ensimmäinen eurooppalainen Madagaskarilla oli portugalilainen Diego Diaz, joka kulki valtavan saaren ohi 1500-luvulla. Seuraavina vuosisatoina saaresta kiinnostuivat kuitenkin enimmäkseen eurooppalaiset merirosvot, jotka tarvitsivat tukikohtaa varjoisille toimilleen. 1600-luvun lopulla ranskalaiset perustivat kauppapaikkoja itärannikolle, ja heidän hallintonsa kesti vuoteen 1960, jolloin maasta tuli itsenäinen tasavalta. Madagaskarin väestö on säilyttänyt muinaisen jakautumisensa heimoihin, joita on nykyään 18, joilla kaikilla on oma murre. Madagaskarit ovat myös pitäneet kiinni alkuperäisistä luonnonuskonnoista: yli puolet maan väestöstä uskoo henkiin ja jumalallisiin esi-isiisi. Sen jälkeen kristinusko on yleisin uskonto.

Traditionelle fiskebåde

Matkustaminen Madagaskarilla

Madagaskar on kaikkien luonnonystävien unelmamaa, ja kauniita kansallispuistoja on hajallaan ympäri maata. Yksi niistä on Parc National d'Andasibe, joka kattaa yli 12 810 hehtaaria sademetsää. Täällä asuu suurin Madagaskarin monista lemurilajeista, indrie, joka voi kovalla kutsullaan esittää useita minuutteja kestäviä "lauluja". Upeampia sademetsämaisemia löytyy Ranomafanan kansallispuistosta. Täällä ilmasto on lämmin ja kostea, ja klassiset sademetsäkasvit, kuten orkideat ja jättiläissaniaiset, viihtyvät. Ranomafanan eläimistössä on yli 100 eri lintulajia ja peräti 12 erityyppistä lemuuria, joista osa on erittäin harvinaisia. Kauempana lounaaseen on 80 000 hehtaarin suuruinen Isalon kansallispuisto, joka kauniine vuorineen, rotkoineen, vesiputouksineen ja hauskoissa muodoissaan kuluneine kivineen on yksi Madagaskarin suosituimmista. Vaellusreitit risteävät koko kansallispuiston läpi, ja vaihtoehtoja lyhyempiin ja pidempiin kävelyihin on runsaasti. Jos haluat vilvoitella vaelluksen jälkeen, hyppää vain johonkin Isalon monista luonnonaltaista. Jos lyhyet uinnit vesiputousten alla eivät riitä, kannattaa käydä Ifatyssa. Tämä ihastuttava ranta-alue on monien Madagaskar-matkojen perusvaruste – ja hyvästä syystä. Rannat ovat pitkiä ja valkoisia ja sininen meri on vastustamaton. Tauon rentoutumisesta rannalla tai uima-altaalla voi viettää retkellä läheiseen baobab-metsään tai retkelle pienellä kalastusveneellä rannikon edustalla oleville riutalle, jossa vuokratut snorklausvarusteet voivat tulla omikseen.

Madagaskar on myös enemmän kuin kansallispuistoja ja rantoja. Vieraile esimerkiksi pääkaupungissa Antananarivossa, jossa on vilkkaita katuja ja liikennettä, ihmisiä, hedelmä- ja vihanneskojuja ja kirkkaanvärisiä taloja. Tai vieraile tyylikkäässä Antsiraben metropolissa, jossa on monia käsin vedettyjä riksoja tai pousse-pusseja, kuten niitä täällä kutsutaan.

Isalo Nationalpark
Jaa tämä sivu