Baltian kierros – Viro, Latvia ja Liettua

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Tutustu Tallinnan, Vilnan ja Riian vanhoihinkaupunkeihin, ritarikuntien uljaisiin linnoihin, maalaiselämään ja neuvostohistoriaan.

Baltian kierroksemme vie monille historiallisille paikoille. Tallinnan hyvinsäilynyt vanhakaupunki on monille tuttu, ja nyt se avautuu kenties uudella tavalla opastetulla kierroksella kaupungin kujilla. Unescon suojelemaa Vilnan vanhaakaupunkia hallitsee barokkityyli ja Baltian suurimmassa kaupungissa, Riikassa näemme sekä vanhan keskiaikaisen keskustan, että vaikuttavia art nouveau -rakennuksia.

Maaseudulla kohtaamme mm. mystisen Ristikukkulan, jossa on tänä päivänä nähtävillä noin 5 miljoonaa ristiä ja reittimme varrella on myös Rundalen näyttävä barokkilinna. Tuoreempaa menneisyyttä tulee vastaan Ligatnen neuvostobunkkerissa ja KGB-museossa.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
  • Tyyppi Kiertomatka

  • Matkanjohtaja Suomalainen

  • Viisumi Ei

  • Rokotukset Ei

  • Valuutta Euro

Päiväohjelma 8 päivää
Päivä 1
Lento Helsinki - Tallinna - vanhakaupunki ja tervetuloillallinen
Päivä 2
Tallinna - kaupunkikierros, mm. Pietari Suuren kesäpalatsi (Kadriorgin palatsi), Toompean linna ja Aleksanteri Nevskin katedraali
Päivä 3
Tallinna - Sigulda, Latvia - kaupunkikävely Tarton yliopistokaupungissa - Turaidan linna
Päivä 4
Sigulda - Ligatnen neuvostobunkkeri - Daugavpils – Vilna, Liettua - Baltian maaseutu, Daugavpilsin vanhakaupunki ja linnoitus
Päivä 5
Vilna - kaupunkikävely, mm. vanhakaupunki
Päivä 6
Vilna - Riika, Latvia - Trakain linna, Ristikukkula ja Rundalen linna
Päivä 7
Riika - kaupunkikävely, mm. vanhakaupunki, Ruotsalainen portti, Ruutitorni, Mustapäiden talo, kauppahalli ja keskustori - läksiäisillallinen
Päivä 8
Kotimatka

Kuvagalleria

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lento Helsinki - Tallinna - vanhakaupunki ja tervetuloillallinen
Otamme kurssin kohti Baltian maita ja laskeudumme Viron pääkaupunkiin Tallinnaan. Ajamme lentokentältä hotelliimme, jonne jätämme laukut säilytykseen ja lähdemme orientoivalle kävelykierrokselle vanhaankaupunkiin. Matkanjohtaja kertoo nähtävyyksistä, ostosmahdollisuuksista, ruokapaikoista ja kahviloista. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen lähellä hotellia sijaitsevassa ravintolassa.
Päivä 2
Tallinna - kaupunkikierros, mm. Pietari Suuren kesäpalatsi (Kadriorgin palatsi), Toompean linna ja Aleksanteri Nevskin katedraali

Tallinnan nimen arvellaan tulevan sanoista Taani linn, joka merkitsee ”tanskalaisten kaupunkia”. Nimi viittaa linnaan, jonka tanskalaiset rakensivat vanhaankaupunkiin voitettuaan taistelun vuonna 1219. Kaupungin historia alkaa tanskalaisten valloitettua tämän strategisesti tärkeän paikan, joka sijaitsee Itämeren rannalla laajassa merenlahdessa. Alunperin puusta rakennetun linnan perustuksille tanskalaiset rakensivat kivilinnan, johon myöhemmin lisättiin muuri. Näin kaupunki sai nykyisen muotonsa. Tanskalaiset pitivät Tallinnassa valtaa n. 120 vuotta. Tanskan kuningas kyllästyi loputtomiin ongelmiin virolaisten ja saksalaisten ritarikuntien kanssa ja myi koko alueen 19 000 hopeataalerilla ritarikunnille. Saksalaisten hallintokaudella olemassa olevia kirkkoja ja rakennuksia laajennettiin ja monia uusia rakennettiin. Alue pysyi saksalaisten vaikutuspiirissä 1900-luvun alkuun saakka. Kirkon kieli oli saksa, opetuskieli oli saksa, lait ja säädökset laadittiin saksaksi – myös Ruotsin ja Venäjän vallan aikana.

Viro itsenäistyi vuonna 1918. Ensimmäinen itsenäisyyden kausi kesti 22 vuotta – vuoteen 1940 – ja sitä leimasi edistys ja hyvinvointi. Toisen maailmansodan jälkeen Virosta tuli Viron sosialistinen neuvostotasavalta, kunnes vuonna 1991 Viro itsenäistyi ja siitä tuli Viron tasavalta. Huolimatta lähes 800 vuoden ajanjaksosta vieraan vallan alaisena virolaisten onnistui säilyttää oma kieli, musiikki ja tanssi.

Tallinna on ehkä Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunki – olematta silti museo. Vanhakaupunki on elävä: asuntoja, toimistoja, kirkkoja, museoita, konserttisaleja, lukemattomia ravintoloita, pubeja ja erikoisliikkeitä. Väkeä riittää, ja tunnelma on ainutlaatuinen. Monesta paikasta on hienot näkymät yli vanhankaupungin, ympäröivien kaupunginosien ja Suomenlahden.

Näemme kaupunkikierroksella tsaari Pietari Suuren kesäpalatsin, joka sijaitsee Kadriorgin puistossa. Kadriorgin linnan alkuperäinen nimi viittaa tsaarin puolisoon Catherineen. Linnan saksankielinen nimi oli Catherinenthal. Linna valmistui 1718-1725 ja sen oli tarkoitus olla yksi tsaarin residensseistä Euroopassa, jossa tsaari oli tehnyt kiertomatkan. Matkan jälkeen tsaari halusi rakennuttaa pienen ja kauniin linnan vaimonsa Catherinen kunniaksi. Linna toimi Viron presidenttien virka-asuntona sotien välisenä aikana, mutta on nykyään osa Viron taidemuseota. Näemmekin linnassa eurooppalaista ja venäläistä maalaustaidetta. Kadriorgin palatsista ajamme Tallinnan vanhaankaupunkiin, jossa näemme oopperan, kaupungintalon ja monia muita kiinnostavia rakennuksia. Kierros vie meidät Toompeanmäelle, mutta sitä ennen näemme parlamenttirakennuksen, ortodoksisen katedraalin, luterilaisen tuomiokirkon sekä joitakin aatelisten palatseja. Valtavalta kaupunginmuurilta (1,8 km pitkä, 26 tornia) on upeat näkymät yli kaupungin. Jatkamme Tanskan kuninkaan puutarhaan katsomaan Dannebrogin muistomerkkiä.

Loppupäivä on omaa aikaa.

Päivä 3
Tallinna - Sigulda, Latvia - kaupunkikävely Tarton yliopistokaupungissa - Turaidan linna

Aamiaisen jälkeen ajamme Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin Tarttoon. Matkareitti kulkee läpi Viron keskiosien, jossa on metsiä ja kauniita järviä. Saavuttuamme keskustaan teemme lyhyen kävelykierroksen tässä kiinnostavassa yliopistokaupungissa. Päätämme kierroksen kaupungintalolle.

Tartosta ajamme etelään läpi kauniin, kumpuilevan maaston. Täällä asutus on melkoisen harvaa ja etäisyys naapuritilaan pitkä. Ylitämme Viron ja Latvian välisen rajan.

Jatkamme matkaa kohti Siguldaa. Kaupungin pohjoispuolella on laaja luonnonsuojelualue, jolla sijaitsee Turaidan linna. Kalpaveljesten ritarikunta perustettiin 1200-luvun alussa, esikuvanaan Pyhän maan ristiritarit. Ritarikunnan tavoitteena oli käännyttää Latvian ja Viron pakanat. Kiitoksena avusta Tanskan kuningas luovutti ritarikunnalle ison osan Tanskan hallitsemista alueista. Suhteellisen nopeasti ritarikunta sai hallintaansa laajoja alueita nykyisestä Virosta ja Latviasta. Pyhällä maalla syntyi uusi vaikutusvaltainen ritarikunta, Saksalainen ritarikunta, josta tuli nopeasti merkittävä vallanpitäjä ja maa-alueiden hallitsija kaikkialla Euroopassa. Nämä kaksi ritarikuntaa yhdistettiin 1236, ja vuonna 1346 Tanska myi alueensa ritarikunnalle, sillä kuningas Valdemar Atterdag oli rahapulassa. Nyt ritarikunta hallitsi lähes koko Viroa ja Latviaa. Turaidan linnan rakensivat Kalpaveljekset ja se siirtyi myöhemmin Saksalaiselle ritarikunnalle. Teemme kierroksen linnan alueella. Linna sijaitsee kauniilla paikalla metsän ympäröimänä. Turaidan linna oli 1900-luvun alussa pelkkä raunio, mutta sitä korjattiin sotien välisenä aikana. Vuonna 1976 aloitettiin 25 vuoden entisöintiurakka, jonka ansiosta linna on nykyään varsin viehättävä vierailukohde. Matkalla linnaan näemme puukirkon, joka on peräisin vuodelta 1750, sekä Turaidan Ruusun muistomerkin.

Päivä 4
Sigulda - Ligatnen neuvostobunkkeri - Daugavpils – Vilna, Liettua - Baltian maaseutu, Daugavpilsin vanhakaupunki ja linnoitus

Aloitamme päivän ajamalla kohti Ligatnea, jonne kylmän sodan aikana rakennettiin iso bunkkeri. Bunkkerin oli tarkoitus suojella Latvian kommunistista eliittiä Neuvostoliittoa vastaan tehdyn mahdollisen ydinhyökkäyksen aikana. Bunkkerissa oli tilaa 250 hengelle ja siellä oli riittävästi ruokaa ja vettä kolmen kuukauden oleskelua varten. Teemme opastetun kierroksen bunkkerissa, jossa lähes kaikki on jätetty paikalleen, ja pääsemme kurkistamaan menneeseen neuvosto-Latviaan.

Seuraavaksi ohjelmassa on pitkä ajomatka läpi Latvian ja Liettuan upeimpien maisemien. Ajamme kohti Daugavpilsiä (Väinänlinnaa), Latvian toiseksi suurinta kaupunkia. Kaupungin perustivat Kalparitarit Venäjän ja Liettuan välissä sijaitsevalle alueelle. Läpi historian useat valtiot, mm. Ruotsi, ovat hallinneet tätä tärkeää linnoituskaupunkia.

Ensimmäisen maailmansodan aikana rintama kulki Daugavpilsin kautta ja toisessa maailmansodassa se joutui natsi-Saksan miehittämäksi. Daugavpilsissä on hieno vanhakaupunki, joka on rakennettu saman periaatteen mukaisesti kuin Pietari, toki pienemmässä mittakaavassa. Teemme kävelyretken kaupungilla, käymme vanhassakaupungissa, kaupunkia hallitsevalla kirkkomäellä ja katsomassa isoa linnoitusta. Sitten jatkamme matkaa kohti Liettuaa. Ylitämme rajan ja saavumme Vilnaan alkuillasta.

Päivä 5
Vilna - kaupunkikävely, mm. vanhakaupunki

Vilna sijaitsee erittäin kauniilla paikalla, jossa Neris- ja Vilniajoki yhtyvät. Vilna on nuorin kolmesta Baltian pääkaupungista. Legendan mukaan sen perusti 1320 liettualainen suurruhtinas Gedimina. Gedimina näki unta rautasudesta, joka ulvoi kuin 100 sutta, ja tulkitsi unensa merkiksi rakentaa linnoitus paikkaan, jossa hän oli unen nähnyt.

Linnoituksen rauniot sijaitsevat nykyisessä Vilnan vanhassakaupungissa. Läpi keskiajan linnoitus toimi suojamuurina Saksalaista ritarikuntaa vastaan. Kaupunkikuvaa leimaavat ortodoksiset ja katoliset kirkot. Mukulakivikadut ja romanttiset näköalapaikat ovat tehneet Vilnasta yhden Itä-Euroopan mielenkiintoisimmista vanhoista kaupungeista.

Päivän aikana tutustumme kaupungin historian moniin vaiheisiin keskiajasta neuvostovallan kautta nykypäivään. Vanhakaupunki on varsin kompakti, ja useimmat kaupungin nähtävyyksistä sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan. Hieman vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsee iso tuomiokirkkoaukio, joka toimi 1800-luvulla kaupungin markkinapaikkana. Katedraali on rakennettu muinaiselle palvontapaikalle, jolla rukoiltiin liettualaista myrskyn jumalaa Perkunasia. Liettua kääntyi kristinuskoon 1200-luvun puolivälissä, ja ensimmäinen kirkko rakennettiin tänne 1387. Tuolloinen puukirkko purettiin isomman kirkon tieltä, ja nykyinen, Liettuan kansallissymboli, valmistui noin 200 vuotta sitten. Katedraalista siirrymme vanhaankaupunkiin. Mukulakivipäällysteinen Pilies Gatve (Linnakatu) vie meidät Vilnan yliopistolle, joka perustettiin 1579.

Näemme mm. goottilaistyylisen Pyhän Annan kirkon 1400-luvulta. Se on ehkä Vilnan kaunein kirkko. Reittimme kulkee myös ohi vanhan piispanpalatsin, joka toimii nykyisin presidentinpalatsina. Vanhassakaupungissa tuntee siirtyvänsä toiseen aikaan, ei vähiten mukulakivikatujen ansiosta. Vilnan vanhin katu vie Auringonnousun portille, joka oli muinoin osa kaupunginmuuria. Muurissa oli alunperin 10 porttia, mutta vain Auringonnousun portti on jäljellä. Portin yläpuolella on kappeli, joka on omistettu ”auringonnousun neitsyelle”. Kappelissa on Pyhän Neitsyt Marian ihmeitä tekevä ikoni.

Natsimiehityksen aikana vanhankaupungin ympäristöön perustettiin kaksi juutalaisten ghettoa. Vilna oli yksi juutalaisen kulttuurin keskuksista Itä-Euroopassa, ja ennen saksalaisten asettumista kaupunkiin Vilnassa asui noin 100 000 juutalaista – ja 250 000 koko Liettuassa yhteensä. Vilnassa oli tuolloin arviolta 100 synagogaa, joista on jäljellä vain muutama. Nykyään Liettuassa asuu noin 5 000 juutalaista.

Loppupäivä on varattu omille seikkailuille.

Päivä 6
Vilna - Riika, Latvia - Trakain linna, Ristikukkula ja Rundalen linna

Vähän matkaa Vilnasta pohjoiseen sijaitsee Galvéjärvi, jonka rannalla seisoo keskiaikainen Trakai. Se on ensimmäinen kohteemme tänään. Saarella lähellä kaupunkia sijaitsee upeasti entisöity goottilaistyylinen linna, joka toimii tänä päivänä museona. Trakaista alkaa matkamme kohti pohjoista ja Latviaa.

Ennen rajalle saapumista pysähdymme Ristikukkulalla. Tarina kertoo, että juuri tällä paikalla tapahtui ihme, mistä syystä asukkaat pystyttivät paikalle ristin. Yhä useammat ihmiset alkoivat käydä paikalla, ja joka kerta pystytettiin risti. Lopulta Ristikukkula sai pyhän paikan aseman, ja 1900-luvun alusta lähtien se on ollut pyhiinvaelluskohde tuhansille uskoville. Neuvostoaikoina puskutraktorit hävittivät ristit kolmeen kertaan, mutta Ristikukkula sai alkunsa aina uudelleen. Tänä päivänä kukkulalla on noin 5 miljoonaa ristiä sekä pieni, kaunis kirkko, jonka alttaritauluna toimii näkymä kukkulalle. Pidämme pienen tauon ennen kuin ajamme rajan yli Latviaan.

Latvian suurin barokkilinna rakennettiin 1736–40 paroni Ernst Johann Bironille, Kuurinmaan herttualle. Linnan suunnitteli Francesco Bartolomeo Rastrelli, josta tuli sittemmin Venäjän hoviarkkitehti. Hänen mestariteoksensa on Pietarin talvipalatsi. Barokkilinnan ympärillä on ranskalainen puutarha ruusutarhoineen ja suihkulähteineen. Myös puutarha on Rastrellin käsialaa. Kierroksella linnassa näemme herttuan yksityiset tilat, tanssisalin, valtaistuinsalin sekä gallerian. Rundalen linnasta ajamme Riikaan.

Päivä 7
Riika - kaupunkikävely, mm. vanhakaupunki, Ruotsalainen portti, Ruutitorni, Mustapäiden talo, kauppahalli ja keskustori - läksiäisillallinen

Riika on Baltian suurin kaupunki, jossa on vähän alle miljoona asukasta. Kaupungin vaikuttavassa keskustassa on sekä leveitä bulevardeja, isoja puistoja että pitkiä katuja kauppaliikkeineen.

Jos Vilna oli barokkikaupunki, Riika edustaa art nouveauta: 750 runsaasti koristeltua rakennusta reunustaa isoja bulevardeja, jotka ulottuvat kaupungin laitamille saakka. Vanha keskiaikainen kaupunginosa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin, on sekoitus upeita taloja, mutkaisia katuja ja pieniä aukioita.

Kaupungin perusti 1201 saksalainen piispa Albert von Buxhoevden ponnahduslaudaksi Kalpaveljesten ritarikunnalle heidän pyrkimyksissään kohti pohjoista. Paikka kehittyi nopeasti tärkeäksi kauppakaupungiksi Venäjän ja Länsi-Euroopan välillä. Ruotsi valtasi kaupungin 1621, ja Riiasta tuli Ruotsin valtakunnan rikkain kaupunki. Ruotsi menetti sittemmin alueen Venäjälle, ja Riika oli ensin osa Venäjää, myöhemmin Neuvostoliittoa, kunnes maa itsenäistyi 21. elokuuta 1991.

Kaupunki sijaitsee molemmin puolin Daugavajokea. Keskiaikainen vanhakaupunki sijaitsee joen itärannalla. Art nouveau -rakennukset sijaitsevat vanhankaupungin ulkopuolella. Riikaan rakennettiin 1900-luvun alussa noin 10 valtavaa hallia Zeppelin-ilmalaivoja varten – hallit on säilytetty ja toimivat nykyään kauppahallina.

Aloitamme päivän kaupunkikierroksen art nouveau -rakennuksilta. Ohitamme presidentinpalatsin ja sen jälkeen ajamme vanhaankaupunkiin. Vuonna 1698, kun Riika oli yhä osa Ruotsia, kaupunginmuuriin rakennettiin Ruotsalainen portti. Kaupungin vanha puolustuslinnoitus pilkahtelee siellä täällä kaupungissa, ja Ruutitorni oli osa sitä. Ruutitornissa on nykyään hieno museo, jossa voi käydä myöhemmin päivällä. Liikumme eteenpäin viehättävillä kaduilla ja näemme mm. Kalpaveljesten talon. Se rakennettiin 1344 Kalpaveljeksille, joka oli naimattomien saksalaisten kauppamiesten kilta. Päätämme kierroksemme kaupungin pääaukiolle. Loppupäivä on omaa aikaa. Suosittelemme käymään jossakin kaupungin monista museoista tai tutustumaan isoon kauppahalliin. Tapaamme illalla yhteisen läksiäisaterian merkeissä paikallisessa ravintolassa.

Päivä 8
Kotimatka
Meillä on omaa aikaa Riiassa ennen kuin lähdemme kotimatkalle.

Hintatiedot

Yhden hengen huoneen lisämaksu
198€/hlö
Hintaan sisältyy
  • Air Balticin reittilennot Helsinki - Tallinna/Riika - Helsinki turistiluokassa (menossa välilasku Riikassa)
  • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
  • aamiaiset
  • lounas päivänä 4
  • illalliset päivinä 1 ja 7
  • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
  • suomalainen matkanjohtaja
  • verot ja viranomaismaksut

Matkan ennakkomaksu on 300€/hlö.

Hintaan ei sisälly
  • yhden hengen huoneen lisämaksu 198€/hlö
  • juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille, yhteensä noin 20€
  • muut juomat ja ruokailut matkan aikana

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Matkalle mukaan

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit pakata retkipäivien aikana tarvitsemasi tavarat. Päivien aikana teemme kävelyretkiä, joten hyvät kävelykengät tai lenkkarit ovat tärkeä matkavaruste.

Yöpymiset

Tallinna, Viro 2 yötä
Sigulda
, Latvia 1 yö
Vilna, Liettua
 2 yötä
Riika, Latvia
 2 yötä

Vahvistamme hotellit ja niiden yhteystiedot lentolippujen mukana viimeistään viikkoa ennen lähtöpäivää.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Vastaavia matkoja